קיבלתם דירה בירושה? לא ניתן לשמור עליה בעת גירושין

פסק דין של בית המפשט המחוזי מהזמן האחרון מתייחס לאורך התקופה כגורם שמחזק את חזקת השיתוף, כלומר מגדיר את הדירה כרכוש משותף של בני הזוג ולכן בגירושים יש לחלקה
 | 

במקרים רבים זוגות לקראת נישואים עורכים הסכם ממון. ההסכם בא להגן על רכוש שהורים נותנים או נתנו לבני הזוג. הרי לא סביר שאם הזוג יתגרש כשאחד מבני הזוג קיבל ירושה או מתנה גדולה, הירושה-מתנה יתחלקו בין השניים. דמיינו שהאישה באה לנישואים עם דירה בשווי של 5 מיליון שקל כשניתנה כמתנה מההורים. הגבר הגיע ללא נכס ואחרי שנה הם מתגרשים. לא הגיוני שהגבר ייצא מהזוגיות הזו עם 2.5 מיליון שקל.

המקרה הזה נכון גם לגירושים אחרי 3 שנים, אבל מה קורה אחרי 20 שנה. זה כבר הופך לשאלה קשה יותר. פסק דין של בית המפשט המחוזי מהזמן האחרון מתייחס לאורך התקופה כגורם שמחזק את חזקת השיתוף, כלומר מגדיר את הדירה כרכוש משותף של בני הזוג ולכן בגירושים יש לחלקה.

מעבר לירושות ומתנות לפני הנישואים, גם מתנות וירושות בתקופת הנישואים מזוהות לבן-בת הזוג ואינם רכוש משותף וגם כאן יש את החשיבות למשך תקופת הנישואים. מעבר לכך, בית המשפט העליון קבע שיתכן מצב שנכסים אלו יחולקו בין השניים באם הוכח כי לבן הזוג שהינו הבעלים של נכסים היתה כוונה לשתף את הנכס ביניהם.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

השאלה מתעוררת בעיקר בדירת מגורים שבה התגוררו שני בני הזוג, ואשר התקבלה בירושה והיתה רשומה רק על שמו של אחד מהם, אם כי גם רישום משותף אינו וודאות לחלוקתה בעת גירושים. השאלה היא האם הנכס הזה הוא נכס משותף למרות שהתקבל בירושה והמבחנים הם דרך התנהגות ודרך אמירות של הצדדים. על פניו דירת מגורים היא אומנם נכס משותף, אבל בתי המשפט הצביעו על שיתוף בהוצאות הכלכליות, בתחזוקת הנכס ובהשבחתו כאלו שמצדיקות-תומכות בהגדרת השיתוף. מדובר בהשקעה משמעותית של כספים, יש כאן משמעות למהותיות של הסכום, אחרת בית המשפט לא מתייחס להשקעות.

עכשיו מסתבר שגם מי שניסה לשמור על הנכס מבן-בת הזוג וודאג שהנכס יירשם בבעלות נפרדת אינו מוגן מפני חלוקה. על פי חוק יחסי ממון, הרכוש שנצבר במהלך הנישואים על ידי שני בני הזוג יתחלק ביניהם שווה בשווה, למעט כאמור רכוש שהתקבל כמתנה או בירושה, אלא אם בן הזוג שקיבל זאת הגדיר זאת כרכוש משותף.

אחד הסממנים שלא להגדיר זאת כרכוש משותף הוא בעלות נפרדת. אם הנכס בבעלות בן הזוג והוא לא רשם את הנכס על שם שניהם, יש כאן אולי סימן לכך שאין כוונה לשתף את הנכס, אבל זה ממש לא ברור ולא וודאי. אולי הרישום נובע מטעמי נוחות, חוסר חשיבות וכו'. בית המשפט קבע שאין לרישום משמעות גדולה.

בית המשפט המחוזי בתל אביב, קיבל ערעור שהגישה אישה על דחיית תביעה ביחס לדירת ירושה של הבעל. בני הזוג נישאו לפני 16 שנה וזמן קצר לאחר מכן הבעל ירש רבע דירה.  בני הזוג התגוררו בדירה ושילמו לאחים דמי שכירות בגובה שלושה רבעים. בהמשך בני הזוג חתמו עם האחים על הסכם לרכישת חלקם בדירה שהוערכה בסך של 2.5 מיליון שקל, אולם לא עמדו בתשלומי המכר וההסכם בוטל.

לפני מספר שנים הסתכסכו בני הזוג ובמקביל דרשה האישה לאכוף את הסכם המכר בנוגע לדירה. תביעתה התקבלה, אבל הם שוב לא הצליחו לשלם את התשלומים והדירה נמכרה לצד ג' ב-4.5 מיליון שקל.

הבעל קיבלת 1.125 מיליון שקל (רבע מהסכום) והאישה תבעה מחצית מהסכום. בית המשפט לענייני משפחה דחה את תביעת האישה – "כדי להתגבר על סעיף החוק המחריג זכויות ירושה מהנכסים המשותפים של בני זוג, בן הזוג התובע צריך להראות 'דבר מה נוסף"'. מדובר כאמור בהוכחה לכך שהיה שיתוף אמיתי, אבל בית המשפט התרשם כי חיי הנישואים בין בני הזוג היו קשים והיה ניתוק רגשי וכלכלי לרבות התנהלות בחשבונות נפרדים. בית המשפט גם התייחס לעובדה שהנכס היה רשום על שם הבעל והיא לא דרשה רישום משותף.

האישה כאמור ערערה ובית המשפט המחוזי קבע שהיא צודקת. בית המשפט קבע שמדובר בנישואים ארוכים וזו ההוכחה החסרה לעניין השיתוף. מעבר לכך, מדובר בנכס שהיה דירת המגורים של בני הזוג, האישה השתתפה בשיפוץ נרחב שהיה בנכס, וכן היתה כוונה לרכוש את חלקם של האחים ולהפוך את הדירה למשותפת. בית המשפט טען שאיכות חיי הנישואים אינו שיקול בחלוקת הרכוש.

תגובות לכתבה(20):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 16.
    צריך לעשות הסכם הלוואה עיי הורי צד ההון שיעשה עו"ד
    דני 24/12/2022 17:39
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הבעיה שהצד שאין לו כלום לא מסכים ..לרוב אז כמו שהציעו פה אחוז מסויים יופחת על כול שנת נישואים...לפחות מהחמישית ומעלה כי ממוצע הגירושים הוא 5 שנות נישואין ראשונות ....
    סגור
  • 15.
    "ויקו למשפט והנה משפח, לצדקה והנה צעקה"
    רוני 23/12/2022 20:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ירושלים, יש לנו בעיה...
    סגור
  • 14.
    כותרת מטעה וסנסציונית
    מקס 23/12/2022 16:02
    הגב לתגובה זו
    5 2
    גם נאמר אם גבר מגיע בלי דירה והאישה מגיעה עם 5 מיליון דירה, מתי זה קורה אנשים מנותקים שחיים בדמיון? כמה אחוז מכל הנשואים לאישה יש יותר מהגבר? אולי אחוז אחד למה אתם שופטים לפי יוצא מן הכלל?זה ממש טמטום והטעייה נמאס כבר שגונבים מגברים את הזכויות את הכסף את כל מה שעבדו קשה בשבילם בשביל נשים חיוך בסרט שלא עשו כלום בחיים שלהם ובשביל החיים שלהם
    סגור
  • 13.
    אפשר לקבוע חוק שנותן זכות של אחוז מסויים
    יחזקאל 23/12/2022 12:52
    הגב לתגובה זו
    3 0
    למשל אחוז אחד או שניים על כל שנה של חיים משותפים
    סגור
  • 12.
    שופטים לפי אגנדה
    שלמה 22/12/2022 22:47
    הגב לתגובה זו
    12 0
    הדיון בבתי משפט זה בלוף אחד גדול. לפני שמיעת הראיות השופט יודע מה יפסוק. בדרך כלל השופט קובע על פי אגנדה שהוא חושב שזהו הצדק מבחנתו ולא מעניין אותו חוק שמוק או הלכה יש לפטר את כל מערכת המשפט ולבנות מערכת אמיתית ולא חבר מביא חבר.
    סגור
  • טען עוד
  • 11.
    מה הקטע לרשום שאישה באה לנישואים
    ניסו 22/12/2022 21:41
    הגב לתגובה זו
    11 1
    עם דירה בשווי ?. לא מעט פעמים האישה מגיע לנישואים עם כלום ובמשך הנשואים מכניסה פחות והבעל צריך להתחלק איתה חצי חצי ברכוש ועוד להביא כתובה ?
    סגור
  • 10.
    בתי משפו סקסיסטים בישראל
    דנה 22/12/2022 21:15
    הגב לתגובה זו
    15 1
    חוק העל במה שמכונה בתי המשפט בישראל הוא גזעני-מגדרי. אם האשה מקבלת את הדירה- הגבר לא יראה שקל וייזרק לרחוב. אם הגבר יורש את המשנה - הוא יעביר חצי דירה לאשה ועוד חצי במזונות וייזרק לרחוב ללא שקל. קל ופשוט!
    סגור
  • 9.
    המקרה הזה יוצא דופן
    גבר גבר 22/12/2022 19:01
    הגב לתגובה זו
    3 4
    אין זה מעיד על הכלל. יש זוג שחי במשותף שילמו הוצאות יחד . לבעל היה רק רבע בדירה הכותרת לכתבה מטעה ולא אחראית.
    סגור
  • 8.
    עולה כסף להתפטר מהאישה ולא מבין למה להתחתן (ל"ת)
    אנונימי 22/12/2022 17:10
    הגב לתגובה זו
    8 0
    סגור
  • תצטרך להתחלק ברכוש גם אם לא התחתנתם
    ע. 23/12/2022 06:59
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הסכם ממון זה הפתרון הצודק! להגדיר מראש מה שייך למי במקרה ונפרדים.
    סגור
  • 7.
    אפשר לרשום את מספר תיק בית המשפט של מקרה זה? (ל"ת)
    ysyholdings@gmail.com 22/12/2022 15:33
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 6.
    השופטים מנותקים בכל יום מפתיעים אותנו עם החלטות הזויות
    חיים 22/12/2022 15:03
    הגב לתגובה זו
    15 0
    גם אם זה לא רומנטי...אתם וילדיכם חיתמו על הסכם ממון.
    סגור
  • צודק
    שלמה 22/12/2022 22:47
    הגב לתגובה זו
    6 0
    צודק לחלוטין שופטים הזויים.
    סגור
  • 5.
    מקרה זה מאוד מיוחד ולא מייצג את הרוב המכריע של מקרים של
    אלי 22/12/2022 13:52
    הגב לתגובה זו
    6 10
    זאת דירה שהם חיו בה ביחד והשקיעו בה ביחד במשך המון שנים. אני רוצה לראות דוגמא אחת שבית משפט יתן חצי לבן או בת זוג מדירת ירושה שרשומה על אחד מהם (לבד או עם אחים שלו שירשו איתו) ולא התגוררו בה בני הזוג יחד ולא היה שיתוף כלשהו בהשקעות ובשיפוצים שלה והיא לא נשארה אצל היורש אחרי הפרידה וחולקה לשני בני הזוג? מקרה אחד לא ראיתי עד היום
    סגור
  • 4.
    שתקח מה שהשקיעה וזהו (ל"ת)
    לא מגיע לה כלום 22/12/2022 12:19
    הגב לתגובה זו
    11 0
    סגור
  • 3.
    בתי המשפט מנותקים
    אילן 22/12/2022 11:59
    הגב לתגובה זו
    16 2
    ברור שכל מי שקיבל דירה במתנה, הדירה היא רק שלו ואין לו שום כוונה להתחלק איתה בזמן פירוד ולא משנה כמה זמן הם גרו ביחד, ולא משנה כמה ילדים יש להם. גם אם הם גרו בדירה, ואפילו שיפצו את הדירה העלויות האלו לא מכסות את דמי השכירות שהאישה היתה אמורה לשלם לו מתי חברי הכנסת יתחילו לחוקק חוקים ברורים, והגיוניים היום כל אחד שרוצה לשמור על הזכויות שלו צריך לעשות חוזה ממון, כי החוק הקיים פרוץ
    סגור
  • החוק אינו פרוץ. שופטות ושופטים עושים מה שבא להם
    א 22/12/2022 13:06
    הגב לתגובה זו
    18 0
    ובמקום צדק חוק וסדר, מייצרים התפוררות והתפרקות במו פסיקותיהם הלא חוקיות
    סגור
  • 2.
    הבוגדת
    שמואל 22/12/2022 11:47
    הגב לתגובה זו
    14 0
    לזכור את פסק דין "הבוגדת" בעליון. הבעל קיבל דירה בירושה ; הדירה לא נרשמה לשניהם ; האישה בגדה בבעלה ; בית הדין הרבני בגירושים פסק הדירה של הבעל ; בעליון בהרכב רגיל נשמרה הפסיקה של בית הדין ; אך בערעור להרכב מורחב של תשע שופטים זכתה לקבל את מבוקשה. מעניין כמה גורמים דחפו לפסיקות הרבות ובהרכבים השונים. יחי הקשרים!!!
    סגור
  • 1.
    בתי המשפט באופן שיטתי מעבירים כסף ורכוש לנשים
    יותר פשוט 22/12/2022 10:43
    הגב לתגובה זו
    38 3
    על חשבון גברים ועשיית צדק במשפט
    סגור
  • לא לחסוך בהסכמי ממון או הסכמי הלוואה!
    יהודית 25/12/2022 08:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הרבה חושבים שחוק יחסי ממון בין בני זוג מגן עליהם!! טעות פטאלית!! לכן אם מגיעים עם רכוש או ההורים נותנים כספים לילדם לדאוג להחתים את בת/בן הזוג על הסכם מתאים ולאשר ההסכם בבית משפט! רק כך תגנו על עצמכם!
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות