העונש המצחיק לרואה חשבון עבריין - 5,000 שקל קנס בלבד
העלנו כאן בחודשים האחרונים את המחדלים הגדולים בדוחות הכספיים של החברות הציבוריות. משרד רואי החשבון קוסט פורר גבאי את קסירר EY (ארנסט אנד יאנג) מוביל את הפשלות בדוחות. מדובר במשרד הגדול בארץ שמספר החברות הנסחרות שהוא מבקר עולה על זה של כל משרד אחר, אבל כמובן שהביקורת הרופפת והדוחות הלא רלבנטיים-לא אמינים, הם לא רק תחת הביקורות שלו.
הבעיות בחברות הציבוריות מאוד מטרידות כי זה פוגע בכסף של הציבור. הונאת דוחות, דוחות מזויפים או מוטים, גורמים למשקיעים ולגופים מוסדיים לקנות את מניות החברות כשבמקרים רבים בהמשך המניות נופלות - ההפסדים הם בפנסיה ובגמל ובקרנות הנאמנות שלכם. לא נעים, ולכן יש ביקורת רחבה לכאורה מצד רואי החשבון המבקר ויש גם את רשות ניירות ערך שבודקת. הביקורת הזאת לא מספקת וזה מעורר מחשבה מה קורה במקומות אחרים של ביקורת, ובמיוחד בביקורת דוחות של חברות פרטיות. שם אין משקיעים מהציבור (אולי יש משקיעים, אבל זה לא הציבור), שם הביקורת לרוב פחות הדוקה.
שם מי שבסוף מבקר ובודק זו רשות המסים. היא "הלקוח" העיקרי של דוחות של חברות פרטיות, ואנקדוטה קצרה - בעוד שבדוחות של חברות ציבוריות הבעלים מעוניינים ברווח גדול ככל שניתן, בחברות פרטיות זה הפוך - הבעלים מעוניינים בכמה שפחות רווח כדי לשלם כמה שפחות מס. יש יוצאים מהכלל כמובן - חברות לפני הנפקה, אקזיט וכו', אבל במבט מלמעלה, המטרה של בעלי חברה פרטית ובעלי חברה ציבורית שונה לגמרי.
תשובה לשאלה על איכות הדוחות ניתנה לנו היום. האמת היא שזו לא בדיוק תשובה לשאלה על איכות הדוחות, אלא על איכות הפיקוח על המבקרים. זה מקרה אחד שעלה, יש נוספים, אבל מהמקרה הזה ניתן להבין שמשרד המשפטים שאמון על מקצוע ומקצועיות תפקיד רואי החשבון, רדום.
ועדת המשמעת לפי חוק רואי חשבון במשרד המשפטים התלתה את רישיונו של רואה החשבון יוסף וורחוב לתקופה של 9 חודשים וקנסה אותו בסכום של 5,000 שקל לאחר ששימש במשך שנים הן כרואה חשבון מבקר של מספר חברות העוסקות במכשור רפואי ואף שימש כסמנכ"ל של חברות אלו, ובמקביל ניהל קשרים עסקיים וכלכליים עם בעל המניות בחברה.
כן, זה עונש בהחלט מרתיע. מי שקורא את העונש ואת "פסק הדין" ונמצא במצב כזה, משקשק מפחד. הוא עוד רגע מסגיר את עצמו לוועדה ומתחנן על חייו. כן, אתם כמובן מבינים. זה מגוחך, מצחיק, פאתטי. 5,000 שקל על עבירה כל כך משמעותית, עבירה על החוק הכי חשוב בתפקיד רואי החשבון, עבירת האי תלות שנלמדת בשנה הראשונה בלימודי חשבונאות ומכוון אליה זרקור גדול. באקדמיה היא חשובה. בפרקטיקה - אין לה משמעות.
משרד המשפטים לועג למקצועיות ולמקצוע רואי החשבון. עונש של אלפי שקלים על עבירה כזו מאותת לרואי חשבון אחרים שאפשר לעבור את הגבול. הרווח האפשרי כתוצאה משילוב של שני התפקידים - רואה חשבון מבקר דוחות שהוא גם סמנכ"ל כספים הוא פי כמה וכמה מהקנס במבחן חודשי. העבריין כאן הרוויח רווחים אסורים של מאות אלפי שקלים, אולי יותר. ומקבל קנס מצחיק.
וגולת הכותרת - במשרד המשפטים מנפנפים בכך שהם שללו את רישיונו של רואה החשבון ל-9 חודשים. 9 חודשים שלמים הוא לא יוכל לעסוק במקצוע. אבל הוא במשך שנים רבות הפר את אי התלות, מה זה 9 חודשים? וחכו לשורת המחץ - הוא בפנסיה, אין להתליית הרישיון רואה חשבון שום משמעות. זה כמו להגיד לאדם מת שהוא מקבל עונש מוות.
לדברי עו"ד נוי גורדון-חסון, הממונה על התביעה ביחידה לדין משמעתי בלשכה המשפטית במשרד המשפטים, שהגישה את הקובלנה לוועדת המשמעת: "מדובר במקרה מובהק של פגיעה בעיקרון אי-התלות והיעדר הפניות המחייבים את ציבור רואי החשבון. מצבים של פגיעה כה חמורה באי-התלות נמצאים בליבת העיסוק המקצועי של רואי החשבון והם עולים כדי פגיעה באמון של הרשויות בבעל המקצוע שמקבל את הרישיון מהרשות. סברנו כי הענישה צריכה להיות התלייה בפועל של הרישיון, ואנו מברכים על החלטת ועדת המשמעת בעניין זה". מצחיק.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
8.כנראב רואה החשבון למד גם משפטיםדוד 08/02/2023 19:06הגב לתגובה זו0 0משפטנים מקבלים הנחת /מקולגותסגור
-
7.אני רק שאלהאיש פשוט 08/02/2023 13:10הגב לתגובה זו0 0אם הבנתי נכון - היחיד שיכול להרשות לעצמו לצחוק הוא רואה החשבון. לגבי הציבור הרחב זה נשמע לי סיפור די עצוב לגבי הציפיות מרשויות החוק.סגור
-
6.מועצת רו"ח גוף לא רלוונטימנהל כספים 08/02/2023 11:13הגב לתגובה זו0 0ההרגשה שמועצת רו"ח מתפקדת כמס הכנסה ב'. גובה אגרה שנתית ובזאת תם הקשר איתה עד שנה הבאה. לדעתי צריך לפרק אותה ולהעביר את הסמכויות ללשכת רו"ח.סגור
-
5.לקוח עיקרי נוסף של חברות פרטיותדרור 07/02/2023 19:03הגב לתגובה זו1 0לקוח עיקרי נוסף הם הבנקים שמלווים כספים לחברות. בנוסף בחברות פרטיות יש לעיתים קובננטים שצריך לעמוד מול הבנקים וחלק מהם מושפעים מהרווח והפסד ולכן הם לא תמיד ירצו רווח נמוך. האנקדוטה נכונה לעסקים קטנים/עצמאים.סגור
-
4.אני מכיר עונשים קלים יותר (ל"ת)רו"ח 07/02/2023 16:45הגב לתגובה זו1 2סגור
- טען עוד
-
3.רפורמה משפטיתאנונימי 07/02/2023 16:37הגב לתגובה זו5 4רק מוכיח את הצורך הדחוף ברפורמה בבתי המשפט ובפרקליטות.סגור
-
2.המרחם על אכזרים סופו שיתאכזר על רתמנים. (ל"ת)משה ב 07/02/2023 16:35הגב לתגובה זו4 0סגור
-
1.עונש המינימום צריך להיות שלילת הרשיון שלהם (ל"ת)ליאור 07/02/2023 15:08הגב לתגובה זו11 0סגור