העוקץ הפיננסי גורם לנזק של יותר מחצי מיליארד שקל בשנה

קשישים מתחת לגיל 70 מפסידים כסף פי 5 משאר האוכלוסייה בגלל "האותיות הקטנות", בני 85-90 מפסידים כמעט פי 5 משאר האוכלוסייה בגלל "אדיבות יתר, ובין 60-20 אחוז מהקשישים נפלו קורבן לניסיונות הונאה צרכנית.
 | 
telegram
(2)

הכנסת כבר עסקה בעבר בנושא עוקץ הקשישים וחוקקה מספר חוקים בניסיון להקטין את שיעור הפגיעה באזרחים הוותיקים בישראל ע"י חברות שונות שכל מטרתן היא לרמות ולעקוץ. לפני כשנה וחצי שרת הכלכלה לשעבר אורנה ברביבאי והשרה לשוויון חברתי לשעבר מירב כהן, בשיתוף שר המשפטים והרשות להגנת הצרכן וסחר הוגן, פרסמו תיקון לחוק בכדי לעצור את העברת הכספים מחברות האשראי לחברות אשר עוקצות קשישים.

על פי התיקון לחוק, הרשות להגנת הצרכן וסחר הוגן הוסמכה לקבוע כי עסק הוא מפר בנסיבות מחמירות, ותוכל להעביר מידע על כך באופן ישיר לחברות האשראי, אשר יפסיקו מרגע ההודעה כל שירותי סליקה לאותו עסק. לפני כשנה אישרו גם הטלת קנסות מוגדלים, בגובה של כ-70 אלף שקל למי שיוכח כי עקץ או הטעה או רימה קשישים - אבל האם זה עובד?
 

חצי מיליארד שקל בשנה

אך חוקים ותקנות לחוד ומציאות לחוד, ראש אגף חקירות ומודיעין ברשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן, אניטה יצחק, אמרה השבוע בוועדת הכלכלה של הכנסת את מה שכולם יודעים: ישראל היא גן עדן לרמאים ולגנבים. במיוחד לאלו שעוקצים ומרמים קשישים. יצחק אמרה כי "אחרי עוקץ הקשישים במתכונתו הקודמת, של מכירת מוצרים שהם לא צריכים, צמח העוקץ הפיננסי שגורם לנזק של למעלה מחצי מיליארד שקל בשנה".

כן קראתם נכון, הקשישים בארץ נעקצים בחצי מיליארד שקל כל שנה ומדינת ישראל ומשמשלת ישראל ממשיכים לישון על האף. יצחק אומנם ציינה כי הרשות מבצעת אכיפה והטילה הודעות קנס של כ-100 מיליון שקל. נו באמת. אז איך זה שהקשישים ממשיכים לשלם ולשלם והפושעים והרמאים ממשיכים לחגוג?

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לפי הנתונים שמסרה, קשישים מתחת לגיל 70 מפסידים כסף פי 5 משאר האוכלוסייה בגלל "האותיות הקטנות", בני 85-90 מפסידים כמעט פי 5 משאר האוכלוסייה בגלל "אדיבות יתר, ובין 60-20 אחוז מהקשישים נפלו קורבן לניסיונות הונאה צרכנית.

לפי הנתונים, 10% מכל הפניות שמגיעות לרשות מגיעות מצרכנים בני 65 ומעלה. יצחק ציינה, כי באוקטובר 2020 קיבלה הממשלה החלטה לתוכנית חירום להגנה על צרכנים פגיעים מפני עוקץ, והתוכנית בשלבי יישום ובין היתר הוקם מאגר "אל תתקשרו אלי". יו"ר הוועדה דוד ביטן אמר כי "צריך לחייב באופן אישי נושאי משרה בחברות שפוגעות בקשישים. יצחק התייחסה לכך ואמרה כי הדבר לקראת שינוי".

לא נגחך על נושאי תפקידים ציבוריים, אבל חברי הכנסת והמופקדים על הטיפול בנושא אומרים את הדברים בשביל לצאת ידי חובה - הם לא עושים שינוי בשטח.
 

איפה המשטרה?

ואיפה המשטרה אתם שואלים? אז ראש מחלקת קהילה במשטרה, ניצב משנה הוד לוי, אמר בדיון כי בוצעה הסברה בכל תחנות המשטרה באשר להתמודדות עם עוקץ והונאות כאלה ואחרות. הוא הוסיף כי המשטרה פועלת בשיתוף פעולה עם המשרד לשוויון חברתי, ואמר כי רק בפעולה משותפת אפשר להגיע לתוצאות טובות.

לא צריך להזכיר שהמשרד לשוויון חברתי נקרע וחולק לחתיכות קטנות לאחר הקמת הממשלה. המשרד חולק מחדש למספר שרים, אז לא ממש הייתי בונה על המשרד בשביל לטפל בבעיה.

נו בוצעה הסברה מה אתם רוצים? עכשיו בטוח השוטרים ידעו איך לטפל בבעיה. אם זה לא היה עצוב זה היה מצחיק.

לוי טען כי "בשנים האחרונות רואים עלייה בכתבי האישום, כי אנו מצליחים להביא לדין הרבה אנשים", אמר. רב פקד שרון סויסה הוסיף, כי מ-2020 ועד היום יש כ-2,000 תיקים בהם הקורבן הוא קשיש, והוגשו כ-200 כתבי אישום בשנה שזה ב-10% מהמקרים, וכי יש שיתוף פעולה עם הרשות להגנת הצרכן.

10% מבחינת המשטרה של הגשת כתבי אישום בנושא זה הישג? מה עם 1,980 המקרים האחרים בהם לא הגשתם כתב אישום. מי דאג להחזיר לקשישים את כספם מי דאג לסייע להם?

נציג הסתדרות הגמלאים, משה אשכנזי, היה היחיד בדיון שאמר את הדברים כהוויתם. אשכנזי אמר כי העונשים על מעשים כאלה הם שנתיים מאסר, והחקיקה הקיימת אינה אפקטיבית. "עונש של 15 שנה היה יכול להרתיע ולבלום את הדבר הזה, בנוסף צריך הרמת מסך וכניסה לכיס האישי של עוקצי הקשישים". היו"ר ביטן אמר כי הוא סבור שהעונש קל מדי, אבל מי שקובע אותו זה בית המשפט. ח"כ עופר כסיף אמר כי הבעיה העיקרית היא שאנשים כאלה הם טרף קל.

נו ח"כ כסיף מצא את האשמים. הקשישים הם טרף קל וזו הבעיה שלנו מדינת ישראל הגדולה. בגלל זה עוקצים אותם, ואנחנו לא עושים כלום כי אנחנו עסוקים בבורקסים בוועדות הכנסת.

ואם חשבתם שהדיון נערך כי מישהו דואג לקשישים, אז פחות. הדיון היום נערך לציון יום "והדרת פני זקן", שיזם ח"כ ישראל אייכלר, וח"כ אייכלר אמר כי הונאת קשישים זה אחד הדברים המזעזעים ואי אפשר להיות סבלני כלפי תופעות מסוג זה. נו אז גם ב-364 הימים האחרים שהם לא יום ו'הדרת' יעסקו בכך בוועדת הכלכלה? לצערי אתם יודעים את התשובה.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    הכנסת נדרשת לקבוע עונשי מינימום של 15 שנה ואז הכל ישתנה (ל"ת)
    תמיר 21/05/2023 09:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    יש להציע
    ל 19/05/2023 12:27
    הגב לתגובה זו
    0 2
    לקשישים,נהגים,נוער ואחרים להגביל את השימוש בסלולרי שהוא השטן הנוכחי,לא תשתמשו לא תעקצו,כה פשוט
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות