
צפירת הרגעה: הרפורמה במערכת המשפט לא תפגע בעקרונות הדמוקרטיה
דעה אחרת - האם הרפורמה אכן תפגע באיזונים ובבלמים? האם היא תחסל את עצמאות בית המשפט? ניתוח של המצב הנוכחי ושל הרפורמה המוצעת מראה שהדמוקרטיה הישראלית תהיה טובה וחזקה יותר לאחר הרפורמה
— יניב רוזנאי Yaniv Roznai (@roznaiy) November 30, 2022
זו טענה מוזרה. גם כיום אין אף דמוקרטיה בעולם שבה יש אחת לאחת את שיטת השלטון הישראלית, אז מדוע אנחנו מחויבים לכך שאחרי הרפורמה נהיה "בדיוק" כמו דמוקרטיות אחרות? למעשה, אין אף שתי מדינות בעלות מערכת זהה. לכל אחת יש שילובים שונים של הרשויות ושל האיזונים והבלמים ביניהן.
מצד שני יש היבטים בהם המצב הנוכחי המקובל בישראל הוא ייחודי ולא מקובל בדמוקרטיות מתקדמות. אין תקדים באף דמוקרטיה לכך שבית המשפט קבע בעצמו שמותר לו לפסול חוקים למרות שאין למדינה חוקה פורמלית, או בית משפט שהסמיך עצמו לפסול תיקונים לחוקה או פרטי חוקה. לדברי משה לנדוי, נשיא בית המשפט העליון לשעבר, "החוקה, כפי שהיא תוארה על ידי הנשיא ברק, היא היחידה בעולם שנוצרה באמרי פיו של בית המשפט".
דוגמה נוספת: הכוח שנטל לעצמו בית המשפט להדיח שרים מתפקידם בהליך מנהלי לא קיים בשום מקום בעולם. כך לדברי פרופסור יואב דותן: "מי שבוחן את הסוגיה מגלה שלא ניתן להשוות את ההליכים הללו לשום הליך אחר... משפטנים זרים שבפניהם מוצגת לעיתים הפרקטיקה הזו... נוהגים להגיב בפה פעור ובמשיכת כתף. אין בשיטות המשפט שלהם דבר שניתן לבסס לגביו השוואה כלשהי". (תודה לניסים סופר על המקורות והרשימה המפורטת של התנאים הייחודים של בית המשפט הישראלי במאמר שפרסם).
עוד דוגמה: באף מדינה לא מקובל שהייעוץ המשפטי הוא בעל עמדה מחייבת כלפי הממשלה. אין דבר כזה בעולם כולו שהייעוץ המשפטי יכול למנוע משר בממשלה להציג את עמדתו בבית המשפט (למעשה אין אדם באף דמוקרטיה בעולם שלא זכאי לייצוג דעתו בבית המשפט מלבד השרים הישראליים שמשום מה לא נהנים מה"פריבילגיה" הזו). המציאות הנוכחית עם זכות הווטו של הייעוץ המשפטי היא פשוט בלתי נתפסת. הדוגמאות לכוחה המפורז של הרשות השופטת בישראל נמשכות עוד ועוד. למעשה, לפחות שמונים מחברי הכנסת הנוכחית הצביעו בעבר על הליקויים הללו, ודרשו שינויים במערכת המשפט וריסון כוחה הבלתי מוגבל כמעט. ביניהם נמנים גם ראש האופוזיציה וראש הממשלה לשעבר יאיר לפיד, חברי הכנסת גדעון סער, אביגדור ליברמן, מתן כהנא, והרשימה ארוכה. נאמר שיש קונצנזוס של בערך 80 חברי כנסת שמערכת המשפט בישראל צברה כוח רב מדי, ויש לאזן ולבלום את כוחה. לפחות אם נשפוט על פי ההתבטאויות בעבר. איש מהם לא חזר בו מאותן אמירות, אז אפשר להניח שהם עדיין סבורים כך. מערכת היחסים בין הרשויות בישראל כיום היא ייחודית ואין לה אח ורע בעולם. זהו כמעט קונצנזוס שלמערכת המשפט יש כוח בלתי פרופורציונלי ללא שום מקבילה באף דמוקרטיה מערבית מתוקנת, לא ברור למה פרופסור רוזנאי דורש שאחרי הרפורמה נהיה בדיוק, "ללא סייגים" אותו דבר כמו מדינות אחרות, כשכיום אנחנו כל כך רחוקים מכל דמוקרטיה מתוקנת בעולם. יש לתקן את הכוח המופרז במערכת המשפט כמוקבל בדמוקרטיות מתוקנות גם אם לא נהיה לאחר מכן זהים בדיוק "ללא סייגים" לדמוקרטיה אחרת כלשהי. השאלה היחידה עליה יש לדון היא האם ההצעה הנוכחית אכן מאוזנת, לא אם יש דמוקרטיה אחרת שתהיה בדיוק כמונו לאחריה. אז כאמור, כשמסתכלים על כל פרט ברפורמה בפני עצמו, לא מוצאים שום דבר יוצא דופן שלא מקובל בדמוקרטיות מערביות. הטענה הראויה להישמע של המתנגדים היא שמכלול הרפורמות כאחד ייצור מצב של עודף כוח בידי הרשות המבצעת באופן שיפגע בעיקרון הדמוקרטי של "איזונים ובלמים", ומכאן הזעקות על קץ הדמוקרטיה.
כידוע, ישנן שלוש רשויות שאמורות לבלום ולאזן זו את זו – הרשות המחוקקת (הכנסת בישראל), המבצעת (הממשלה) והשופטת. אם הפוליטיקאים גם ממנים שופטים, אומרים המתנגדים, גם יכולים להתגבר על פסיקת בגץ וגם מבטלים את עילת "מתחם הסבירות" הרי שאין שום מגבלה על כוחם מצד הרשות השופטת. הרשות המחוקקת גם ככה נשלטת בשיטה הישראלית על ידי הרשות המבצעת, כך הם טוענים, שהרי הממשלה תמיד נהנית מרוב בכנסת. מכאן, שלא הרשות המחוקקת ולא הרשות השופטת מגבילות את כוחה של הממשלה, לכן מדובר בכוח בלתי מרוסן ובלתי מוגבל שנמצא בידי גוף אחד. טולקין ניסח את הטיעון הזה בשפתו הציורית, כשביבי מככב בהופעת אורח בתפקיד שר האופל כמובן:
אסביר: איזון בין הרשויות אין משמעותו שיתוק, כלומר שרשות אחת לא נותנת לרשות אחרת לפעול (כפי שנוהגת לעיתים קרובות הרשות המשפטית, ושלוחותיה בייעוץ המשפטי לממשלה), אלא לחסום ולמתן אותה אך ורק במקרי קיצון מאד משמעותיים. האיזון הזה גם אמור למנוע באופן כללי קיצוניות ולעודד מתינות ופתרונות מאוזנים יותר. את זה הרשות המחוקקת בישראל עושה בצורה מצוינת, אולי אפילו טובה מדי.
- "ישראל יכולה ליהנות ממלחמת הסחר; לקחנו צעד אחורה מארה"ב"
- השכר הממוצע בהייטק עלה ב-4.6% - 31.3 אלף שקל
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
כל רגע ורגע הרשות המבצעת, כלומר הממשלה, צריכה לשכנע את הרשות המחוקקת, כלומר הכנסת, לתת לה להמשיך להתקיים. זה שונה לחלוטין משיטת ממשל נשיאותית כמו בארצות הברית בה בלתי ניתן כמעט לחלוטין להדיח את הרשות המבצעת (כלומר את הנשיא והממשלה שמינה). גם דמוקרטיות פרלמנטריות לרוב נהנות מיציבות שלטונית טובה בהרבה, כלומר הרשות המבצעת בהם חזקה יותר מאשר זו שבישראל. הבלם העיקרי על הרשות המבצעת הוא הרשות המחוקקת שכן על כל החלטה של הממשלה יש צורך לשכנע 61 חברי כנסת לתמוך בה.
זו הסיבה, לדוגמה, שבן-גביר לא יוכל מחר לדחוף לגירוש כל הערבים ממזרח ירושלים לאחר הפיגוע, גם אם היה רוצה. הוא לא יצליח לעולם לגייס לשם כך 61 חברי כנסת. קרוב לוודאי שדרישה כזו, אם יתעקש עליה בן גביר, תביא לפירוק הממשלה. גם גפני לא יכול לדרוש לסגור מחר את שדה התעופה נתב"ג בשבת. כלומר, הוא יוכל לדרוש, אין שום סיכוי שהצעתו תתקבל. אם הוא יתעקש, הממשלה תיפול. כל דרישת קיצון תיחסם על ידי הצורך המתמיד לתחזק את הקואליציה, שכן הרשות המבצעת צריכה לחשוש כל העת מכך שהרשות המחוקקת תפיל אותה.
זה גורם לכך שכל אחד ממרכיבי הקואליציה נאלץ תמיד להישאר עם חצי תאוותו בידו ולא להגשים את כל הפנטזיות הפוליטיות שלו. הוא חייב לשתף פעולה עם גורמים אחרים, ולהעביר חקיקה שתאפשר את פעילותו. הממשלה נדרשת כל הזמן לנווט ולמצוא פשרות בין מרכיביה כדי להמשיך להתקיים, זהו האיזון מצד הרשות המחוקקת ביחס לרשות המבצעת. למעשה, שנים ארוכות נשמעות טענות על כך שהרשות המבצעת בשיטת המשטר הישראלית חלשה מדי ותלויה מדי ברשות המחוקקת. ולכן הממשלה נופלת פעם אחר פעם לפני זמנה, והיציבות השלטונית נפגעת. כל הניסיונות בשנים האחרונות, מצד כל הצדדים במערכת הפוליטית, לשנות את האיזון בין הרשויות, נועדו לחזק את הרשות המבצעת החלשה מדי בישראל, על חשבון הרשות המחוקקת שבולמת אותה יותר מדי, עד כדי קיפאון (כפי שהיה פה בשלוש השנים האחרונות). הניסיונות הללו כוללים את הניסיון הכושל לאימוץ שיטת הבחירה הישירה בבחירות של שנת 96, העלאות אחוז החסימה פעם אחר פעם שנועדו לגרום לכך שהממשלה לא תהיה תלויה כל הזמן בח"כ בודד מסיעת יחיד (גם הניסיון הזה הוכח כלא יעיל, אך משום מה עוד לא בוטל), וכן חוקים המקשים על ח"כים לפרוש או לעבור מפלגות וכדו'. כל אלו באו לעולם כי הרשות המחוקקת הפילה פעם אחר פעם את הרשות המבצעת שהתגלתה בחולשתה ובחוסר היכולת לפעול ולקדם את המדינה כי "הבלמים" חזקים מדי. נזכיר כי מפלגת הגנרלים האנטי דמוקרטית, אותה אחת שחבריה זועקים כיום על "קץ הדמוקרטיה", העלתה אף את הרעיון המטורף והבלתי דמוקרטי שלא ניתן יהיה להפיל ממשלה אלא ברוב של 70 ח"כים. כלומר, הם הציעו החלשה חסרת תקדים של הרשות המחוקקת וכוחה לאזן ולבלום את הרשות המבצעת ונתינת כוח בלתי מרוסן בידי הרשות המבצעת. רעיון העוועים הזה לא זכה לתגובה מצד כל זועקי קץ הדמוקרטיה, אולי כי היא באה מ"המקום הנכון". ההצעה אמנם מטורפת ואנטי דמוקרטית אבל היא בהחלט מראה את הנואשות בהתמודדות עם חולשת הרשות המבצעת בישראל, ובאה לפתור בעיה אמיתית: לגרום לכך שסוף סוף נראה פה ממשלה שמוציאה את ימיה, ומסוגלת לממש מדיניות כלשהי מבלי לחשוש שכל צעד שלא ימצא חן בעיני ח"כ כזה או אחר מהספסלים האחוריים של הקואליציה יביא להפלתה. נזכיר רק במשפט אחד שגורם מאזן נוסף, לא פחות חשוב, הוא הבחירות. כל ממשלה יודעת שהחלטות קיצוניות מדי יביאו להפסד בבחירות, שכן המרכז המתנדנד לא אוהב קיצוניות, והוא זה שבסופו של דבר מכריע את הבחירות. איזון כזה, כמובן, לא קיים על הרשות השופטת. איזונים מצד הרשות השופטת אז הרשות המחוקקת, יחד עם הבחירות התקופתיות, ימשיכו להגביל ולאזן את הכוח שבידי הרשות המבצעת. אך האם יתקיימו בלמים מצד הרשות השופטת? התשובה היא כמובן שהאיזונים והבלמים מצד הרשות השופטת ימשיכו להתקיים גם אחרי הרפורמה, רק בצורה, ובכן, מאוזנת יותר.
נחלק את האיזונים לביקורת על חקיקה (שהיא בעצם הגבלות על הרשות המחוקקת) ואיזון על פעילות ממשלתיות שלא כוללות חקיקה (כמו החלטה של שר או פקיד כזה או אחר).
ראשית, הביקורת על פעילותה השוטפת של הממשלה תמשיך להתקיים. החוקים לא הולכים להתבטל במדינת ישראל ואם רשות ממשלתית תפעל בניגוד לחוק היא תחסם על ידי הרשות השופטת. שום דבר ברפורמה לא פוגע ביכולת הזו. בנוסף, שרים או חברי כנסת שיעברו על החוק ישפטו ככל האדם (בהתאם לכללי החסינות). הדבר היחידי שיתבטל הוא היכולת של שופט לפסול מהלך בגלל שהוא לא נראה לו "סביר". השופט יצטרך להביא הסבר טוב יותר לכך שהוא חושב שהמהלך לא חוקי.
נציין שלבית המשפט נותרו עוד עילות רבות להתערבות מלבד עילת הסבירות. יש אפשרות אפילו לשנות החלטות שאין להן איסור מפורש בחוק בעילות התערבות אחרות. בין השאר עילת חוסר סמכות, חובת התייעצות, ניגוד עניינים ועוד. כל אלו ימשיכו להתקיים גם במידה והרפורמה תעבור במלואה. הדבר היחידי שיתבטל למעשה הוא עילת הסבירות המופרכת שנתנה לבית המשפט כוח בלתי מוגבל להתערב בכל החלטה והחלטה של כל הרשויות, וליועצים המשפטיים להחליט על מדיניות כראות עיניהם. נזכיר רק בהקשר הזה את חוות דעתו של היועמ"ש מנדלבליט לפיה המועמד "הסביר" היחיד לתפקיד פרקליט המדינה ביקום כולו כמו גם בכל היקומים המקבילים היה אך ורק מומו למברגר. במילים אחרות, מנדלבליט ניסה להשתמש בעילת הסבירות כדי לכפות את דעתו האישית על השר. למרבה הצער המערכת המשפטית משתמשת בכוח המופרז הזה פעם אחר פעם כדי להשליט את דעתה באופן לא דמוקרטי. ביחס ליכולת בית המשפט לבטל חוקים, כלומר ביקורת שיפוטית על החקיקה, הרי שגם זו תישאר לאחר הרפורמה של לוין, רק, שוב, בצורה מאוזנת יותר. בנקודה זו בעיני רבים (ובעיני) נראה שהרפורמה מתונה מדי. לראשונה, למעשה, מכיר הפרלמנט בכוחו של בית המשפט לפסול חוקים. לדעתי, אין שום סיבה שלשופטים יהיה יותר כוח מאשר לחברי הכנסת בכל הקשור לחקיקה. רק נחזור לציין שהרפורמה במובן הזה לא מחזקת את כוחה של הרשות המבצעת, אלא דווקא את של זו המחוקקת, שכיום עומדת בעמדת נחיתות בלתי הגיונית מול הרשות השופטת הכול יכולה ונטולת הרסן. העובדה שכיום בית משפט יכול לפסול חוק ברוב של 2 מול 1 או 6 מול 5 היא אבסורדית. העובדה שיש חמישה שופטים שעמדתם היא שהחוק צריך להתקבל אמורה לשלול את האפשרות שמדובר בחוק קיצוני לחלוטין שדגל שחור מתנופף מעליו. גם אם יש רק שני שופטים בבית המשפט העליון שסבורים כך זה מספיק, שכן ברור שאם שני שופטים סבורים כך הרי שמדובר לכל הפחות בדעה לגיטימית, לכן אין סיבה להעביר את ההחלטה, שהיא במתחום הגליטימיות כאמור, לרוב של בית המשפט על פני הרוב שבכנסת. המצב האבסורדי כיום הוא ש-6 שופטים יכולים לבטל חוק בו תומכים 5 שופטים ו-120 חברי כנסת. ברור שמדובר במצב תיאורטי שלא התרחש וככל הנראה גם לא יתרחש, אבל הוא ממחיש את הכוח הלא הגיוני של מערכת המשפט. אין שום דבר בשיקול הדעת של השופטים הבלתי נבחרים שחשוב או מאוזן יותר משיקול דעת של נבחרי ציבור. אז מדוע שאותם שישה שופטים יהיו חשובים ובעלי כוח רב יותר מאשר חמשת עמיתיהם בתוספת 61 (או 91, או 120) חברי כנסת? הרי כולם מסכימים שביטול חוק צריך להיות החלטה יוצאת דופן במקרי קיצון בלבד, שכן אין זה עניינה של הרשות השופטת לחוקק. גם התומכים ביכולתו של בית המשפט לפסול חוקים עושים זאת מחמת הצורך באיזונים ובלמים למקרי קיצון, אם כן, אם בית המשפט נדרש לרוב דחוק או אפילו לא כל כך דחוק, כדי לפסול את החוק, ונמצאים שופטים שלדעתם הוא צריך לעבור, אזי אין שום צורך להעדיף את דעת השופטים על פני דעת נבחרי הציבור. נציין, אם כן, שגם לאחר הרפורמה בית המשפט יוכל לפסול חוקים במקרי קיצון, אלא שהוא יידרש לרוב גדול יותר כדי להבטיח שאכן מדובר במשהו מאד יוצא דופן. גם יכולתה של הממשלה להתגבר על החלטה כזו של בית המשפט מוגבל, שכן במקרה כזה החוק יתבטל, כך לפי הרפורמה, בכנסת הבאה. נראה שהרפורמה משאירה כוח רב בידי השופטים, יש שיאמרו רב מדי. בכל מקרה קשה לראות איך מצב כזה מהווה "כוח בלתי מרוסן" ו"ריכוז כל הכוח בידי הרשות המבצעת". עצמאות בית המשפט טענה נוספת שחוזרת על עצמה גם במכתב הכלכלנים היא שהרפורמה פוגעת בעצמאות בית המשפט. נראה שהטענה הזו הופרכה עם פסק הדין בנוגע למינוי דרעי. גם השופטים שמונו על ידי נציגי הימין, וגם כאלה שנחשבים לשמרנים לא נשאו פנים לדרעי ולממשלת נתניהו. ייתכן שיש מה לדון בדבריהם, אך נראה שעצמאותם לא נפגעה כמלוא הנימה, למרות המינוי שלהם מהצד השמרני. גם בארצות הברית בה ממונים שופטים על ידי פוליטיקאים הם לא חוששים לפסוק כראות עיניהם לאחר שמונו, גם בניגוד לממשל, כפי שראינו רק לאחרונה כשבית המשפט השמרני פסק בניגוד לממשל הדמוקרטי.
חשוב להדגיש, "עצמאות בית המשפט" אין משמעותה שלטון המשפטנים וגם אין משמעותה שלשופטים יש את המילה האחרונה בנוגע לנושאים השנויים במחלוקת חברתית. משמעותה היא שמרגע שמונה השופט הוא יכול לשפוט לפי ראות עיניו על פי החוק (ולא על פי מה שנראה לו "סביר") מבלי מורא מלבד מוראו של החוק. אסור שיחשוש ממה יגידו בממשלה, וגם לא ממה יגידו חבריו השופטים היושבים בוועדה למינוי שופטים. הוא צריך לשפוט לפי מיטב הכרתו ומצפונו. שום דבר ברפורמה של לוין לא פוגע ביכולת הזו, לכן עצמאותו של בית המשפט לא נפגעה כהוא זה. החשש שהועלה הוא ששופטים בערכאות נמוכות יותר יפסקו ממניעים פוליטיים לכל אורך הדרך עד מינוים לעליון כיון שהם יודעים מה "מצופה" מהם, ויודעים שכדי להתקדם הם צריכים לפסוק בצורה מסוימת, וכך נפגעת עצמאות בית המשפט, לכל הפחות בערכאות הנמוכות. ראשית נאמר שהחשש הזה לא מתקיים במקום החשוב ביותר, כלומר בבית המשפט העליון. בשופטי בית המשפט העליון אחרי מינוים, כבר אי אפשר לגעת (הדחת שופט היא משימה כמעט בלתי אפשרית גם לאחר הרפורמה) והם יכולים לפסוק כטוב בעיניהם על פי החוק.
לגבי הערכאות הנמוכות יותר נאמר, שגם אם יש חשש כזה, הרפורמה המוצעת טובה בהרבה מהמצב הנוכחי, בו מערכת המשפט הדורסנית והמונוליטית קובעת את המינויים והקידומים לפי דעותיהם הפוליטיות של השופטים, מה שגורם לכך שרק שופטים עם האג'נדה הנכונה שפוסקים "נכון" יוכלו להתקדם. נזכיר רק שאהרון ברק פסל את המשפטנית המבריקה ביותר בישראל, רות גביזון, רק בגלל שיש לה "אג'נדה", כלומר שהיא לא חושבת כמותו. הרפורמה הנוכחית, המציעה כי השופטים ייבחרו על ידי המערכת הפוליטית, טובה בהרבה דווקא בגלל העובדה שלשופט אין מושג מי יהיה זה שיחליט על קידומו בממשלה הבאה או בזו שאחריה.
קידום הרי הוא לא נושא שנידון כל שנה ומי יודע מי יהיה בשלטון בשעת ההחלטה על הקידום? המערכת הפוליטית גמישה ומגוונת בהרבה מהמערכת המשפטית. הממשלות מתקיימות לזמן קצר, כשההרכבים הפוליטיים ובעלי הכוח משתנים כל העת. שופטים לעומת זאת ממונים לכל החיים. לכן מינוי השופטים, גם אם יבחן את נטיותיהם בנושאים השנויים במחלוקת (כפי שראוי להיות), יהיה מגוון ומשתנה וישפיע פחות על עצמאותם של השופטים מאשר במצב הנוכחי, בו קבוצה מונוליטית של המועדון הסגור של האליטה המשפטית אוחזת בזכות הווטו על כל המינויים. לסיכום, אני מפקפק בכנותם של רבים מהמתנגדים לרפורמה להשבת האיזון למערכת המשפט. נראה על פניו שזהו מאבק של הגמוניה לשימור כוחה, לנוכח מצב בו מנסים להשיב את הכוח שנלקח מהעם למקומו הטבעי. אולם, לאלו החוששים בכנות לעצמאות מערכת המשפט ולריכוז כוח רב מדי בידי רשות אחת, אני רוצה לומר: תנוח דעתכם, עצמאות בית המשפט דווקא תתחזק לנוכח הגיוון שיתאפשר סוף סוף, והשופטים לא יצטרכו להתאים את עצמם לאותה דעה שלטת. היחסים בין הרשויות דווקא יחזרו לאיזון נכון יותר ויוטלו בלמים על הכוח הלא מרוסן של מערכת המשפט הישראלית. גם הבלמים החשובים על כוחה של הרשות המבצעת לא יעלמו חלילה.
הדיון הציבורי הוא חיוני וחשוב. מותר להיות בעד הרפורמה ומותר להיות נגדה. מותר כמובן להתנגד לפרט כזה או אחר ולהצביע על החולשות והסכנות הפוטנציאליות שלו. מותר אפילו לחשוב שהרפורמה בכללותה אינה טובה לישראל. זה לגמרי לגיטימי ואני מכבד את הדעה הזו. אולם גם המתנגדים לרפורמה צריכים להכיר בכך שאין ברפורמה בכללה ולא בפרטיה דבר שהוא מחוץ ל"מתחם הלגיטימיות" או נוגד את עקרונות הדמוקרטיה. זו פשוט דעה שאתם לא מסכימים איתה, כמו הרבה אחרות, ולא בטוח שדעתכם תתקבל. כלומר, ראשית, יש להכיר בלגיטימיות של הדעה השניה. לאחר מכן, אפשר להמשיך להתווכח בכל הכוח.
- 56.שאפו (ל"ת)שרון 29/03/2023 14:40הגב לתגובה זו
- 55.בראבו ! מאמר מצטיין לכשעצמו !! (ל"ת)עובר אורח 20/03/2023 18:35הגב לתגובה זו
- 54.אנונימי 12/02/2023 13:45הגב לתגובה זוחבל רק שהשמאל לא יודה לעולם שהוא נלחם נגד הדמוקרטיה ומוכן להחריב את המדינה כדי למנוע את קץ שליטתו הדיקטטורית
- 53.יותם 03/02/2023 13:03הגב לתגובה זודי להיות פראירים
- כמה אהבת חינם בתגובה אחת (ל"ת)ינון 12/02/2023 11:47הגב לתגובה זו
- 52.אברהם 02/02/2023 18:37הגב לתגובה זומחר הרוב יחליט שאין להעמיד לדין רוה"מ . כי אוהבים אותו. מחר ממשלת הזדון חסרת המעצורים תחליט להשבית המדינה בשבת למה לא? האנטי ציונים חלק מהקואליציה. בית משפט עצמאי ללא לחץ והכרת טובה לממליץ או לממנה הוא המפתח. כל השאר גיבובי דברים שך ממשלת אופל שחורה משחור של קיצונים משתמטים, עבריינים ואנטי ציונים. זו מדינה או קהיליית יהודית שלא מגיעה לה מדינה . הכתובת על הקיר. ועשרת מלכיי נתניהו שותקים . גאלנט דיכטר ברקת כץ 1 כץ 2 אוחנה כהן . נאלמו דום . בושה וחרפה . על קצה התהום הפוליטי והקיומי
- מושיק 19/03/2023 08:26הגב לתגובה זוכי חלק גדול ממצביעיו אינם שומרים שבת. זה כתוב בכתבה, די לדמגוגיה. אולי באמת תסבירו פעם אחת איך הרפורמה תהפוך אותנו לדיקטטורה. תן חוק שיעשה את זה. הכל סיסמאות ותעמולת פייק
- 51.אנג'לה 02/02/2023 10:16הגב לתגובה זוחסר כתב אמיץ שיכתוב כמה מילים על העושק המזעזע שעושקים אותנו אחינו החרדים
- מושיק 19/03/2023 08:29הגב לתגובה זואת מודעת לזה שכ70 אחוזים מהם עובדים ומשלמים מיסים? וש80% מהכנסות המדינה ממיסים הם משני העשירונים העליונים כלומר 20 % מהאזרחים שהם בטח לא את? די לתעמולת הפייק וההסתה!!
- בר 16/02/2023 14:48הגב לתגובה זואינטלגנציה ברמת גן ילדים...
- יסכה 02/02/2023 22:33הגב לתגובה זוהחרדים חייבים להבין שעושק החילוניים חייב לחיפסק.
- אברהם 02/02/2023 18:39הגב לתגובה זולא שלי לפחות . לא עבורם הולך למילואים לא עבורם משלם מיסים לא! מוקצים מבחינתי .
- איש בזוי. מסכן מי שהוא אחיך (ל"ת)מושיק 19/03/2023 08:31
- מה עם לימודי הליבה של יאיר לפיד? (ל"ת)שמואל א 02/02/2023 16:25הגב לתגובה זו
- 50.אורי 02/02/2023 03:26הגב לתגובה זולכתוב מאמר כל כך ארוך. המאבק הזה הוא פוליטיקה טהורה ורצון לשימור השליטה של ההגמוניה הדועכת. כל מי שלמד אזרחות בכיתה ט למד על כך שבדמוקרטיה יש עקרון הפרדת הרשויות והחוק נקבע על ידי המחוקקים שהם נציגי העם. שימשיכו לנבוח ותודה על ההזדמנות לקנות בנמוכים
- 49.כתבה נהדרת, שכנעת אותי (ל"ת)דוד 01/02/2023 21:34הגב לתגובה זו
- 48.אנונימי 01/02/2023 21:25הגב לתגובה זומאמר מופרך עם דמגוגיה זולה מבלי להבין בכלל את הסוגיות שעל הפרק.ניראה שהכותב מנסה לעורר פרובוקציה או לבנות תיזה ואז לכופף את העובדות והכל באיצטלה אינטלקטואלית.
- 47.שרון 01/02/2023 17:17הגב לתגובה זומחזק את ידי הכותב. צריך לא מעט אומץ לכתוב את המובן מאליו באווירה המטורפת שיש כיום.
- 46.בני בנקר 01/02/2023 15:54הגב לתגובה זוכך כתבה דינה זילבר בספרה "בירוקרטיה כפוליטיקה": " …חשוב שהדרג הפקידותי יכיר בכוחו לעצב מדיניות בנושאים קרדינליים. המגמה החשובה היא העתקת מרכז הכוח השלטוני ויכולת ההכרעה המעשית בשאלות של מדיניות, מהדרג הפוליטי הנבחר לדרג הפקידותי הממונה”. האמירה הנוראה הזאת, של עובדת ציבור בדרגה בכירה ביותר, שמזלזלת בהליך הדמוקרטי והופכת אותו למיותר, ממחישה מדוע יש צורך דחוף ברפורמה שתעביר מהעולם את שלטון הפקידים הממונים שנקראים יועצים משפטיים. אין שום מדינה דמוקרטית בעולם, בה ליועצים משפטיים יש זכות וטו על החלטות הממשלה והשרים ויותר מזה, בגיבוי חסר אחריות כדרכו, בג"ץ מאפשר ליועצים המשפטיים למנוע ייצוג משפטי מהממשלה ושריה בבתי המשפט שגם טוענים כנגדם בבתי המשפט. אפילו בחלם לא שמעו על הפטנט "הדמוקרטי" הזה, שראוי לספר השיאים של גינס להיבריס משפטי.
- וואו!! פנטסטי!! (ל"ת)מושיק 19/03/2023 08:33הגב לתגובה זו
- 45.לא היתה רפורמה 01/02/2023 15:36הגב לתגובה זוהיה לשקרן בן שקרן 10 שנים לפחות לעשות רפורמה
- מישהו 01/02/2023 18:44הגב לתגובה זותדון לגופו של עניין - הרפורמה טובה או רעה? האם היא מסכנת את הדמוקטריה או לא? מצבו של ביבי לא מעניין.
- כי זו דרכה של ההגמוניה לברוח מדיון (ל"ת)מושיק 19/03/2023 08:33
- 44.יריב 01/02/2023 15:03הגב לתגובה זואם הרפורמה כל כך טובה, מדוע שלא תיושם בכנסת הבאה? ממתי חוקים כאלה נכנסים לתוקף מיידי? ממתי נאשם בפלילים יכול להתערב במערכת המשפט? אתה רוצה לעמוד מול שופט שמינו ביתן, אמסלם, רגב ואסנת מארק כשתבע על ידי חבר מרכז ליכוד והשופט יהיה מהליכוד? יש לך סיכוי בכלל?
- גק 01/02/2023 21:29הגב לתגובה זוכמה שופטים הולכים להתמנות לעליון ב4שנים הקרובות נראה לי שארבעה ונראה לך שאם יהיה ערעור אז דווקא השופטים הזוטרים הם אלו שישבו שם אין לך שום תשובה עניינית חוץ מביבי ביבי ביבי
- מה הקשר? 01/02/2023 18:46הגב לתגובה זוממתי חוקים חלים בכנסת הבאה? חוקים חלים באופן מיידי ואין לזה שום קשר לשאלה אם הרפורמה טובה או לא. תנסה פשוט להתייחס לגוף הטענות. מה אם יבחרו שופטת ששכבה עם אחד מחברי הוועדה לבחירת שופטים, תרצה לעמוד מולה למשפט? אה רגע. אגב, אין לי שום בעיה עם שופטים שמינו ביתן אמסלם רגב ומארק, למרות שהם בכלל לא בוועדה לבחירת שופטים? למה ציינת אותם דווקא? כי הם מזרחיים? גזען קטן.
- המשפט הסתיים והוא מורדם-מונשם. לא יהיה ערעור. (ל"ת)יאל 01/02/2023 18:33הגב לתגובה זו
- 43.לרון 01/02/2023 13:11הגב לתגובה זועושה דברו הוא הרפורמיסט הגדול ,זה בנחרצות דומה לשלך
- 42.לרון 01/02/2023 13:07הגב לתגובה זולולא המשפט,לא של קפקא,לא היתה רפורמה או בעיברית מהפך
- גיא טל 01/02/2023 14:50הגב לתגובה זולא אכפת לי מקונסיפרציות פוליטיות כאלה או אחרות, אני דן לגופו של עניין על נחיצות הרפורמה ומנסה לענות על הטענות נגדה.
- 41.לרון 01/02/2023 13:03הגב לתגובה זוהיה תמיד גנום ברדקיסטי,לנסות לסדרו מחדש הוא מעבר לגנום סמי-אוטוריטרי
- 40.לרון 01/02/2023 12:57הגב לתגובה זועשית בית ספר,כבודו ישן בלילות? הסתחררתי מעודף לינגוויסטי
- 39.ישראל 01/02/2023 11:34הגב לתגובה זוהחילונים ימשיכו לעבוד וללכת לצבא ולפרנס את החרדים המשתמטים.
- גק 02/02/2023 00:15הגב לתגובה זואיך כתב מני מאוטנר הפרופסור השמאלן הם הבינו שלא ינצחו את הימין בבחירות אז החליטו שיעשו זאת במערכת המשפט
- לרון 01/02/2023 13:00הגב לתגובה זוכבר בן גוריון היה דיקטטור וההיסתדרות היתה מוסד דיקטטורי בשליטה על 75% המשק כולל ב,הפועלים,סולל בונה,הסנה ,אתא ועוד ועוד
- 38.ניסיתי לקרוא הכל 01/02/2023 11:16הגב לתגובה זוהדוגמא ששברה אותי: הרשות המבצעת (הממשלה) כפופה ומוגבלת על ידי הלרשות המחוקקת (הכנסת). בפעם האחרונה שבדקתי, הממשלה היא הממשלה משום שיש לה רוב בכנסת. אז איך בדיוק הכנסת מגבילה אותה? באמצעות חוקים. מי מוודא שהממשלה פועלת לפי החוקים? מערכת המשפט. אבל פה רוצים שלממשלה יהיה את החופש "להתגבר" או להתעלם ממה שאומרת מערכת המשפט, ולכן אין משמעות לחוקים שחוקקה הכנסת (שם יש ממילא לממשלה רוב). דוגמא קלה על הקשר לכלכלה - אף אחד לא רוצה להשקיע או להקים מפעל במקום שבו הממשלה יכולה לעשות מה שבא לה. מחר יחליטו שמלאימים לך את המפעל או שעושים לך דברים שמנוגדים למערכת החוקים ומערכת המשפט המקומית אפילו לא תוכל להגן עליך כי יש "פסקת ההתגברות" שמאפשר להתעלם מפסיקת מערכת המשפט.
- גיא טל 01/02/2023 13:53הגב לתגובה זוכפי שהוסבר בכתבה הכנסת מגבילה אותה באמצעות היכולת התמידית להפיל אותה, כפי שאכן קורה פעם אחר פעם. לממשלה יש רוב בכנסת *בדרך כלל* אבל אם היא תנסה לעשות מהלכים קיצוניים מדי היא תיפול. אף אחד גם לא רוצה להשקיע או להקים מפעל במקום שבו בית המשפט עושה מה שבא לו, לכן חברות זרות לא מוכנות להתדיין בבית המשפט הישראלי. אם הממשלה תחליט להלאים מפעלים (כמו שחכי"ם מאזור החיוג של מפלגת העבודה היו רוצים) היא לא תבחר בבחירות הבאות. החופש להתגבר אומר שההכרעה הסופית בנושאים שנוויים במחלוקת נמצאת בידי העם ולא בידי קבוצה לא נבחרת. למה לבית המשפט יש יכולת "להתגבר" על כל מה שתחליט הממשלה, ועוד ברוב של 6 מול 5? אין משמעות לחוקים כאשר בית המשפט יכול לשפוט בניגוד ללשון החוק.
- 37.סמי 01/02/2023 09:40הגב לתגובה זואני עדיין נגד הרפורמה בגלל הממשלה הנוכחית. אם היינו משטר יציב, כזה שכל 4 שנים יש בחירות ולא 5 בחירות בשנתיים ואם לא היו קיצוניים בממשלה, הייתי חושב שזה בסדר, עכשיו לא
- גיא טל 01/02/2023 13:55הגב לתגובה זולגיטימי לא לתמוך ברפורמה. תוכל פשוט בבחירות הבאות לא להצביע למפלגות שמקדמות אותה או להצביע למפלגה כזו שתבטיח לשנות את ההחלטות שהתקבלו. ככה זה עובד בדמוקרטיה.
- 36.[email protected] 01/02/2023 09:29הגב לתגובה זודמוקרטיה. בארה"ב קיימת חומת אש בת חמש שכבות המגנה על הדמוקרטיה. חוקה, בית נבחרים, סנאט, נשיא ובית משפט עליון. כדי שהמדינה תעבוד חייבים כל המרכיבים הללו לעבוד יחד, כלומר לוותר זה לזה. אצלנו יש ראש ממשלה שלאורך שנים שולט גם ברשות המבצעת וגם ברשות השופטת, זו שמורכבת רק מבית אחד. עכשיו יטול ראש הממשלה את הפיקוד גם על הרשות השופטת. אני מניח שזו הדמוקרטיה השמיימית שגיא מצפה לה. רק הערה קטנה, שים במקום ביבי את לפיד ותבחן את עצמך. עשיין מוכן להפיכה?
- גיא טל 01/02/2023 13:56הגב לתגובה זוזה שגם לנו יש חומות מגן מפני עודף כוח. בינתיים לרשות השופטת יש עודף כוח וחשוב לאזן את זה. כפי שהוסבר באריכות, ראש הממשלה לא "נוטל" את הרשות השופטת. לגבי השאלה עם לפיד, וודאי שאני מוכן לרפורמה להשבת האיזון גם אם לפיד הוא ראש ממשלה. עכשיו תשאל את עצמך, האם אתה חושב שיש להשאיר את הכוח העודף בידי הרשות השופטת גם אם שופטי בית המשפט העליון היו מצביעי עוצמה יהודית?
- 35.יותם 01/02/2023 09:26הגב לתגובה זוחרדים עושקים אותנו
- לפחות הם לא באים עם סכינים לבי"ס ואין אצלם אלימות (ל"ת)שלמה 01/02/2023 19:44הגב לתגובה זו
- חרדי 01/02/2023 11:36הגב לתגובה זוכלומר - אין תקשורת בישראל , יש תעמולה. ואחד כמוך שפועה בלי לדעת כלום על המציאות - זו דוגמא קטנה.
- בת אל 01/02/2023 18:32הקץ לקצבאות
- 34.אסף 01/02/2023 09:15הגב לתגובה זובית המשפט לא חסם את הרשות המבצעת , זה מתאים מאוד לחברי הממשלה לומר זאת , בשביל לטשטש את חוסר יכולתם לבצע. והתיאור שלך על שופטים שלא יחששו מהפוליטיקאים , ולא ירצו לרצות את אלה שבחרו בהם בשביל להתקדם, פשוט מנותק מהתרבות הפוליטית הישראלית . תראה את התנהלות השרים שזה עתה מונו, מירי רגב למשל, וגם אחרים, הדבר הראשון שהם מנסים לעשות - מנויים למקורבים, ולא משנה אם מתאימים לתפקיד או לא. בתרבות הפוליטית שלנו. מרגע שהפוליטיקאים ימנו את השופטים , כל שאר הדברים - פסקת התגברות, ביטוח חוקים וכו' , פשוט יהיו לא רלוונטיים, הם לא יקרו. וכן, כמו שקורה במדינות רבות עם מערכת משפט לא עצמאית, השחיתות פשוט תתפשט לכל עבר, כי לא באמת יהיה מי שיעצור את השרים, חברי הכנסת , פקידים בכירים ואנשי רשויות.
- גיא טל 01/02/2023 13:57הגב לתגובה זואם אתה לא מרוצה מפעילותה של רגב כשרה תוכל לא להצביע לליכוד בבחירות הבאות.
- עד שהממשלה תחליט לבטל את הבחירות ולא יהיה מי שירסן אותה (ל"ת)נגה 03/02/2023 20:07
- י ל 01/02/2023 11:33הגב לתגובה זוובממשלה הקודמת לא מונו מינויים פוליטיים? אפילו כאלה שלא עברו את הועדה המייעצת, עמיר פרץ למשל מה עם שגריר איחוד האמירויות? מה עם מינוי בת משפחתו של לפיד בקק״ל? מה עם כל חברי הרשימה של גדעון סער שמונו לתפקידים בקצב מטורף אתה מדבר מפוזיציה
- 33.יוסי 01/02/2023 07:17הגב לתגובה זותזכרו טוב טוב מי מוביל את אותם שינויים ותבינו למה זה יוביל. אנשים שרוצים להחזיר את מלכות בית דוד, לנשל גויים מהארץ הקדושה, להרוג את המתיוונים (כל מי שהוא לא דתי או ערס ביביסט). בקיצור, להם מפריע בית משפט, מפריע עובדי מדינה מסורים למקצוע, מפריע משטרה שחוקרת פוליטיקאים, מפריע בכלל בני אדם שפויים
- חרדי 01/02/2023 11:37הגב לתגובה זוולא גלותית-חנפנית.
- 32.חכם 01/02/2023 04:03הגב לתגובה זולקחת דוגמאות ולהרכיב מהן בטלאים משהו מופרך לגמרי - לא מחזק את הטיעון בעד ההפיכה. אין מה לעשות. רשות אחת היא לא דמוקרטיה. זו ממש הרש(ע)ות המבצעת.
- ff 01/02/2023 09:12הגב לתגובה זואז למה היום את מסכים עם רשות אחת?
- תומך רפרומה 01/02/2023 07:30הגב לתגובה זולא תהיה רשות אחת. ישארו שלושה רשויות שונות.
- קראת? הבנת את המילים לא את התוכן. (ל"ת)יעקב 01/02/2023 10:46
- 31.גיל 01/02/2023 01:03הגב לתגובה זוכתבה מאוד נכונה סוף סוף !!
- טל= טלילה 01/02/2023 07:35הגב לתגובה זוכרגיל הרגשת הקיפוח מובילה למאמר נגד ההגמוניה. מאמר גזעני בוטה ומתסיס. אין שום הגמוניה. יש חוסר יכולת
- 30.רועי 01/02/2023 00:51הגב לתגובה זודבר ראשון פעם ראשונה שאני קורא מאמר מנומק של תומך רפורמה ללא סיסמאות ריקות. עם זאת כמה הערות: 1. האם אתה חושב שהאדם הנכון להוביל רפורמה כה רגישה הוא ראש ממשלה עם 3 כתבי אישום? האם אין פה ניגוד עניינים? איך אני בתור אזרח אמור לתת אמון במהלך כזה שמובל על ידי נאשם? 2. אחרי הרפורמה, מה יימנע מחברי הכנסת לדאוג רק לעצמם, לחוקק חוקים פרסונליים שמטיבים רק עימם וכך בעצם לשים את עצמם מעל החוק? הרי זה בדיוק מה שאנחנו רואים עם חוק דרעי עכשיו. 3. האם לא כדאי לחוקק קודם חוקה שמוסכמת על ידי רוב הכנסת, לפני שמובילים כזו רפורמה? הרי בסופו של דבר אם הרשות המחוקקת והמבצעת לא כפופים לשום חוקה ולשום אמנה בינלאומית של זכויות אדם, מה יימנע מהם לפגוע בזכויות של מיעוטים?
- גיא טל 01/02/2023 14:03הגב לתגובה זוקודם כל יישר כוח על הדיון המכובד. זה חשוב באווירה הנוכחית. התייחסות להערות: 1. מי שמוביל את הרפורמה הוא לא בנימין נתניהו אלא השר לוין ושמחה רוטמן. למעשה, חוסר האיזון במערכת המשפט הוא נושא מרכזי בימין כבר עשורים. למצבו המשפטי של ראש הממשלה (שלדעתי הוא דווקא לא רע בכלל) אין שייכות לעניין, והוא לא יכול היות חסם כשנושא כל כך חשוב על הפרק. הרי גם אם לא היה כתב אישום מערכת המשפט הייתה צועקת גוואלד וסוף הדמוקרטיה, אז במחילה, זה נשמע לי כמו עוד תירוץ לנסות למנוע כל שיפור במערכת שכל כך זקוקה לשינוי. ב. הסברתי באריכות: הצורך לתחזק קואלציה, הרצון להיבחר בפעם הבאה, מערכת המשפט שעדיין תחזיק בכוח להתערב במעשי הממשלה במגוון עילות. גם פסקת התגברות תחייב את הקואלציה לחוקק מחדש את החוק, והחוק החדש יוגבל ויצטרך לעבור שוב הליך חקיקה בכנסת הבאה (עיין בפרטי הרפורמה). אלו מגבלות חזקות וטובות. 3. באקלים הנוכחי בישראל בלתי אפשרי לחוקק חוקה שדורשת הסכמה רחבה. מה שמונע מהם לפגוע בזכויות המיעוטים זה מה שמנע מהם לעשות זאת לפני 95 - והם לא יבחרו בכנסת הבאה, הם לא יצליחו לשיג רוב, אם זה יהיה לא חוקי בית המשפט יתער
- לרון 01/02/2023 15:13בגלל מובילי הרפורמה אץ רץ בלינקן לנתניהו לעשות לו נו נו נו,לאמריקאים יש מודיעין מהשורה הראשונה
- שני 01/02/2023 08:07הגב לתגובה זואם זו היתה ממשלה אחרת, הייתי בעד הרפורמה. מפחדת מהקיצונים בממשלה הזו
- 29.רועי 01/02/2023 00:47הגב לתגובה זודבר ראשון פעם ראשונה שאני קורא מאמר מנומק של תומך רפורמה ללא סיסמאות ריקות. עם זאת כמה הערות: 1. האם אתה חושב שהאדם הנכון להוביל רפורמה כה רגישה הוא ראש ממשלה עם 3 כתבי אישום? האם אין פה ניגוד עניינים? איך אני בתור אזרח אמור לתת אמון במהלך כזה שמובל על ידי נאשם? 2. אחרי הרפורמה, מה יימנע מחברי הכנסת לדאוג רק לעצמם, לחוקק חוקים פרסונליים שמטיבים רק עימם וכך בעצם לשים את עצמם מעל החוק? הרי זה בדיוק מה שאנחנו רואים עם חוק דרעי עכשיו. 3. האם לא כדאי לחוקק קודם חוקה שמוסכמת על ידי רוב הכנסת, לפני שמובילים כזו רפורמה? הרי בסופו של דבר אם הרשות המחוקקת והמבצעת לא כפופים לשום חוקה ולשום אמנה בינלאומית של זכויות אדם, מה יימנע מהם לפגוע בזכויות של מיעוטים?
- 28.ארי 01/02/2023 00:32הגב לתגובה זוהלוואי והמתנגדים לרפורמה היו יודעים באמת את פרטיה
- 27.אמיר 31/01/2023 23:49הגב לתגובה זושיטת הבחירות שאפשרה 5 מערכות בחירות תוך כמה שנים וגרמה לעלות כלכלית גבוהה ולשיתוק. כל עוד לוין לא שם את זה לדיון רחב, כולל הגבלת קדנציות שהיא הבסיס לכל מערך דמוקרטי, ולפחות הצהרות לכתיבת חוקה, לא תהיה לרפורמה כל השפעה או תועלת כלכלית, אבל נזקים ודאי שיהיו. בכל אופן, ראש ממשלה שמתנהל נגדו כעת משפטף גם אם יצא זכאי, לא יכול להוביל רפורמה משמעותית בבתי המשפט, זה פשוט אבסורד.
- 26.יוני לפקו 31/01/2023 23:31הגב לתגובה זושכנעתם אותי להשאר לקרוא אצלכם, נמאס מהשמאל השתלטן, נהנה מאוד לקרוא את הטור של הכותב הנ''ל, הוא חושב מקצועי מאוד, צודק לחלוטין לחלוטין
- 25.זה שביבי רוצה את זה - כבר מוכיח שזה מחליש את הדמוקרטיה (ל"ת)שמוליק 31/01/2023 23:00הגב לתגובה זו
- בר 16/02/2023 14:55הגב לתגובה זוכל כך הרבה אנשים מתנגדים לרפורמה ההכרחית הזו בלי לדעת בכלל במה דברים אמורים. מדהים כמה השנאה מעוורת. אני לגמרי נגד ביבי ונגד הגישה שלו בכל תחום, אבל הרפורמה הזאת יכולה לעשות לדמוקרטיה במדינה רק טוב. גם בממשלה הנוכחית.
- 24.גביר 31/01/2023 22:59הגב לתגובה זומי רוצה לבטל את הפרדת הרשויות? נתניהו. פתאום, אחרי 20 שנה שלוין לא מצליח להעביר את הרפורמה, זה מסתדר בכוכבים. למה? כי נתניהו רוצה שופטים אחרים שישפטו אותו, ועל הדרך לא מעניין אותו לרסק את המדינה. כמו שאמרה שרהל'ה, מצידם שתשרף המדינה. וזה מה שהם עושים. לא יכול להיות, שמאות פרופ' וכלכלנים, מנהלים, נגידים לשעבר ובהווה, אנשי משרדי ממשלה לשעבר - כל אלה טועים, ודרעי ונתניהו צודקים. כל מי שעינו בראשו מבין שהרכב הממשלה הזו ימית חורבן בית שלישי. תתעוררו ותראו מי הם באמת שורפי האסמים
- 23.Nat 31/01/2023 22:27הגב לתגובה זומי שרוצה לראות ממשלה ואפילו כנסת נקיה מאסירים לשעבר או עם אנשים עם כתבי אישום יכול לסמוך על נציגי הציבור הנגועים שיוודאו זאת או על בית משפט ? מי זוכה ליותר אמון בציבור : פוליטיקאים או שופטים ?
- אזרח 01/02/2023 07:36הגב לתגובה זומי שרוצה לראות ממשלה ללא איסרים לשעבר שלא יצביע למפלגה עם אסירים לשעבר, אבל אין לו זכות להחליט לאחרים אם הם רוצים להצביע להם. אף אחד לא מינה אותך לשומר האמת הצדק והמוסר. יש לך קול אחד בקלפי תשתמש בו כראות עיניך. מי זוכה לאמון הציבור? מי שהציבור הצביע לו. אם השופטיים ירצו יוכלו לעזוב את משרתם, להתמודד לכנסת, ואז נראה אם הם זוכים ליותר או פחות אמון בציבור.
- 22.אזרח 31/01/2023 22:18הגב לתגובה זוהרפורמה גורמת להתייבשות האוקיאנוס ולמלחמת אוקראינה
- 21.ממתי שופט מבטל חוק של הרשות המחוקקת איזה מדינה אנחנו ?? (ל"ת)משה ראשל"צ 31/01/2023 22:00הגב לתגובה זו
- ירושלמית 01/02/2023 05:33הגב לתגובה זוכאשר השלטון מכתיב חוק לפיו בחינת נאמנותך לשלטון היא תנאי לקבלתך לעבודה. איזו ברירה עומדת לפניך כאשר 2 ילדיך ממתינים לשובך.
- שמוליק 31/01/2023 23:01הגב לתגובה זושמבטל חוקים
- 20.שייח 31/01/2023 21:35הגב לתגובה זומי ישורינו
- אז עוף לברלין שם המילקי בזול עוף מכאן (ל"ת)משה ראשל"צ 31/01/2023 21:59הגב לתגובה זו
- אחד! וגם אחד! 01/02/2023 01:17הזמן מתקתק... תיק תק תיק תק... עד שיום אחד אומרים לו לאדם "קדימה... עולים למעלה" - < "עֲקַבְיָא בֶּן מַהֲלַלְאֵל אוֹמֵר: הִסְתַּכֵּל בִּשְׁלשָׁה דְּבָרִים וְאִי אַתָּה בָּא לִידֵי עֲבֵרָה: דַּע מֵאַיִן בָּאתָ, וּלְאָן אַתָּה הוֹלֵךְ, וְלִפְנֵי מִי אַתָּה עָתִיד לִתֵּן דִּין וְחֶשְׁבּוֹן. מֵאַיִן בָּאתָ? מִטִּפָּה סְרוּחָה. וּלְאָן אַתָּה הוֹלֵךְ? לִמְקוֹם עָפָר, רִמָּה וְתוֹלֵעָה. וְלִפְנֵי מִי אַתָּה עָתִיד לִתֵּן דִּין וְחֶשְׁבּוֹן? לִפְנֵי מֶלֶךְ מַלְכֵי הַמְּלָכִים הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא". (אבות פ"ג מ"א)
- 19.חבל על הכתבה שמסרסרת את המציאות (ל"ת)fff 31/01/2023 21:35הגב לתגובה זו
- פועלת 01/02/2023 05:34הגב לתגובה זומילים באויר. נדמה שהכותב מזדהה עם הנעלם בכתבה. נתניהו.
- 18.הרפורמה פרס לשחיתות 31/01/2023 21:25הגב לתגובה זולשטתך כן, אבל זו אם השחיתות. וההשחיתות מקרינה מלמעלה ומרקיבה את המנהל הצבורי. האין לכך השפעה על הכלכלה? הכותב לא תמים עד כדיכך הוא מתמם
- מישהו 31/01/2023 23:13הגב לתגובה זובדמוקרטיה יש דברים שהם לא שפיטים אלא נתונים להכרעת הציבור. אם לא ימצא חן בעיניך החלטת הממשלה תוכל להצביע נגד המפלגות המרכיבות אותה בבחירות הבאות. דעתך היא לא היחידה בעולם ולא זו שקובעת, אלא החלטת הרוב. כל עוד אין דגל שחור שמתנוסס מעליה, ובמקרה של דרעי בהחלט אין, הציבור ישפוט בקלפי. נעים להכיר, דמוקרטיה.
- 17.האמת היחידה 31/01/2023 21:24הגב לתגובה זוכמו דרעי שלמרות פסילה גורפת של בגץ יוכל לחזור בדלת האחורית להיות בכנסת לפי אותו חוק שהכנסת תיישם איפה הבלמים למינוי מושחתים ?? עם חותמת פסול !
- מישהו 31/01/2023 23:13הגב לתגובה זוישפוט הציבור בבחירות הבאות. זכותה של הממשלה למנות את מי שהיא רוצה, ואם זה לא ימצא חן בעיני הציבור לא יצביעו להם שוב.
- 16.חיים אבוקסיס 31/01/2023 21:12הגב לתגובה זוצודק לחלוטין, הכלכלה רק תתחזק
- 15.כתבת הרבה אבל לגבי רוב של 61, אם ביבי נותן פקודה, יש לו 61 אוטומטי בגלל משמעת קואליציונת (ל"ת)אמנון 31/01/2023 21:10הגב לתגובה זו
- משה 01/02/2023 00:19הגב לתגובה זועל חברי הקואליציה
- מישהו 31/01/2023 23:14הגב לתגובה זולכן כל הממשלות של ביבי נפלו לפני הזמן (ושל כל ראש ממשלה אחר), בגלל שאין לו רוב אוטומטי.
- 14.כלכלן 31/01/2023 21:07הגב לתגובה זותמיד עדיף שהחכמים והמוכשרים ישלטו ויחליטו. זה ידוע שבימין אין כאלו. הרי לא היה חתן פרס נובל תימני או מרוקאי..
- חיים 01/02/2023 00:36הגב לתגובה זוואל תשכח לזעוק כמה שאתה דמוקרט
- א 01/02/2023 00:11הגב לתגובה זובמה אתה מתגאה ? אתה אשכנזי כמו שחתן פרס ישראל אשכנזי, זה לא אומר עליך כלום. אתה אפס שכותב תגובות בביזפורטל מרוב שמשעמם לו. לפחות התימנים והמרוקאיים לא חיים בסרט כמוך שאתה איזה כוכב. אנשים כמוך מחריבים כת המדינה, טבועים בשחיתות וזוהמה ועוד חושבים שהם תורמים לה הכי הרבה ושהם צריכים לנהל אותה. יצאת נוד
- מישהו 31/01/2023 23:15הגב לתגובה זולא חייבים להיות בעד דמוקרטיה. אתה יכול להיות בעד שלטון דיקטטורי כמו של שופטי בגץ, או כמו באירן. פה, באופן כללי, הציבור עדיין מעדיף דמוקרטיה.
- 13.כתבה נכונה (ל"ת)יורי 31/01/2023 21:07הגב לתגובה זו
- 12.אור 31/01/2023 21:05הגב לתגובה זוהמאבק פה הוא על כסף כוח וכבוד , שלושת ה "כ" אחרי חיסול בית המשפט והעיתונות נהפוך לקפטילזם של מקורבים , כל עסק מצליח יקבל פניה ממקורבי ביבי או שיסגר ע"י ביקור מס הכנסה או שימכר למקורבים של ביבי , רוסיה והונגריה זו הדוגמא הקלאסית למה שהולך לקרות , חיסול בתי משפט חיסול עיתונות שביבי ניסה לעשות עם 3 כתבי אישום נגדו אבל מערכת החוק עצרה אותו , ואז הבין שצריך לחסל את בתי המשפט , יריב לוין סתם קוף של ביבי שחושב שהוא עושה טוב לדמוקטיה אבל לא מבין את כוונות ראש המאפיה .
- מישהו 31/01/2023 23:16הגב לתגובה זורוסיה והונגריה לא קשורות בכלל למה שהולך פה. חוץ מסיסמאות אתה יכול להתייחס לטענות שעולות מהכתבה?
- לאור נאור תצא בבקשה מהחושך שאתה נמצא בו (ל"ת)משה ראשל"צ 31/01/2023 22:02הגב לתגובה זו
- 11.איציק 31/01/2023 20:56הגב לתגובה זוכתבה מנוסחת היטב ובצורה הגיונית ומנומקת, ללא התלהמות.... תיקון קטן עד כמה שזכור לי מדובר ברות גביזון ולא ברות קלדרון
- 10.אני רשמית מפסיק לקרוא את האתר החובבני שנקרא ביזפורטל. כל ערס ליכודניק יכול לכתוב פה טור שהוא בעצם דף מסרים של הליכוד. (ל"ת)קורא לשעבר 31/01/2023 20:50הגב לתגובה זו
- דוד 01/02/2023 00:30הגב לתגובה זושכתבו באתר דעה שונה משלך?
- גם אתה סע לברלין ביזפורטל אתר מעולה (ל"ת)משה ראשל"צ 31/01/2023 22:03הגב לתגובה זו
- rosome 31/01/2023 21:57הגב לתגובה זובמקום לאיים על האתר בעזיבה שלך , תסביר את האגנדה שלך .
- 9.מבלי לגשת לטענות 31/01/2023 20:46הגב לתגובה זווכי פסלו את דרעי אז יש עוד סיבות להוסיף לרפורמה וכו' ... צריך להיות עיוור או אינטרסנט כדי לא לראות מה קורה פה.
- דוד 31/01/2023 23:17הגב לתגובה זוחוץ מתיאוריות קונספירציה, יש לך מה להגיד ביחס לטענות שעולות מהכתבה?
- 8.רואה חשבון 31/01/2023 20:44הגב לתגובה זוהכתב צודק לחלוטין.הכלכלה אוהבת דמוקרטיה וקיום הסכמים שנחתמים על ידי המדינה.הרפורמה המשפטית תבטל את הדיקטטורה ותחזיר את הדמוקרטיה לישראל וכן תחזיר את האמון שהסכמים שייחתמוצעל ידי מדינת ישראל יכובו ולא יבוטלו על ידי בג"צ.לכן ברור שהרפורמה המשפטית תחזיר את הדמוקרטיה לישראל ותחזק משמעותית את כלכלת ישראל.
- גולדפינגר 31/01/2023 21:31הגב לתגובה זותוכל להביא דוגמה להסכם חתום שבג"צ ביטל, הרי אפילו את הסכם הגז השנוי במחלוקת זה שמכנס מליונים לתשובה ואפס מאופס למדינה בג"צ לא ביטל!
- שמואל 31/01/2023 21:13הגב לתגובה זובמיוחד שמי שיחזיר את הדמוקרטיה זה אחד שמתנהל מולו משפט שני עבריין סדרתי שישב בכלא מלגיות חרדיות שלא שמעו על דמוקרטיה וציונות אחת דתית שרוצה להחזיר ימי מלכות הלכתית. וולא הבנתי שהתגובה שלך היא כדי לעצבן אבל תהיה בריא כי אתה לא כל כך...
- 7.עודד 31/01/2023 20:40הגב לתגובה זוהייתי אתכם מ2009. היה נעים וחבל שנגמר
- תתבייש אתה, דעת המיעוט במדינה (ל"ת)גיא 31/01/2023 21:11הגב לתגובה זו
- 6.שמואל 31/01/2023 20:39הגב לתגובה זואני נורא תמים או מנותק כשאתה מזלזל בעובדה שניתן להעביר חוקים ברוב 61 ולא לאפשר לערכאה שיפוטית להתערב במצבים קיצוניים. הבאת דוגמא של הצעת חוק של בן גביר. אתה ממש נאיבי בממשלה כמו היום שבו מפלגה הגדולה נשלטת על ידי איש אחד(אעלק דמוקרטית) די בקלילות הוא יעביר חוק של טרנספר מבלי שהכבשים בליכוד יצייצו. בהתחשב שאנו מדינה מאוד מיוחדת בעולם בשל מצב מדיני בטחוני דתי מורכב בקלות קואליציה יכולה להעביר חוקים לא דמוקרטים מבלי שאף אחד בקואליציה יצייץ ויש יום אחד ישאלו "אבל איך זה קרה"...די לתמימות או שמא לטיפשות.
- דוד 31/01/2023 23:19הגב לתגובה זואם הממשלה תעביר חוק ברוב של 61 והוא מאד לא ימצא חן בעיני הציבור היא יורה לעצמה ברגל ובבחירות הבאות היא תפסיד, וניתן יהיה לבטל את כל החוקים שלה. זוהי הממשלה השישית של ביבי כשחמש הקודמות נפלו לפני זמנן, אז אולי אין לו ממש שליטה בכל החלטה של כל ח"כ וכל מפלגה? בלי תיאוריות קונספירציה הזויות, שום טרנספר לא הולך לעבור פה.
- רחל רחל 20/03/2023 13:28ירושלים יהיו כבר בארצות אחרות. בנוסף - מעניין שכל הדוגלים בבחירות כשיטה לאיזון הממשלה לא דורשים מהממשלה להציג מצע *לפני* הבחירות המסביר שינויים שהם מתכוונים לעשות, בעיקר שהם בסדר גודל כזה. אולי לא היו מצביעים להם מלכתחילה?
- 5.אנונימי 31/01/2023 20:37הגב לתגובה זוסוף סוף קצת אמת בים השקרים
- 4.בהלם 31/01/2023 20:34הגב לתגובה זו.
- 3.אנונימי 31/01/2023 20:31הגב לתגובה זוכשאין חוקהכששוט פיסקאת ההתגברות מעל כל החלטת בגצכשפוליטיקאים מושחתים שולטים בכל שדרות הכוח מהכנסת והממשלה ועד מינוי שופטים.עיניים לך ולא תראה
- דוד 31/01/2023 23:20הגב לתגובה זואם הממשלה תקבל החלטות רעות הציבור יחליף אותה פשוט. זה הכל.
- 2.קוריץ 31/01/2023 20:28הגב לתגובה זוכאן אין אף מטומטם שדומה לך אחד לאחד אבל הנה גם אתה מטומטם
- יאיר 31/01/2023 21:49הגב לתגובה זוהוא הרי ביקש שישראל תהיה אחד לאחד כמו דמוקרטיה אחרת. עובדה פשוטה, שום דמוקרטיה בעולם אינה דומה לחברתה. כי כל עם שונה בתרבותו מהשני ולכן הקים מערכת שלטון המתאימה לתרבותו וערכיו
- 1.י 31/01/2023 20:22הגב לתגובה זוהפיכה משטרית תכווץ את הכלכלההון יצא החוצה