מחפשים עבודה? זינוק של 35% בביקוש לעובדים מקצועיים (ללא תואר)
ישראל היא אחת המדינות שיש בה הכי הרבה אקדמאיים. מסיימים פה יותר מאשר ברוב העולם, אבל האם זה עוזר לשכר? לא ממש. כלומר, לפעמים עודף תארים אקדמאים הוא לא הפתרון. באופן כללי זה טוב שיהיה לאדם תואר אקדמי, לפעמים זו אפילו דרישה של מקום העבודה (בעיקר במגזר הציבורי) אבל האם באמת עצם זה שיש תואר באמת עוזר לשכר? מחקרים מראים שאיפשהו בין התואר הראשון לשני שכבר לא. כלומר עדיף תואר על כלום אבל זה לא אומר שצריך ללמוד עוד ועוד תארים.
בכל מקרה, מה שמשפיע (לפחות בתיאוריה) על השכר הוא לא רק התואר אלא היכולות של האדם ובעיקר - החוסרים בשוק. כך למשל, בתחום ההייטק מתקבלים היום לעבודה 'ילדים' ללא תואר אקדמי, פשוט כי הם כבר צברו קילומטראז' של ניסיון, ואילו התואר לא בהכרח הכין אותם לשוק העבודה.
מה זה אומר? שגם אם אין לכם תואר אקדמי זה לא אומר שאי אפשר לקבל שכר, ואפילו שכר טוב. כך, בשנה האחרונה זינק ב-35% הביקוש ל"עובדים מקצועיים" - שזה שם יפה לעובדים שהם ללא תואר אקדמי. הביקוש הוא לאו דווקא בתחומי מלצרות או מלונאות, שנחשבים לעבודה מועדפת בניסיון להביא לשם צעירים, אלא גם תחומים מקצועיים יותר, כאלה שניתן ללמוד אותם בצורה מקצועית ללא תואר - כמו עבודות בתחום הבניה, בנאים, רצפים, טייחים, בעלי מלאכה בתחומי האלקטרוניקה, נהגים, סתתים, חותכים, מנסרים ומגלפים באבן, יוצקי בטון, עובדים בגימור בטון, עובדי שלד בתחום הבנייה ועוד.
על פי הלמ"ס, הביקוש לעובדים אלה קפץ ל-30.8 אלף עובדים בשליש השלישי של 2022, לעומת 22.9 אלף בשליש הראשון, כאשר מנגד - היחס בין ההיצע לביקוש ירד ל-1.4. כלומר פחות עובדים על כל משרה מבוקשת - מה שאמור להעלות גם את השכר בתחום.
במקביל, גם הביקוש לעובדים בתחומי המכירות והשירותים (מלצרים, עובדי מכירות, מטפלים אישיים, עובדים בשירותי אבטחה) עלה ל-48.3 אלף לעומת 43 אלף ברבעון הראשון, עליה של 12%.
מנגד, דווקא הביקוש להנדסאים, טכנאים, סוכנים ועוד - נמצא בירידה, מאז הרבעון השני של השנה:
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה