"מחירי העופות יעלו ב-10-15% לפני פסח" כך הזהיר מנכ"ל מחסני השוק

יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן אמר כי חייבים לטפל ביוקר המחיה ומחירי המזון חייבים לרדת: "אפגש עם שר האוצר". מנכ"ל מועצת הלול: לפני הפסח לא צפוי שינוי במחיר העוף. ביטן ממשיך לנסות לפתור בעיות במטה קסם, אבל את הפתרון הכי בסיסי - הוא שוכח
 | 
telegram

האם מחירי העופות יעלו או יישארו ללא שינוי לפי חג הפסח? לדברי שלום נעמן מנכ"ל רשת מחסני השוק, תהיה התייקרות של 10-15% כי "זה עניין של היצע וביקוש ובחיים לא היה חג שלפניו המחירים לא עלו". מנגד, שמואל לויט, מנכ"ל מועצת הלול - שאחראית על הקרטל, על חסימת השוק לייבוא חופשי, ועל המחירים הגבוהים, מצהיר שזה לא יקרה השנה: "לפני הפסח לא צפוי שינוי במחיר העוף" אמר היום בוועדת הכלכלה. יו"ר הוועדה, ח"כ דוד ביטן אמר "המחירים חייבים לרדת – אפגש עם שר האוצר".

על פי לויט, למועצת הלול יש את כל הנתונים ונכון לעכשיו וצפי לתקופת חג הפסח אין סיבה שיהיה שינוי. לדבריו, היום רשתות השיווק קונות את העוף השלם ב-12.5-13 שקלים לקילו ולפני הפסח לא צפוי שינוי.

לדברי ביטן, הוא ראה דיווח על כך שאין חלב ברשתות השיווק, ואמר כי אי אפשר להמשיך עם המצב הזה. הוא הוסיף כי מחיר מוצרי החלב המפוקחים הולך לעלות ב-16%, המחלבות הקטנות מפסידות וגם הגדולות והממשלה והאוצר צריכים לטפל בזה. "נראה לי שאין ברירה ואני אבקש פגישה עם שר האוצר, חשבתי שאתם מעבירים לו מסרים. אי אפשר להשאיר את המצב הזה שאין חלב מפוקח בסופרים. בשביל מה יש חלב מפוקח? כדי שהמוצר הזה לא יהיה בשוק? המחירים חייבים לרדת", אמר היו"ר ביטן.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מה שמדהים בסיפור הזה הוא הבורות הכלכלית שמגלה יו"ר ועדת הכלכלה. צריך אולי להסביר לו במילים פשוטות שהסיבה למחסור הוא הפיקוח על המחירים - כלומר, כאשר כופים על השוק פיקוח מחירים אז חברות מחליטות שפחות מתאים להן לייצר את המוצרים האלה והן הולכות ומייצרות מוצרים אחרים. התוצאה היא שיש מחסור. ביטן לא מתעניין בפתרונות אלא בלהישמע טוב בעיני ציבור הבוחרים. כך הוא נשמע היום בוועדה, כשבמשרד האוצר ניסו להסביר לו מה צריך לעשות: "תדאג שהמחיר לא יעלה ותעשה את זה איך שאתה רוצה".

ראש צוות מזון ברשות התחרות, צחי ברקוביץ, התייחס להצעה לחייב ספקים גדולים למכור למכולות הקטנות מוצרים במחיר הממוצע לרשתות הגדולות, ואמר כי הדבר יביא לכך שכולם ישלמו יותר. היו"ר ביטן אמר בתגובה, כי "המחירים חייבים לרדת ואתם לא עושים שום דבר כדי שהמחירים ירדו. שר האוצר וראש הממשלה עושים מסיבת עיתונאים על החשמל, בסוף לא קרה כלום. זה התפקיד שלכם יותר מהכנת התקציב, תיכף נגיע גם לחלב שהולך לעלות ב16% ואנחנו כבר לא רוצים שהמחיר ירד, אלא רק שלא יעלה", אמר. ברקוביץ הוסיף כי צריך לתמרץ את הסופרים לקנות יותר מספקים קטנים, ואמר כי בחוק ההסדרים יכנס תיקון שיעודד אותם לעשות זאת.

מזכ"ל התאחדות החקלאים, אבשלום וילן, אמר כי אם רוצים להוריד מחירים צריך להקים שוק סיטונאי חזק. סמנכ"ל משרד החקלאות, אורי צוק בר, אמר כי הייתה כוונה כזו אך הייתה עלות של כמה מאות מיליוני שקלים והממשלה הקודמת קודמת העדיפה להשקיע 20 מיליון שקל בזירות מסחר דיגיטליות. יו"ר פורום מזון ומכולות, אלי שלום סתוי, טען כי הפתרון הוא רק לחייב את היצרנים הגדולים למכור באמצעות המרלו"ג שמימן משרד הכלכלה.

היו"ר ביטן ביקש התייחסות לכך שרשתות השיווק יציגו את מכיר הקנייה של פירות וירקות מהחקלאי. נציגי האוצר ורשות התחרות הסבירו כי עוד רגולציה תביא לעוד עלויות תפעוליות והמחיר יעלה. בתגובה לכך אמר היו"ר ביטן: "לרשות התחרות יש קונספציה שתחרות מורידה מחירים, וזה לא תמיד נכון זה לא תמיד מוריד מחירים לפעמים צריך לעזור. לא תמיד רגולציה היא לא טובה רגולציה שתפקח ותוריד מחירים היא טובה. בסוף המחיר לא יורד במדינת ישראל. וכשנותנים פטור ממכס וזה לא מגיע לשוק אתם צריכים לקנוס". הכלכלנית הראשית של הרשות להגנת הצרכן, ד"ר דליה שיליאן, ציינה כי פרסום מחירי הטואלטיקה בעולם לצד המוצרים בסופר הוביל לירידה של 12%, ואמרה כי גם ביוש רגולטורי (כלומר שיימינג מצד המדינה) יכול להוביל לתוצאות.

הפתרון הוא פתיחה לייבוא, כך מנסים, מתחננים באוצר, האם מישהו יקשיב להם?
נציג האוצר, גל ברנס, אמר כי כדי להצליח להוריד מחירים צריך להגדיר טוב יותר את הבעיות, ובאוצר לא זיהו בעיה במקטע הקמעונאי (של רשתות המזון), אלא בייצור ובייבוא. לדבריו, בפירות ובירקות אנחנו לא חשופים ליבוא וזה משפיע על התחרות. עם זאת, היו"ר ביטן אמר כי האוצר מבצע רק צעדים שלא עולים לו כסף והוסיף: "אי אפשר רק לגבות מסים מהציבור, צריך גם להחזיר לו". 

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות