משרד הבריאות מקדם הקמה של 9 בתי חולים חדשים - הנה המקומות, אבל למה צריך כל כך הרבה - לא עדיף לחזק את הקיימים?
בהתאם לגידול באוכלוסייה, מדינת ישראל צפויה לגדול ל-15 מיליון תושבים בשנת 2050, בשנת ה-102 למדינה, וכעת היא רוצה לקדם תוכנית רב שנתית להקמה של עוד תשעה בתי חולים חדשים בישראל. על פי התוכנית שמקדמים משרד הבריאות ומנהל התכנון יוקמו בתי חולים בכרמיאל, קריית גת, הוד השרון, קריית אתא, בית שמש, נתניה, מודיעין, באר שבע (פרס) וחריש, לצד הרחבה של בית החולים איכילוב כך החליטה המועצה הארצית לתכנון ובנייה.
עוד בתוכנית - 20 מוסדות לאשפוז גריאטרי בירושלים, עכו, מגדל העמק ונתיבות, 5 בתי חולים שיקומיים שיוקמו בכרמיאל, באר שבע ומקומות נוספים, וכן 11 מוקדי חירום רפואי בקצרין, קריית שמונה, מצפה רמון ועוד.
"חלקו של הגיל השלישי והרביעי עתיד לגדול משמעותית" בשנת 2050 מציינים במשרד הבריאות ומנהל התכנון ולדבריהם "התוכנית, מציגה את הפריסה המרחבית ומסמנת את השטחים הנדרשים לפיתוח מערך האשפוז במדינה, מתוך מטרה לענות על צרכיה של האוכלוסייה החזויה, לרבות שירותי אשפוז גריאטרי, פסיכיאטרי ושיקומי".
בתוכנית מדברים על צמצום אי השווין בין פריפריה ומרכז אבל השאלה הגדולה היא - מדוע צריך כל כך הרבה בתי חולים חדשים, במקום לחזק את אלה הקיימים, לתקצב אותם טוב יותר ולאפשר בהם שיפור משמעותי. בכלכלה זה נקרא 'יתרון לגודל' - ריכוז הרופאים הטובים למקום אחד, שיפור השירות ועוד. חברות אוהבות מיזוגים ורכישות בדיוק בגלל התועלות האלה, זה מאפשר ירידה בהוצאות, ביטול כפילויות ותקנים מיותרים ועוד.
בכל מקרה, יוזמי התוכנית גם רוצים להעביר נתח משמעותי של שירותים מבתי החולים לקהילה (לקופות חולים ואשפוז ביתי). בראש הצוות עמדו אורי גולדשטיין, סמנכ"ל בכיר וראש המנהל תכנון ובינוי מוסדות בריאות במשרד הבריאות, ורפי אלמליח, מנכ"ל מינהל התכנון של משרד הפנים. יחד עימם ישב צוות ועדת ההיגוי בראשות האדריכלית עדנה לרמן ופרופ' נדב דוידוביץ', יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור. התוכנית נערכה על ידי צוות התכנון לרמן אדריכלים ומתכנני ערים, קבוצת גיאוקרטוגרפיה, ובית ספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון.
לדברי המדינה, תוכנית המתאר מייעדת שטחים להרחבה, התחדשות ותוספת בינוי ב-40 מוסדות בריאות קיימים בהם מוסדות לאשפוז כללי, גריאטרי, פסיכיאטרי ושיקומי וכן שומרת שטחים עבור מוסדות בריאות חדשים. בנוסף לאתרים חדשים למוסדות בריאות שאותרו במסגרת העבודה על התוכנית, היא גם מטמיעה תוכניות שהוכנו בשנים האחרונות על ידי משרד הבריאות ורמ"י לבתי חולים חדשים בין היתר במודיעין ובבית שמש, וכן להרחבה של בתי חולים קיימים כגון בית חולים לגליל נהריה והלל יפה בחדרה.
המועצה הארצית גם המליצה לממשלה לאשר את מדריך הקצאת השטחים לשירותי בריאות בקהילה, אשר קודם כמסמך משלים לתמ"א לאור המעבר החזוי של שירותי בריאות רבים לאחריות קופות החולים, ומתייחס לשטחי בניה אותם יש להקצות לטובת שירותי בריאות בתכניות לשכונות חדשות.
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב: "אנו פועלים לתת למערכת הבריאות את שינוי הכיוון שהיא צריכה, שינוי תשתית המערכת מקצה לקצה - ממערכת שמתנהלת מהיד לפה ללא תכנון ארוך טווח למערכת שיכולה לתכנן קדימה. זוהי הפעם הראשונה שמדינת ישראל מתכננת קדימה, בראייה ארוכת טווח, את מערך בתי החולים באופן שיוכל לתת מענה שלם וכולל. התוכנית מאפשרת להגדיל ולחזק את ביה״ח הקיימים ולהקים ביה״ח חדשים במקומות אסטרטגיים, ותיתן מענה להתפתחות האוכלוסייה ותקטין את הפערים בין המרכז לפריפריה".
יו"ר המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, נתן אלנתן: "התוכנית היא רפורמה של ממש בנושא התכנון של מערכת הבריאות לקראת 2050 ואני שמח ומברך על קידומה. התוכנית תכלול תשתית תכנונית להקמתם של 9 בתי חולים חדשים ברחבי הארץ, בתי חולים גריאטריים, שיקומיים ופסיכיאטריים והקמת 11 מוקדי חירום רפואי מרמת הגולן בצפון ועד מצפה רמון בדרום ותיתן מענה ראשוני מציל חיים במקומות אלה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.למה בעצם, שאלה אוויליתמשקיע 01/03/2023 15:02הגב לתגובה זו0 0מדובר בסוגי מוסדות שלא מתאים להכניס אותם למסגרת הגדולות וכן נדרש גם פיזור גיאוגרפי על מנת לענות על צרכי האוכלוסייה ולא רק במוקדים מרכזייםסגור
-
3.במשך שנים משרד האוצר העמיד פנים שהאוכלוסיה במדינה לא גדלה אבל לקחת כסף מהציבור הוא יודע! (ל"ת)אמנון 28/02/2023 23:30הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.אסותא אשדוד חייב להתרחבאשדודי 28/02/2023 20:45הגב לתגובה זו0 0מחסור ב 500 מיטות אשפוז!סגור
-
1.לשאלתך הכתב למה לא להרחיב קיימים?אורי 28/02/2023 17:46הגב לתגובה זו0 0תשובה כי אדם גר במצפה רמון ויש לו התקף לב הסיכוי שיגיע בזמן לסורוקה קטן מאוד. ולכן אם ישנו מרכז לרפואת חירום במצפה רמון הסיכוי שלו לשרוד גדול לעין שעורסגור
-
ברוב בתי החולים הגדולים המיון הוא רק חלק קטן ביותר ולעיתים אינו עןמד בעומס ולכן צריך יותר בתי חולים אבל גם מרכזים קטנים לרפואת חירום! (ל"ת)אמנון 28/02/2023 23:24הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
אתה לא יודע למה הוא התכוון סביר להניח שגם הוא לא מבין, זה אכן תלוי אבל בית חולים גדול הואאמנון 28/02/2023 23:22הגב לתגובה זו0 0לא בהכרח יותר יעיל.וצריך גם מרכזי רפואה קטנים.סגור
-
הוא מדבר על בתי חולים. ואכן אין סיבה. סתם בזבוז משאביםעומר כהן 28/02/2023 17:59הגב לתגובה זו0 0הגיוני שיהיו מרכזי חירום קדמיים. אבל אין סיבה במדינה כל כך קטנה כמו ישראל שיהיו המון בתי חוליםסגור