הגירעון חוזר: 0.3% באפריל, למרות עודף של 3.3 מיליארד שקל. זו הסיבה

בחודש אפריל נרשם אמנם עודף אבל גירעון זה חישוב של 12 החודשים האחרונים - יוצאים חודשים עם 'עודפים חריגים' ונכנסים חודשים עם פחות הכנסות. הבעיה היא שזה כנראה יימשך
 | 
telegram
(1)

בניגוד לחשיבה המקובלת, גירעון זה מצב שבו הגבייה בפועל נמוכה מהתחזית שנבנתה באקסלים במשרד האוצר. זה לא נתון של הכנסות לעומת הוצאות בפועל אלא לעומת ההכנסות שחזו אנשי האוצר. ניחוש מושכל, אולי, אבל עדיין ניחוש. אם באוצר ניחשו נמוך מדי והיו יותר הכנסות זה נקרא עודף. אם הם היו אופטימיים מדי לעומת המציאות זה נקרא גירעון.

ועדיין, בחודש אפריל היה עודף תקציבי של 3.3 מיליארד שקל, כלומר גביית המסים לכאורה טובה יותר ממה שצפו, אז איך יכול להיות שחוזרים לגירעון? בחודש אפריל הגירעון הוא 0.3% או 4.9 מיליארד שקל פחות מהתחזיות, ובינתיים הסתיים רק השליש הראשון של השנה. הסיבה היא שגירעון (כמו אינפלציה) נמדד על תקופה של 12 חודשים אחרונים. אפשר לראות איך מתחילת השנה יש ירידה דרמטית בהכנסות. בכל חודש יוצאים מספרים 'חזקים' משנה שעברה, ונכנסים מספרים חלשים יותר:

כך, בחודש אפריל יש הכנסות של 3.3 מיליארד שקל, אבל באפריל אשתקד המדינה הכניסה 8 מיליארד שקל. בחודש מרץ מדובר על גירעון של 2.7 מיליארד שקל לעומת עודף של חצי מיליארד אשתקד. גם בפברואר ההכנסה הייתה נמוכה יותר ובינואר ההכנסה הייתה 14.1 מיליארד לעומת 18.6 מיליארד. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אפשר גם לראות את זה כך: העודף המצטבר מתחילת השנה הוא 17.4 מיליארד שקל, כאשר העודף המצטבר בתקופה המקבילה בשנה שעברה היה 32.1 מיליארד שקל. הכסף החסר זה פחות מסים מההייטק, הכנסות נמוכות יותר מנדל"ן ועוד - ובקיצור: ההאטה הכלכלית במשק. 

יש ירידה ברורה בהכנסות ממסים, ובינתיים במשרד האוצר עדיין מעריכים-מקווים שהגירעון יהיה נמוך מאוד. זה לא ממש מסתדר עם המספרים עד כה, הם מאמינים שבחודשים הבאים המצב ישתפר. אבל האם זה מבוסס או בנוי יותר על משאלת לב?

בינתיים, ההכנסות של המדינה הסתכמו ב-161.2 מיליארד שקל, לעומת 166.6 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד, כלומר ירידה של 3.2%. במקביל, הוצאות המדינה בעלייה - באפריל המדינה הוציאה 37.2 מיליארד שקל ומתחילת השנה מדובר על הוצאה של 143.8 מיליארד שקל (לעומת 134.5 מיליארד שקל בתקופה המקבילה, עליה של 6.9%). יותר הוצאות כשיש פחות הכנסות. זה לא נראה כמו כיוון טוב.

התפתחות הגירעון. מקור: משרד האוצר

ירידה דרמטית בהכנסות ממסים - ירושלים, יש לנו בעיה!
בחודש אפריל 2023 הסתכמו הכנסות המדינה ממסים ב-35.6 מיליארד שקל - ירידה דרמטית לעומת חודשים קודמים. בניתוח ההכנסות ממסים עקיפים יש לקחת בחשבון כי בעקבות עדכון נוסחת מיסוי ירוק והעלאת מס הקניה על רכב חשמלי החל מה- 1.1.2023 היתה הקדמה ביבוא בכמות גבוהה של כלי רכב נוסעים בחודש דצמבר 2022, על חשבון החודשים הראשונים של 2023. באפריל 2023 ההקדמה בהכנסות ממסים עקיפים מוערכת בכ-0.3 מיליארד שקל ובמצטבר מתחילת השנה בכ- 1.8 מיליארד שקל.

בשיעורי מס אחידים, ירדו הכנסות המדינה ממסים באפריל 2023, במונחים ריאליים ב-5% לעומת אפריל 2022. הירידה בחודשים האחרונים הולכת ומחריפה כשבחודש אפריל היא הרבה יותר משמעותית מחודשים קודמים. זה סוג של שיתוק והאטה משמעותית של המשק, וזה מסוכן - הכנסות המס הם כמעט כל הכנסות המדינה. הן מעידות על חולשה בכלכלה, ירידה ברווחי החברות, פחות עסקאות נדל"ן, פחות רווחים בשוק ההון.

לכתבות נוספות בנושא:

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    נמתין ונראה
    איש פשוט 08/05/2023 14:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בעזרת השם עם ישראל יסתדר. אפשר בינתיים להעלות תקציבים לנושאי דת, יהדות, ישיבות ואברכים והכל יתאזן עד דצמבר.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות