למה הקנסות של מבקר המדינה על הפוליטיקאים מגוחכים?

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן פרסם היום דוח על הוצאות חברי הכנסת בפריימריז ועל ליקויים שמצא בדיווחיהם. את הקנס הגבוה ביותר על ליקויים יצטרך לשלם שר הכלכלה ניר ברקת שישלם קנס של 50 אלף שקל. אך זה לא הקנס שירתיע אותו מלעשות ליקויים בבחירות הבאות. לדוחות המבקר על הוצאות הפוליטיקאים אין השפעה אמיתית פשוט בגלל שאין לו סמכות לעשות משהו. את החוק קובעים הפוליטיקאים וכולם מיישרים קו ומשחקים את המשחק במקום לעשות משהו
 | 
telegram

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן שוב מצא ליקויים בדיווחים של חברי הכנסת בפריימריז. הוא שוב הטיל קנסות מגוחכים על חברי הכנסת שלא דיווחו ולא התנהלו לפי החוק במימון הקמפיינים שלהם. אז מה אתם מתפלאים שחברי הכנסת ממשיכים לצפצץ על החוק?

המבקר מצא כי 36% מחברי הכנסת שהתמודדו בפריימריז עברו על החוק. הדוח מתייחס לפריימריז שנערכו באיחוד הלאומי, הליכוד, העבודה ומרצ לכנסת ה-25 וכן לתפקיד יו"ר המפלגה למפלגות האיחוד הלאומי, הליכוד, העבודה ומרצ. מבקר המדינה בדק ומצא כי מתוך 216 מועמדים בבחירות המקדימות, ל-138 מועמדים לא נמצאו ליקויים ול-78 נמצאו ליקויים. כזכור על פי החוק חברי כנסת המתמודדים בפריימריז מקבלים מימון מהמדינה. מבקר המדינה הטיל קנסות של 226 אלף שקל על חברי הכנסת שנמצא ליקוי בדיווחיהם כאשר הקנס הגבוה ביותר ניתן לשר הכלכלה ניר ברקת מהליכוד שהוציא מעל 200 אלף שקל יותר מתקרת ההוצאות בפריימריז.

לפי חוק המפלגות האופציות של מבקר המדינה די מוגבלות. בחוק נכתב כי  "מצא מבקר המדינה כי מועמד עשה אחד מאלה, יעביר המועמד לאוצר המדינה, בתוך שלושים ימים מיום שהודיע לו על כך מבקר המדינה, סכום כמפורט להלן, לפי העניין:

כותרת ראשית

- כל הכותרות

"קיבל מועמד תרומה בסכום העולה על הסכום המותר – סכום שגובהו פי שניים מסכום התרומה החורג מהסכום המותר;  קיבל מועמד תרומה אסורה אחרת לפי חוק זה – סכום שגובהו פי שניים מסכום התרומה;

"הוציא מועמד הוצאה העולה על הסכום המותר לפי פרק זה – סכום שגובהו סכום ההוצאה החורג מהסכום המותר; הוציא מועמד הוצאה אסורה אחרת לפי חוק זה – סכום שגובהו סכום ההוצאה;

"לא מסר מועמד דוח – סכום שגובהו 30% מסך הוצאות הבחירות שהיה רשאי להוציא; איחר מועמד במסירת דוח  – סכום שגובהו 15% מסך הוצאות הבחירות שהיה רשאי להוציא; לא מילא מועמד אחר ההוראות הנוגעות לניהול מערכת החשבונות שלו, כפי שנקבעו לפי חוק זה או בהנחיות מבקר המדינה – סכום שגובהו 15% מסך ההוצאות שהוציא לפי קביעת מבקר המדינה.

זו הסיבה לקנסות המגוחכים. חברי הכנסת יודעים לחוקק חוקים שיגנו עליהם. כל זמן שהם אלה שקובעים את החוקים גם לגבי עצמם וזה לא נקבע על ידי ועדה חיצונית הם ימשיכו לעשות צחוק מכולנו. החוקים קיימים המבקר כותב דוח, אבל הכל נשאר אותו דבר.

במסגרת הפריימריז בארבעת המפלגות לפני הבחירות האחרונות קיבל כל חבר כנסת מהליכוד שהתמודד 330 אלף שקל. חבר כנסת ממפלגת העבודה קיבל 175 אלף שקל. חבר כנסת במפלגת הציונות הדתית קיבל 145 אלף שקל וחברי הכנסת של מרצ שהתמודדו קיבלו 129 אלף שקל. גם חברי כנסת שהתמודדו ולא נבחרו לא צריכים להחזיר את הכסף משום שהוא ניתן כמענק להחזר הוצאותיהם בהתמודדות.
 מבקר המדינה צילום דוברות המבקר
מבקר המדינה. צילום דוברות המבקר​

מתמודדים שאינם חברי כנסת שהתמודדו בפריימריז ונכנסו לכנסת קיבלו גם הם החזר.  6 חברי הכנסת של מרצ שהתמודדו וכזכור לא הצליחו להיכנס לכנסת בבחירות יאיר גולן, ניצן הורוביץ, מיכל רוזין, מוסי רז, גבי לסקי ועלי סלאלחה קיבלו יחדיו 770 אלף שקל.  

מחשבות הכנסת נמסר כי מאוצר המדינה התקבלו מענקים בסך של כ-13 מיליון שקל. בסך הכל קיבלו כ-30 חברי כנסת מהליכוד מעל 10 מיליון שקל למימון הפריימריז וחברי הכנסת של הציונות הדתית קיבלו כמיליון שקל. כזכור החוק שמעניק החזר למימון הפריימריז נחקק ב-2018 ביוזמתו של השר דודי אמסלם מהליכוד.

דוח המבקר בחן את הפריימריז שערכו ארבע מפלגות בחודש אוגוסט 2022. האיחוד הלאומי-תקומה (17 מועמדים), הליכוד (151 מועמדים), מפלגת העבודה (33 מועמדים) ומרצ (23 מועמדים).

בחוק נקבע כי על כל מועמד למסור למבקר המדינה, לא יאוחר משישה שבועות לאחר יום הבחירות המקדימות, דוח כספי על הכנסותיו והוצאותיו בשל הבחירות המקדימות, וכי מועמד שלא קיבל תרומות או לא הוציא הוצאות במסגרת בחירות אלה ימסור למבקר המדינה הודעה המאשרת זאת.

לגבי שמונה מועמדים שמסרו דוחות כספיים באיחור ניכר, ולכן הביקורת בעניינם לא הושלמה (ברזילי רועי, גולן יאיר, דיין עוזי, כהן-טנוג'י פרננד, לובוביקוב מיכאל, מארק אסנת הילה, מועלם יוסף נעם ומנע חיה). קבע מבקר המדינה אנגלמן כי בשל האינטרס הציבורי גם דיווחים אלה ייבדקו,  ויפורסמו לציבור בנפרד.

מבקר המדינה בדק ומצא כי מתוך 216 מועמדים בבחירות המקדימות, ל-138 מועמדים לא נמצאו ליקויים ול-78 נמצאו ליקויים.

12 מתוך 78 המועמדים לא הגישו דוחות כספיים ולכן קבע מבקר המדינה כי מועמדים אלו לא מילאו את הוראות החוק. כמו כן, קבע המבקר כי עליהם להעביר סכומים לאוצר המדינה.

בבדיקת חשבונותיהם של יתר 66 המועמדים נמצאו ליקויים חלקם הגישו דוחות כספיים לאחר המועד הקבוע בחוק, או שלא נפתחו חשבונות בנק שיוחדו להוצאות ולהכנסות של מערכת הבחירות, ליקויים אחרים שנמצאו היו על כך שהוצאות הבחירות חרגו מתקרת ההוצאות, שבוצעו תשלומים שלא באמצעות חשבונות הבנק הייעודיים לבחירות, שנערכו הסכמים כלליים עם נותני שירותים בלי שצורפו להם המסמכים הנדרשים המאפשרים לבחון את מהות ההתקשרויות, את היקפן ואת מידת סבירותן.

 מבקר המדינה קבע כי על המועמדים להעביר לאוצר המדינה במצטבר 226,200 שקל בעקבות הליקויים שנמצאו.

על פי הוראות החוק, על כל מועמד בבחירות לתפקיד במפלגה או מטעמה חלה החובה להגיש למבקר המדינה דוח על הפעילות הכספית הקשורה לבחירתו או הודעה ולפיה לא היו לו הכנסות והוצאות במסגרת מערכת הבחירות.

בחוק נקבעו כללים לגבי מקורות המימון המותרים למימון התמודדות בבחירות המקדימות, וכן הוטלה בו מגבלה על סכום ההוצאות שמותר למועמדים להוציא בבחירות המקדימות ועל סכום התרומות שמותר להם לקבל במסגרתן.


מבקר
 נתוני מבקר המדינה

שר הכלכלה קיבל את הקנס הגבוה ביותר


שר הכלכלה ניר ברקת נקנס על ידי המבקר בעקבות הליקויים שנמצאו ב-50 אלף שקל, הסכום הגבוה ביותר מבין חברי הכנסת שהתמודדו בפריימריז. השר ברקת שלא מוכן לקבל משכורת מהכנסת ולא מוכן להעביר את חשבון הבנק שלו לשם העברתה ואשר בחשבונו נצברו כבר מעל 2 מיליון שקל בזכות בעקבות זאת, נוקט אסטרטגיה אחרת בכל הנוגע לקבלת מימון עבור הפריימריז אותו הוא דווקא כן מסכים לקחת וכאמור עפ"י דוח המבקר נמצא כי היו ליקויים בדיווח שלו. לפי המבקר ברקת הוציא בפריימריז 561 אלף שקל, מתוכם 330 אלף שקל אותם קיבל מימון מהמדינה והיתר מתרומות. בכך חרג ברקת ב-231 אלף שקל מתקרת ההוצאות שנקבעו להוצאה לפריימריז. בנוסף סיים ברקת את הקמפיין עם כ-10 אלף שקל גירעון.

ח"כ גלעד קריב ממפלגת העבודה ישלם קנס של 15,000 שקל, ח"כ אביחי בוארון מהליכוד ישלם קנס של 10,000. גלעד שרון שלם קנס של 8,000 שקל, חבר הכנסת לשעבר רם שפע ישחם קנס של 7,000 שקל, גדי יברקן , דוד שרן, ליאור קצב ודור חרלפ מהליכוד ישלמו 7,000 שקל קנס. ח"כ צבי סוכות ישלם 5,000 שקל קנס, ניסים ואטורי ישלם 2,500 שקל וגילה גמליאל 2,400 שקל.

לפי דיווחי המועמדים, הכנסותיהם בבחירות המקדימות לתפקיד חבר הכנסת ה-25 הסתכמו בכ-17.3 מיליון שקל - 11.7 מיליון שקל  ממענקים ו- 5.6 מיליון שקל מתרומות.
68% (3.8 מיליון שקל) מהתרומות שהתקבלו הגיעו מתרומות ממימון עצמי ובני משפחה, 27% (1.5 מיליון שקל) תרומות מהארץ ו-5% (0.3 מיליון שקל) תרומות מחו"ל.

תקרת ההוצאות של המועמדים בכל אחת מהמפלגות עמדה בציונות הדתית (איחוד הלאומי)  על 148,022 שקל, בליכוד על 330,630 שקל. במפלגת העבודה על 175,264 שקל, ובמרצ על 128,814 שקל.

על פי דוח המבקר 46 מועמדים סיימו בגירעון (סה"כ 1.5 מיליון שקל), 33 מועמדים סיימו באיזון ו- 83 מועמדים סיימו בעודף (סה"כ 700 אלף שקל).

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות