בצל המלחמה: ענף הבניה בשפל היסטורי, מנהלי החברות במשק פסימיים
בסקר מגמות בעסקים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נשאלו מנהלי החברות על החודש הקודם (ספטמבר), על מצבם הכלכלי בהווה (אוקטובר) ועל ציפיותיהם לחודש הבא (אוקטובר). הסקר מעניין במיוחד לאור מלחמת "חרבות ברזל", ששינתה את פניהם של עסקים רבים בתקופה הזאת.
מאזן כולל ושינוי במדד הפדיון לכלל הענפים (למ"ס)
דיווחי המנהלים נאספו לאורך כל חודש אוקטובר (כולל כמה עשרות מדווחים שנפקדו לפני פרוץ המלחמה). לאורך ימי הפקידה ניכרה מגמה גוברת של שליליות, כך שדיווחי החברות בשבוע השלישי ללחימה שליליים יותר מדיווחי החברות בשבוע השני ללחימה.
הממצאים עיקריים לא מפתיעים: מאזני הנטו על מצבה הכלכלי של החברה בחודש אוקטובר שליליים בכל הענפים, למעט בענפי התעשייה. ציפיות המנהלים לפעילות הכלכלית בחודש נובמבר הן שליליות.
- ההסבר של הלמ"ס לעיוותים במדד המחירים - זה לא אנחנו, זה אתם
- שוק הנדל"ן בדרך לעליות או לירידות? הנתונים שמלמדים על מגמה חדשה
בענף הבינוי מאזן הנטו על הציפיות לפעילות השוטפת בנובמבר נמצא בשפל היסטורי (36.3%-), נמוך אף מאומדן זה באפריל 2020 (במהלך הסגר הראשון עקב משבר הקורונה). בענף המסחר הקמעוני ציפיות המנהלים למכירות בחודש נובמבר שליליות ודומות לנקודת השפל בסגר הראשון של הקורונה.
בסקר נשאלים המדווחים על מגבלות שונות ומידת השפעתן על הפעילות העסקית של חברתם. הלמ"ס הציג השוואה של אחוז העסקים לפי מגבלות שהם הגדירו כפגיעה חמורה בפעילותם עבור חודש אוקטובר לעומת מבצעים צבאיים קודמים. לפי הממצאים, אחוז גבוה של מנהלים מגדירים את "המצב הביטחוני" או ה"חוסר בעובדים" כמגבלות חמורות בהשוואה לעימותים צבאיים קודמים. בהשוואה לענפים האחרים בסקר (בינוי, מסחר, מלונאות, שירותים) ניכרת יציבות באומדני מגבלות אלו.
במבצע "צוק איתן" שנמשך קרוב לחודשיים, כ-17% מהמנהלים בענף הבינוי הגדירו את "המצב הביטחוני" כמגבלה חמורה עבור חברתם, לעומת כ-57% בחודש אוקטובר. בענף זה גם אחוז המשיבים שמגבלת "ביקוש נמוך" פוגעת בחברתם באופן חמור הגיע לשיא של 23%, לעומת 14% במבצע "צוק איתן".
- נעצרו 14 תושבי רמלה בחשד לסחיטה באיומים ועבירות מיסוי
- עסק זעיר - ככה תדווח לרשות המסים; שלב אחרי שלב
- תוכן שיווקי כמה מצבים בהם עו"ד ירושות וצוואות הוא הכתובת עבורכם
מצב ענף הבינוי במלחמה (למ"ס)
בענף המסחר הקמעוני ניכרת השפעת המלחמה בעיקר במגבלת "המצב הביטחוני". כמחצית מהמנהלים בענף זה מגדירים זאת כמגבלה חמורה על פעילות חברתם, לעומת 19% בלבד במבצע "צוק איתן".
הערכות בענפי התעשייה לחודש אוקטובר (למ"ס)
בענף מידע ותקשורת הכולל גם את חלק משירותי ההייטק, השפעת המצב הביטחוני במבצע "צוק איתן" או במבצע "שומר החומות" הייתה קטנה. ואולם, במלחמה הנוכחית כ-20% מהמנהלים מגדירים את המצב הביטחוני כ"מגבלה חמורה", וסביר להניח שהיקף המגויסים מענפים אלו משפיע על חומרת המגבלה.
- 2.שי 09/11/2023 13:11הגב לתגובה זואינשאללה יקרסו עם כמה בנקים תרחיש הכי טוב שיכול לקרות שיהיה פה קצת ריסט
- 1.קונה 09/11/2023 13:08הגב לתגובה זומחיר מבצע. אחרי חיסול חמאס אשקלון תפרח בלי איום הטילים.