
איתן יוחננוף לביזפורטל: "מחירי החלב יכולים לרדת ב-15-20% אם יפתחו את היבוא לתמיד, מקווה שנוכיח לשוק ושהזמני יהפוך לקבוע"
בלעדי: "אם הפתיחה לייבוא תימשך יותר מ-3 חודשים ונצליח להוכיח לשוק שהבעיה של מחסור בחלב נפתרה אני מקווה מאוד שהניסוי יהפוך לקבוע, שהשוק יישאר פתוח לייבוא לתמיד, ואז אני מעריך שמחירי החלב לצרכן יירדו ב-15% עד 20%. אני מאמין בהחלט שזה יקרה. תן לזמן לעשות את שלו. אין ספק שאם יפתחו את שוק החלב ליותר מ-3 חודשים זה יקרה והמחסור ייגמר. כשיש היצע גבוה מחירים יורדים" כך אומר לביזפורטל איתן יוחננוף, מנכ"ל רשת המזון יוחננוף -0.71% . הוא לא היחיד. בכיר נוסף בענף אומר גם הוא לביזפורטל שהוא מעריך שהמחירים יירדו בשיעור דומה. מי שעוד יכול להיות מרוצה הוא רמי לוי, שהוביל את הקו לביטול המכסים וכעת חובת ההוכחה תהיה על רשתות המזון.
אבל יוחננוף מדבר לציטוט. לדבריו "אנחנו מקווים מאוד שנצליח להוכיח לשוק שפתיחה לייבוא עובדת, כך שהניסוי הזה יהפוך להיות קבוע. התחום שלנו (קמעונאיות המזון. נ"א) תחרותי, הבעיה ממש לא אצלנו. צריך לפתוח את כל השוק והמחירים לצרכן יירדו".
צריך לומר שאפו לשר האוצר בצלאל סמוטריץ'. למרות הלחץ של ארגוני החקלאים - מועצת החלב, הוא החליט להוריד באופן זמני את המכס על ייבוא חלב ניגר (טרי) ל-3 חודשים כדי למלא את המדפים במהירות בחלב ולפתור את המחסור. החקלאים-האינטרסנטים זועמים אבל סמוטריץ' פועל נכון - צריך לסיים את המחסור במדפים. כשיש מכס גבוה על מוצר זו בעצם חסימה בפועל של היבוא. הרי אם כדי לייבא חייבים לשלם הרבה יותר - זה לא כלכלי. השאלה היא כמובן למה לא לפתוח את השוק לתמיד, אבל סמוטריץ' מנסה לאזן בין הרצון לעזור לציבור ולהחזיר את החלב למדפים לבין פגיעה בחקלאים.
איתן יוחננוף. צילום: גבע טלמור
הורדת מכסים מורידה את יוקר המחיה ומוזילה מחירים לצרכן. זה נכון בארץ וזה נכון בעולם. גם ארגון המדינות המפותחות, ה-OECD, המליץ יותר מפעם אחת למדינת ישראל להפסיק את התכנון הריכוזי בשוק החלב - למעשה, החקלאים שולטים במחירים. צריך לפתוח את שוק החלב לתחרות אמיתית. נכון, זה מפחיד את החקלאים, מישהו מזיז את הגבינה שלהם, אבל זוכרים שהייתה פה פעם תעשיית טקטיל עניפה? בשנות ה-90 גם מחירי הבגדים היו בשמיים. המחירים צללו בזכות החשיפה לייבוא. נכון, זה פגע בענף אבל זה הוריד את יוקר המחיה לכל הציבור בישראל, בפרט לשכבות החלשות.
- מקדים תרופה למכה? סמוטריץ' רוצה להבטל את המכסים על ייבוא מארה"ב
- ועדת כספים אישרה את הארכת מתווה הפיצויים לעסקים בצפון לחודשים ינואר עד יוני 2025
אבל צריך לומר - סמוטריץ' מדגיש שוב ושוב שהוא לא רוצה לפגוע בחקלאים. למעשה, שר האוצר רוצה לעבור לשיטה של תמיכה ישירה בחקלאים, כפי שקורה בכל מדינות העולם המערבי.
הבכיר השני אומר כי מבחינתו אפשר יהיה ממש תוך זמן קצר לייבא את המוצרים מחו"ל ולמלא את המדפים. יוחננוף זהיר יותר ואומר ש"מוקדם מאוד להגיד כמה המחירים יירדו מחר בבוקר. אבל זה תהליך שהתחיל ואם השוק ייפתח לתמיד, ולא רק לשלושה חודשים - המחירים יירדו."
שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. צילום: ניב מוסמן, לע"מ
מתי החוסר בחלב יתמלא ונראה שוב את המוצרים על המדפים? יוחננוף": "זה לא כזה פשוט. ייקח קצת זמן כי חלב זה מוצר טרי כשאתה בא ליצרן בחו"ל הוא לא בנוי לזה. הוא צריך להגדיל מיד את הייצור. זה מוצר טרי ולכן כדי להגדיל את ייצור בחלב המשמעות היא שצריך עוד פרות. אתה לא מחזיק יותר ממה שאתה צריך. לכן אנחנו אומרים שהפתרון האמיתי זה פתיחה של יותר מ-3 חודשים. פתיחה לתמיד".
- ה-OECD: "צופים צמיחה של 3.4% בישראל ב-2025"
- לא רק כטב"מים: כך ייראה שדה הקרב העתידי - והאם הרובוטים יחליפו את החיילים?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אתה מפרגן לסמוטריץ'? "בהחלט. צריך לברך על כל מי שמטפל בנושא. אנחנו חיים את השוק ויודעים לומר שזה הפתרון. ואנחנו אומרים - תפתחו פעם אחת את השוק באמת וגם נוכיח לכם. האמת היא שהיה צריך לעשות את זה מזמן, בצורה נכונה, לא רק לחכות כשיש אינפלציה והמחירים עולים בכל העולם. אבל כן נשבר עכשיו טאבו". יוחננוף לא אומר במפורש אבל הוא מעביר ביקורת על מועצת החלב שנעמדת על הרגליים האחוריות כדי להתנגד.
ומה לגבי החקלאים? גם יוחננוף מדגיש: "צריך לתת להם מענה, אבל זה לא צריך להיות על חשבון הציבור. אם יש בעיה אחת אז פוגעים בצרכן? איך זה הגיוני? אנחנו לא מחפשים את רעתו של אף אחד. אבל בסוף שוק תקין צריך להיות תקין בכל החוליות שלו, לא רק בחוליה אחת. יוקר המחיה מעיק על הצרכן מאוד. יוקר המחיה הפך להיות איום על הציבור. אז צריך לעזור לחקלאים אבל זה לא יכול להיות על חשבון הציבור".
והנה תגובות החקלאים - שרוצים לשמור על השמנת קרוב אליהם מי שכמובן תוקפת היא ח"כ נעמה לזימי. לזימי צריך לומר עקבית, היא פועלת הפוך ממה שהכלכלנים בעולם אומרים שצריך לעשות, אבל היא עקבית בכך. בשנה שעברה היא ניסתה לקדם חוק פיקוח שכר דירה (אם זה נכשל בכל העולם, למה לא להביא את הטעות הזו גם לישראל?).
לדברי לזימי: ״מי מנהל את משבר החלב - שר האוצר או רמי לוי? שום דבר בהצהרה של שר האוצר לא יטיב עם המשק, אלא רק ייפגע בחקלאות הישראלית. שר האוצר מעדיף לנסות לייצר שרשרת ייבוא מאפס, במקום לתמוך בחקלאות המקומית ולחזק את התשתית הקיימת, שעל סף קריסה. למשל, ממש בחודשים האחרונים מחלבת הגולן על 150 עובדיה נסגרה, למרות שהיא לבד יכולה לספק את כל המחסור בחלב. אבל הוא מעדיף את מה שנשמע טוב, ולא את מה שבאמת יפתור את הבעיה. אז ש-150 המשפחות ישארו מובטלות, שהמחסור בחלב ישמר, שרשתות השיווק ימשיכו לגזור קופון על חשבון הציבור, העיקר שסמוטריץ' קיבל את הכותרת שרצה״
גם במועצת החלב כמובן עולים להתקפה ואומרים: "לפני מספר ימים הודיעה מועצת החלב לשר האוצר ושר החקלאות כי מחלבת רמת הגולן מגדילה את ייצור החלב שבפיקוח כך שיתן מענה לכלל הביקוש בשוק הישראלי. לצערנו הממשלה בחרה לפעול חד צדדית, ובמקום לתמוך בייצור המקומי ברמת הגולן בחרה במחלבות בפולין. בטווח הקצר הציבור אולי ישלם שקל אחד פחות אך בטווח הארוך נהיה שבויים בגחמותיהם של יבואנים והמחיר יעלה כפי שקרה בחמאה, כשהמחיר האמיתי הוא פגיעה קשה במפעל ציוני ראשון במעלה״
יו״ר התאחדות החקלאים ומזכ״ל תנועת המושבים, עמית יפרח: ״החתימה החד צדדית על הצו המסיר את המכס ופותח את ייבוא החלב הניגר הינה פעולה תקדימית ולא אחראית ובעיקר כניעה לרשתות השיווק והיבואנים שכן אין כלל מחסור בייצור חלב בישראל. ההחלטה בעלת השלכות רוחב אדירות העלולות לפגוע בחקלאי הישראלי המתיישב בפריפריה, מחזיק אדמות סמוכות לגדר הגבול ומשתתף במאמץ הלאומי לשמירה על בטחון המזון. המהלך המתעדף את החקלאי הפולני על זה הישראלי מייצר חוסר יציבות בתקופה מאתגרת מאוד לחקלאות הישראלית.
"על ממשלת ישראל לתמוך בייצור המקומי, להבטיח את הייצור החקלאי הישראלי ולשמור על ביטחון המזון ולא לפעול באופן חד צדדי ולפגוע במפעל חיים בני עשרות שנים לטובת החלטות פופוליסטיות״.
מזכ"ל התאחדות החקלאים אבשלום (אבו) וילן: "הצהרתו של סמוטריץ' היא הפרה גסה של כל ההסכמים שנחתמו ובגינם הסכימו המחלבות והרפתנים להפחתת העלאת המחירים. זוהי פגיעה אנושה באמון בין החקלאים לבין הממשלה והחלטה שתגרום נזק אדיר לשוק החלב הישראלי ובסופו של יום גם לצרכן הישראלי. על החלטתו של שר האוצר הפועל מטעם בית המדרש של קהלת, אמר קהלת עצמו - הבל הבלים הכל הבל."
- 28.יניב 14/08/2023 16:43הגב לתגובה זוהאחראית היא בהחלט תנובה ששולטת בשווקי החלב, מאפים, נקניקים ומוצרי עוף ובשר, מאפים, פירות וירקות תנובה כבר מזמן לא ישראלית , ואמנם מעסיקה אלפי ישראלים שהייתי שמח שימשיכו לעבוד אבל בינתיים היחידים שחולבים אותם זה אנחנו הצרכנים עם מחירי שיא חייבים לפרק את תנובה שמאיימת על הרשתות מזון ועל החקלאים ושולטת בכולם
- 27.תפסיקו לסחוט ולא יעשו יבוא (ל"ת)משה 11/08/2023 14:05הגב לתגובה זו
- 26.דווקא יש מלא חלב של מחלבות רמת הגולן.....היא לא סגורה (ל"ת)חיים 23/07/2023 11:39הגב לתגובה זו
- 25.[email protected] 22/07/2023 13:03הגב לתגובה זולא תמיד הורדת מחיר עכשוית לצרכן היא חזות הכל. היחידים שיפגעו כאן הם הרפתנים, החוליה החלשה בשרשרת הייצור. הכוח יעבור למתווכים (סליחה, לרשתות) וכשהחלב הניגר מייצור מקומי יאזל מעל המדפים תבוא שעת התשלום של הציבור. מונופול הרשתות דורסני הרבה יותר ממונופול ייצרני החלב.
- 24.YL 17/07/2023 22:19הגב לתגובה זוהכותרת אומרת הכל הרי אושר עד למשל לא תכניס לרשת את החלב ש בטוח יעורב גם עם חלב ש נחלב ב שבת***נראה את סמוטריץ ו 11 הילדים שותים חלב לא כשר
- 23.קורווין מאמבר 16/07/2023 14:11הגב לתגובה זוהתחרות חשובה אבל הכל ימדד במבחן התוצאה גם בטונה ובשמן זית הכניסו יבוא / תחרות זה לא ממש גולגל לצרכן אחרי כמה שבועות הכל חזר לקדמותו משהו בדרך גזר קופון
- 22.לקוח של יוחננוף 16/07/2023 10:54הגב לתגובה זובתחילת דרכו השרות והאיכות הייתה הדגל שלו . עכשיו השומן שצבר רק מגדיל את התיאבון ומוריד את הרמה . רק תחרות וכניסה של יותר שחקנים לשוק תביא את הבשורה . הכוח נמצא אצל הצרכנים ובכוחם להוריד את יוקר המחיה ולשפר את חווית הקניה .
- 21.מי שיהנה הן הפרות בקיבוצים - יהיה להן זמן לטייל - (ל"ת)אלקין 14/07/2023 14:36הגב לתגובה זו
- 20.תודה לקיבוצים שסוגרים את קריית שמונה עיי הפרות (ל"ת)ברק 2 14/07/2023 13:46הגב לתגובה זו
- 19.אנונימי 14/07/2023 13:42הגב לתגובה זואפשר לתמוך בחקלאים בדרכים אחרות אבל להזכירכן תנובה למשל כבר לא ישראלית הציבור לא צריך לשלם אפילו שקל אחד יותר נבחרי הציבור כשמם צריכים לדאוג לציבור הרחב וגם כמובן לתמוך בחקלאות הישראלית לא סתם רמי לוי הכי זול כי הרבה מהמכירות שלו מבוססות על יבוא מחו"לאסור להיכנע למוקדי כח
- 18.איתי 14/07/2023 13:24הגב לתגובה זוע"י החרדים
- 17.YL 14/07/2023 09:39הגב לתגובה זוהרבה שוחד חובה להעביר במגזר החרדי לאור כך ש בטוח החלב יחלב גם בשבת אן אפשרות לפקח על כך זהו שקר שעל כך נאמר****תמורת המחיר אני מוכן גם לעצום את שתי העיניים ****
- 16.צח 13/07/2023 23:19הגב לתגובה זוחלב טרי מיוצר סמוך לחליבה . מתי יוצר החלב המיובא ?
- 15.גולדפינגר 13/07/2023 18:32הגב לתגובה זוזוכרים את הפחתת המכסים בחמאה? אז אכן בחודשים הראשונים מחיר החמאה ירד, היצרנים המקומיים הפסיקו או צימצמו את יצור החמאה, ואז מחירי החמאה חזרו לאיתנם, פשוט היבואנים העלו את המחירים למחיר שהצרכן רגיל אליו. בחשבון רווח והפסד, הציבור הפסיד פעמיים גם הכנסות ממיסוי וגם מחיר גבוה, והיבואנים (כולל יוחננוב שהוא גם קימעונאי וגם יבואן) הרוויחו.
- 14.סווינגר 13/07/2023 18:02הגב לתגובה זולעשות הרבה כסף, כדי לעוף מפה למדינה זולה יותר - לחזור רק בגיל מתקדם, לחלוב חזרה את המדינה בקבצאות זקנה ואחרות.
- 13.לילי 13/07/2023 17:38הגב לתגובה זובעלי המכסות מוכרים את הגבינה המיובאת בזול ואת היתר ביוקר חחחחחחחחחחח צחוק בעניים .
- 12.אמיר 13/07/2023 17:38הגב לתגובה זוזה גם לא יהיה חלב יותר חלב עמיד להוביל חלב בקירור מחול? גם אם ירד זה יקרה רק על מנת לשבור את היצרן חקלאי המקומי. אבל זה מה שקורה לפרה מטומטמת להיות שר אוצר. באנגלית stupid cow נשמע יותר טוב
- 11.כמנהל בכיר בהייטק בתל אביב-רובנו המוחץ דורש רפורמה (ל"ת)טום פלד 13/07/2023 16:32הגב לתגובה זו
- 10.א.ש 13/07/2023 16:13הגב לתגובה זואפשר לייבא הכל, מזבל ועד יהלומים וכל מה שבאמצע, השאלה היא רק מי יישאר כדי לקנות את היבוא "הזול"?
- 9.א.ש 13/07/2023 16:12הגב לתגובה זובעולם מסתובבים חופשי אלפי שרים לשעבר, ראשי ממשלה לשעבר ואפילו חברי פרלמנטים לשעבר, כולם טובים וחלקם ניתנים לרכישה בזול. אולי כדאי ליבא אותם כתחליף , וטוב התחליף, לשרים הכושלים שלנו?
- 8.הכסף ישאר אצל היבואנים והרשתות, הציבור יאכל חרא כרגיל (ל"ת)יותם 13/07/2023 16:10הגב לתגובה זו
- 7.מני 13/07/2023 15:14הגב לתגובה זוועד שיסגרו אפשר לשנות את שמה ל"מועצת חלבני האזרחים".
- 6.משה 13/07/2023 15:10הגב לתגובה זוחמאה מתוצרת גרמניה (שופרסל) נמכרת היום ב-7.9 ש"ח ויש כמה שאתם רוצים. לא נזכיר לכם את הרפורמה שהורידה את מחירי הטונה ואת מכסות הייבוא של גבינה צהובה (לא ראיתי אף מחלבה שנסגרה מאז) את רפורמת הדגים הקפואים ואת ייבוא העגבניות מטורקיה שגרמה פתאום לשיחי העגבניות בארץ להצמיח פי שתיים תבואה במחיר זול יותר.
- 5.משה 13/07/2023 15:05הגב לתגובה זויש רק בעיה לספק אותו לאזרחי המדינה במחיר כפול מאשר באירופה. אז מה עושים ? קוראים לחלב בכל מיני שמות אחרים כדי שאפשר יהיה למכור אותו במחיר לא מפוקח.
- 4.יובל 13/07/2023 15:04הגב לתגובה זוזה יתחיל בזול ואז כשיהרגו את התעשייה בארץ יעשו ייבוא ויתקעו לנו מחיר יקר. מה שצריך לעשות זה להתיר ייבוא בלי מכס ולהשאיר את זה מפוקח. אין ברירה. הם חזירים, אני קפיטליסט אבל יודע מתי עובדים עליי בעיניים.
- אלון 13/07/2023 16:22הגב לתגובה זוהיה חמאה בזול. רק שאי אפשר היה למצוא אותה על המדפים...
- אם ישאירו מפוקח אבל יפתחו ייבוא, יהיה היצע, לא כמו שם (ל"ת)חחח 13/07/2023 16:57
- מוישי זוכמיר 13/07/2023 15:50הגב לתגובה זוב"ה קל לסגור רפת....להקים חדשה זה הרבה זמן. תבינו לבד מה יקרה בצוואר בקבוק...
- ליטר חלב נמכר במחיר כפול מאירופה 2.4 ש"ח (ל"ת)לילי 13/07/2023 17:35
- משה 13/07/2023 15:11הגב לתגובה זוהיום בבקר ראיתי בסופר חמאת שופרסל מגרמניה במחיר מפוקח של 7.9 - תבדוק באתר שלהם ויש כל כמות שתרצה.
- 3.משה 13/07/2023 15:03הגב לתגובה זוחבל שאין לך מושג מה אומר הפסוק הזה. וחבל להצמיד אותו לניסיון לשדוד את אזרחי ישראל.
- 2.משה 13/07/2023 15:00הגב לתגובה זותוך כמה ימים תראו מלא חלב תנובה טרה ומחלבות הגולן על המדפים, והרבה פחות "חלב פלוס". תראו גם המון חלב מיובא שיהיה גם יותר טעים וגם יותר זול. זוכרים מה עשו לנו השודדים עם הגבינות הצהובות לפני מכסות הייבוא והביצים בליל הסדר בקורונה ?
- 1.מה בקשר לשמן זית, מתי מורידים מכסים????????? (ל"ת)גנץ 13/07/2023 14:40הגב לתגובה זו
- הלובי שם יותר "שורשי" אבל נגיע גם אליהם (ל"ת)משה 13/07/2023 15:12הגב לתגובה זו