כסף שקל
צילום: דוברות בנק ישראל

השקל מתקרב לשפל של שלוש שנים אל מול הדולר לקראת הדוח של מודי'ס

סוכנות הדירוג צפויה לפרסם את דירוג האשראי של מדינת ישראל על רקע המתיחות הבטחונית והפוליטית; סוחרי המט"ח בחו"ל צופים אפשרות לפגיעה בדירוג והדולר מתקרב לשער של 3.7 שקל
מתן קובי | (6)

אמנם ראש הממשלה נתניהו הכריז לפני כשבועיים על עצירת החקיקה, אך האמת היא שמצבנו לא השתפר מאז. הקרע בעם, חוסר הסכמה על הרפורמה המשפטית ופיגועי טרור - כל אלו החריפו בחודש האחרון מאז אזהרתה של מודי'ס. מאז הודעתו של נתניהו, שחזר בו מפיטורי שר הביטחון יואב גלנט, השקל דווקא המשיך להחלש ואיבד מאז מעל ל-3.5%. החשש כרגע הוא שכל שרשרת האירועים, שהחלה עם ההכרזה על הרפורמה המשפטית של הממשלה, עדיין מכה גלים. 

עד כה החששות מצד תומכי הקואליציה היו שמשיכות הכספים של חברות ומתנגדי הרפורמה יהיו אלו שיובילו לפגיעה במשק ולא הרפורמה עצמה. מצד שני, מתנגדי הרפורמה, בנוסף לכלכלנים ואנשי משפט רבים, טענו כי הרפורמה במתכונתה הנוכחית היא זו שתפגע בצביונה הדמוקרטי של המדינה, מה שיוביל לבריחת המשקיעים מישראל.

בינתיים, גם הרפורמה נמצאת "בפסק זמן" וגם אנחנו כבר לא שומעים על משיכות כספים כמו ששמענו בשבועות האחרונים, אז למה השקל ממשיך להחלש?

הצדדים מבינים כי בסופו של דבר, מי שיש לו את הכוח וההשפעה הרבים ביותר כרגע על המצב של השקל והכלכלה זו מודי'ס. אם הסוכנות תחליט להוריד את דירוג האשראי של ישראל השקל צפוי להמשיל להחלש, לממשלה יהיה יותר יקר לגייס חוב וכפועל יוצא המשקיעים מחו"ל יתרחקו מכאן. בצורה מסויימת, הורדת הדירוג עלולה להוביל לכדור שלג - הלחצים הפוליטיים ימשיכו, חמאס ושאר ארגוני הטרור ינסו לנצל את המצב על ידי עוד פיגועים ובסופו של דבר, כל הגורמים להורדת הדירוג רק יחריפו.

נציין כי לא היה מסחר מט"ח סדיר בארץ בחג הפסח, אך אולי זה מה שאמור להדאיג אותנו - דווקא הסוחרים בחו"ל הם אלה שמאבדים את האמון בשקל. המטבע נמצא במרחק של כ-1% בלבד משפל של שלוש שנים (ארבע לא כולל הקורונה) אל מול הדולר כשהדולר נסחר כעת לפי שער של 3.67 שקלים. גם היורו ממשיך להתחזק אל מול השקל כשהוא נסחר לפי שער של 4.03 שקלים.

לא הכל תלוי בנו חלק מהסיבה שהדולר עולה בימים האחרונים היא ככל הנראה חשש מכך שהבנק המרכזי בארה"ב יעלה שוב את הריבית בפגישתו הבאה בעוד כשלושה שבועות. אם אכן יעלה הפד' את הריבית בארה"ב ב-0.25% או יותר מזאת, בנק ישראל יצטרך להשיב בהעלאה נוספת גם הוא, בין אם הוא רוצה ובין אם לא. התחזקותו של הדולר אל מול השקל תגדיל את עלויות הייבוא לישראל, מה שעלול להמשיך ולחזק את האינפלציה, אשר גם ככה ממשיכה לעלות מעל טווח היעד.

ביום שישי יתפרסם מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ - הצפי הוא לעלייה שנתית של 5% ועלייה של 0.3% מחודש פברואר. הנתונים הקודמים (לחודש פברואר) הציגו עליה גבוהה מהמצופה - עלייה חודשית של 0.5% לעומת הצפי ל-0.2%. נתון נוסף מעל למצופה יראה כי מאמציו של בנק ישראל להוריד את האינפלציה לא משיגים את יעדם, מה שעלול להוביל בסופו של דבר לפגיעה קשה מהמצופה בכלכלה ההישראלית עקב צורך בהמשך העלאות הריבית.

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    בארהב סוגרים בנקים ומוכרים לערבים. (ל"ת)
    זחוגיהו 16/04/2023 01:14
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    השורט הבטוח זה על צים.לונג נסדק וד-ס (ל"ת)
    עודד 13/04/2023 12:07
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    דולר מתחזק = אינפלציה עולה, אין מה להתבלבל (ל"ת)
    j 13/04/2023 10:16
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    נהנה לחסל את הכסך שלכם (ל"ת)
    נתניהו 13/04/2023 06:28
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    אבן שהדיוט זורק לבאר 13/04/2023 00:31
    הגב לתגובה זו
    נתניהו מתעקש לקבור את כלכלת המדינה ,הרס את היחסים עם האמרקיאים ועכשיו כולנו נשלם
  • 1.
    בת אל 13/04/2023 00:30
    הגב לתגובה זו
    כמויות אדירות של כסף מוזרמות לפרזיטים, וכלכלת המדינה נהרסת חייבים לדרוש מההנהגה החרדית המתועבת לימודי ליבה.