השאלה שעולה מדוח המבקר בנושא הארנונה: לאן נעלמו 10 מיליארד שקל?
דוח מבקר המדינה חושף ליקויים בהתנהלות שש רשויות מקומיות - אשדוד, כפר סבא, נוף הגליל, קריית טבעון, ריינה והמועצה האיזורית עמק יזרעאל – בנושא הארנונה.
המבקר, מתניהו אנגלמן, מצא כי בשנת 2020 חייבו הרשויות ארנונה בסך כ-34.6 מיליארד שקל, אבל בפועל גבו 24.2 מיליארד שקל. כלומר, יותר מ-10 מיליארד שקל "נעלמו". הוא מצא כי יתרת החייבים בארנונה בסוף שנת 2020 עמד על 31.7 מיליארד שקל (כלומר, כולל משנים קודמות).
אנגלמן מבקר את נושא אסדרת הארנונה, את שיטת מדידת הנכסים, את אופן הגביה והטיפול בחובות, כמו גם נושא ההנחות. לפי הביקורת, תחום הארנונה דורש אסדרה, בשל העובדה ששיטות המדידה והסיווגים משתנות מעיר לעיר. גם בעבר הועברו ביקורת על נושא הגביה של הארנונה ברשויות המקומיות. זהו נושא כאוב, משום שמתברר כי אנשים רבים לא משלמים את הארנונה, או לא משלמים את כולה - מה שגורם לנטל ליפול על אזרחים אחרים. בעבר ניסו ועדות בין משרדיות לשים סוף לנושא, אך ההמלצות לא יושמו בפועל.
עוד עולה, כי למעלה מ-100 רשויות ביקשו העלאה חריגה בארנונה. לטענת המבקר, החריגה היא מעבר למנגנוני ההצמדה שנקבעו בחוק והיא אינה חוקית. "השימוש הופך את החריג לכלל, והוא עלול לשמש אמצעי לעקיפת המנגנון והתכלית של דיני ההקפאה", כתב.
בעיריית כפר סבא, למשל, ניתנה לעובדים ותיקים הנחה של 20% בארנונה בניגוד לחוק. מדובר בהנחה כוללת של 100 אלף שקל. חשוב לציין כי 39% מהתלונות לנציבות תלונות הציבור במשרד המבקר, שעסקו בארנונה, נמצאו מוצדקות.
המבקר קבע כי עליהן לפעול להגדלת שיעור הארנונה, שעומדת כיום על 792 מיליון שקל בכל 6 הרשויות. עוד נמצא, כי מרבית התושבים מקבלים את הודעת התשלום באמצעות הדואר ולא באמצעים מקוונים. חלק מהרשויות לא פרסמו את צווי הארנונה על גבי לוחות מודעות בניגוד לחוק. טבעון וריינה לא פרסמו את הצווים במועד הקבוע בחוק גם באתרי האינטרנט שלהן. נוף הגליל, טבעון וריינה לא פרסמו את פרטי הממונה על תלונות הציבור ודרכי הגשת התלונה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה