"אנחנו באירוע דרמטי, זה לא דומה לקורונה"
זה כבר ידוע העלויות הכלכליות של המלחמה הולכות להיות כבדות - בחודש שעבר הודיע האוצר שהגירעון החודשי לחודש אוקטובר גדל בכמעט 20 מיליארד שקל לעומת אוקטובר שעבר. יואב גרדוס, הממונה על התקציבים באוצר, סיפק עוד מספר אמירות נוספות בנושא בדיון בכנסת.
"אנחנו באירוע דרמטי, זה אירוע שלא דומה לקורונה", אמר גרדוס, "להחלטות שתקבלו פה ואלה שהממשלה תקבל בשבועות והחודשים הקרובים יש השפעה משמעותית של איך נעבור את המשבר הזה. אנחנו בקדימון, לצד כך הסכומים זניחים לעומת מה שמגיע אלינו ב-2024".
"טרום המלחמה הירידה בהכנסות ב-23-24 לא הדאיגה אותנו, כי הגרעון היה מאוד מרוסן", הוסיף גרדוס, "גירעון של 1.5% ל-23, ו-2.2% ב-2024. אבל נכנסו למשבר עם ירידה מסוימת" הוסיף גרדוס והציג כי בהשוואה לתקופת הקורונה, אז המגמה הכלכלית הייתה יציבה, במלחמה הנוכחית המגמה היא של החלשות, וכי לצד ההבדל בסביבת הריבית, מדובר במשבר מקומי ולא גלובלי, וכי ישנה היחלשות בדו"חות הדירוג לעומת יציבות בתקופת הקורונה.
"יש לזכור שאנחנו מדינה מוקפת אויבים, זה שיש משבר כלכלי כעת לא אומר שלא יהיה אחד נוסף בעוד שבועיים" הוסיף גורדוס, שהציג כי פריימת הסיכון של ישראל עלתה בחדות עם פרוץ המלחמה, מה שמתבט למשל בהורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי פירמות הדירוג הבינלאומיות. לצד כך הדגיש סגן החשב הכללי כי עיקר החוב הוא מקומי, וכי ההשפעה של עליית פרמיית הסיכון ומתוכה הריבית, הינה על החוב החיצוני.
עוד ציין גרדוס כי לצד הגדלת החוב והרחבת התקציב, "גם צריך לעשות תעדוף פנימי של ההוצאות, מתוך ההבנה שלכל שקל יש ריבית, וליחס החוב תוצר יש גבול עליון. ראינו באינתיפאדה שנכנסו עם חוב תוצר של 90%, הרבה יותר גבוה מהמצב שנכנסו בו היום, הריביות שגבו אז הגיעו ל-12%, היינו צריכים ערבויות מהאמריקנים, אנחנו ממש לא במצב הזה היום, ואנחנו לא רוצים להגיע למצב זה".
לשאלות חברי כנסת בדבר הכספים הקואליציוניים ציין גרדוס "הצענו להפחית סכום גדול יותר מהכספים שאינם קואליציוניים לעומת כספים שהם כן קואליציוניים. אני שם בצד את ההגדרה, יש פה הרבה פרשנויות, הקו שלנו היה שכל מה שעדיין לא קרה, ולא תומך במלחמה אמור להיות מיועד למלחמה והתמיכה במפונים".
גרדוס הציג כי "בהערכות מאוד גסות, שכן משתנים רבים אינם ברורים" - אורך הלחימה, השפעות על הפעילות הכלכלית, סיוע אמריקני, ההשפעה הפיסקאלית הצפויה לשנים 2023-2024 הינה: עלויות לחימה כ-110 מיליארד שקל, אובדן הכנסות מעל 45 מיליארד שקל, עלויות קרן פיצויים 10 מיליארד שקל, הוצאות אזרחיות ללא שיקום כ-13.3 מיליארד שקל, עלויות ריבית כ-3 מיליארד שקל. סה"כ כ-190 מיליארד שקל, המהווים כ-10% מהתוצר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.הביתהאין שום מיתון ויש הרבה כסף השאלה רק מי מנהל אותה ו 04/12/2023 16:04הגב לתגובה זו1 0אין שום מיתון ויש הרבה כסף השאלה רק מי מנהל אותה ואיך יודע לנהל, כל היועצים האלה זורק אותם הביתהסגור
-
1.והשקל עוד מתחזק היום:) (ל"ת)תמכור עוד אמיר:) 04/12/2023 15:10הגב לתגובה זו0 0סגור