דיון סוער בכנסת: "הבנקים מרוויחים על חשבון החלשים, קורעים את הלקוחות"
ועדת הכספים קיימה דיון מעקב לעניין עליית הריביות וגלגול רווחי הבנקים לפיקדונות הציבור. כזכור, אתמול אמר שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי הוא מתכוון להעלות את המיסוי על רווחי הבנקים, מה שהוריד את הרווחים למטה. הדיון בוועדה התמקד שיעור הריבית על הלוואות לדיור והריבית המשתלמת על-ידי הבנקים על כספים המופקדים בחשבונות עו"ש ובפיקדונות, השלכות סביבת האינפלציה והריביות הגבוהות על גיוס האשראי במגזר העסקי.
במהלך הדיון דרשו חברי הוועדה מהרגולטורים והבנקים צעדים אקטיביים לטובת הציבור, כאשר הועלו הצעות שונות בדמות חיוב הבנקים בריבית מינימום על פיקדונות וריבית חובה על עו"ש.
באיגוד הבנקים טענו כי יחס התמסורת במדינת ישראל הוא מהגבוהים בעולם, כאשר מנגד השיבו חברי הכנסת כי הנתון נשען על מתן ריביות גבוהות לפיקדונות ללקוחות חזקים וריביות נמוכות לפיקדונות ללקוחות חלשים. מול טענת יו"ר הוועדה על ההפרשים בין ריביות לציבור לרווחי הבנק השיב נציג האיגוד: "לא הבנקים מחוללים את האינפלציה ולא הם שמעלים את הריבית במדינת ישראל"
סגנית המפקח על הבנקים: "הריבית על פיקדונות גולגלה בין 80 ל-100 אחוז, בפיקדונות משקי בית בתקופה של עד 3 חודשים זה 70 אחוז גלגול". נציג רשות התחרות ציין כי הרשות תסיים בקרוב בדיקה מקיפה בנושא: "חלק גדול ממה שאמרו חברי הכנסת הוא נכון, הבנקאות שונה לגמרי בקרב לקוחות גדולים אל מול לקוחות חלשים".
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני דרש מרשות התחרות להציג את נתוניה בהקדם: "אנחנו עומדים בפני שוקת שבורה, מגיע נגיד הבנק, המפקח על הבנקים, אנשים נחמדים אבל לא מביאים שום פתרון. להגיד אינפלציה אנחנו יודעים, להגיד אתנות הבנקים אנחנו יודעים, אבל שום פתרון לציבור ולעסקים והתעשייה"
עוד הוא הוסיף: "הפסקנו את הדיון בגלל התקציב, אבל אחד הנושאים הבעייתיים כיום זה הריבית על המשכנתאות. יש הצעת חוק שהגשתי על הנושא הזה יחד עם רוב חברי הוועדה, ויש הצעת חוק של ח"כ ינון אזולאי על ריבית על הפיקדונות. יש מצב בלתי נסבל, ביקשתי פתרונות, זה לא חייב להיות באותו אופן שמוצע בהצעות החוק אבל צריך פתרון. נפגשתי עם שר האוצר והפיקוח על הבנקים, האינפלציה עולה, הריבית עולה דרמטית, זוגות צעירים משלמים 1,600-1,700 שקל מידי חודש יותר בריבית על המשכנתאות שהם לקחו, כל הנושא הכלכלי מתרסק לנגד עיניהם, אנחנו לא יכולים להשאיר את המצב כך. בתוך כך יש גם את העסקים הקטנים שסובלים מריביות עולות על ההלוואות, לא נוכל לשתוק על כך".
"אומרים לנו שאנחנו לא יכולים להתערב, אבל אנחנו רואים שהריבית על המשכנתאות עולה כל הזמן, ובפיקדונות שם הבנקים נותנים כסף קטן באופן יחסי", סיכם ח"כ גפני. "מילא הבנקים היו בפשיטת רגל, אבל מול המאזנים שלהם, של רווחים של עשרות מיליארדים, מן הראוי היה שגברת כהן תהייה כאן היום, שכן השר שאמון עליה מדבר נגדה, יש פה זירה ציבורית שהיא תוכל לומר את דבריה. נראה שיש תחרות אסורה בין הבנקים ואומר השר שנרדמתם".
ח"כ ינון אזולאי: "יש הצעת חוק שהגשתי יחד עם יו"ר הוועדה - לבנקים היום אין חובת ריבית, הם לא מחויבים לתת על החשבונות ולא על העו"ש, בואו קודם נחייב אותם על הריבית, אח"כ נתווכח על גובהה. יש בנקים שנותנים 6-6 וחצי אחוז, מה קורה כשהם לא נותנים את זה? רווחי הבנקים נעשו 6 מיליארד, מה מפריע לי? שהם מרוויחים שלא ביושר, שזה על חשבון החלשים זה לא ביושר, אז יספרו לי שהנגיד כל פעם מעלה את הריבית, זה עוד סיפור שצריך לטפל בו, לא יכולים להיות שהבנקים יקרעו את הלקוחות שלהם, אבל יש כאלה שיש להם 50 אלף ₪, ועליהם כל הרווח של הבנקים, והם אלה שלא מקבלים. לא ניתן ששוב ושוב ידפקו אותם".
איתן מדמון, מנכ"ל איגוד הבנקים: "אנחנו עוסקים בנושאים תחרותיים בין הבנקים ולכל בנק השיקולים שלו, באופן כללי ועקרוני, אני רוצה לחזור ולומר לכל מי שמתעסק בתחום יש אינטרס מאוד משמעותי שבראש ובראשונה מדבר על אתנו של הלקוח, זה אינטרס בראש ובראשונה שלנו כמערכת פיננסית.
ח"כ גפני: "שבענו המילים הללו, אתנו של הבנקים שיש לו מאות מיליארדים על חשבון אנשים עניים, יש לכם משהו לחדש חוץ מהמילים היפות האלה?"
מדמון: "איתנותו של הבנק היא של אתנו של הלקוח ושל האזרחים פה, כי את המחיר בסופו של הדבר משלם הציבור. הבעלים של הבנקים זה הציבור הרחב".
ח"כ גפני: "כמה הציבור הרוויח מההכנסות של 10 מיליארד שהבנקים הרוויחו בלי לעשות כלום?"
מדמון: "יחס התמסורת במדינת ישראל שהוא היחס בין רווחי הבנקים למה שמגולגל ללקוחות, הוא בין השיאים הגבוהים בעולם, אנחנו במקום שני בעולם ביחס התמסורת, זה האפס שאתה מדבר עליו".
ח"כ פרקש הכהן: "אלו נתונים של ממוצע, באופן כללי, ואין התייחסות ללקוחות קטנים, למי שעליו אנחנו מדברים".
יו"ר הוועדה גפני: "אם אתה רוצה להגיד שהכל טוב, אז חבל על הזמן, האם אתה יכול לחדש משהו בעניין של הרווחים על המשכנתאות מהעלאת הריבית ועל התשלום הנמוך על פיקודנות, וגם באשראי לעסקים? יש אצלכם דיון לשנות את המצב? המסכנים החלשים משלמים את הכסף הזה ואתם לוקחים את זה מהם, אנחנו לא נכריח אתכם להשיב, נביא חקיקה ונגיד שהבנקים ישלמו את זה. יש לכם הצעה בסדר, אין לכם הצעה, תבואו בפעם הבאה".
מדמון: "בוא נבין את הנתונים הרלוונטיים, האמירות לא מתכתבות בהכרח עם מה שקורה".
ח"כ גפני: "על הפיקדונות אתם גובים כסף הרבה יותר קטן ממה שאתם משלמים על הפיקדונות?"
מדמון: "זו טיבה של הבנקאות ברחבי העולם".
ח"כ אביחי בוארון: "אני בונה עם משפחתי את ביתי החדש, לא רציתי להגדיל את המשכנתא, והגעתי בימים האחרונים כדי לקבל הלוואה לסיים את הבית, הגעתי לנקודה של כמה אני משלם ריבית על 90 אלף שקל, לתדהמתי ראיתי 10.95 אחוז לשנה פלוס פריים, מעל 17 אחוז לשנה, אמרה לי הפקידה אין לי מה לעשות. לא חתמתי. אוכלוסייה חלשה נרמסת תחת אחוזי הריביות המשוגעים האלה. זה לא קפיטליזם זו חזירות. אתם חושבים שהציבור לא יעמוד על נפשו כשהוא צריך לשלם 17 אחוז?! לא צריך לשבור את הלקוח שלכם".
ח"כ חמד עמאר: "אתם משתמשים בכסף של הציבור, שאתה נותן הלוואה למישהו אתה לוקח את הכסף של הציבור וממנו נותן הלוואה, למה הציבור לא ייהנה מזה? בעו"ש הוא לא מקבל שקל. דיברתי עם צעיר שלקח משכנתא עם החזר של 4,000 שקל ועכשיו הוא משלם מעל 5,300 החזר, הוא שוטר, השכר שלו לא עלה בצורה קרובה לזה אפילו, הוא אמר לי שהוא מקצץ בצרכי הבית שלו. אני בטוח שאת הכסף הזה אתם נותנים לטייקונים שיש להם עשרות ומאות מיליונים כי אתם רוצים לשמור אותם בבנק. במגזר הערבי, הדרוזי והרבה מגזרים לא מחזיקים כסף בבנקים כי הם לא מאמינים בבנקים. חברת כנסת אמרה שעל 350 אלף שקל במשך 3 שנים קיבלה 1,000 שקל. דרוזי וערבי משלמים ריבית יותר מהמגזר היהודי שהוא לוקח הלוואה, למה?!".
מדמון: "לא הבנקים מחוללים את האינפלציה ולא הם שמעלים את הריבית במדינת ישראל".
אלעד מגדסי, רשות התחרות: "אנחנו עורכים מזה כמה חודשים בדיקת עומק על תחום הפיקדונות, בדיקות כאלה בארץ ובעולם לוקחים זמן, זו תהייה בדיקה מהירה, אנחנו אוספים נתונים, הדרישת נתונים הראשונה הייתה בדצמבר, אספנו נתונים מכל הבנקים, אנחנו בישורת האחרונה של הבדיקה, תוך מספר שבועות יהיו נתונים, בין חודש לשלושה חודשים. יש נתונים שכבר אני יכול לומר – חלק גדול ממה שאמרו חברי הכנסת הוא נכון, לפי סוגי לקוחות, הבנקאות שונה לגמרי בקרב לקוחות גדולים אל מול לקוחות חלשים".
"המטרה שלנו לנקוט בצעדים, כל הסמכויות של הממונה על השולחן – המטרה שסביבת הריבית של לקוחות חזקים שרואים שנהנים ממנה, שסביבת הריביות הזו תגלגל גם ליתר הלקוחות, עסקים קטנים ולקוחות קטנים. נפרסם את הנתונים יחד עם הצעדים שננקוט".
יו"ר הוועדה: "אני רוצה את הנתונים בכתב, עוד 3 חודשים עדיף שלא תביא, אדבר עם שר הכלכלה שאתם רשות מיותרת. אנחנו מדברים על זה כבר זמן רב. המצב בידיים שלכם, הצעדים שצריך לנקוט, הנתונים, אם נראה שבפרק זמן קצר לא נקבל מכם שום דבר, נפנה לממשלה ונבקש לבטל את רשות התחרות, אם תביאו נתונים שאפשר להשתמש, אז נראה שיש לכם ערך".
רויטל קיסר, סגנית המפקח על הבנקים: "אכן יש עודף נכסים על התחייבויות שמקבלות ריבית, כפי שנאמר של 500 מיליארד שקל, שזה העו"ש. אנחנו כן רואים הסתה מעו"ש לפיקדונות, האם מספיק? לא. הריבית גולגלה לאשראי בסדר גודל של 100 אחוז לכל הקהילות, הריבית על פיקדונות גולגלה בין 80 אחוז ל-100 אחוז, בתקופה של פיקדונות של 3 חודשים עד שנתיים - 100 אחוז. יש אזור שם הגלגול יותר חלש, משקי בית עד 3 חודשים, נכון לעכשיו זה 70 אחוז גלגול. הגלגול בהתחלה היה איטי, עכשיו הוא מהיר יותר".
"אנחנו דורשים מהבנקים להמשיך את הגלגול על פיקדונות, אנחנו דורשים מהבנקים ליזום פנייה אקטיבית ללקוחות, שיעור התמסורת הלך ועלה, שיעור המעבר מעו"ש לפיקדון הלך ועלה. הפיקוח על הבנקים ובנק ישראל ישקלו את כל הצעדים, כולל ההצעות שעלו פה בדיון".
יו"ר הוועדה ח"כ גפני סיכם את הדיון: "אנחנו עומדים בפני שוקת שבורה, מגיע נגיד הבנק, המפקח על הבנקים, אנשים נחמדים אבל לא מביאים שום פתרון. להגיד אינפלציה אנחנו יודעים, להגיד אתנות הבנקים אנחנו יודעים, אבל שום פתרון לציבור ולעסקים והתעשייה. נקיים בקרוב דיון המשך עם הנתונים שנקבל, אני לא מתכוון לעשות בעניין הזה הנחות, זה נושא חברתי מהמדרגה הראשונה. מוכרחים למצוא פתרון, והממשלה לא יכולה לעמוד מהצד".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
14.ועדיין, אם יהיה מס על הרווחים, נראה שזה יעבור לחרדים. (ל"ת)הרווחים לחרדים ? 31/05/2023 22:46הגב לתגובה זו0 0סגור
-
13.מונעים מהקשישים קבלת שרות אישי (ל"ת)סדום ועמורה 31/05/2023 21:01הגב לתגובה זו0 0סגור
-
12.שיא הצביעות והשקר .חיים 31/05/2023 18:05הגב לתגובה זו1 0קודם גנבו את הקופה ורוקנו אותה . עכשיו מחפשים אשמים למה האזרחים אוכלים קש . 15 שנה הזניחו הכל . בחמשת החודשים האחרונים הגיעו לשיא השפל והזיון .סגור
-
11.יש אשם .דרור 31/05/2023 17:36הגב לתגובה זו4 0הנזק שהממשלה עשתה בחמשה החודשים מאז קמה גדול פי מאות אחוזים מהרווחים שהבנקים עשו על פי החוק . העיקר שיש את מי להאשים . איש לא יצא נגד הכספים הקואליציונים המושחתים או נגד המיליארדים שביבי חילק כשוחד כדי לגנוב את הבחירות .. לא יעזור להם העם לא אידיוט .סגור
-
10.הצבור מטומטם והצבור משלם.יוסי ק 31/05/2023 16:59הגב לתגובה זו4 0הצבור לרבות הלקוח הקטן יכול להשקיע בקרן כספית ללא עמלות מכל סוג ובסבירות גבוהה ללא מס והוא יקבל את אותה הריבית כמו הלקוח הגדול. אבל הצבור מטומטם. למדינה יש אינטרס שהצבור ישקיע בפקדון וישלם מס מלא ובצורה הכי צינית ורעה היא מפנה את תשומת לב הצבור לפקדונות.סגור
- טען עוד
-
הציבור אשםיואל 31/05/2023 17:48הגב לתגובה זו2 0הציבור בחר ביבי , הציבור שותף מלא לאסון .סגור
-
9.ריווחיות הבנקיםגולדפינגר 31/05/2023 16:28הגב לתגובה זו0 0רוצים לטפל ברווחיות הבנקים, מאד פשוט א. תעבירו חוק שעל חשבונות עו"ש פרטיים יע עמלות של אפס "0" שקלים בחודש ב. תעבירו חוק שעל יתרה חיובית בחשבון עו"ש פרטי תינתן ריבית של 50% מריבית בנק ישראל (נכון להיום 2.375% ) אבל חברי הכנסת רק מתבכינים כאילו אין להם כח לשונות, רק לבוא בטענות לפקידות.סגור
-
8.דיבורים בירבורים לא בפעם הראשונה ולא האחרונהלילי 31/05/2023 15:47הגב לתגובה זו1 0ללא חקיקה לא יהיה שינוי . חקיקה יכולה להכניס את המשק למיתון אם לא יודעים מה עושים . ביבי מנוסה לא ייתן להעביר חקיקה משמעותית . כי ביבי רוצה שהבנקים ירוויחו וישלמו מיסים כמה שיותר .סגור
-
הוא דואג לעצמו .עזוב את ביבי 31/05/2023 17:40הגב לתגובה זו1 0חוק הנבצרות , איפה יש חוק יותר מושחת ממנו ? בסוריה ? ברוסיה ? המדינה על ה-ז- שלו .סגור
-
7.איפה הפושעים היו 15 שנה ששדדו את הציבור בחסות הריבית האפסית בחסות החוק.....15 שנה הבנקים מלווים את כספו של הציבור ולא נותנים שום דבר כסף שהציבור עבד עליו בדם יזע ודמעות......ועדת חקירה ממלכתית דחוף......שהמדינה התעשרה על חשבון החלשים אז הכל היה בסדררועי 31/05/2023 15:10הגב לתגובה זו1 0איפה הפושעים היו 15 שנה ששדדו את הציבור בחסות הריבית האפסית בחסות החוק.....15 שנה הבנקים מלווים את כספו של הציבור ולא נותנים שום דבר כסף שהציבור עבד עליו בדם יזע ודמעות......ועדת חקירה ממלכתית דחוף......שהמדינה התעשרה על חשבון החלשים אז הכל היה בסדר ....מדינה של פושעים.....סגור
-
שרק ימשיכומשה מבני ברק . 31/05/2023 17:46הגב לתגובה זו0 0לתת לנו קצבאות שנסתובב ונעשן ונשמין . . בשביל מה רוצים שנעבוד , בעזרת השם וביבי עושים ילדים .סגור
-
6.גפני הצבוע!!! יש מס הכנסה על הריבית בבנק!!לקוח בבנק 31/05/2023 15:00הגב לתגובה זו5 1גפני הצבוע! קודם תבטלו את מס הכנסה על הריבית המשולמת לבעלי עובר ושב!!!!סגור
-
5.הבעיהאתם!!! 31/05/2023 14:39הגב לתגובה זו5 0תפסיקו להסיט את הנושא, מה אתם כממשלה(!!) עשיתם לטפל ביוקר המחיה?? תקציבים למגזר החרדי ותו לא.סגור
-
4.ריבית על העוש זה הצעד הראשון שצריך לבצעשולתתתת1 31/05/2023 14:17הגב לתגובה זו5 0מדובר באבסורד מי שיש לו מינוס אוטומטית משלם ריבית חריגה מי שיש לו פלוס לא מקבל דבר . צריך להכניס הוראה לריבית מינימום על היתרה והבנקים יתחרו ביניהם מי נותן יותר ריבית על העוש. בנוסף, כל עמלות המינימום לקניית מניות מופרך הרי הכל מתבצע באופן מכוני בלי פקיד...סגור
-
3.תבדקו ב נתיבות כמה דירות החרדים קנו ל השקעהYL 31/05/2023 14:02הגב לתגובה זו4 2לא מעט הפכו את התחום ל פרנסה אן רע בכך אבל שהיה טוב לא שמענו בכי ***וספק ענק האם שילמו מס כחוק** אכשיו הגלגל שונה הריבית אוכלת את הרווח העתידי מה עושים???? בוכים ל גפניסגור
-
2.ממשלה לא נלחמת ביוקר המחייה ומעבירה האשמהרובי 31/05/2023 14:00הגב לתגובה זו7 2האם המנהיגים מקבלים טובות הנאה? ולכן לא גורמים לתחרות והורדת המחירים מסיטים את האש לנגיד ולבנקים שפועלים אוטומטית לעליית המחירים ממשלה כושלת וצוחקת על מי שהצביע להסגור
-
1.ואיפה הייתם כשמחירי הנדל"ן זינקו? הא יא מטומטם?! (ל"ת)הרי זו הבעיה האמיתית 31/05/2023 13:44הגב לתגובה זו5 0סגור