יאיר המבורגר הופך להיות מפלצת - ועדת בכר נלחמה בבנקים והפכה את חברות הביטוח לגופים החזקים במשק; אסור לתת להראל לרכוש את ישראכרט
חברות הביטוח מזמן לא רק חברות ביטוח. הן שולטות בפנסיה, בגמל בקרנות הנאמנות, מחזיקות גופי אשראי. ועכשיו - הראל רוצה את ישראכרט. זה מצוין להראל. זה מתחבר מעולה עם הצורך לגדול וזה סינרגטי. זה מחזק אותה בכל התחומים, זה יביא לכך ש-1 ועוד 1 ייתן 3. תחשבו על גוף שיספק לכם גם ביטוח, גם ינהל את הפנסיה, גם תשקיעו בקרנות נאמנות שלו, גם יספק לכם כרטיס אשראי וגם ייתן לכם הלוואה. וואוו. זה הכל. זה הרבה יותר ממה שהבנקים עושים מולכם ויודעים עליכם. אבל רגע, החשש מהבנקים הביא את הממשלה לפני כמעט 20 שנה להקים את ועדת בכר בראשותו של ד"ר יוסי בכר כדי לפצל פעילות מהבנקים. אז למה עכשיו זה מותר?
אסור לאשר עסקה כזו. זה מסוכן למשק. זה יהפוך את הראל לגורילת ענק חזקה יותר מכולם, גם ככה יאיר המבורגר, האיש החזק בהראל, הפך לתמנון רחב זרועות שידו בכל. בשקט בשקט, המבורגר הוא אחד מהאנשים החזקים ביותר במשק הישראלי. אז עכשיו הוא גם יחזיק את ישראכרט. מבחינתו זה מהלך מאוד חכם - מבחינת המשק זה מסוכן.
לצד הכוונה של הראל לרכוש את ישראכרט, כלל ביטוח מתכוונת לרכוש את מקס. זו עסקה דומה - חברת ביטוח, ענקית ביטוח שיש לה גם עוצמה גדולה בתחום ניהול הכספים במובן הרחב, ויש לה פעילויות נוספות משיקות, מכניסה את עצמה לאחד התחומים הגדולים במשק - כרטיסי אשראי והלוואות. שתי העסקאות כמובן בעייתיות, את שתיהן צריך לאסור, יש הבדל אחד בין השתיים - בכלל יש (נכון לעכשיו ולמרות "ההצקות" של אלפרד אקירוב) שלטון מנהלים. בהראל יש שליטה של משפחת המבורגר - והאחים יאיר וגדעון המבורגר.
אז בדקנו עם המומחים. חבר הוועדה של בכר יואב הלמן, מנכ"ל משרד האוצר דאז ירום אריאב ועם שר האוצר לשעבר יובל שטייניץ שנאבק בטייקונים ובריכוזיות וכתב על זה ספר. כשתשמעו את הסיפור של שטייניץ, תבינו הכל.
רפורמת בכר, זוכרים?
אותה רפורמה שהוביל ב-2005 ד"ר יוסי בכר ז"ל (נפטר לפני כשנתיים בגיל 65), מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, אישרה בכנסת מספר חוקים כדי להפחית את הריכוזיות מהבנקים. הרפורמה הזאת סיימה למעשה את ההשתלטות של הבנקים על קרנות הנאמנות וקופות הגמל, הובילה לעידוד התחרות גם בתחום הפנסיה וקראה תיגר על אלה, שחשבו שהם ירכזו את ניהול הכספים במדינה.
המודל היה טוב, החשיבה הייתה נכונה, אבל העתיד - איך לומר זאת בעדינות, הוכיח שלא בטוח שהיה צריך להעביר את כל הביצים לסל אחד. חברות הביטוח, שקיבלו בעלות על קופות הגמל וקרנות הנאמנות, הפכו למפלצות. כיום, הן לא רק מחזיקות בחברות ניהול הכספים ועוסקות בביטוח (ונוסטרו, נדל"ן ועוד), אלא גם קונות חברות אשראי.
"כל הביצים בסל אחד". יאיר המבורגר
הראל שמתכננת לרכוש את חברת ישראכרט במיזוג שימחק את האחרונה מהבורסה הולכת צעד נוסף בהתרחבות, צעד מסוכן. צעד שאסור לאשרו. אישור כזה, יוליד את ועדת בכר2 בעוד 5-10 שנים. ובינתיים הציבור ישלם על כך.
חברות הביטוח הולכות ומשתלטות על הענף והאמת היא שוועדת בכר, שבעבר נפנפה בפיזור הריכוזיות, העבירה אותו מיד ליד. מהבנקים לחברות הביטוח. יחד עם בכר ז"ל השתתפו בוועדה הממונה על שוק ההון באוצר איל בן-שלוש, הממונה על ההגבלים העסקיים עו"ד דרור שטרום, יו"ר רשות ניירות ערך משה טרי, המשנה לנגיד בנק ישראל ד"ר מאיר סוקולר והמפקח על הבנקים דאז יואב להמן. אם תשאלו את מי שחבר בוועדה, המהפכה שהנהיגו גרמה לרמת הריכוזיות בישראל להשתנות מקצה לקצה. אבל לפעמים, מי שמסתכל עליה מבחוץ רואה תמונה אחרת לגמרי. לעתים, הוא לא בטוח שהיא השתנתה. היא פשוט העבירה כוח. חצתה את הכביש.
"לפני הרפורמה", מסביר לנו להמן, המפקח על הבנקים דאז, שנמצא בכלל בחופשה בניו זילנד הרחוקה. "הייתה שליטה מאוד חזקה של הבנקים, כאשר חברות הביטוח בתחום החיסכון הפיננסי היו זניחות וגם הפעילות באמצעות הזרוע הפנסיונית בתחום האג"ח והאשראי הייתה מינורית. אני מתכוון בעיקר לאשראי חוץ בנקאי. זה גרם לכך ש-5 הקבוצות הבנקאיות היו מאוד דומיננטיות והחזיקו את הקרנות, את הייעוץ. את הכל. היו שם ניגודי עניינים וגם ריכוזיות גבוהה מאוד. 2 הגדולות שבהן, שלטו ביותר מ-60%, אז ברור שהריכוזיות קטנה".
אבל רגע, שאלנו אותו. במגרש החדש שבניתם, חלק ניכר מהנכסים הפיננסיים עברו לחברות הביטוח. "כן, אבל גם שם הריכוזיות לא גבוהה", הוא מסביר. "ברגע שכל העוגה מתחלקת, במקום בין 5 כששניים דומיננטיים לעשרה, או יותר - הריכוזיות פוחתת. אין בכלל מה לדבר על זה. אבל יותר מזה, ניגודי העניינים פחתו. אני מסתכל מה קרה אחרי ההמלצות שלנו ומה לפני. הבנקים יצרו ניגודי ענינים בתהליכי ייעוץ. כשעשינו ביקורות בבנקים מצאנו שהם ממליצים על איך להשקיע בקרנות שלהם. הם נתנו הלוואות כדי שאנשים יקנו, והאנשים הפסידו כסף. פתאום, חזרו הסיפורים של 1983 (משבר מניות הבנקים, א"י)".
ואז הבנת שצריך ועדה.
"ועדת ביילסקי המליצה לעשות בדיוק את מה שעשינו, רק 20 שנה אחרי. בדרך היה עוד משבר 1994, של קרנות הנאמנות והאשראי. ומה קרה ב-2002/3 אתה זוכר? ייעוץ מוטה של הבנקים לטובת הקרנות והקופות שלהם. כאילו לא למדו ממה שקרה קודם. אנחנו עצרנו את זה. אמרתי בזמנו שיש סיכון ליציבות הבנקים. לא רק בכובע שלי כמפקח, של הגנת הצרכן הפיננסי, אלא גם יציבותית - אמרתי שאם התרגש עלינו משבר פיננסי ואז כולם יבכו ש'שתו לי, לקחו לי', יגידו בצדק שהבנק שכנע והם יצטרכו לפצות. במהלך הזה הקטנתי את הסיכון של הבנק, לא הגדלתי אותו. היום מבינים את זה".
מה אתה חושב על עסקת הראל-ישראכרט? היא מראה למה שקורה כאן.
"צריך לשאול האם היום, לחברות הביטוח, יש יותר מדי כוח. התשובה שלי היא שלא עקבתי אחר נתח השוק, ועדיין, אני אומר - יש היום יותר תחרות. מה עדיף, תחרות של 2 גדולות או של 5 בינוניות? היום, הסיכוי להגיע לחוסר תחרות הוא רק אם אם יעשו חלילה מעשים קרימינליים או הסכמים מתחת לשולחן של לא לדרוך אחד על האצבעות של השני בניגוד לחוק ההגבלים העסקיים. אין לי ספק שהריכזויות והתחרות כיום ברמה גבוהה יותר. עסקה כזאת לא משנה לדעתי את התמונה הכוללת".
"נלחמתי בטייקונים": השר שטייניץ על רקע האסדה
כדי לבדוק מה זה באמת עשה, הגענו עד למי שהחליף את בכר ז"ל בתפקיד מנכ"ל האוצר - המנכ"ל לשעבר ירום אריאב, שכיהן בתפקיד לאחר הרפורמה ההיא, בין השנים 2007-2009. "הסיפור של המעבר מהבנקים לחברות הביטוח הוא נושא גדול", הוא סיפר ומשחזר את התקופה ההיא, בה קיבל את המשרד אחרי הרפורמה. "הרפורמה עוד הייתה חדשה אז, כשמה שהטריד אותנו זה כל מיני סוגיות כמו היועצים, כמו הייעוץ הפנסיוני. רצינו לקדם את הנושא של האשראי החוץ בנקאי. אבל אז הגיע המשבר ב-2008 והטריד אותי עוד יותר. ראיתי משיכות גדולות מקופות הגמל ודאגתי ליציבות. זה הכניס את המערכת ללחץ. תיארנו את זה כ'מחלות ילדות' של הרפורמה. בקצה השני היו לווים גדולים ומצבם התערער בעקבות המשבר. בסוף, עמדנו בו יפה. אבל היו חששות שבגלל שאנחנו זמן קצר אחרי ועדת בכר, אנחנו פחות מתורגלים בנושאים האלה".
חששת שהמעבר לגופים המוסדיים לא יעבור חלק. ומה אתה חושב היום? הכוח בידי חברות הביטוח.
"רצינו לעודד את האשראי החוץ בנקאי, וזה מה שהטריד אותנו. בסוף, סכומים אדירים נכנסו כל חודש לגופים המוסדיים. בשורה התחתונה - הוועדה היא פתרה ניגוד עניינים מאוד גדול של הבנקים. למזלם, הם השכילו למכור את הקרנות בסכומים גדולים, כי הם הבינו מה יקרה. זה תרם למאזן הבנקים. בסוף, 18 שנה אחרי, היום אני יכול לומר - המערכת הפיננסית נשארה ריכוזית למדי. חוץ מוואן זירו, אין כאן תחרות אמיתית למערכת הבנקאית והגופים המוסדיים צברו כוח גדול. גדול מאוד".
"מוטרד מהריכוזיות". מנכ"ל האוצר לשעבר, ירום אריאב
מה אתה חושב על עסקת ישראכרט הראל?
"אני לא בפוזיציה שאני יכול להביע דעה. יש צדדים לכאן ולכאן על זה. יש מצב של ריכוז כוח בידי המוסדיים. צריך לתת על זה את הדעת. אבל אני מוטרד מהריכוזיות של המוסדיים. צריך לטפל בזה בצורה נכונה".
כדי להבין מה באמת הריכוזיות עשתה, פנינו ליובל שטייניץ, שר האוצר לשעבר (2009-2013) ובקרוב - יו"ר רפאל. למה אליו? כי הוא שונא את הריכוזיות הזאת, וכתב על זה ספר. "הקרב על הגז", הוא קרא לו, אחרי שהקים את ועדת הריכוזיות ב-2010 ונלחם נגד החברות הגדולות, נגד הטייקונים.
"כתבתי בספר פרק מיוחד על הריכוזיות של הבנקים, שמזכיר איך כשר אוצר הקמתי את הועדה", הוא מתגאה. "אני בעצם שיניתי את כל החוק. כתבתי בספר על דנקנר לבייב, תשובה ועוד, כדי שיבינו מה הריכוזיות עושה. דנקנר שלט ב-20 חברות, כולל חברת ביטוח. הבנתי אז שיש בעיה קשה. רוצה לשמוע סיפור?".
קדימה.
"אחד הטיקונים ישב באיתי בשיחה בארבע עיניים ומספר לי שהריכוזיות יוצרת בעיה גדולה והם לא באמת מתחרים אחד בשני. הוא אמר לי 'אתה שר אוצר עם אומץ, תפתור את הבעיה לטובת כלכלת ישראל'. ואז התחלתי דיונים באוצר. הקמתי את ועדת הריכוזיות, לקחתי את חיים שני כמנכ"ל האוצר. מצאנו שהריכוזיות לא נורמלית. מה שעניין אותי הוא לא להתחנף לקהל, אלא הפגיעה בכלכלת ישראל. אני מתאר הספר שלי איך אחד הטייקונים מספר לי איך לא מתחרה בדנקנר כי הוא יכול להכות אותו במקום אחר, או שחברות הביטוח שלו לא תיתן לו אשראי".
החוק שלך פתר את זה באופן חלקי.
"הוא פירק את כל הפירמידות הגדולות, כיום אם יש לך מפעל אתה לא יכול להחזיק בחברות ביטוח ולהפך. שם יש תיאור הכי מקיף. הכי עקרוני של בעיית הריכוזיות ואיך פתרנו אותה. היום אין אותה, אין את דנקנר של 2010 או אחים עופר שמחזיקים בעשרות חברות. החוק הוגש ב-2012, החקיקה הסתיימה בקדנציה הבאה. כן, הריכוזיות הטרידה אותי ומטרידה עד היום, אבל פתרנו חלק ממנה".
כל הבכירים איתם דיברנו, הציגו דעות לכאן ולכאן. בסוף, אתה לוקח צעד לאחור ושואל את עצמך איך אתה מסתכל על התמונה הזאת. האם הריכוזיות פתחה לאחר הרפורמה של בכר ז"ל? כן. האם זה מספיק? בוודאי שלא. האם יש יותר מדי כוח לחברות הביטוח? כן, באופן כמעט מטריד. בעבר עשו כמה צעדים כדי לצמצם את התופעה, אבל מה עושים כדי למנוע את מה שנשאר (ונשאר הרבה)? כמעט שום דבר, עד הרפורמה הבאה.
אסור לאפשר להראל לרכוש את ישראכרט.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
18.במדינה שבה הפרת אמונים זו לא עבירה ...הפרת אמונים 16/02/2023 11:53הגב לתגובה זו1 0במדינה שבה הפרת אמונים זו לא עבירה השחיתות תחגוג בגדול, אבל על זה לא תכתבו בביזפורטלסגור
-
17.מדינה מוזרהלרון 16/02/2023 09:57הגב לתגובה זו1 0מורשעים בשלטון,חברות ביטוח ההופכות לקונגלומאטים פיננסיים סוג בנקאיים עוד ועוד,אכן מנטלית ליהודים לא מגיעה מדינה,כמה חבל,ובסוף אכן העולם יעניק מדינה לאויבינו במקומנו ובאשמתנו הבלעדיתסגור
-
16.כל הכבוד ביזפורטל אבל זה לא יעזור לכם...קובי מעגן מיכאל 16/02/2023 07:39הגב לתגובה זו1 0הטייקונים ימשיכו לאכול את כל העוגה...סגור
-
15.כתבה מדהימה!!!@ לא פחות תודה לכם (ל"ת)צארום 15/02/2023 11:26הגב לתגובה זו6 0סגור
-
14.תיכף כל הכסף יצא וזה לא ישנה כלוםנביא בעירו 15/02/2023 11:25הגב לתגובה זו3 0ואז הממשלה ההונגרית, סליחה, הישראלית, תלאים את הפנסיות ותשתמש בכסף לממן את כל הבזבוזים שלהסגור
- טען עוד
-
13.הפוליטיקאים המושחתים מימין ומשמאל לא יתנו ליוקר המחיה לרונן 15/02/2023 10:38הגב לתגובה זו3 0לרדתסגור
-
12.מבחינת משקיעי המנייה בבורסה, טוב שסיפור ישראכרט יסתייםPAN 15/02/2023 10:35הגב לתגובה זו2 0אחרי כמה שנים בבורסה ושינויים אירגוניים ושיפור ברווחים המנייה היתה בדרך ל-700 עוד ליפני זמן מה, עכשיו רק היגיע למחיר ההנפקה! עדיף שמנייה הזאת תימחק מהבורסה ולא משנה מי הקונהסגור
-
11.מדינה קטנהחיים 15/02/2023 10:03הגב לתגובה זו2 0כאשר כולם מכירים את כולם, שרתו ביחד הצבא, למדו ביחד באקדמיה, ועבדו באותם ארגונים ומשרדי ממשלה, נפגשים באירועים. מה ניתן לצפות מהם? מה האינטרס? פעם לימין ופעם לשמאל, פעם למעלה ופעם למטה. מנהלים תמיד נשארים מנהלים ועובדים תמיד נשארים עובדים. הציבור תמיד משלם וזה נכון תמיד.סגור
-
10.זה כי העבירו את הפנסיותאזרח 15/02/2023 09:59הגב לתגובה זו2 0לחברות הביטוח, ועכשיו גם נתנו להן להיות קאנטרי.....תיהנו מכל העולמות , הפכו להיות גם קופות חולים וגם בית השקעות וגם לתת הלוואותסגור
-
9.זהו ניגוד אינטרסים מובהקמבוטח 15/02/2023 09:38הגב לתגובה זו3 0אסור שלחברת ביטוח תהיה בעלות על חברת כרטיסי אשקראי. יהיה לה מידע על כל מה שהלקוח עושה ועשה- איזה רופאים ביקר, כמה פעמים, איזה תיקונים עשה בבית או ברכב, עם מי התייעץ- והיא תשתשמש בכל בליל המידע שנצבר במהלך השנים כדי לדחות תביעות ביטוח- משפטים ייארכו שנים ולמבוטח גם לא יהיו המסמכים כדי להוכיח את חפותו בגלל על התייעצות אצל רופא שהיה לפני שנים רבות (חברת הביטוח תטען שהוא הסתיר את מחלתו בעת ההצטרפות והוא לא יוכל להוכיח שהתייעץ עבור חבר או הורה)- אסור לתת לחברות הביטוח בעלות על חברות כרטיסי אשראיסגור
-
8.עדיף לאכול פיצה יבשה מאשר את המבורגרבוב מארלי 15/02/2023 09:35הגב לתגובה זו2 0כל הכבוד על הכתבה אבל חייבים להוסיף שהיו בעבר עוד עסקאות כאלה וחבלסגור
-
7.כתבה מטורפת כל הכבוד לביזמעשיהו 15/02/2023 09:33הגב לתגובה זו1 0שנלחמים בגדולים ולא דופקים חשבון לאף אחדסגור
-
6.הזוי איך שהמדינה הזאת מתנהלתהייטקיסט 15/02/2023 09:11הגב לתגובה זו4 02 צעדים קשימה 4 אחורהסגור
-
5.מבחינת שווי שוק, רוב חברות הביטוח נסחרות בנזיד עדשיםיריב 15/02/2023 09:09הגב לתגובה זו2 2כלל שרוצה הלשתלט על מקס נסחרת בקצת יותר מחצי מהונה העצמי וגם האחרות לא מצליחות הרבה יותר. זה לא דומה לבנקים.סגור
-
4.אתם צודקים, הרגולטור לא יאשר את המיזוג (ל"ת)שמחה 15/02/2023 08:58הגב לתגובה זו2 0סגור
-
3.רפורמת בכררענני ותיק 15/02/2023 08:37הגב לתגובה זו0 0תוצאות רפורמת בכר לא אחרו לבוא : הבנקים מכרו את קופות הגמל שלהן, אך ממילא הכסף נשאר אצלם. קמו חברות ניהול חדשות לקופות, אשר לא הניבו כל תשואה עודפת למפקידים - להיפך - ובנוסף גם העלו את דמי הניהול. מי כן הרוויח ? בכירי אוצר לשעבר שקיבלו ג'ובים בחברות הניהול האלו.סגור
-
תשאל את "גאון הדור" ביבי שזה באשמתו מה היתה הקומבינה א (ל"ת)ירון 15/02/2023 10:38הגב לתגובה זו0 0סגור
-
עוד פעם ביבי ביבי די!!! (ל"ת)כ.ד 15/02/2023 21:56הגב לתגובה זו0 0סגור
-
גאון בהרס המדינהג'רי 15/02/2023 13:03הגב לתגובה זו0 0חייב ללכת הביתה .סגור
-
2.תומרshahak26@gmail.com 15/02/2023 08:23הגב לתגובה זו0 0ליברה דופקת לכל חברות הביטוח את הדוחות. החברה הכי צומחת בישראלסגור
-
1.מלחמה בעד או נגד ?ג'ק 15/02/2023 08:04הגב לתגובה זו2 0מלחמה ביוקר המחיה היא מלחמה במונופולים ובקרטלים , החלשתם והקטנתם . איך אפשר בכלל להעלות אפשרות כזאת ?סגור