סולידריות? הבנקים משלמים פחות על פקדונות ומרוויחים יותר על משכנתאות
בימים אלה אנחנו רואים קמפיינים מושקעים של הבנקים, הם יותר משמחים לספר לנו על ההקלות שהם מציעים לנפגעי המלחמה ולעיתים אף לכלל הציבור. אך יש גם דברים שהבנקים פחות ששים לבוא ולספר לנו ביוזמתם בשעות הפריים טיים. האם הבנקים "נכנסים מתחת לאלונקה" ומראים סולידריות אמיתית עם האוכלוסייה גם במחיר פגיעה ברווחיות או שמא הם ממשיכים לכלכל את צעדיהם ומייצרים רווחיות עודפת גם במצב השוק הנוכחי?
האם הבנקים עוזרים לציבור בזמן המלחמה?
אכן, יש גם צעדים ראויים בעלי ערך אמיתי, בעיקר למעגל ראשון של נפגעים ומעורבים באירועי ה-7 באוקטובר כגון הויתור המלא על מספר חודשי תשלום משכנתא, ויתור על ריביות אוברדראפט ועוד. מצד שני, יש גם הרבה יח"צ עצמי שאין בו ממש כמו הצעות ההקפאה למיניהן שאמנם יכולות לסייע נקודתית למשקי בית, אך אינן מהוות הקרבה כלשהי מצד הבנקים ואף מגדילות את רווחיהם בטווח הארוך.לאחרונה עדכנו הבנקים את הריביות על הפיקדונות, כנראה בהתבסס על הערכות שנראה ירידה בריבית במשק בטווח הנראה לעין, בהכרזה הקרובה או זאת שאחריה.
ניתן לראות יישור קו של הבנקים לריביות של כ-2% בפקדונות קצרי טווח וסביב ה-4% בפיקדונות שנתיים, בעוד הריבית במשק היא 4.75% אך האם ישנה מגמה דומה של הוזלה בפרופורציות דומות גם על הריביות שהבנק גובה על משכנתאות ואשראים אחרים? לא בדיוק.
בואו נבדוק מה המספרים מספרים לנו:
לפי נתוני בנק ישראל, הריבית הממוצעת על פקדונות בנקאיים בחודש ספטמבר הייתה 2.3% לפקדונות נזילים של עד חודש ו-4.65% לפקדונות ארוכים יותר של עד 12 חודשים בחודש אוקטובר כבר ראינו ירידה ל2.25% לפקדונות נזילים של עד חודש ו-4.37% לפקדונות ארוכים יותר של עד 12 חודשים.
וכעת, טרם התפרסמו הנתונים של בנק ישראל לחודש נובמבר, אך מבדיקה שערכנו מסתמנת תמונה, כפי שהזכרתי לעיל, לפיה הריביות התייצבו סביב ה2% לפקדונות נזילים של עד חודש ו-4% לפקדונות ארוכים יותר של עד 12 חודשים. המשמעות היא שעל כל הפקדה של 100 אלף שקל לשנה אחת נרוויח היום כ-650 שקל פחות ממה שהיינו מקבלים בפקדון מקביל לפני 3 חודשים.
שלא יובן אחרת, ריביות של פקדונות זה מוצר עם תמחור דינמי ומחירו זז כלפי מעלה ומטה על בסיס קבוע, מה שמעניין זה ההשוואה לתמונת הראי של ריביות המשכנתא באותה תקופה בדיוק:
הנה הריבית השקלית על פיקדונות:
והנה הריבית על המשכנתאות:
רווח כפול לבנקים - מורידים את הריבית על פיקדונות, מעלים את הריבית על משכנתאות
לפי נתוני בנק ישראל הריבית הממוצעת במסלולי משכנתא צמודי מדד בחודש ספטמבר אוקטובר ונובמבר הייתה 3.77%, 3.78% ו3.87% - בהתאמה. כמו כן, לפי נתוני בנק ישראל הריבית הממוצעת במסלולי משכנתא שקליים שאינם צמודי מדד בחודש ספטמבר אוקטובר ונובמבר הייתה 5.43%, 5.51% ו5.59% - בהתאמה.
זה אומר שב-3 החודשים החודשים האחרונים בכל אחד מהחודשים ראינו מגמה מנוגדת, מצד אחד הורדת הריבית המשולמת ללקוחות פרטיים על פקדונות בנקאיים ומצד שני העלאת הריביות הנגבית מלקוחות פרטיים במסגרת המשכנתאות.
אם מחלקות המחקר של הבנקים מעריכות שהריבית הולכת לרדת ולכן הם מורידים את הריבית על הפקדונות מדעו הם מוצאים לנכון לייקר את הריבית המשכנתא באותו זמן בדיוק? אולי להיפך, הם בטוחים שהריביות הולכות לעלות ולכן העלו את ריביות המשכנתא, אך איזה סיבה יש להם להוריד את ריבית הפקדונות בתרחיש זה?
התשואה של משק בית המחליט להפקיד לפקדון שנתי של כחצי מיליון שקל לתקופה של 5 שנה קטנה מספטמבר לנובמבר בסכום מצטבר של כ-19 אלף שקל. עלות המשכנתא של משק בית שנטל משכנתא במסלול שקלי לא צמוד לתקופה של 30 שנה צמחה מספטמבר לנובמבר בסכום מצטבר של כ-18 אלף שקל וכ-16 אלף שקל במסלול צמוד מדד.
והבנקים? משלמים פחות על הפקדונות, מרוויחים יותר על המשכנתאות, וצוחקים כל הדרך אל... הבנק.
אבירם טננבאום הוא בעל חברה לייעוץ פיננסי
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.קצת ידע בסיסי במימון...מוטי בננה 19/12/2023 10:49הגב לתגובה זו0 0פקדונות זה קצר משכנתאות זה הכי ארוך שיש - ברור שיכול להיות פער, בטח בתקופה כזאת של אי-ודאות גבוהה בנוגי לאינפלציה ותשואות ארוכות-טווח. לא אומר שהבנקים לא חזירים, אבל לפחות במשכנתאות הם די תחרותיים.סגור
-
2.קרטל הבנקים אכן עושים קמפיין שקרי.פרייר 17/12/2023 12:29הגב לתגובה זו11 0מורידים ריבית על פקדונות ותוכניות חסכון ואף מעלים את ריבית החובה ,וזאת כאשר הריבית במשק לא השתנתה !נותרה 4.75% . הענין הוא שהפיקוח על הבנקים לא עושה דבר!!!! פשוט עושקים את הציבור.סגור
-
1.בנק דיסקונט הכי גרוע (ל"ת)מתי 17/12/2023 12:12הגב לתגובה זו5 2סגור