"יש לבנק ישראל לגיטימציה להעלות ריבית"
בשונה מהעובד האמריקאי האירופאי או הבריטי, השכר של העובד הישראלי לא נשחק עדיין מול האינפלציה הגבוהה. למרות נתוני צריכה מעט פחות טובים באפריל - נתון זה ממשיך לתת רוח גבית לצריכה הפרטית ולאינפלציה ונותן לגיטימציה לבנק ישראל להמשיך ולהעלות את הריבית - כך אומר עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בחברת הביטוח הראל.
"הנתונים הראשוניים לרבעון השני מצביעים על האטה מסוימת בצריכה הפרטית, כך על פי מדד סך המכירות בכרטיסי אשראי שנותר כמעט ללא שינוי באפריל (על פי נתונים מנוכים עונתיות) והמדד לפדיון רשתות השיווק שירד ב-1%. גם הנתונים הראשוניים לרכישות בכרטיסי אשראי במאי מראים על המשך התמתנות. יחד עם זאת, חשוב לציין שהירידה היא מרמות שיא שנרשמו במרץ כתוצאה מעלייה עונתית בקניות לפני פסח והזמנות לנופש".
"להערכתנו, בחודשים הקרובים נראה האטה בקצב הצמיחה כאשר הריבית הגבוהה תמשיך לחלחל באיטיות לצריכה הפרטית. עם זאת, אנו לא רואים סימנים לעצירה מהירה לאור חוזקו של שוק העבודה כאשר השכר הממוצע בחודש אפריל גבוה ב-5.1 אחוזים ביחס לנתון באפריל שעבר – כלומר, השכר של העובד הישראלי לא נשחק עדיין מול האינפלציה הגבוהה (בשונה מהעובד האמריקאי האירופאי או הבריטי). נתון זה ממשיך לתת רוח גבית לצריכה הפרטית ולאינפלציה ונותן לגיטימציה לבנק ישראל להמשיך ולהעלות את הריבית".
כל העיניים על השקל ועל המדד הקרוב
קליין מציין כי מסיכום הדיונים מהחלטת הריבית (עלייה של 0.25%) לפני כשבועיים עולה שההחלטה התקבלה פה אחד. "עוד עולה שחברי הוועדה המוניטרית מניחים שהריבית נמצאת ברמה מרסנת שתוביל לירידה באינפלציה. אך צוין שאם יהיו הפתעות כלפי מעלה באינפלציה או שתעלה פרמיית הסיכון של ישראל שתוביל לפיחות בשקל הוועדה תידרש להגביר את ההידוק המוניטרי (כלומר, להמשיך להעלות את הריבית). מאז אותה החלטה נמשך הפיחות בשקל, למרות המשך העלייה במדד הנאסד"ק, שעל פי העבר היה צריך לתרום לייסוף. נשאר לנו לחכות למדד מאי (שלהערכתנו צפוי לעלות ב-0.5%)".
"יצוא השירותים נותר גבוה. התיירות הנכנסת חזרה לרמות שמלפני הקורונה. נתוני יצוא השירותים היו חיוביים ברבעון הראשון כאשר במרץ נרשמה עלייה של 4 אחוזים (על פי נתונים מנוכים עונתיות), לאחר עדכון כלפי מעלה של נתוני החודשים הקודמים. יצוא השירותים צמח בהובלת התיירות הנכנסת שקרובה לרמתה מלפני הקורונה, לצד עלייה קלה ביצוא שירותי היי-טק (בדולרים) שנהנה מההשקעות העצומות שנעשו בשנתיים הקודמות ושמתחילות לבוא לידי ביטוי".
ומה בעולם?
בארה"ב – שוק העבודה מסרב להתקרר, מחירי הבתים חזרו לעלות - ייתכן שלא יהיה מנוס מלהמשיך ולהעלות את הריבית.
לאחר ש"סאגת" העלאת תקרת החוב הסתיימה (ואנחנו מבטיחים שהיא תחזור בעוד שנתיים). הפוקוס של המשקיעים עבר לדוח התעסוקה למאי שהיה טוב מההערכות המוקדמות עם גידול של כ-390 אלף משרות חדשות (280 אלף בסקטור הפרטי) ונתוני החודשיים הקודמים עודכנו כלפי מעלה בכמעט מאה אלף. מנגד, שיעור האבטלה עלה ל-3.7 אחוזים וקצב גידול השכר השעתי הממוצע נותר יציב על 4.4 אחוזים (עדיין גבוה). מספר ימים קודם פורסמו נתוני סך המשרות הפנויות לאפריל שהפתיעו כלפי מעלה עם עלייה של כ-4 אחוזים, זאת לאחר 3 חודשים רצופים של ירידה חדה. כלומר על כל מובטל יש בארה"ב כרגע כ-1.8 משרות פנויות, נתון שממשיך לתדלק את לחצי השכר במשק האמריקאי.
גם מחירי הבתים בארה"ב חזרו לעלות ב-1.5 אחוזים במרץ, כך על פי מדד Case-shiller למחירים ב-20 הערים המרכזיות, לאור היציבות בריבית למשכנתאות, חוזקו של שוק העבודה והגידול המתון בהיצע. חשוב לציין שהמחירים הממוצעים עדיין נמוכים בכ-1 אחוז בהשוואה לרמה המקבילה בשנה שעברה, לאחר יותר מחצי שנה של ירידת מחירים רצופה.
לאור זאת, "ההסתברות להעלאת ריבית נוספת של הבנק המרכזי עלתה", כותב קליין "השאלה האם הבנק יבחר לעשות זאת כבר בהחלטת הריבית הקרובה (יום רביעי שבוע הבא) או שימתין חודש וקצת עד להודעת הריבית הבאה – עדיין פתוחה לנוכח דברים שאמרו השבוע מספר בכירים בבנק שיש להמתין כדי לראות כיצד תנאי האשראי מגיבים לפשיטות הרגל שהיו במערכת הבנקאות בחודשים האחרונים, בנוסף לנתוני מדד מנהלי הרכש של סקטור השירותים שפורסם אתמול והיה פחות טוב מהצפוי".
האינפלציה בגוש האירו ממשיכה לרדת (על פי האומדן הראשוני) ועמדה על 6.1 אחוזים במאי (7% באפריל). הירידה בלטה ברוב הכלכלות הגדולות בגוש; גרמניה (6.1%), ספרד (3.2%) וצרפת (5.1%), רק באיטליה (8.1%) מגמת הירידה איטית יותר. למעשה, חלק גדול מהירידה באינפלציה השנתית נובע מיציאת "זעזוע" מחירי האנרגיה מהחישוב. אנו צופים ירידה איטית יותר באינפלציה קדימה, במיוחד בשל חוזקה של אינפלציית מחירי השירותים שירדה לאט יותר ל-5.3 אחוזים (5.6% באפריל) ומוזנת על ידי המשך עליות השכר בגוש האירו כשברקע שוק העבודה החזק והמאוגד בגוש (שיעור האבטלה בגוש האירו ירד קלות ל-6.5 אחוזים באפריל - שפל חדש).
"להערכתנו", הוא מסכם. "למרות הירידה בקצב האינפלציה הדבר מחייב את הבנק המרכזי בגוש האירו להמשיך ולהעלות את הריבית בעוד רבע נקודת אחוז בחמישי הבא (ולא בפעם האחרונה). זאת ללא קשר להחלטת הבנק המרכזי בארה"ב יום קודם לכן".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.גאון של אמאאבי 06/06/2023 16:29הגב לתגובה זו1 0על איזו מדינה הוא מדבר?סגור
-
6.מה שהורס את המדינה אלו הם מחירי הדירות ההזויים בעולם שגרם נתניהו.לבדוק שחיתות הון שילטון ומחירי הדירות. (ל"ת)השחיתות בנדל"ן 06/06/2023 15:20הגב לתגובה זו2 0סגור
-
5.לבנק ישראל יש גם לגיטימציה למכור דולרים ולהחליש את השקלצדיק 06/06/2023 14:59הגב לתגובה זו2 0בינתיים בנק ישראל נותן לדולר להמריא ואילו יחד את האינפלציה . ואחר כך טוען יש אינפלציה וצריך להעלות ריבית . חכם בלילה.סגור
-
4.הנגיד הפך פוליטי, אין לו לגיטימציה לכלום (ל"ת)מבין2 06/06/2023 14:28הגב לתגובה זו5 1סגור
-
3.ככה זה כשהכתבנים והקלקלנים מרוויחים 50,000 ש"ח בחודש...גיא 06/06/2023 13:19הגב לתגובה זו9 2הם מנותקים מהעם. מהמדינה. מה שמעניין אותם זה רק ההפגנות במוצ"ש של הצפונבונים (צפע) מת"א. העם כבר בקריסה כלכלית ועכשיו התוצאות ייראו בקרוב: העלאת הריבית ריסקה את יכולת ההחזר של הלוואות.סגור
- טען עוד
-
2.מי ששכרו גבוה מ- 30 אלף בחודש ורכש דירה, לא מרגיש כלוםאשק 06/06/2023 13:00הגב לתגובה זו3 0אלו קובעי המדיניות, לכן שר אוצר מנותק, מרשה לעצמו להיעדר מוועדה להפחתת יוקר המחיה, כי הוא לא מרגיש אותה אצלו בבית.סגור
-
1.הם חיים בסרט? ברור שהשכר נשחק, ביותר מ5% כבר. (ל"ת)חמור מאוד 06/06/2023 12:35הגב לתגובה זו10 0סגור