בנק ישראל תוקף: ריבית על העו"ש באישור האוצר- "פגיעה חמורה בעצמאות הבנק, חציית קו אדום ויש חשש ממשי מתגובת חברות הדירוג"
ועדת השרים לחקיקה אישרה לקדם הצעת חוק לפיה הבנקים יחויבו לתת ריבית מינימאלית על הכסף של הציבור ששוכב בחשבונות העו"ש של הציבור - אבל גם שקביעת גובה הריבית הזו אמנם תיקבע ע"י בנק ישראל ושזו תהיה כפופה לאישור של שר האוצר. ההצעה אמורה לעלות בכנסת בקריאה טרומית מחר.
בבנק ישראל כועסים, דורשים מנתניהו להסיר את ההצעה מסדר היום ותוקפים: "ההצעה מהווה פגיעה חמורה ביותר בעצמאותו של בנק ישראל וביכולתו לנהל את המדיניות המוניטארית" כותב פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל, לראש הממשלה בנימין נתניהו. לדבריו, "ניתנת לשר האוצר הסמכות להשפיע בפועל על הריבית במשק ולהתערב באופן בוטה בניהול המדיניות המוניטארית ובאפקטיביות שלה. הפגיעה בעצמאות הבנק המרכזי המגולמת בהצעת החוק היא חציית קו אדום של ממש וקיים חשש ממשי כי כך יתפסו אותה גם הגורמים הבינלאומיים וחברות הדירוג.
ירון גם מסביר מהן הבעיות שעלולות לקרות בעקבות פיקוח המחירים החדש "ככלל, אני מתנגד נחרצות להתערבות בתמחור המוצרים הבנקאיים ולקביעת מחיר אחיד". הוא מסביר כי "קביעת מחיר (מינימום. נ"א) פוגעת בפעילותם של מנגנוני השוק, גורמת לכלל השחקנים להתכנס סביב המחיר שנקבע ובכך מדכאת תחרות והתייעלות ומעוררת קשיים משמעותיים בכל הנוגע לאופן חישוב המחיר".
הנגיד גם מוסיף ואומר כי מהלכים מהסוג הזה "נתפסים בעולם כמהלך שלילי שלא הולם כלכלות מתקדמות במדינות מפותחות. אני חושש כי התערבות בוטה מעין זו בחקיקה עלולה להשפיע לא רק על גופים פיננסיים בינלאומיים השוקלים לפעול בישראל, אלא גם על גופים עסקיים בינלאומיים בתחומי הכלכלה האחרים. מיקוד הדיון בצעד בודד בתחום העו"ש, וודאי כאשר הוא מבוצע תוך התערבות בתימחור, אינו אופטימאלי עבור הלקוחות.
- חסמי הכניסה להיי-טק והפריון הנמוך: מה האתגרים המרכזיים של המשק?
- בנק ישראל דורש מהבנקים להקל על הלקוחות: מתווה חדש לשנים 2025-2026
והנה הבעיה הגדולה יותר - חוסר יציבות וודאות בקשר לנגיד הבא מייצרים בעיות לכלכלה ובפרט לשוק המט"ח (לחצו למעבר לכתבה)
עוד הוא טוען במכתב כי בעקבות הפגישה שלו עם מנכ"לי הבנקים הם כבר "בוחנים כעת את היעדים שהוצגו, כאשר כל בנק מגבש חבילה משלו" ומציין שחלקם כבר פרסמו בימים האחרונים הצעות ערך משמעותיות ללקוחות בתחום הריביות על יתרות הזכות". זה דווקא לא ממש נכון. ירון מתכוון למהלך של בנק לאומי להציע ריבית של 1% על יתרת העו"ש - אבל לאומי יצא במהלך הזה לפני הפגישה עם הנגיד. ואם הוא מתכוון למהלך של בנק ירושלים או של וואן זירו - מדובר בשני הבנקים הקטנים ביותר במערכת שלא מהווים איום ותחרות על הבנקים הגדולים. מעבר אליהם שאר הבנקים לא יצאו בינתיים עם הודעות משלהם ומדובר בלעג לרש - לאומי ייתן עד 100 שקלים בשנה על הכסף שמעלה אבק בעו"ש, וזו כמובן בדיחה על חשבון הציבור.
בפגישה עם ראשי הבנקים, ביקש מהם ירון לשקול ארבעה צעדים - תמסורת ריבית נאותה על יתרות זכות של משקי בית (כלומר לתת ריבית על העו"ש) וכן עידוד אקטיבי של הציבור שיש לו הרבה כסף בעו"ש להעביר את הכסף לפיקדונות או קרנות כספיות (אלה אמנם לא נותנים תשואה ריאלית, אבל לפחות מסייעים לכסף להישחק פחות בעקבות האינפלציה). ירון גם ביקש מהבנקים לסייע באופן אקטיבי לבעלי משכנתאות "המאובחנים כבעלי הקשיים המשמעותיים ביותר" וגם להקל על מי שנמצא ב"אוברדראפט".
- איך ישראל תושפע מהמכסים של טראמפ? לא בטוח שזה יהיה רע
- מיליארדים למילואימניקים לפני החג: מענקי 2024 יוקדמו לפסח
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
ירון אמנם מודה שאין מספיק תחרות במערכת הבנקאית אבל סבור שהפתרון הוא עידוד תחרות ולא התערבות בפעילות הבנקים הקיימים: "יש מקום להמשיך ולשפר את התחרות בסקטור הבנקאי בעיקר במקטע האשראי הצרכני המשמש את משקי הבית והאשראי לעסקים קטנים ובינוניים. דרך המלך לשיפור רווחת הלקוחות היא באמצעות המשך הסרת החסמים המונעים תחרות בין השחקנים הקיימים וכאלו המונעים כניסת שחקנים חדשים".
בנק ישראל אמנם קידם מהלכים שונים כדי לאפשר לציבור לעבור יותר בקלות בין הבנקים - אבל הוא לא מקים בנקים חדשים (בנק וואן זירו הוקם אחרי 40 שנה שלא הוקם בישראל בנק). בין המהלכים שעשה בשנים האחרונות בנק ישראל - שיפור של היכולת של לקוחות לעבור בין בנקים באופן קל ואוטומטי (מעבר ב"קליק"), פעל להגברת השקיפות בריביות שהבנקים גובים על אשראי ומשלמים על פיקדונות; קידם את רפורמת הבנקאות הפתוחה במטרה להגדיל את כושר המיקוח של הצרכנים מול הבנקים ואת האפשרות של הציבור להשוות בין משכנתאות, וכן הקים את מאגר נתוני האשראי במטרה שגופי פינטק יוכלו לספק לאנשים מידע כיצד לשפר את כח המיקוח שלהם מול הבנקים ולהוזיל עלויות.
- 13.נגיד מטומטם שלא מבין כלום מהחיים שלו (ל"ת)27/06/2023 23:20הגב לתגובה זו
- 12.בני 27/06/2023 22:52הגב לתגובה זומי שלמד כלכלה מכיר את המונח "כשל שוק" וכאשר קורה מצב של כשל שוק כמו אצל הבנקים על המדינה להתערב בכדי להחזירו למצב של שוק חופשי. הפחד שהבנקים יצמדו לריבית מינימום הוא בדיוק זהה למצב היום שבו הם כולם נותנים את המינימום האפשרי ללקוח. חייבת כאן התערבות למען כולנו
- 11.יס מן של הבנקים (ל"ת)Bill Hwang 27/06/2023 21:19הגב לתגובה זו
- 10.אבסורד 27/06/2023 20:14הגב לתגובה זוהנגיד: "אני מתנגד לקביעת מחיר אחיד", אבל הוא קובע את הריבית במשק, שזה האבא והאמא של ה"מחיר האחיד".
- 9.יודע בקרוב עף בבעיטה 27/06/2023 19:40הגב לתגובה זונראה ממש היסטרי..יצא המרצע מן השק . טוב שיתחפף לנו כבר בקרוב הבנקים גזלנים מה שמציעים לא ראוי כלל זה לעג לרש פה במדינת הקרטלים צריך יד חזקה וזרוע נטויה נגד הבנקים וחברות המזון והעיריות
- 8.חבקוק 27/06/2023 18:27הגב לתגובה זוהוא כנראה חושב על הגוב הבא שלו. נותן הרשאה לעושק עם ישראל.
- 7.תקנו דולר, הימור ודאי... ממשלה של מחבלים. (ל"ת)דוד 27/06/2023 18:15הגב לתגובה זו
- 6.שילך 27/06/2023 18:08הגב לתגובה זואז הרוח תורגש פחות
- 5.כל הכבוד 27/06/2023 18:06הגב לתגובה זוהנגיד התעורר
- 4.רוני 27/06/2023 17:55הגב לתגובה זוריבית על עו"ש הייתה בעבר ובנוסף הייתה גם בחברות שעוסקים בבורסה כגון מיטב דש. אני זוכר לקיבל משניהם. לכן הנגיד מפחיד ואפילו משקר . בנוסף לא יקרה דבר עם הבנק ירווח פחות .
- 3.אתה עושה מה שהאמריקאים עושים (ל"ת)יאיר 27/06/2023 16:58הגב לתגובה זו
- 2.שלומי 27/06/2023 16:56הגב לתגובה זושהוא 0 וכל הבנקים מתכנסים סביבו
- 1.ככה זה ששכר ממוצע בבנק ישראל זה 60000 שח ומנותקים מהעם (ל"ת)אורית 27/06/2023 16:38הגב לתגובה זו