מצב המשק במלחמה: ענף הבינוי קורס; 19% מכוח העבודה מושבת
מחסור חמור בתוצרת טריה כמו פירות וירקות, מחסור בעובדים מקצועיים, עובדים זרים ועובדים פלסטינים, כמעט 20% מהעובדים מושבתים בגלל הלחימה בצורה ישירה או עקיפה ומכה לענף הבינוי - אלה רק חלק מהמסקנות שהתגבשו במסגרת מצגת שערך משרד הכלכלה והתעשייה בה הציג את תמונת המשק, בשבוע השישי למבצע חרבות ברזל. המשרד אמון על שמירת הרציפות התפקודית של המשק בשעת חירום ולכן הוא ניסה להבין מה קורה במלחמה הזאת. הכלכלה נפגעה, עובדים רבים גויסו למילואים והמשק לא מתפקד במצב רגיל.
כמות עובדים מושבתים במשק (משרד הכלכלה)
לגבי נתוני המזון - על פי הנתונים, ישנו מחסור בתוצרת טריה כמו ירקות ופירות, חלב וביצים שמקורה באזורי עימות. בשל כך, ישנה עליית מחירים מתונה של התוצרת הזאת שחשובה מאוד למשק.
בנוגע לנתוני התעסוקה - נמצא כי קיים מחסור גדול בעובדים מקצועיים וכן בעובדים זרים ובעובדים פלסטינים, מה שמשפיע בעיקר על ענף הבניה. כ-19% מכוח העבודה הישראלי מושבת בגלל הלחימה בצורה ישירה ועקיפה. בסך הכל, מעל 760 אלף עובדים מושבתים, כ-400 אלף מהם הם תושבים מפונים או מילואימניקים. בנוסף, כ-183 אלף הורים לילדים מושבתים. חלק מהילדים לא נמצאים בגנים ובבתי הספר באופן רציף והם נשארים איתם בבית. כ-319 אלף איש בבית בשל העובדה שהענפים בהם הם עובדים נפגעו.
לגבי כמות העובדים במשק הישראלי - 128 אלף פלסטינים יצאו ממעגל העבודה, בנוסף ל-12 אלף עובדים זרים. כ-6,800 עובדים פלסטינים בלבד נותרו. בסך הכל, יש חוסר של כ-79% בעובדים הלא ישראלים בענף הבינוי ועוד 44% בחקלאות ו-80% בענפי התעשיה והשירותים. עוד נמצא, כי 39% מדורשי העבודה נרשמו בלשכת התעסוקה אחרי תחילת המלחמה. נמצא כי ניכרת עליה משמעותית בהוצאת עובדים לחל"ת - כ-84 אלף איש יצאו בסך הכל לחופשה ללא תשלום.
כמה עובדים חסרים ומה מצב הפלסטינים? (משרד הכלכלה)
בחודש נובמבר השנה יש מעל 45 אלף דורשי עבודה, לעומת כ-12 אלף בתקופה המקבילה אשתקד (כמעט פי 4). הכי הרבה דורשי עבודה קיימים בתחום המוכרנים, אבל חסרים גם לא מעט שפים וטבחים - מעל 3,000 עובדים חסרים בכל אחד מהענפים.
לגבי המסחר והעסקים - בשבועות הראשונים למלחמה משקי הבית צמצמו הוצאות ב-20%. כמו כן, נרשמו עליות מחירים בעקבות חוסרים. גם חוסר בכוח אדם השפיע מאוד על הרשתות.
מהנתונים עולה כי הישראלים מוציאים הרבה פחות בכרטיסי אשראי - 15% פחות לפי השבוע השישי ללחימה. השינוי המשמעותי ביותר הוא בהזמנת טיסות ובתי מלון - שם מזמינים הישראלים 44% פחות. גם העסקים הפסידו לא מעט כסף - בענף הבינוי 74% צופים פגיעה משמעותית בעסקים שלהם - הכי הרבה מכל הענפים. בשירותי המזון והמשקאות צופים פגיעה של 71%, בענפי התעשיה - 50%. כמו כן, מעל 50% מהעסקים צופים פגיעה של 50% לפחות בעסק שלהם. הגורם המשמעותי לפגיעה בפעילות החברות הוא היעדר ביקוש למוצר. העסקים צופים פגיעה משמעותית גם בצד ההיצע (היעדרות עובדים) ולא רק בצד הביקוש, כשגם במקרה הזה - ענף הבינוי נפגע הכי הרבה.
ומה לגבי התייקרות המוצרים? נמצא כי ישנה התייקרות של 2.6% בכלל המוצרים מאז החלה המלחמה. החיתולים הם המוצר שהתייקר הכי הרבה - 5.6%. גם בשמן זית, דגים ועוף נרשמה התייקרות של 5%-4%.
אילו ענפים צפויים להיפגע הכי הרבה? (משרד הכלכלה)
לגבי ענף התעשיה, דווח על מחסור חמור בעובדים, בעיות לוגיסטיות וגן בעיות תזרימיות של החברות. כושר הייצור בדרום עומד על 30% בלבד מהמשוקלל ובאזור קו העימות בצפון הוא עומד על 50% בלבד. עוד דווח על פגיעה משמעותית בענף התעופה - ישנו מחסור חמור בטיסות עקב המצב בישראל, וכן עליית מחירי השינוע וקושי בתפעול מעברים יבשתיים ממצרים וירדן.
בנוגע לאספקת מוצרים (ייבוא): אם לפני הלחימה היו 523 מטוסים בשבוע בישראל, כעת נמצאים בישראל כ-118 מטוסים בשבוע - ירידה של 77%.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.זמן להכניס סינים. בונים מהר ובאיכות כפולה משונאינו. (ל"ת)asdf 13/11/2023 17:25הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.יש להפנות כספים לענף הבנייהבונה 13/11/2023 16:17הגב לתגובה זו0 2על חשבון הפסקת הזרמת הכספים הקואליציוניים. יש להפסיק מיידית את הביזה הנוראית שמבצעת ההנהגה החרדית בקופת המדינה.סגור
-
בוט אירני (ל"ת)פרוזקטור טרולים 13/11/2023 17:29הגב לתגובה זו1 0סגור