שפל של עשור: ירידה של 46% במיזוגים ורכישות בשנת 2023

פירמת PwC Israel פרסמה את דו"ח העסקאות השנתי, ממנו עולה כי מדובר בירידה של 35% בשווי עסקה ממוצע בשנת 2023 לעומת 2022 - מהנמוכים בעשור האחרון. עוד נמצא: ירידה של כ-41% בהשקעות זרים בישראל
 | 
telegram
(1)

פירמת PwC Israel פרסמה את דו"ח העסקאות השנתי שלה לשנת 2023. בדו"ח, המסכם את עסקאות המיזוגים והרכישות שנסגרו השנה (דיווחו על Closing) בקשר עם חברות ישראליות (כרוכשות או כנרכשות), נמצא כי חלה ירידה של כ-46% בהיקף העסקאות וירידה של כ-23% במספר העסקאות הכולל ביחס לאשתקד.

מספר עסקאות מיזוגים ורכישות (PWC)מספר עסקאות מיזוגים ורכישות (PWC)

מהדוח עולה כי מדובר בירידה של 35% בשווי עסקה ממוצע בשנת 2023 לעומת 2022 – מהנמוכים בעשור האחרון. כאמור, סכום העסקאות הכולל לשנת 2023 הסתכם לכ-9.8 מיליארד דולר בלבד, המשקף ירידה של 46% בהיקף העסקאות, וזאת לעומת 18 מיליארד דולר בשנת 2022 – מהנמוכים בעשור האחרון ושני רק לסך העסקאות שנסגרו בשנת 2014 בסכום של 7.2 מיליארד דולר. מספר העסקאות הכולל הסתכם בשנת 2023 ל-110 עסקאות, זאת לעומת שנת 2022 שכללה 142 עסקאות. מדובר במספר עסקאות המהווה שיא שלילי בשנים האחרונות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

שווי העסקה הממוצע בשנת 2023 צנח ל-131 מיליון דולר, נתון המשקף ירידה של 35% לעומת שווי העסקה הממוצע בשנת 2022 שעמד על 202 מיליון דולר. כמו כן, חלה ירידה במספר המגה עסקאות (עסקאות מעל מיליארד דולר). ב-PwC  מעריכים כי שווי העסקה הממוצע הנמוך והירידה בהיקף עסקאות הענק מושפעים משאיפה של משקיעים לבצע עסקאות עם רמות סיכון נמוכות יותר וכן מירידת השוויים ביחס לשנים 2021-2022. יש לציין כי השווי הממוצע לעסקה בשנת 2023 הינו מהנמוכים בעשור האחרון על אף ההשפעה של עסקת Imperva שנרכשה בידי Thales בסך של 3.6 מיליארד דולר. יודגש כי הירידה בהיקף ובכמות העסקאות ניכרת עוד לפני ההסלמה הביטחונית שחלה בחודש אוקטובר.

בהסתכלות על התקופה של שלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2023, בהשוואה לתקופה המקבילה, חלה ירידה של 60% ו-21% בהיקף ובמספר העסקאות, בהתאמה. ב-PwC מציינים כי הירידה החדה בכל המדדים מושפעת מהמגמה העולמית אשר החלה כבר במהלך החציון השני של שנת 2022. לגבי שלושת הרבעונים הראשונים של השנה אנו מזהים באופן ברור כי הפגיעה בשוק הישראלי היא גבוהה ביחס למגמה העולמית וניתן ליחס אותה לחוסר הוודאות הפוליטית והחברתית בישראל. כאשר מסתכלים על השנה כולה מניחים ב-PwC כי גם למלחמה הנוכחית השפעה שלילית על עסקאות (במהלך אוקטובר-נובמבר) ועל העיתוי של ה-Closing.

שנת 2023 משקפת ירידה גם בהסתכלות על שווי עסקאות לפי קבוצות. בשנת 2023 נסגרה עסקה אחת בשווי של מעל מיליארד דולר (Imperva-Thales, 3.6 מיליארד דולר) וגם בקבוצת העסקאות בשווי בטווח של 400 מיליון עד 1 מיליארד דולר נרשמה ירידה ביחס לשנים 2021-2022. לעומת זאת, נתח העסקאות בשווי של עד 100 מיליון דולר עלה בצורה חדה והיווה 75% מסך העסקאות הכולל (מתוך סך העסקאות עם שווי מדווח). מגמה זו בולטת במיוחד לאור הירידה ההדרגתית בשיעור העסקאות בקבוצה זו במהלך השנים 2020-2022.

רו"ח ליאת אנזל אביאל, שותפה וראש תחום M&A Services ב-PwC Israel: "שינויים בסביבה המאקרו-כלכלית העולמית שהחלו במחצית השנייה של שנת 2022 ואפיינו גם את שנת 2023 הובילו לחוסר וודאות גבוה בשוק העולמי והמקומי. שיעורי הריבית הגבוהים והמשתנים ביחס לעשור האחרון לצד קושי בגיוס כספים, תנודתיות בשווקים, אי יציבות גיאופוליטית וחשש מתמשך ממיתון ורמות אינפלציה גבוהות, הובילו לחוסר יציבות שמיתן את הקצב המהיר של ביצוע עסקאות רכישה ומיזוג שאפיינו את השנים 2021-2022 ובאופן כללי ציננו את מוטיבציית המשקיעים לביצוע עסקאות.

"יחד עם זאת, ניכר כי מגמת הירידה של עסקאות רכישה ומיזוג בשוק הישראלי חזקה יותר ביחס לעולם. אנו מייחסים את ההאטה המשמעותית בשוק העסקאות של רכישה ומיזוג בישראל במידה רבה לאי הוודאות הפוליטית והחברתית אשר שררו בישראל במהלך שנת 2023 סביב הרפורמה המשפטית והמחאה הנרחבת. ניכר כי משקיעים זרים חששו לבצע רכישות בישראל בתקופה זו ונראה כי נמנעו מלהשקיע ולבצע עסקים בשוק המקומי. באופן כללי, נראה כי משקיעים נוטים לזהירות גבוהה יותר ולביצוע עסקאות בעלות רמות סיכון נמוכות יותר מבעבר ומגמה זו צפויה להמשך. כמו כן, למשקיעים קשה יותר להשיג תשואה וליצר ערך מעסקה בהשוואה לעבר ומבחינה זו אנו רואים יתרון יחסי של השחקנים האסטרטגיים בהיבט של סינרגיות ויתרונות טכנולוגיים ועסקיים".

לדבריה, שנת 2023 הושפעה במידה רבה ממשבר ההייטק העולמי, ענף שבאופן עקבי היווה את עיקר העסקאות בישראל. המשבר, שהחל עוד במהלך שנת 2022, העמיק במהלך החציון הראשון של 2023 ובמחצית השנייה של השנה ניכרים סימני התאוששות ויציאה מהמשבר בארצות הברית ובאירופה. לעומת זאת, ענף ההייטק הישראלי עדיין לא מראה סימני התאוששות, ככל הנראה, שוב בהשפעת האירועים הפוליטיים. באופן כללי אנו רואים פער שהולך ונפער בין ישראל והעולם בנוגע למגמות וקצב ההתאוששות בשווקים, נתון המעורר דאגה.

"בטווח הקצר, על רקע ההסלמה הביטחונית, אנו צופים שהשוק המקומי ימשיך להציג חולשה ביחס למגמות העולמיות. קשה לצפות את תגובת השוק בעתיד הרחוק יותר והדבר תלוי בין היתר בהתפתחות המצב הביטחוני והפוליטי בישראל", סיכמו בחברה. "ציין כי על רקע המצב, ישנה תחזית להורדת ריבית בנק ישראל, צעד אשר עשוי לתמוך במידה מסוימת בשוק העסקאות וביכולת ללוות כספים בפרט".

עוד ציינו בפירמה כי ישנה ירידה של כ-41% בהשקעות זרים בישראל. השקעות זרים בישראל, נתח אשר מהווה באופן עקבי את עיקר ההשקעות בשוק המקומי, הצטמצם בשנת 2023 לכ-6.7 מיליארד דולר בלבד.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    באה ממשלה גרועה מאד מאד, והרסגה את ההצלחה שהביא בנט.
    לא מפתיע כלל 13/12/2023 14:09
    הגב לתגובה זו
    0 2
    שנת 2022 היתה מוצלחת לכלכלה הישראלית, כי נתניהו וחבר מרעיו היו מחוץ לממשלה, ולא יכלו להזיק. אולם מכונת הרעל של נתניהו עבדה שעות נוספות, איימה ופיתתה חברי כנסת מהקואליציה לבגוד בחבריהם, ושוב שלטון הרשע של נתניהו חזר למדינת ישראל, נסיון להרוס את מערכת המשפט, שלשמחתנו הרשע ואשתו המכשפה הרעה מקיסריה נכשלו לבצע את זממם, ואח"כ הפקרה של כל איזור הדרום, והחמאס חגג עלינו. המדינה נעשתה נכה בגלל ממשלת הרשע הימנית, ולולא הטייסים "השמאלנים" שלנו, היתה הולכת לאבדון. טייסינו הנפלאים התגברו על הסלידה מממשלת הרשע, והפכו את הקערה על פיה. הם למעשה הצילו את נתניהו-אנטיוכוס הרשע מליפול. כל הכבוד להם.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות