מה כולל מתווה הפיצויים של האוצר לבעלי העסקים? מי יקבל פיצוי ומי לא?
רו"ח (עו"ד) גיא רשטיק שותף מיסוי ותאגידים ב-BDO, טוען כי "כלל הציבור מקבל מהאוצר איזשהו פיצוי והתייחסות, באירועים קודמים של מבצעים וסבבים, לא היה מתווה לכל הציבור". מי יקבל פיצוים ומי לא? כל התשובות בראיון המלא
המלחמה גרמה לעול כלכלי כבד עבור בעלי עסקים רבים בארץ. מתווה הפיצויים של משרד האוצר נותן מענה מסוים, אבל האם הוא מספיק? מי יקבל פיצוים ומי לא? וכמה כסף אם בכלל יקבלו בעלי עסקים במרכז הארץ? רו"ח (עו"ד) גיא רשטיק שותף מיסוי ותאגידים ב-BDO, טוען כי "ברשות המסים נתנו הקלה משמעותית לבעלי העסקים בארץ, בנושאי גבייה והגשת דוחות". רשטיק מסביר כי "רשות המסים נתנו הקלה מדהימה שניתן להגיש דוח מס שנתי בסוף חודש ינואר 2024, וזה ייחשב לצורך ההתיישנות כאילו הוגש בשנת 2023".
לצפייה בראיון המלא:
חובות צריך לשלם
ההקלות משפיעות על הריביות?
"לא. אמנם ניתנו הקלות אבל מרוץ הזמן לגביית חובות לא נעצר. אדם שיש לו חוב לרשות המסים, יכול להיות שהיו עיכובים בהליכים, אבל אדם עם חוב לרשות המסים צריך לשלם אותו, אחרת הוא יצבור ריבית והצמדה והריבית היום כידוע גבוהה".
אתה רוצה להגיד לי שהחובות גם במלחמה ממשיכים לצבור ריביות?
"יש הקלות מסוימות כיום, אבל חוב שלא משולם ימשיך לצבור ריבית והצמדה וזה עול משמעותי".
חייל מילואים שנמצא כעת בעזה יצטרך לשלם ריבית על חובות שלו?
"אני רוצה להאמין שיבוא לקראתו, אבל בפועל יהיה קשה לבטל ריבית והצמדה שהוטלה. בשיחות לא רשמיות נאמר כי ינסו לבוא לקראת מילואימניקים, בפריסה נוחה יותר וכדומה".
מה עם מתווה הפיצויים?
"מדובר במתווה לא פשוט, יש שיגידו מורכב כי הוא מתייחס לכל הנישומים בארץ, זה אירוע משמעותי ראשון, אולי חוץ מהקורונה בה נתקלנו בהשפעה כלל ארצית של המלחמה".
רשטיק מוסיף כי "כלל הציבור מקבל מהאוצר כאן איזשהו פיצוי והתייחסות, באירועים קודמים של מבצעים וסבבים, לא היה מתווה לכל הציבור".
אין פיצוי מלא בכל הארץ
אתה בעצם אומר שהיום כל נישום זכאי לפיצוי?
"המחוקק חילק את הארץ ל-3 אזורים. 7-0 קילומטר מגבול עזה, ועד 9 מגבול לבנון - הם זכאים לפיצוי מלא - המסלול האדום. במסלול זה הנישום מכין תביעה על הנזקים שנגרמו לו. יש הליך, יש משא ומתן ובתקווה שמגיעים להסכמה, אם לא הולכים להליך משפטי. בעבר היו פסקי דין על פיצויים בקורונה ובסבבים קודמים בעזה".
מה קורה בשאר הארץ?
"יתר האזורים בארץ חולקו ל-2. כלל ארצי שכולל את כל העסקים בארץ, ומסלול כתום שרלוונטי לישובים שהם במרחק של עד 40 ק"מ מהגדר בצפון ובדרום. בחודש אוקטובר הכניסו לאותה רשימה את אשדוד, ב"ש, יבנה וגדרה, שאומנם הם לא עוטף קלאסי, אבל המחוקק סבר שיש בהם פגיעה כנראה חמורה, ולכן הם זכאים לפיצוי עפ"י נוסחה כמו יתר הארץ אבל בצורה מוגדלת".
כמה כסף בעצם מקבלים בפיצויים, ביתר חלקי הארץ לא בעוטף?
"צריך לעשות סדר, העסקים חושבים שעל הפגיעה בהכנסות והרווחים, הם יקבלו פיצוי מלא. זאת אומרת קח לדוגמא עסק שהיה רגיל למחזור של 100 אלף שקל והוא ירד בגלל המלחמה למחזור של 20 אלף שקל, והוא חושב שבמסגרת הפיצויים המדינה תשלים לו את ה-80 אלף שקל שהפסיד אז הוא טועה. הפיצוי יינתן על ההוצאות".
רשטיק מסביר: "בעצם מה שעמד בפני האוצר הייתה ההנחה אני אעזור לעסק להחזיק מעמד, היו לכם פחות לקוחות, פחות הכנסות, אבל הוצאת עדיין הוצאות, אומרת המדינה אני אתמוך בך על מנת שתוכל להתקיים".
וזה נותן מענה?
"זה תלוי בסוג העסק, עסק עם מעט עובדים וקצת הוצאות יקבל פיצוי מאוד נמוך, וזה לא יפצה על הנזק. קח לדוגמא רופא מילואימניק שנמצא כעת בעזה, יש לו מרפאה והוא לא קיבל קליינטים מאז תחילת המלחמה. הפיצוי שיקבל לא יכסה אפילו לא עשירית ממה שהפסיד".
צריך להיות אופטימיים
מי כן יהנה מהמתווה?
"צריך להיות אופטימיים, גם האוצר הלך כברת דרך לטובת העסקים, עסקים עתירי הוצאות כמו מסעדות, אולמות אירועים, שיש להם המון עובדים והמון הוצאות של מזון, הם יוכלו לקבל פיצוי של עד 1.2 מיליון שקל על החודשים אוקטובר ונובמבר ואולי דצמבר באזור הכללי של כל הארץ, ועד 2.5 מיליון באזור המיוחד, אבל זה כרגע רק על אוקטובר, שם עוד צריך על החודשים הבאים החלטה. הסכומים הלו הם התקרה המקסימלית, וזה יכול להיות פיצוי מהותי".
מה היחס?
יש התייחסות לשכר העבודה, לא מצפים שהמעסיקים יספגו את כלל העלויות. לדוגמא עובדים מפונים מהדרום והצפון, את העובדים הללו, רוב המעסיקים לא היה להם לב ורצון לא לשלם להם שכר. האוצר פרסם מיד עם התחלת המלחמה וקבע כי תשלום שכר למפונים, המדינה תכסה עד תקרה של פי 2.5 מהשכר הממוצע במשק, דהיינו עד 30 אלף שקל".
מה הפיצוי על נזק ישיר לעומת הפיצוי על נזק עקיף?
"מתווה הפיצויים הוא הפיצוי על נזק עקיף, נזק שקרה בעקבות המלחמה אבל לא כתוצאה מפגיעה ישיר בעסק של טיל, רקטה וכדומה. נזק הישיר לא הצריך חקיקה, הוא קיים בחוק. חוק מס רכוש, חוק ישן משנות ה-70 שנותן פתרון לעסק שנפגע כתוצאה מהמלחמה, באופן ישיר. לדוגמא נפל טיל על העסק, אתה פותח תביעה, שולחים מס רכוש, מגיע שמאי ובודקים את הנזק הישיר. לדוגמא במלחמה נהרס מפעל נירלט שנשרף כולו. מס שבח בודק את הנזק ואמורים לקבל את תמורת הנזק המלא.
טיפ נוסף לבעלי עסקים
"הטיפ שלי זה להיות ישרים. נתקלים לעמים במקרים של כל מיני משחקים, בהם נוקטים בעלי עסקים, יש כאלו שאומרים אני אדחה את הוצאת החשבונית, אגדיל משכורת באופן פיקטיבי, וכו'. צריך לזכור וראינו את זה בקורונה, לזכותה של רשות המסים נאמר שהיא שומרת על קופת המדינה, היא בודקת".
רשטיק מסביר "יש מתווה פיצוים, אבל אסור לשחק, אם הפיצוי אמיתי אתה תקבל, אבל אם תיצור פיקציות אתה עלול בסוף להחזיר מקדמות שקיבלת ולשלם קנסות".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.בממשלה חמסו וגזלו את כל הכסף...לא נשאר כלום (ל"ת)הרב קוקו 13/01/2024 09:47הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.לעזור לעסקיםמשה 13/01/2024 00:58הגב לתגובה זו0 2האטימות של הממשלה קורעת לב. נתניהו מחלק מזוודות כסף לחמאס ומפזר כספים קואליציוניים לפרזיטים החרדים.סגור
-
1.לא הביאו כלום ושום דבראלעד 12/01/2024 16:10הגב לתגובה זו2 0בינתיים הם רק מדברים לא הכניסו לי לעסק שקל, כבר שלושה חודשים מחכים ל10 אלף שקל עלובות , כוסות רוח למת וגם את זה הם לא נותנים, זה "בטיפול". יאלללהה כולם נוכלים גם התקשורת וגם משרד האוצר. לא בונים עליכם.סגור