המצרים מרוויחים הון על הגז הישראלי
שת"פ גדול וחם התפתח עם יצוא הגז הישראלי למצרים, שמנזילה ושולחת אותו במכליות LNG לאירופה, הנחנקת אנרגטית ומשלמת מחירי שיא. לשת"פ זה תועלות כלכליות ואסטרטגיות יוצאות דופן לשני הצדדים. הרווח המצרי על הגז הישראלי שהם מייבאים, במונחים שנתיים, נע סביב 3.5 מיליארדי דולרים. זה כמו אוויר לנשימה לכלכלתם הקורסת ומהווה מעל 10% מרזרבות המט"ח שלהם. חברות הגז הישראליות גם מרוויחות היטב אך ממש הרבה פחות באופן יחסי. הסיבה היא שמחיר הגז המיוצא למצרים נקבע בסוף 2019 כשהמחירים היו בשפל והמצרים מוכרים אותו כעת במחירי שוק, שהגיעו לשיא בעקבות מלחמת רוסיה אוקראינה. עם הגדלה נוספת ביצוא הגז הישראלי בעקבות הפעלת מאגר כריש, הפעלת הצנרת היבשתית שהוקמה מניצנה לתוך סיני ובהנחה שמחירי השוק יישארו דומים, הרווח השנתי המצרי מהגז הישראלי יכול להגיע ל-5 מיליארדי דולרים כבר ב-2023. גם הכנסות קרן העושר הישראלית תגדלנה מהר מהמצופה.
לפני מספר שנים ראיתי צילום לווין של מצרים בלילה. האורות שבקעו מאזור דלתת הנילוס היו כה חזקים עד כי מצרים נראתה מוארת יותר מאשר כל מדינה אחרת סביב אגן הים התיכון. לא עוד. רחובות מצרים מוחשכים בלילות בעקבות משבר האנרגיה באירופה. איך זה יכול להיות? מצרים הרי הגיעה לעצמאות אנרגטית עוד ב-2018, בעקבות גילוי מאגר הגז הטבעי הענק "זהר" (שגודלו פי 1.5 ממאגר תמר, אך קטן מלווייתן ב-30%)? מסתבר שיותר כדאי למכור לאירופאים את הגז הזה מאשר לתת לתושבי מצרים אור בלילה. כדי לייצא כמה שיותר גז, מצרים אפילו מחליפה את הגז הטבעי למזוט בתמהיל ייצור החשמל שלה.
כ-90% מיצוא הגז הנוזלי המצרי הולך לאירופה. בספטמבר 2022, למשל, שבע מכליות LNG יצאו ממצרים לנמלי אירופה. לפי הניו יורק טיימס כל משלוח LNG שעלה לפני שנתיים 20 מיליון דולר, קפץ ביוני לשיא של 200 מיליון דולר וכעת כשהמאגרים באירופה מלאים, עומד על 100 מיליון דולר. ז"א שבספטמבר, כשמאגרי אירופה היו עדיין צמאים לסחורה הזו, ניתן להניח שהמצרים קיבלו בסביבות 150 מיליון דולר למשלוח, סה"כ מעל מיליארד דולר. והרווח הנקי על כל משלוח הוא בסביבות 45%!
יצוא LNG מספק גלגל הצלה פיננסי מרכזי למצרים, שכלכלתה ממשיכה להיאבק בעקבות העלייה במחירי הסחורות, על רקע המלחמה באוקראינה. היא יבואנית החיטה הגדולה בעולם וחשבון יבוא גואה גרם לצניחה של יתרות המט"ח שלה בכ-8 מיליארדי דולרים (19% מהרזרבות) מאז תחילת המלחמה. זו מבחינתם לא פחות מקטסטרופה.
משרד האוצר המצרי מעריך כי ההכנסות מיצוא גז יקפצו מ-8 מיליארדי דולרים בשנת הכספים שהסתיימה ל-10 מיליארדי דולרים ואף הרבה יותר בשנת הכספים 2022-2023 (שנת הכספים המצרית היא בין יולי 2022 ליוני 2023). כ-45% מהגידול הזה הולך לשורת הרווח ורובו מבוסס על הגז הישראלי, כי מאגר זהר המצרי דווקא הוריד תפוקה ב-6% לעומת 2021.
היקף הגז הישראלי שנמכר למצרים ב-2022 עמד על כ-7BCM. המצרים רצו כמה שיותר גז אבל מכיוון שהייתה מגבלה פיסית לנפח המועבר בצינור הימי מאשקלון לאל-עריש נמצא פתרון יצירתי כאשר חלק מהגז החל להיות מועבר בצינור הגז שבין ישראל (באזור בית שאן) לירדן. יתכן וזו עיסקה משולשת שבה הגז הישראלי נמכר לירדנים במקום גז מצרי שמיוצא לאירופה. מתברר שהירדנים, כדי לא להיות תלויים רק בישראל נהגו לקנות גם גז מצרי שהגיע מ"צינור הגז הערבי". זהו צינור שמוביל גז מצרי שיורד בצנרת יבשתית מאל-עריש דרך סיני לעקבה ועולה צפונה לאורך ירדן עד סוריה. כעת נראה שירדן תלויה לחלוטין בגז ישראלי. יתירה מזו, הגז הישראלי גם עושה את הדרך ההפוכה לאורך צינור הגז הערבי מירדן למצרים.
כעת משנכנס מאגר כריש לפעולה, היקפי היצוא למצרים במסלול "הירדני" יגדלו לכ-4BCM. זה מתווסף ל-5BCM שכבר מועברים כאמור דרך הצנרת הימית מאשקלון לאל-עריש ומשם מערבה לשני מתקני ההנזלה הענקיים בדמאייט ואידכו (מערבית לפורט סעיד). כאשר הצינור היבשתי החדש מאזור ניצנה לגבול עם סיני, ייכנס לפעולה באמצע 2023 יתווספו עוד כ-2BCM. בצד המצרי מוקמת במקביל תשתית הולכה שאורכה כ־25 קילומטר, שתחבר את הצינור עם צינור הגז הערבי שכבר פועל. זה יעלה את סך ההיקפים המיוצאים למצרים ליותר מ-10BCM עד סוף 2023. בהנחה שמחירי השוק יישארו דומים, הרווח השנתי המצרי על הגז הישראלי יכול להגיע ל-5 מיליארדי דולרים כבר ב-2023.
חברות הגז הישראליות עשו את העסקה הגרועה בחייהן
כמובן שמדובר בחוכמה בדיעבד והעסקה המקורית טובה. ההסכמים נחתמו בין תמר ולוויתן לדולפינוס, חברת אחזקות המייצגת קונסורציום מצרי של צרכני גז תעשייתיים ומפיצי גז מסחרי, לאספקת 60BCM מלווייתן ו-25BCM מתמר, סה"כ 85BCM. מחיר העיסקה (שלוקח בחשבון הצמדה מסוימת למחיר חבית נפט מסוג ברנט) הוא סביב 6.5 דולר למיליון יחידות חום BTU. משמע על כל BCM המיוצא למצרים, תמר ולוויתן מקבלות כ-240 מיליון דולר (במקור, החברות אכן העריכו את העסקה כולה בכ-20 מיליארדי דולרים).
6.5 דולר למיליון BTU זה מחיר מאד יפה. אבל ביחס למה שיכול היה להיות כיום...וואו, איזה הבדל. ברור שלא ניתן היה לדעת במועד החתימה ב-2019 שרוסיה תפסיק לספק גז לאירופה ב-2022. מצד שני ברור שמבחינת המצרים מדובר בעיסקה נפלאה. מתברר שמטעני ה-LNG שלהם משווקים על ידי החברה הממשלתית EGAS באמצעות מכרזים נקודתיים כשבועיים לפני מועד הטעינה. בעוד שההסתמכות הזו על מכירות נקודתיות גרמה למצרים הפסדים, כאשר מחירי הספוט התרסקו בשנת 2020, כיום היא חוגגת בענק. נתוני יבוא של דרום קוריאה, למשל, מראים כי מטען ה-LNG היקר ביותר שהמדינה ייבאה אי פעם, בעלות של 54.6 דולר למיליון BTU, סופק בספטמבר 2022 על ידי מצרים. זה מחיר הגבוה פי 8.4 ממה שהמצרים רכשו מלווייתן ותמר! עדיין 90% הולך לאירופה והמחירים משתנים ונעים סביב 25-32 דולר למיליון BTU גז נוזלי. לא פלא שהמצרים קופצים כמוצאי שלל רב ומוכנים לקנות מישראל כל כמות ורק נפח הצינורות מונע זאת.
יש לזכור שבתהליך ההנזלה אובד חלק מסוים מהגז וגם מכליות ה-LNG מאבדות גז שמתאדה בהיקף שגדל ככל שהיעד מרוחק יותר. שיעור הגז שאובד בתהליך ההנזלה במצרים ובמשלוח הימי לאירופה הוא בסביבות 20% ובמקרה הדרום קוריאני שהוזכר, אפילו 30% בגלל המרחק הרב. יש גם את עלויות תהליך ההנזלה, המשלוח הימי עצמו ועוד. הרווחיות נפגעת כשהפחת עומד על 20% לפחות וסך ההוצאות מגיעות לכ-30% מהמחיר הסופי. עדיין, כל BCM ישראלי עולה למצרים כרבע מיליארד דולר, אך הם מקבלים עליו לאחר עלויות תהליך ההנזלה והמשלוח הימי ובניכוי פחת הגז שמתאדה בערך פי 3 מהמחיר שקנו מישראל. כך שנותר להם רווח של כחצי מיליארד דולר ל-BCM!!
הכנסות קרן העושר הישראלית תגדלנה מהר מהמצופה
הדרישה המצרית האיצה את התפוקה מעבר לתחזיות. הגז משלושת המקורות "מתערבב" באותה צנרת הולכה כאשר החלוקה הצפויה ב-2023 תהיה כנראה לוויתן 40% תמר 35% וכריש 25%. ישראל צפויה לצרוך כ-13BCM, מצרים כ-10BCM וירדן כ-3BCM. יותר מפי שלוש מסך היצוא של 4BCM ב-2020. קרן העושר תסיים את שנת 2022 עם הכנסות של כ-1.7 מיליארד שקל (חצי מיליארד דולר) וניתן לצפות שהכנסות הקרן תעמודנה על 600 מיליוני דולרים ב-2023.
מבחינת המשק הישראלי, חשוב לזכור שהרווח הגדול הוא בכלל רווח עקיף. עלויות האנרגיה שלנו, מתחת ל-5 דולר למיליון BTU, הפכו להיות כמעט הנמוכות ביותר מקרב מדינות ה-OECD. לפי רשות הגז (ראו תרשים), המשק הישראלי חסך 34 מיליארד דולר במצטבר בעקבות שימוש בגז טבעי. וזה עדיין לא כולל את 2022. החיסכון מתקבל בהשוואת מחירי הגז למחירי הדלקים המיובאים לחשמל ותעשייה, בין השנים 2014 ל-2021. לזאת יש להוסיף את הפרמטר המאוד חשוב של הירידה בזיהום האוויר מתחנות הכוח! כדאי לזכור שבאירופה מצד שני, חזרו להשתמש בפחם... כאן המקום לציין שבישראל התקבלה החלטה שרבע ממשק החשמל יוסיף בכל מקרה להתבסס על פחם, זאת מטעמי יתירות וניהול סיכונים (ולא כי מייצאים גז למצרים על חשבון הישראלים).
הגברת השת"פ האסטרטגי עם מצרים
רכישת נובל אנרג'י על ידי שברון שהיא חברת אנרגיה מובילה בקנה מידה עולמי, הגבירה את המוכנות במצרים ובירדן לרכישות בהיקפים הולכים וגדלים מאיתנו, לאור פעילותה הכלכלית הענפה וקשריה של שברון בעולם בכלל ובמזרח התיכון בפרט. בכל מקרה ישראל הופכת כמעט לבבת עינה של מצרים. אני רק יכול לנחש שההתערבות המהירה של המודיעין המצרי בפתרון הסכסוך בינינו לבין הג'יהאד האיסלמי ברצועת עזה, באוגוסט 2022, תוך ימים ספורים מתחילת העימות, התרחשה כי המצרים רוצים שקט תעשייתי באזורנו. יש להם חתיכת מנוף על הרצועה, השליטה במעברים לסיני הרי בידיהם. הפלסטינים, עושי הצרות התמידיים, יכולים ללכת לעזאזל מבחינת המצרים כי "עניי עירם קודמים" (וממש לא חסרים כאלו במצרים).
זה מזכיר לי את ההתערבות המהירה של האמריקנים ביצירת לחץ אדיר על ממשלת לפיד, להגיע לאסדרה מול הלבנונים ולמנוע סכסוך אזורי. הכל כדי שהגז מהמאגרים הישראליים ימשיך לזרום בשקט למצרים ומשם לאירופה הנחנקת אנרגטית. הפכנו לחלק מהמשחק הגלובלי.
התיאבון המצרי לגז גדל מאד. לא מזמן התברר שהרשות הפלסטינית, ישראל ומצרים פועלות, בתיווך ובסיוע האיחוד האירופי וארה"ב, לקדם תהליך שיביא לתחילת פיתוח שדה הגז מרין מול חופי רצועת עזה, כאשר לפי פרסומים ערביים מצרים היא זו העומדת מאחורי היוזמה. בכל מקרה, אין ספק שנוצרה לישראל תועלת כלכלית ואסטרטגית גדולה מאד מהשת"פ הזה.
ד"ר אדם רויטר – יו"ר חיסונים פיננסים, יו"ר הדג'וויז, מחבר משותף של הספר "ישראל סיפור הצלחה"
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
26.כל הכבוד לביביזיו 25/04/2023 13:18הגב לתגובה זו0 0כל הכבוד למלך הארץ נתהניהו קיבלנו מאלוהים גם גז וגם את נתניהו !סגור
-
25.הכתבות הכי טובות באתר הזה. (ל"ת)שחרזדה 13/12/2022 11:17הגב לתגובה זו0 0סגור
-
24.מיקי יחימוביץ רצתה להשאיר את הגז באדמה.פמיניסטיות חסרות מוח 13/12/2022 10:26הגב לתגובה זו0 0בגלל פמיניסטיות חסרות מוח, לא נבנה מתקן הנזלה ענק בישראל, כי לשמאלניות אין מוח. עכשיו יתחילו לבנות, וברגע שיגמרו מחיר הגז יתרסק.סגור
-
23.כולם מרוויחים חוץ ממדינת ישראל ואזרחיה- מתווה גז כושלברבור שחור 13/12/2022 09:50הגב לתגובה זו0 0עכשיו ברור לכולם איפה ומה שווים הפוליטיקאים שהבטיחו מילארדים לתושבי ישראל ורווחה כלכלית... ראשי ממשלה ושרים מושחתים חוגגים ומשקרים לנו מעל כל במה.... איפה הכסף ביבי ושטייניץ ? שרלטנים זו מחמאהסגור
-
22.מונדיאלסיני 12/12/2022 09:10הגב לתגובה זו0 0כיום יש לישראל מאגרי גז, ויחזור הסיפור של חצי האי סיני. הלחץ הבינלאומי בעקבות המונדיאל יעשה את שלו, וממשלת ישראל תכריז כי בתנ''ך לא כתוב שחיפה שייכת לעם ישראל, ועל כן חייבים להחזיר אותה לערבים יחד עם הגז.סגור
- טען עוד
-
21.להזכיר שבראשית ימיה ביטלה הממשלה את צינור הגז לאירופהמ 12/12/2022 02:44הגב לתגובה זו1 0במקום להאיץ את העסקה החתומה, מה שהיה חוסך כשהיה מושלם גם את המס המצרי וגם את האובדן. וגם עצרו אז חיפושים חדשים. וגם לא קידמו את קו החשמל לאירופה, החתום גם הוא.סגור
-
20.בגלל השמאל ההזוי נגרם נזק אדיר למשקרוני 11/12/2022 17:54הגב לתגובה זו8 2בעקבות עיכוב של עשור בפיתוח לויתן..שלי חמורביץ וכל חבריה צעקו שלויתן מוכר במחירים מובקעים למדינה..סגור
-
טוב שיש שמאל ואפשר להאשים אותו בכל מחדלי ממשלות נתניהו (ל"ת)עוזי 12/12/2022 08:33הגב לתגובה זו3 1סגור
-
19.מדוע שלא ירוויחו? אתם חזקים על חלשיםחיים 11/12/2022 16:09הגב לתגובה זו8 1אנשים עם מוגבליות כמו הבן שלי מקבל 150ש "ח כל החודש 4 שעות ביום! בושה וחרפה לכל האחראים ומנהיגי הרווחה. תתביישו לכם. ואתם עוד בוכים שהגויים מנצלים אותנו?סגור
-
18.מצרים מרוויח רק 1 דולר על כל יחידה..והיתר לפי ההסכ (ל"ת)חליק 11/12/2022 15:03הגב לתגובה זו0 1סגור
-
17.נו חלאות שמאל- מילה טובה לביבי (ל"ת)כפויי טובה 11/12/2022 14:54הגב לתגובה זו4 2סגור
-
16.שימכרו חשמל לעזהמגה 11/12/2022 13:43הגב לתגובה זו1 0נותנים להם גז בחצי חינם , עכשיו שימכרו חשמל לעזה וירוויחו משהו . שיקראו לחברה EGE - מצרים -עזה - חשמל ( באנגלית )סגור
-
15.חול בעיניים בושהחלאס נמאס 11/12/2022 13:28הגב לתגובה זו2 2כמו שהמים בישראל הכי זולים בעולם כך גם החשמל הכי זול במדינות השו אסמו וחייבים להעלות אותן עטד עוד כדי שנוכל לשלם כמו שהם לא משלמים כמה אפשר לעבוד על הציבור מילא אפשר היה לומר שעקב המלחמה באוקראינה וחוסר הגז באירופה כל הגז שיוצא מפה אפילו לכיוון מצרים עובר עכשיו לאירופה האמת אף לא תתחבא אבל לספר שהחשמך בישראל הכי זול ורק יורד במחיר כל הזמן זה פשוט לעבוד עלינו כמו במים "ישראל מתייבשת" בשביל לעלות את מחיר המים לטובת חברות פרטיות שהקימו מתקני התפלה במימון המדינה ואף נשארו אחכ בידיים פרטיות יצא הפרוייקט ישראל מתייבשת עם פרסום יקר בתקשורת והכל ללא בושהסגור
-
14.ביטול הטבת מס באילתיעה 11/12/2022 12:56הגב לתגובה זו0 0צריך לבטל הטבת מס לכל האזורים . ישראל מדינה קטנה . וצריך חוק מס אחיד לכל השטח . וככה אפשר להתחיל לטפל ביוקר המחייה שנובע מעודף קומבינות .סגור
-
13.שירוויחובני 11/12/2022 12:18הגב לתגובה זו1 0עדיף שהמצרים ירוויחו והשלטון במצרים לא יפול.סגור
-
12.לדוקטורעמי 11/12/2022 12:15הגב לתגובה זו0 1תאכל את עצמך מרוב קינאה למה שלא ירויחו איפה כתוב שרק השיכנוזים צריכים להרויחסגור
-
11.כאשר יארגנו אסדת הנזלה השמיים הם הגבולהנזלה 11/12/2022 12:05הגב לתגובה זו1 0רציו במחיר מציאהסגור
-
10.כתבה מוזרה, אם המצרים מרוויחים כל גך ממכירת גז ישראליא 11/12/2022 11:52הגב לתגובה זו2 1אם המיצרין מרוויחים ממכירת הגז הישראלי מדוע ההסתה במיצרים נגד ישראל גדולה כל כך ובאישור והסכמת ממשל סיסי.סגור
-
9.ואיפה שלי יחימוביץ וחבר מרעיה שגיכחו על הרעיון שמצריםפעם ברציו 11/12/2022 11:33הגב לתגובה זו8 0תקנה גז מישראל .אולי איזה התנצלות קטנה ?.?סגור
-
8.ואתם יודעים שמיכל גז ביתי (12 ק"ג) עולה בשטחים חצי ממהנו 11/12/2022 11:29הגב לתגובה זו5 2חצי ממש שעולה בישראל ? למה ?סגור
-
אין קשרהמגיב 11/12/2022 13:24הגב לתגובה זו1 0גפ"מ הוא גז בישול שמורכב בעיקר מבוטאן ופרופאן וכבד מהאוויר. הוא מיוצר בבית זיקוק גז טבעי הוא בעיקר מתאן ואינו בשימוש ביתי לבישולסגור
-
כי ממך אפשר אתה משלם ובשטחים לא משלמים (ל"ת)לילי 11/12/2022 11:56הגב לתגובה זו3 0סגור
-
חתך סוציואקונומי שונהdw 11/12/2022 11:49הגב לתגובה זו2 0הפלסטינים הם עולם 3 בעוד אנחנו עולם 1. בלי קשר מקווה שמודע להבדל בין גז טבעי לגפ"מ, אליו אתה מתכוון. הגפ"מ הוא אחד מתוצרי הזיקוק מהנפט, מיוצר בבזן חיפה ופז נפט אשדוד, ומשווק ע"י חברות הגז, שהן אלה אשר גובות את הפרמיה השיווקית הגבוהה מהלקוחות מהעולם ה 1.סגור
-
גז בישול מופק מנפט ולא מגז טבעי, אז אין לזה קשר לכתבה (ל"ת)שמוליק 11/12/2022 11:36הגב לתגובה זו3 0סגור
-
7.מעניין מה היה קורה אם מחיר הגז בעולם היה יורד?יגאל 11/12/2022 11:11הגב לתגובה זו9 0האם המצרים היו ממשיכים לקנות מישראל במחיר החוזה משנת 2019? או שהיו מבקשים לפתוח את החוזה?סגור
-
בשנת 2020 בתקופת הקורנה ירד המוך והם המשיכו לקנות.אנונימי 11/12/2022 11:45הגב לתגובה זו5 0אל תשכח זאתסגור
-
6.מצרים מרויחה על חשבון המשקיעים הישראליםמצרים 11/12/2022 10:43הגב לתגובה זו7 2המדינה מפסידה מיסים.סגור
-
5.ליויתן ורציולא יאומן 11/12/2022 10:21הגב לתגובה זו17 1כתבה מצויינת..ואני שואל...??? אם היצוא רק גדל וליויתן מרויח מיליארדים.. למה רציו ירדה 74 אחוז מהשיא שלה?? איזה פושעים היהודים !!סגור
-
מוכרים לוקשיםמשה 11/12/2022 12:14הגב לתגובה זו7 0רציו מנוהלת ע"י זבלים שגם לא משלמים דבידנדיםסגור
-
4.אפשר היה למנף את זה ללחץ פוליטי - פיספוס פוליטי (ל"ת)שמיליק 11/12/2022 10:16הגב לתגובה זו3 1סגור
-
רק להציל את דרעי ושוחדיהו ממאסרהעיקר חוק צרפתי 11/12/2022 10:51הגב לתגובה זו2 8היתר לא מעניין את הממשלה . ועוד הרבה כסף לחרדים בלי לימודי ליבה !!!סגור
-
3.כתבה אופטימיתחיים 11/12/2022 10:15הגב לתגובה זו8 0כתבה מעולה ומעניינית הגורמת לתחושת אופטימיות ביחסי ישראל עם שכנותיה הערבים. חבל שלא הוזכרו גם האינטרסים של התורכים ואיפה הם בעינייןסגור
-
2.אם יפסידו כסף ממך ילחמו בך -עדיף שירוויחו (ל"ת)לילי 11/12/2022 10:12הגב לתגובה זו7 1סגור
-
1.אז למה נתניהו ויתר גם על חוב של 1.5 מיליארד $ ?אלי בן שימול 11/12/2022 10:00הגב לתגובה זו2 8הצרכן הישראלי אמא של ה-פראייירים .. מדינת מצרים היתה חייבת לחברת חשמל ישראל 1.5 מיליארד דולר ... ומי משלם את המחיר ? נכון אתה אני ואת ..... תהנו כל הדרך מהקלפי ..גם ממשלת חושך וגם משלמים יקר על החשמל צירוף מקרים מענייןסגור