הצביעות של היצרנים והיבואנים נמשכת - המטרה: תמיד להעלות מחירים

שמתם לב לתופעה מעניינת? בכל מצב שהוא - החברות מעלות מחירים: כשיש וכשאין אינפלציה, כשמחירי התובלה בעולם גבוהים או נמוכים, כשהשקל מתחזק וגם כשהוא נחלש: כל שינוי שקורה הוא סיבה להעלאת מחירים. אולי פשוט עובדים עלינו? מה הפתרון ומדוע האיומים של הפוליטיקאים פשוט מגוחכים?
 | 

בעולם נורמלי, טיעון אמור להחזיק לשני הכיוונים - כשהשמש זורחת יש אור וכשהיא שוקעת אין אור, כשאדם קופץ הוא עולה למעלה וכשהוא נופל הוא יורד למטה. אבל שמנו לב לתופעה מעניינת, שמעידה על צביעות של היצרנים והיבואנים: איכשהו, בכל מצב עולם - המחירים לצרכן עולים. זה מן קסם כזה:

לפני שנתיים לא הייתה אינפלציה? נכון, אבל מחירי התובלה זינקו לשמיים - וזו סיבה כמובן להעלות מחירים, למרות שכשהדולר נחלש ב-16% מול השקל בשנים הקודמות - המחירים לצרכן לא ירדו אלא דווקא גם עלו (למרות שההוצאות ליצרנים והיבואנים ירדו). עכשיו הדולר מתחזק? זו גם סיבה להעלות מחירים. עכשיו יש אינפלציה - זו גם סיבה להעלות מחירים. וחוץ מזה, עכשיו מחיר האוכל של הפרות עלה וגם המחיר של החלב הגולמי, עכשיו היבוא מתייקר, ובכלל - "כבר שנתיים המחירים לא עלו". 

בקיצור, איכשהו תמיד היצרנים והיבואנים יביאו שלל סיבות ותירוצים מדוע דווקא עכשיו זה הזמן להעלות מחירים. תמיד יש "סיבות" להעלות מחירים. מנגד - היצרנים והיבואנים לא מוצאים אף פעם סיבות להוריד מחירים. לא כשהייתה אינפלציה אפסית במשך כל כך הרבה שנים, לא כשמחירי התובלה בעולם צנחו בשנה האחרונה ולא כשהדולר נחלש מול השקל בשנים הקודמות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הסכר נפרץ: היצרניות והיבואניות הודיעו אחת אחרי השנייה על העלאות מחירים בשיעורים משמעותיים. חלקן עד 25%. תנובה, שטראוס, קוקה קולה (וגם טרה שנשלטת ע"י קוקה קולה), דיפלומט ועוד. וכמובן - סנו שהצליחה לחמוק מביקורת ציבורית, כשהעלתה את המחירים, פעמיים, לפני יותר משנה, ושוב רק לפני מספר חודשים. ובנוגע לקוקה קולה, טמפו ויפאורה - המס על החד פעמי בכלל בוטל, אז למה פתאום צריך עכשיו להעלות מחירים במקום דווקא להוריד?
 

החברות נכשלו במבחן - לא הורידו מחירים כשמחירי התובלה ירדו

הנה מה שכתבנו כאן לפני שנה וחצי: "למעשה הרבה יותר זול לייבא מוצרים, אבל איכשהו תמיד המחירים זזים בכיוון אחד: כלפי מעלה. מבחן היבואנים: האם הם יורידו מחירים כשמחירי השינוע ירדו? כנראה שלא... האם היבואנים יורידו בחזרה את המחירים כאשר מחירי השינוע בעולם ירדו בעתיד, כפי שצפוי שיקרה לכל היותר בתוך שנתיים שלוש? סביר להניח שלא. התירוץ בפעם הבאה יהיה שעלויות העובדים גדלו, שיש אינפלציה, שהמרווחים שלהם שוב קטנו כי הדולר אולי יטפס שוב. בקיצור - יהיו להם שלל תירוצים חדשים מדוע המחירים לא צריכים לרדת". 

לא היינו גאונים גדולים ולא קיבלנו נבואה כשכתבנו את השורות הללו, ועדיין מרגיז לגלות אחרי שנה וחצי שחזינו את מה שיקרה. איך? כי זו כרוניקה ידועה מראש. החברות עושות את אותו הדבר שוב ושוב ואנחנו עדיין חושבים שמדובר בגשם.

הברומטר הכי טוב לצניחת מחירי התובלה זה התוצאות של חברת הספנות צים - מחירי התובלה זינקו לשמיים והיא הכפילה את הרווח פי 9 ורשמה במשך שנתיים את הרווח הכי גדול אי פעם לחברה ישראלית, כמעט כמו כל הבנקים. מנגד, מחירי התובלה נפלו בשנה האחרונה וצים מקווה להצליח לא לחזור להפסדים. הפער עצום. האם זה לא מצדיק הורדת מחירים?
 

מדוע האיומים של הפוליטיקאים מגוחכים?

תגובות הפוליטיקאים כמובן פתטיות ומגוחכות לחלוטין, כמו - "עליית המחירים של מוצרי החלב זמן קצר לפני חג השבועות היא פגיעה קשה באזרחים" אמר אתמול יו"ר יהדות התורה שר השיכון יצחק גולדקנופף. ואם זה היה קורה אחרי שבועות זה היה יותר הגיוני? מה הקשר בכלל? כי קונים קצת יותר מוצרי חלב בשבועות?

או האיום של שר הכלכלה ניר ברקת להכניס את המחירים של קוקה קולה לפיקוח. מיו"ר ועדת הכלכלה אין ציפיות. ח"כ ביטן כנראה מתעקש לא להתייעץ עם כלכלנים, לא להבין בכלכלה ולאיים ככל יכולתו בלי להבין את הנזקים שהוא גורם לכלכלה. אבל ניר ברקת מבין דבר או שניים בכלכלה. הוא יודע שפיקוח מחירים פשוט נכשל בכל מקום בעולם שבו זה נוסה, ושזו אחת הדרכים הכי גרועות מבחינה כלכלית לפתור בעיות (על הבעיות בפיקוח מחירים אתם יכולים להרחיב כאן)

הסיבה האמיתית שהחברות מעלות מחירים זה כי הן יכולות. מדובר בחברות ששולטות בשוק, אף אחד לא מאיים עליהן, הן לא צריכות להתייעל, הן לא צריכות להיות תחרותיות, הן יכולות להרוויח גולמית 50% ולא לספור אף אחד. הן יכולות לחלק למנהלים שלהן תגמול של עשרות מיליוני שקלים בשנה ולהחביא את זה עמוק בדוחות הכספיים בתקווה שאף אחד לא ישים לב, או להישאר חברות פרטיות (כמו קוקה קולה, תנובה וטרה) כך שאף אחד לא יוכל לדעת באמת מה קורה.

אם זה שוק החלב אז תנובה וטרה שולטות בשוק והן כבר הוכיחו את זה כשהפסיקו לייצר חמאה ולגרום למחסור בישראל במשך שנה כי בא להן - והמחסור נפתר רק אחרי שנה כשהשוק נפתח לייבוא
 

מה הפתרון?

כלכלנים מדברים על הפתרון הברור מאליו, פתיחת השוק לתחרות, וגם מבקר המדינה כבר הצביע יותר מפעם אחת, כולל אתמול, על הפתרון - הפסקת התכנון הקומוניסטי בשוק החלב, מציאות הזויה שקיימת עוד מלפני קום המדינה וגורמת ליוקר המחיה, מעבר לתמיכה ישירה בחקלאים במקום חסימת תחרות ויבוא. רשות התחרות כבר הראתה יותר מפעם אחת שפתיחת השוק לייבוא מורידה מחירים לצרכן אבל כמובן שיו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן מתנגד לכך, כי הרי אם אפשר גם לגרום להעלאת יוקר המחיה לציבור בישראל וגם להיחשב במקביל 'חברתי' אז למה לא?

לעבוד קשה ולייצר פתרונות אמיתיים זה קשה. לצעוק בכנסת פתרונות קסם זה קל. אבל הבעיה היא שפתרונות קסם לא עובדים ובשביל פתרונות אמיתיים צריך לעבוד ולא רק לדבר. הבעיה היא שלדבר מתגמל - כולם זוכרים ש'פעלת', ועבודה שחורה וקשה לא מתגמלת. חברי הכנסת שחושבים כל הזמן על הצורך שלהם להיבחר שוב בוחרים בדרך הקלה, שלא פותרת את הבעיות ולא באמת מועילה לציבור הישראלי.

בשורה התחתונה, החברות הגדולות הללו, ששולטות בשוק ונהנות מהערמת הקשיים מצד המדינה נגד יבוא חופשי, מגבלות שרק עוזרת להן לשמור על המעמד החזק שלהן, מרוויחות כל הזמן וצוחקות על הציבור כל הדרך לחשבון הבנק. הרווחיות הגולמית שלהן גבוהה בצורה חריגה, יש שיגידו חריגה בצורה חזירית, אבל אף אחד לא באמת מאיים עליהן איפה שכואב להן. כולם משחקים בנדמה לי - ואת המחיר (תרתי משמע) משלם הצרכן הישראלי.

לקריאה נוספת בנושא:

תגובות לכתבה(30):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 25.
    המצב השוקי
    ל 05/05/2023 09:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    דומה למצב הפוליטי, מלא מפלגות הרבות ונאבקות על חלקן בשוק פוליטי פצפון
    סגור
  • 24.
    כתבה פופוליסטית
    ל 05/05/2023 09:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    השוק כאן לא שאינו תחרותי הוא אובר תחרותי,כל אין סוף היצרנים והמוכרים מנסים להשיג ככל יכולתו המיזערית בשוק הזעיר והפצפון שכולם כמו קרפור נדחקים אליו,מה יעשו?,יעלו מחירים!!!
    סגור
  • לא
    8 05/05/2023 12:13
    הגב לתגובה זו
    1 0
    יבואן בלעדי - המצאה ישראלית. מועצת הלול, מועצת החלב, מועצת הפרי והירק - עוד המצאה קומוניסטית ישראלית. מכון התקנים, משרד הבריאות, עוד מנגנון שתוקע שחקנים קטנים, ומיטיב עם הגדולים.
    סגור
  • 23.
    הכל נכון אבל על מועצת החלב אני סומך
    א 04/05/2023 16:13
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הרפתנים והמחלבות זה לא דיפלומט ולא שסטוביץ'.אין אף רפתן שקנה דירה במגדל ואין אף רפתן שהזמין טסלה.הרווחים שם נמוכים מאד היום
    סגור
  • גם בהשוואה עולמית החלב בישראל לא יקר
    אוהד 05/05/2023 10:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    החלב היה בערך 2$ ויהיה בערך 2$ אחרי העדכון. יש מוצרים בסיסיים אחרים שהמחיר שלהם הוא פי 2 או 3 בהשוואה לעולם. למשל דיור ודלק שהרבה יותר קשה לא לצרוך אותם מאשר לוותר על חלב למשל
    סגור
  • טען עוד
  • 22.
    הממשלה חייבת לפעול מיד
    אבי 04/05/2023 15:08
    הגב לתגובה זו
    1 1
    אני זוכר את תחילת שנות ה 80 , אינפלציה שלא מטפלים בה בעוצמה מתפרצת כי כל הסוחרים מרגישים כאילו הם מפסידים כסף , לעצור את האינפלציה זה תהליך פסיכולוגי גם לקונים וגם למוכרים.
    סגור
  • 21.
    זה מחייב את הממשלה לפעול
    אבי 04/05/2023 14:54
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לפתוח את השוק ואת הייבוא המקביל ללא חשש - זה תהליך אבל הוא צריך להתחיל מיד.
    סגור
  • 20.
    הבעייה בממשלה לא ביצרנים !!!!
    אבי.מ 04/05/2023 14:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    קחו למשל את מחירי הדירות (כדוגמא) מי מרוויח ממחירי הקרקע ? רמ"י (המדינה) לאן הולך מע"מ ? למדינה לאן הולך מס רכישה ? למדינה לאן הולך מס שבח ? למדינה ואפשר להמשיך עוד שורה ארוכה של מיסים והטלים שהמדינה לוקחת. אבל למדינה קל להאשים את הקבלנים, את המשקיעים המדינה מסיטה את האש ממנה
    סגור
  • 19.
    המשק הישראלי זה גן עדן ליצרני המזון וליבואנים זה אין תחרות! זה תכנון מכוון מבית היוצר של משרד האוצר!
    אמנון 04/05/2023 13:04
    הגב לתגובה זו
    4 1
    משרד באוצר מהנדס את הכלכלה כבר כמה עשורים אולי כחצי מאה.הם שולטים בהכול קובעים מכסות אוסרים יבוא מקביל הם שולטים בכל המשרדים.הם הסיבה שהפירות והירקות בארץ עלובים.הם קובעים מכסות מים לחקלאים.אם גידולים מסויימים לא משתלם לגדל אולימכדאי לייבא אבל במקום לא משקים מספיק והתוצרת עלובה! ומה שכן טוב מיצאים לחו"ל כי זה יותר מידי טוב בשביל למכור לצרכן הישראלי כי אם רוצים ליצא אז צריך ליצא בכמויות ורק תוצרת איכותית אחרת האירופאים לא יקנו הם יותר בררניים לגבי הצורה והצבע של העגבניה והמלפפון.האוצר גם מונע מבתי חולים לספק שרות רפואי הולם את גודל האוכלוסיה גם ע"י מכסות ורישיונות. הם מעמידים פנים שב 50 שנה האחרונות המדינה כמעט לא גדלה.יש להם סידרי עדיפוייות משלהם ואם צריך הם ידחפו עיזים לחוק ההסדרים. הם מגדילים עיזים במשרד האוצר.מעניין איפה הם למדו את זה בצבא או בלימודים בירושליים. מי הם נערי האוצר? הם לא שואלים מה המדינה יכולה לעשות בשבילנו אלא כמה המדינה יכולה לקחת במיסים על מכוניות ודלק וארנונה, מצווה לקחת מהציבור ורצוי גם לחייב את העיריות לקחת כמה שיותר.
    סגור
  • 18.
    חרם על יוגורט
    לילי 04/05/2023 10:02
    הגב לתגובה זו
    3 0
    המחלבות קונות חלב ב2.45 ש"ח מפסטרות ומוסיפות חיידקים ומוכרות לנו ב16 ש"ח יוגורט . כל התהליך מתרחש ללא מגע אדם כך שהעליות לייצר יוגורט קטנות . לכן על חזירות נגיב בחרם . אפשר לייצר יוגורט בבית ולחסוך .
    סגור
  • רק חרם מתוקשר ישפיע (ל"ת)
    אבי 04/05/2023 15:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 17.
    צריך להפריד בין שתי בעיות: ישראלית ועולמית
    סטטיסטיקאית 03/05/2023 16:35
    הגב לתגובה זו
    1 2
    נכון, בישראל תמיד הייתה בעיה מבנית שהקטינה את התחרות והעלתה את יוקר המחיה ביחס לשאר העולם, אבל בשנתיים האחרונות אנחנו רואים תהליך עולמי של עליות מחירים, גם בארה"ב וגם באיחוד האירופי שלא בדיוק סובלים משוק קטן ויבואנים/ יצרנים בלעדיים שחונקים את התחרות. יש חלק בבעיה שצריך לפתור באמצעות רפורמות פנימיות בישראל, אבל יש חלק עולמי שנובע ממדיניות הקורונה, חרחורי המלחמה והסנקציות שלא תלוי בישראל וכנראה רק יחמיד בשנים הקרובות.
    סגור
  • 16.
    ההסתדרות הכללית
    אזרח 03/05/2023 12:45
    הגב לתגובה זו
    7 0
    נתנה יד לכל זה על חשבון העובדים ובריאותם
    סגור
  • 15.
    לצאת לרחובות (ל"ת)
    יוסי 03/05/2023 12:35
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • עדיף חרם
    דמוסטנס 04/05/2023 13:26
    הגב לתגובה זו
    4 0
    שבוע לא לקנות קוקה קולה ותראה אך הכול משתנה אצל כולם
    סגור
  • 14.
    תחרות? לדעתי מס על תקרות רווחים (ל"ת)
    דני 03/05/2023 12:22
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 13.
    יש כנראה מי שנהנים מהכסף הזה בממשלות לדורותיהן, אחרת אי
    אחת העם 03/05/2023 12:12
    הגב לתגובה זו
    6 0
    אין הסבר למה הממשלות מאפשרות את זה
    סגור
  • 12.
    ביבי מטפל ביוקר המחיה כבר 12 שנה תהנו :) (ל"ת)
    ירון 03/05/2023 12:11
    הגב לתגובה זו
    0 6
    סגור
  • 11.
    בדיוק מה שאני חושבת כל השנים (ל"ת)
    רוצה לברוח מפה 03/05/2023 12:09
    הגב לתגובה זו
    8 0
    סגור
  • 10.
    הציבור מבין
    יצחק 03/05/2023 11:59
    הגב לתגובה זו
    19 0
    אבל כמעט ואין לו כלים לשנות צריך שההסתדרות המזוייפת תזיז את הישבן סוף סוף, עדיף יציבות מחירים על פני מלחמה לתוספת יוקר
    סגור
  • 9.
    סוף סוף הבנתם
    שלום 03/05/2023 11:41
    הגב לתגובה זו
    8 1
    הכל מאפיה... כולם גוזרים קופון גם הפולטיקאים... תמשיכו לחלום על ירידת מחירים... לאף אחד אין אינטרס שהמחיר יירד.. הרווח השולי גדל מחודש לחודש והפראייירם ממשיכים לקנות בכל הכוח. המסעדות מפוצצות... אז למה שהמחיר יירד
    סגור
  • 8.
    תמיד יש אינפלציה חיובית, לרוב היא זניחה אבל חיובית.
    דוד 03/05/2023 11:32
    הגב לתגובה זו
    4 2
    לאורך זמן הכל עולה, צודק שגם צריכות להיות הוזלות אבל לאורך זמן תהיה רק עליה.
    סגור
  • נכון. והיא גם לא באמת זניחה.
    8 04/05/2023 13:45
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תמיד יש 5% ומדווחים לנו על 2%. היום יש 10% ומדווחים לנו על 5%.
    סגור
  • 7.
    עוד סיבה
    דמוסטנס 03/05/2023 11:07
    הגב לתגובה זו
    5 1
    לימדו אתכם באונברסיטה שדיפלציה זה דבר רע וזה נתפס לכולם בראש אז אך תהיה ירידת מחירים ?
    סגור
  • 6.
    ת ח ר ו ת !!!
    צבי 03/05/2023 11:03
    הגב לתגובה זו
    7 0
    מים שעומדים במקום אחד יוצרים רפש וסירחון. כנ"ל בכלכלה, היכן שיש יבואן אחד, ספק אחד, מפקח אחד מטעם הרשויות (שמיד בסיום תפקידו מתקבל לעבוד מטעם היבואן אן=ו הספק) מתהווה סירחון כלכלי דהינו מוצרים נחותים, מחירים מושחתים ואוליגרכיה שמנה של יבואנים ורגולטורים.
    סגור
  • 5.
    כתבה מעולה
    אלון 03/05/2023 11:03
    הגב לתגובה זו
    5 0
    תודה רבה לך
    סגור
  • 4.
    צודק
    שלומי 03/05/2023 10:11
    הגב לתגובה זו
    13 0
    הציבור לא מבין שצוחקים עליו בעיניים. הוא משלם יותר על המוצרים בכסף שאין לו בזמן שהמנכ"לים ובעלי השליטה בחברות המזון גורמים משכורות ובונוסים של מיליונים רבים כל שנה. אבל יש פתגם שאומר הציבור לא חכם ולכן הציבור ישלם ומגיע לו לשלם וביוקר
    סגור
  • 3.
    חמאה שלנו
    שמואל 03/05/2023 09:53
    הגב לתגובה זו
    11 2
    לפני כחמש שנים, אולי יותר, על מדפי הסופר נחה רק סוג אחד של חמאה, זו של תנובה, ללא מתחרים ובמחיר סביר. יום אחד היה מחסור ולא חשוב מהי הסיבה, ובמקביל הוחלט על פתיחת השוק ועל יבוא מכל מדינה אפשרית. כיום, על מדפי הסופ, עשרות סוגים של חמאה, בטעמים שונים ובמחירים שונים. תראו את הפלא, מחיר החמאה של תנובה הוא הנמוך ביותר, וכל המותגים האחרים גבוהים ביותר מ- 20%, כאלה גם ב- 40%. אסור לשכוח שהטעם של החמאה של תנובה, לטעמי כמובן וגם לטעמם של קונים נוספים בסופר, הוא הכי טוב. הדבר נכון בלא מעט מוצרים מיובאים לצורך פתיחת השוק ויצירת כאילו תחרות.
    סגור
  • 2.
    כוחם של הצרכנים
    פלאפל בפיתה 03/05/2023 09:32
    הגב לתגובה זו
    12 0
    איחוד כוחם של הצרכנים יכול לחנך יצרנית וייבואנים שמעלים מחירים ללא הצדקה. ראו את פעילות החרדים בתחום ראו מה קרה לטונה סטארקיסט שהגזימה בעליית מחיריה. קוקה קולה מעלה מחירים- תפסיקו זמנית קניה של המותג. זה ישפר את בריאותכם ויאותת לספקים שיש גבול לנאיביות של הצרנים בישראל.
    סגור
  • 1.
    לקנוס חברות ולהעצים מוצרים מקומיים (ל"ת)
    אורן 03/05/2023 09:28
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות