הוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל: חברת החשמל לא עומדת בזמנים למעבר לגז טבעי; שפיגלר: "עושים הכול כדי לקצר את הזמנים כך שבסוף שנת 2025 לא תהיה תחנת חשמל אחת שעובדת על פחם"
המדינה סערה כאשר הפסקות החשמל גרמו למאות אלפים לשבת בלי חשמל באחד מהימים החמים שהיו בשנים האחרונות לפני כחודש וחצי, הכשלים נבדקו אך דבר לא השתנה באמת. במסגרת הביקורת על חברת החשמל התכנסה היום הוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל, בראשות ח"כ לימור סון הר-מלך, לדיון מעקב בנושא המעבר מייצור חשמל בפחם לייצור בגז טבעי, בהשתתפות מנכ"ל חברת החשמל, מאיר שפיגלר.
חברת החשמל הייתה אמורה לעבור ליצור בגז טבעי בתחנת הכוח אורות רבין עד סוף השנה שעברה, אך טרם עשתה זאת.
יו"ר הוועדה, ח"כ סון הר-מלך, הסבירה כי על פי החלטת ממשלה, בחודש יוני 2022 היו צריכות להיסגר היחידות הפחמיות 1-4 בתחנת הכוח אורות רבין בחדרה, ובמקומן היו צריכות לפעול שתי יחידות בגז טבעי.
מנכ"ל חברת החשמל, מאיר שפיגלר הגיב לביקורת וטען "כאשר החליטו להקים את שני המחז"מים 70 ו-80, היה צפי של לוח זמנים ממוצע של 42 חודשים, כולל הרצה והפעלה מסחרית מלאה. בפועל, חברת החשמל התחייבה לעד 30 חודשים. מלכתחילה התחייבות ללוח זמנים שכזה מבטאת משהו שלא אופייני לעולם הזה".
עוד אמר שפיגלר: "אני לא רוצה לתרץ, גם לחברת החשמל יש חלק בזה שאנו לא עומדים בלוחות הזמנים. הקורונה והמלחמה באוקראינה היו דברים שלא נצפו מראש וגרמו לעיכובים".
שפיגלר הוסיף "לגבי ארבע התחנות באתר רוטנברג, אני מקווה שעוד החודש היחידה הראשונה תעבור לפעילות בגז
הדיון בוועדה. צילום: דני שם טוב דוברות הכנסת.
שפיגלר הוסיף "צריך לומר שאנו נמצאים בהתנהלות בעייתית מאוד מול חברת GE, לרבות 3 ריקולים ומעל 420 ריג'קטים. על אף כל אלו, אנו נעמוד בלוח זמנים של 48 חודשים. בנוסף, אנו מקווים להפעיל את מחז"מ 70 לקראת סוף החודש הזה, והפעלתו המסחרית לא תחרוג מדצמבר 2023".
שפיגלר טען כי לחברת החשמל יש אינטרס כלכלי ותדמיתי בהפעלת התחנות: "אנו עושים הכול כדי לקצר את הזמנים כך שבסוף שנת 2025 לא תהיה תחנת חשמל אחת שעובדת על פחם. אנו רוצים להיות שותפים אמיתיים לכל הפעילות במדינה להפחתת הפליטות שפוגעות ביכולת שלנו לשרוד לאורך זמן".
לפי הנתונים, כיום 23% מהחשמל בישראל מיוצר באמצעות פחם, למרות העובדה כי מדובר בדלק מזהם שיקר עד פי 3 מייצור חשמל באמצעות גז טבעי. לפי נתוני חברת החשמל הפער בין הגז לפחם הוא: 42 אג' לקוט"ש בפחם לעומת 14 אג' לקוט"ש לייצור בגז טבעי.
מרכז המידע והמחקר של הכנסת, מצא כי העיכוב בסגירת תחנות הכוח הפחמיות עולה למדינה 5.8 מיליארד שקל – מתוכן 4 מיליארד בעלויות סביבתיות ו-981 מיליון שקל נוספים בעלות העודפת בתעריף החשמל.
בשל הנזק מייצור חשמל באמצעות פחם, הממשלה מנסה בשנים האחרונות להפסיק את השימוש בפחם. בישראל יש 10 יחידות ייצור של פחם, 4 ברוטנברג באשקלון ו-6 באורות רבין בחדרה. בשנת 2019 החליט שר האנרגיה לשעבר יובל שטייניץ כי עד סיומה של שנת 2025 ייפסק שימוש בפחם ליצור חשמל בישראל. השר קבע כי 6 יחידות יצור יוסבו לגז טבעי, 4 ברוטנברג ו-2 באורות רבין.
רכז בכיר במרכז המחקר והמידע של הכנסת, נעם בוטוש: "לפי התחזית של נגה, היקף פעילות הייצור של תחנות 1-4 בשנת 2023 צפוי לעמוד על כ-4.5 מיליארד קוט"ש. אם עושים השוואה בין ייצור כזה בפחם לעומת גז טבעי – אז עשינו אומדן ומתקבל פער של כ-500 מיליון שקל.
מבחינת הקרן, התחנות האלו צורכות בין 1.5 ל-2 BCM בשנה ולכן עבור תקופה של שנה וחצי, בין יוני 2022 עד דצמבר 2023, אנו מדברים על אובדן הכנסות למדינה של כ–555 מיליון שקל, מהם כ-240 מיליון שקל לטובת קרן העושר".
ראש מחלקת סטטיסטיקה וחיזוי בחברת נגה, נתן צור: "המדיניות של נגה היא כמובן לעבור לגז. התחייבנו שעד 2026 כל התחנות תהיינה מוסבות. ממה שידוע לי, הבדיקות המסחריות של תחנות גזיות תהיינה בין חודש לחודשיים, כך שזה אלמנט שולי. לוח הזמנים שתלוי בעיקר בכניסה של המחז"מים. ברגע שמחז"מ 70 יכנס נשבית שתי יחידות מבין 1-4 באורות רבין. כאשר מחז"מ 80 יכנס – נשבית 2 נוספות. השבתה פירושה בעצם שימור".
ביחס לשאלתו של בוטוש, האם היו מקרים שבגלל בגלל מחסור בגז, ביקשה נגה להפעיל תחנות פחמיות, ענה צור: "יש שני מצבים – שרצו גז ולא היה או שרצו גז והייתה תקלה שבגינה אי אפשר היו להזרים את הגז. היו תקלות במערכת הגז, אבל אנו לא מכירים הרבה כאלו. כרגע אין בעיה של גז במדינת ישראל. המקורות יכולים להידלדל רק אם לא יפתחו מאגרים נוספים, הבעיה יכולה להתעורר עוד 20 שנה, אבל אז מן הסתם יהיו מאגרים נוספים". לדבריו, אם יחידות 70 ו- 80 היו עומדות במועד המקורי הן היו מופעלות על גז למן הרגע ראשון.
בהתייחס לנקודה לפיה ביחידות 6-9 בתחנת אשכול היו מקרים שבגלל מגבלת היתר פליטה של המשרד להגנת הסביבה נאלצו להפעיל יחידות פחמיות במקום יחידות אלו, אמר יצחק קדם, מנהל תחום אנרגיה ושינוי אקלים במשרד להגנת הסביבה: "הסיפור של תחנת הכוח אשכול יוצא דופן. מדובר בתחנה מאוד ישנה, לא בטכנולוגיה המיטבית וביחס לכמות החשמל שהיא מייצרת היא גורמת לזיהום אוויר מאוד חמור. לכן, היה עדיף להפעיל ביתר את תחנות הכוח הפחמיות לעומת תחנת הכוח אשכול בשל הזיהום".
יו"ר הוועדה, ח"כ סון הר-מלך, סיכמה את הדיון: "אני רוצה לברך את פועלה המבורך של חברת החשמל בצמצום השימוש בפחם. ניכר שזה משמעותי וחשוב לכם ושאתם חושבים גם על העתיד. רשמנו לפנינו שחברת חשמל התחייבה להפעיל במהלך החודש הקרוב את היחידה הראשונה – מחז"מ 70 בגז טבעי".
כמו-כן, הוסיפה "הוועדה גם רושמת את ההתחייבות להסב תחנות נוספות כך שעד סוף שנת 2025 לא יהיה שימוש כלל בפחם. הוועדה תוודא שבמידה שתהיה תביעה מצד חברת החשמל בגין העיכובים – כספי הפיצויים יועברו לציבור לטובת הוזלת מחירי החשמל. שמחנו לשמוע היום על נכונות חברת החשמל להיות שותפה אמיתית בכל הנושא של הפחתת פליטות והפחתת זיהום האוויר".
כמות הגז המופקת בישראל מספיקה לכל צרכי המדינה, אך ההסכמים ליצוא הגז לירדן ומצרים גורמים למחסור בארץ.
שפיגלר טען כי "חברת החשמל רוכשת גז טבעי במחיר של 3.95 דולר ליחידת חום – כאשר מחיר השוק עומד על 6-7 דולר ליחידת חום. אין לזה תקדים". שפיגלר סבור כי בתחנות החדשות תיאלץ חברת החשמל לשלם את המחיר הגבוה, המקביל למחיר הייצוא של הגז הטבעי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה