"יזם חייב להיות אדם אופטימי, מתמיד ויסודי. ושיהיה לו אומץ להפסיד כסף"
היתרון בלהיות שכירים הוא ברור. המשכורת נכנסת כל חודש כמו שעון, אין דאגות גדולות לגבי הפרנסה. עובדים ומקבלים שכר. חיים פשוטים לכאורה. אבל אצל עצמאי, בעל עסק ויזם העולם הפוך לגמרי - אין בהכרח רווחים ושכר מדי חודש, יש סיכון גדול, אבל יש גם חלום גדול. כמו בבורסה - הסיכון הולך יחד עם הסיכוי. יזמים מסתכנים, אבל אם העסק מצליח הם ירוויחו הרבה יותר משכירים.
זה בגדול ההבדל בין יזם עצמאי לבין שכיר, אבל כשנכנסים לרזולוציה עמוקה יותר מבחינים בהבדלים הרבה יותר רחבים - מהלחץ השוטף, דרך הזמן שנשאר לסמול טוק בפינת הקפה, ועד המחשבות שמטרידות רגע לפני שנרדמים. עצמאים ויזמים שהיו לפני כן שכירים מבינים זאת - זה עולם אחר וזה הופך למורכב יותר כשבעסק יש גם עובדים וצריך לנהל אותם וגם לדאוג שיהיו להם ולך משכורות בסוף החודש.
הדשא של השכן ירוק יותר?
הרבה שכירים מקנאים בעצמאים שלכאורה מרוויחים יותר. כנראה שבסה"כ זה נכון, אבל בטח שלא באופן גורף ותלוי כמובן בתחום העיסוק. עם זאת, הרווח הגבוה יותר הוא ברור וצפוי. על הסיכון שהיזמים-עצמאיים לוקחים צריך תגמול, וזה בא בצורת הכנסות ורווחים. עם זאת, הדשא של השכן לא תמיד ירוק יותר.עצמאים בתקופות של משבר (קורונה, מלחמה) נמצאים במצב מאוד קשה, להבדיל משכירים שלרובם יש שכר או הבטחת הכנסה. עצמאי יכול במשבר לרדת ממש לאפס.
מעבר לעניין הכלכלי, זה כמובן גם עניין מנטלי. שכיר יכול להגיע לעבודה, אבל לפעמים לא לעבוד. עצמאי לא יכול שלא לעבוד, זאת הפרנסה שלו. הוא תמיד דרוך, מוכן, בעשייה. נשמע קשה, אבל זה מגיע יחד עם עצמאות, חופש לבחור, גמישות, העצמאי הוא לרוב אדון לעצמו. לא בכל מצב ובכל מקרה, כי גם ליזמים יש במקרים רבים "בעל בית" ומשקיעים שרוצים תוצאות, אבל אין להם בוס ששואל אותם כל שעתיים מה קורה ואם הם סיימו את המשימה האחרונה.
למעלה מימין: צבי נטע, משמאל: לימור כץ, למטה מימין: צורי דבוש, משמאל: חני הורוביץ; קרדיט: מורג ביטן, עמית שאל
הדרך אל העושר
יזמים לרוב הופכים ליזמים כי זאת הדרך שלהם אל האושר ואל העושר. זה הולך ביחד. העשייה והיצירה יחד עם האתגרים שבדרך והסיפוק מההצלחה מייצרים את האושר, והתגמול הכספי עשוי לייצר את העושר.
היזמות גם תורמת לסביבה. בעלי עסקים ויזמים מעסיקים עובדים, מרחיבים את הכלכלה, זה מבורך לכלכלה המקומית, ולמרות זאת היזמות איכשהו נשארה מאחור בלימודים בתיכון ובאוניברסיטה. מלמדים בכאילו "מינהל עסקים", אבל מה שצריך ללמד זה לאתר הזדמנויות ולהפוך ליזם. הדרך הטובה ביותר להפוך ליזם היא להכיר ולעקוב אחרי יזמים שהצליחו. הנה ארבעה יזמים שעשו את זה.
צורי דבוש; קרדיט: מורג ביטן
צורי דבוש
גיל: 57מקום מגורים: תל-אביב
סטטוס משפחתי: נשוי +7
תפקיד: יו"ר ובעל שליטה בחברת קליל העוסקת בייצור פרופילים ואלומיניום לענף הבנייה מחזיק ב-67% מהמניות בשווי 279 מיליון שקל
איך הפכת להיות עשיר?
"מדובר בתהליך ארוך שלא קרה ביום אחד. כל יום אני שואל את איך זה קרה, שכן היו לי את כל הנתונים לא להפוך להיות יזם".
מדוע?
"נולדתי באשקלון, בשכונת גבעת ציון שהינה שכונה שיקום שכונות. בתום לימודי בבית הספר א.ד. גורדון באשקלון, עברתי ללמוד בפנימייה בירושלים ולמדתי שם בתיכון סליגסברג ברנדייס במגמת עיצוב אופנה".
אז איך הצלחת להגיע להון הראשוני?
"בגיל 26 הקמתי את החברה הראשונה שלי, היפרלוג, שעסקה בפיתוח מערכי הדרכה ממוחשבים. הייתי לבד עם מחשב שולחני שאמא שלי קנתה לי. במהלך הדרך הצטרף אלי שותף. על בסיס החברה הזו הקמנו את חברת גיאו-אינטראקטיב, ולימים קראו לה אמבלייז.
"באותה התקופה לתמונות היה לוקח הרבה זמן לרדת ובאתי עם רעיון לעשות אנימציה. בנינו מנגנון שיהפוך את האותיות לאנימציה. על בסיס הטכנולוגיה הזו עד היום מעבירים תכנים באינטרנט - כל הטכנולוגיה של וידאו ביוטיוב ופייסבוק מבוססת על הטכנולוגיה שלנו. יצאנו עם אמבלייז להנפקה בבורסה וגייסנו 60 מיליון דולר".
החברה התפרקה והייתה מעורבת בהרבה שערוריות בהמשך הדרך.
"עד השטויות שעשה אלי רייפמן, החברה הייתה טובה. אני יצאתי ממנה בשנת 2000 כי הם רצו לשנות כיוון מפיתוח תוכן ולהתמקד בטכנולוגיה".
מה היה האקזיט שלך?
"יצאתי עם 40 מיליון דולר ביד. ב-2001 רכשתי את קליל שהייתה בקשיים. קליל הפכה להיות מרכז ההשקעה שלי. אני תמיד צוחק שעברתי מ- WINDOWS (מערכת ההפעלה) לחלונות. ב-2005 קליל הפכה להיות רווחית ומאז אני ממשיך לעקוב ולנסות לזהות תחומי השקעה במוצרים חדשים והליכי ייצור ופיתוח חדשניים לחלונות".
מה סוד ההצלחה של יזם?
"צריך לענות על צורך שיש לו ערך כלכלי. אם תגלי משהו שצריך אבל אנשים לא חושבים שצריך ואין לו ערך כלכלי, אז זה לא טוב ליזמות. אם רוצים להצליח ביזמות צריך למצוא צורך שדורש מענה, ושיש לו ערך כלכלי שאנשים יכולים ומוכנים לשלם עבורו".
איזה תכונה יזם צריך?
"תכונה אחת מאוד חשובה ביזמות היא התמדה".
זאת תכונה?
"היכולת להתמיד היא תכונה. צריך להיות עם התמדה אובססיבית והקשבה לניואנסים. לא להרים ידיים כשיש קשיים. חייבים להתעלם מאנשים ללא ניסיון יזמי או הצלחה מוכחת. שכן כשאתה מתחיל ליזום, אתה שומע הרבה קולות רקע: 'זה מסוכן... לא תצליח...', אם מישהו בעל ניסיון אומר משהו, לא הייתי מזלזל, אבל אם אין לאנשים הצלחה מוכחת צריך להתעלם ממה שהם אומרים.
"זאת תכונת אופי שתמיד הייתה לי, לעשות דברים שהאמנתי בהם. יש בעולם הרבה אנשים מוכשרים אבל הם לא מצליחים כי הם לא מתמידים. יש גם הרבה אנשים מצליחים שאין להם כל כישרון. מישהו מצליח מדייק את עצמו לאורך זמן, ההתמדה לא צריכה להיות טיפשית. צריך לתקן את עצמך תוך כדי התהליך, להתייעץ עם אנשים, לשמוע דעות ולהמשיך ובסוף זה יקרה".
חני הורוביץ; קרדיט: עמית שאל
חני הורוביץ
תפקיד: מנכ"ל ובעלים (100%) קבוצת הורוביץ המתמחה בייזום, בנייה ואכלוס פרויקטים בתחום הנדל"ן למגורים.גיל: 46
מקום מגורים: סביון
מצב משפחתי: נ+10
איך הפכת להיות עשירה?
"אני לא חיה בתפיסה שאני עשירה. אני מרגישה מסודרת. עשיר זה אדם השמח בחלקו".
ובכל זאת, ספרי לנו את הסיפור שלך.
"לא הלכתי לקורסים של יזמות. מגיל מאוד צעיר אהבתי את המסחר. זה לא בא אליי ביום בהיר ששאלתי את עצמי מה אעשה בחיים. מגיל צעיר, כל דבר שיכולתי לסחור בו, סחרתי.
"כשהייתי חוזרת מבית הספר, לא הייתי קופצת בחבל, לא הייתי משחקת קלאס – במקום זה הייתי יושבת ליד חנות רהיטים מאוד עתיקה בבני ברק – רהיטי ויזל, ומקשיבה. ניסיתי להבין איך קונים סחורה ואיך משלמים עליה. קיבלתי את זה בדם, זה הפך מינקות להיות חלק ממני. זאת הייתה ההתחלה. אחר כך למדתי מדעי הרוח במכללה מאוד יוקרתית בצפון אנגליה וכשחזרתי לישראל למדתי אדריכלות פנים ומשם הכל היסטוריה.
"הקמתי את קבוצת הורוביץ שעד היום בנתה 2,000 דירות ב-15 פרויקטים, אכלסתי יותר מ-8,000 בתים. כיום יש לנו למעלה מ-5,000 יחידות דיור בפרויקטים של התחדשות עירונית, כ-2,000 יחידות בתכנון ויזמות ו-96 אלף מ"ר של מסחר ומשרדים שנמצאים בתכנון".
את מתכננת הנפקה?
"בשלב רחוק יותר, בערך שנתיים".
זה מאוד מרשים שהצלחת להגיע כל כך רחוק ולהיות אשת עסקים מצליחה עם 10 ילדים
"ברור שאם לא הייתי עם 10 ילדים הייתי משיגה יותר. אך כל בעל עסק צריך לדעת מה חשוב לו בחיים. מה סדר העדיפויות שלו. אצלי הבעל והילדים במקום הראשון לפני העסק ולכן כשצריך אני יודעת להוריד הילוך ולהקדיש זמן למשפחה.
"בשבועות עמוסים אני יכולה להגיע הביתה מאוחר מאוד ולהגיד לילדים שהתגעגעתי אליהם ומחר אקדיש להם זמן. בשבתות אני הרבה פעמים מוותרת על אירוח בשביל להקדיש את כל כולי לילדים".
מה סוד ההצלחה של יזמית?
"צריך להגדיר מטרה ויעדים. להכין תוכנית חומש ותוכנית עשור, להתמקצע, ללמוד את הנושא ולהיות יסודית. אדם לא יסודי לא יכול להצליח לטעמי. נדרשת גם המון נחישות ועקביות. אם אתה חרוץ, נחוש, עקבי, והיעדים שלך מוגדרים השמיים הם הגבול.
"אני לא מיוחדת, כל אחד יכול להצליח אם יש ברכה. בנדל"ן צריך לדעת לבחור את המגרשים הנכונים במיקומים הנכונים. באמצעות עבודה טובה הלקוחות הופכים להיות השגרירים הכי טובים שלך.
"חשוב גם להיות גמישים, למשל בעסקאות קומבינציה לפעמים צריך לשנות את העסקה, ואם את גמישה ואת יודעת מה את רוצה ואת נהנית בפן האישי והמקצועי אז הכל מצליח"."זה לא קל, יש רגעי משבר קשים, ימים מפרכים בהם גם צריך להמשיך להיות יצירתיים ולחשוב מחוץ לקופסא.
"אנשים לפעמים אומרים 'אני רוצה להצליח' אבל לא מוכנים לשלם את המחיר של הימים הלא קלים. כבעלים יש לא מעט צמתים קריטיים שאם אתה שם ויודע לתפקד אז אתה מונע הרבה מהבעיות. כבעלת עסק אני משתדלת לדעת את כל הדברים מהפרט הקטן להכי גדול שכן זה מה שמבדל אותי מבינונית למושלמת".
איזה תכונה יזמית צריכה?
"להיות אדם אופטימי. אדם פסימי לא יכול להיות יזם. את חייבת להיות יסודית, עקבית, נחושה ואמיצה".
צבי נטע; קרדיט: מורג ביטן
צבי נטע
בעלים (100%) של חברת מכשירי תנועה המוערכת על ידו בשווי של למעלה ממיליארד שקל.גיל: 71
מקום מגורים: הרצליה
סטטוס משפחתי: גרוש בזוגיות כיום + 2
איך הפכת להיות עשיר?
"המשכתי לפתח את החברה שאבי הקים לפני 75 שנה, חברת מכשירי תנועה העוסקת ביבוא רכב ושירותים של יבוא רכב (מכשירי תנועה הינה היבואנית הרשמית של רכבי סוזוקי היפנית ומשאיות ואוטובוסים מתוצרת מאן הגרמנית).
"החברה מאוד רווחית. מחצית מהרווחים שלה מופנים לתרומות וצדקה בעיקר בתחום הרפואה ומחצית מהרווחים אני מפנה להשקעה במיזמים חדשים. ההצלחה של מכשירי תנועה אפשרה לי לבצע השקעות מאוד מוצלחות. הייתי הראשון שהשקיע בחברת מובילאיי מובילאיי -3.23% מובילאיי 14.99 -3.23% סגירה:0 פתיחה:15.69 גבוה:15.7 נמוך:14.8 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ובחברת ARGUS שפיתחה מערכת אבטחה לתעשיית הרכב ונרכשה על ידי התאגיד הגרמני Continental (בסכום מוערך של כ- 450 מיליון דולר).
"השקעתי גם ב-NoTraffic שמשנה את ניהול הכבישים ותורמת לניהול התנועה בצורה יותר חכמה. השקעתי גם בחברה שמייצרת את בלוני התצפית בגבול ישראל".
אותו בלון שנלקח מגבול עזה בטרם מתקפת החמאס?
"כן. מאז שנות ה-80 אני משקיע במה שקוראים הייטק וסטארטאפים. באותה התקופה זה לא היה נפוץ, לאנשים לא היה כסף להשקיע והמשקיעים מחו"ל לא השקיעו בישראל ובטח שלא בטכנולוגיה. ואני רציתי להשקיע בטכנולוגיות חדשניות".
איך הגיעו אליך בשנים הראשונות?
"זה לא שקמתי בוקר אחד והתחלתי לחפש השקעות בהייטק, לא חיפשתי הזדמנויות. הגיעו אליי בגלל הקשרים האישיים. באותם שנים בהשקעה בחדשנות היה סיכון מאוד גדול. כמובן שבאותה התקופה הייתי הרבה יותר צעיר ורציתי להיות מחובר ליצירה של דברים חדשים.
"השקעתי כספים שאם הייתי מאבד אותם אז לא הייתי עשיר היום. מדינת ישראל הפכה בשנות ה-90 לאינקובטור של המצאות ולאורך השנים רציתי להמשיך להיות מחובר לתעשייה. לא רק לקנות בזול ולמכור ביוקר.
"למזלי, 3-4 ההשקעות הראשונות שביצעתי הצליחו מאוד מבחינה כספית והחזירו לי הרבה מאוד כסף חזרה".
מה סוד ההצלחה?
"צריך מזל. לדעת לזהות שאם הדבר יצליח, הוא יצליח מאוד מבחינת ההחזר הכספי על ההשקעה. אם יזם לא יצליח להסביר לי איך זה עובד אני לא אשקיע, ואם זה לא סוג עסקים שאני מבין אני גם כן לא אשקיע".
איזה תכונה יזם צריך?
"אומץ להפסיד כסף. בהרבה השקעות הפסדתי הרבה כסף. הפסדתי מיליונים רבים אבל הרווחתי הרבה יותר מאשר הפסדתי. צריך לדעת לקחת סיכונים, ואם טעית והפסדת עדיין לדעת להתקדם הלאה. הרבה מאוד מההשקעות בנויות על האינטואיציה ועל היכולת לזהות את האנשים שבאים אליך שיכולים להרים את העסק.
"לפעמים מגיע מישהו שבאמת הצליח לפתח את הטכנולוגיה אבל לא יודע איך לנהל חברה גדולה. השקעה בהייטק היא הימור. ההימור בנוי על היכולת שלך להעריך את ההצלחה. תמיד שואלים אותי מדוע אני לא הולך לקזינו או מהמר בלוטו. אני משיב שההימור שלי הוא בעסקים. אז יש כאן אלמנט אנושי, להיות מוכן להיות מהמר. לאורך ההיסטוריה הצעתי ללא מעט חברים להצטרף להשקעות שביצעתי ומעט מאוד הסכימו כי הם פחדו מההימור".
לימור כץ; קרדיט: מורג ביטן
לימור כץ
תפקיד: בעלים ומנכ"לית של חברת הסטארט אפ UPSTEP, חברה שפיתחה טכנולוגיה פורצת דרך בתחום המדרסים והפכה תוך חמש שנים לחברה המובילה בשוק האמריקאי.גיל: 55
מקום מגורים: תל-אביב
סטטוס משפחתי: נשואה +3
איך הפכת להיות עשירה?
"אני לא עשירה, אבל אני רואה את זה באופק. הדרך מבחינתי זה להאמין בעצמך, להגיע להחלטות הנכונות ולדעת איך למנף כל החלטה גם אם היא לא הייתה נכונה.
"אני והאחים שלי השקענו כ-5.5 מיליון דולר במזומן, כסף של המשפחה, בעסק שהרמנו. זה הרבה מאוד כסף ואנחנו באים ממשפחה לא עשירה. האמונה שאנחנו יכולים לכבוש את אמריקה עזרה לנו להפוך להיות המובילים בשוק האמריקאי.
"בחרנו והצלחנו לשנות לחלוטין את שוק המדרסים המותאם אישית. יצרנו פתרון מאוד ייחודי ואנחנו מציגים טכנולוגיה פורצת דרך שמאפשרת ללקוחות לרכוש מדרס איכותי בחצי מחיר ללא סיכון. כסטארט אפ בצמיחה, הפכנו לחברה גלובאלית עם שני מרכזים לוגיסטיים בארה"ב. חברה בה השיווק, הייצור וההנהלה בישראל והתכנון באנגליה. האופרציה שבנינו מאפשרת לנו למכור ברמות מאוד יפות".
כמה כסף גייסתם?
"שברנו שיא בגיוס המונים בישראל. גייסנו כ-6.4 מיליון שקל וכעת אנו מבצעים גיוס שקט נוסף של כ-6 מיליון שקל לפי שווי חברה של כ-50 מיליון דולר".
מה סוד ההצלחה של יזם?
"אמונה אמיתית בדרך. יכולת להתגבר על כל מהמורה. תכונה חשובה נוספת היא אופטימיות. להבין איך אני יכולה למנף כל דבר שקורה. האמונה צריכה להיות משולבת עם אינטליגנציה רגשית חזקה, לדעת איך לדבר עם אנשים, איך לתפעל דברים בצורה שמשלבת רגש ושכל. אבא שלי מגיל 0 אמר לי שאין משהו שמישהו אחר יכול ואני לא יכולה. זה מוכיח את עצמו. אני יודעת שאני יכולה".
איזה תכונה יזם צריך?
"התכונה הכי חשובה היא אופטימיות. חייבים להיות חזקים בנפש. לדעת לעבור מהמורות, כי יש מהמורות. חייבים חזון, וחשוב להיות אדם טוב, כי חשוב לעשות דברים נכון, לא לדרוך על אנשים, לדעת לרומם אותם ולשחק משחק קבוצתי בשביל לקחת החלטות נכונות".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.צורי דבוש איש מיוחדדגימי 07/12/2023 06:03הגב לתגובה זו3 0למזלו היו מספיק אהבלים לשלם לו 40 מיליון דולר אבל הוא לקח את זה לחיים האמתיים קנה חברה כושלת ובעזרת ריצ'י הפך אותה לחברה ריווחית . למזלו לקליל היו מספיק אדמות בקריות שהיה קל לממש אותן לכסף קל. איש טוב בגובה העיניים.סגור
-
5.כסף של אחריםסמי 06/12/2023 18:07הגב לתגובה זו4 1להפסיד בעיקר כסף של אחרים.סגור
-
4.לא מעט חמדנות וניצול בתחום הנדל"ן והתמ"א 38/בקובי לוי 06/12/2023 17:46הגב לתגובה זו2 0מלא חמדנים בתחום הבניה ובעיקר בנושאי התמ"א 38/2 שמנסים להתעשר על חשבון דיירים תמימים ומסכנים שלא מבינים לאיזה בור הם עלולים ליפול. זה נורא כשלא מבינים שאסור להרוס בנינים שלא היו מועמדים להריסה מראש !סגור
-
3.אין סוף דרכים להצלחהדויד 06/12/2023 16:14הגב לתגובה זו1 0שאפו לכולם, יפה שיש גם נציגות נשים??סגור
-
2.איש איש והדרך אותה הוא בוחר בהתאם לאופיוSHIKA 06/12/2023 15:49הגב לתגובה זו2 0בעולם הזה מקנאים - במי שלא מקנא.סגור
- טען עוד
-
1.הכי טוב לשלבליאור 06/12/2023 15:39הגב לתגובה זו1 3כלומר להיות שכיר, ואת הכסף שניתן להשקיע, להשקיע בחברות מוצלחות בבורסה וכך אתה סוג של הייבריד - שכיר עם הכנסה מובטחת ובעל נתחים בחברות טובות, כך שאתה נהנה מהצלחתן עם פחות כאב ראש וחרדות של עצמאיסגור