חוזרים למשרד: ירידה בשיעור ההיעדרויות בשוק העבודה

מנתוני הכלכלן הראשי עולה כי 7% מהמועסקים נעדרו בדצמבר האחרון ממקום עבודתם, לעומת 9% בנובמבר. בין סיבות ההיעדרות שבהן נרשמה עלייה דרמטית עקב המלחמה נמצאים מילואים וסיבות כלכליות. בשיעור האבטלה הכללי נרשמה יציבות - 3.1% בדצמבר לעומת 3% בנובמבר
 | 
telegram

בדצמבר האחרון נעדרו כ-285 אלף מועסקים (כ-7% מסך המועסקים) ממקום עבודתם, כך עולה מנתונים שפרסם הכלכלן הראשי במשרד האוצר. בין סיבות ההיעדרות שבהן נרשמה עלייה דרמטית עקב המלחמה נמצאים מילואים, סיבות כלכליות וסיבות "אחרות" (להלן, סיבות הקשורות למלחמה). זאת לעומת כ-401 אלף בנובמבר (כ-9% מסך המועסקים) וכ-765 אלף מועסקים באוקטובר (כ-18% מהמועסקים).

בתוך כך, נרשמה ירידה משמעותית בשיעור הנעדרים מכלל קבוצות האוכלוסייה; בעיקר בשיעור הנעדרות הערביות - כ-2% בדצמבר לעומת 6% ו-23% בנובמבר ובאוקטובר, בהתאמה; והחרדיות - כ-2% בדצמבר לעומת כ-4% ו-17% בנובמבר ובאוקטובר, בהתאמה. כמו כן, יש שונות גבוהה בין גברים ערבים לגברים יהודים לא חרדים כשבוחנים את ההיעדרות בגלל המלחמה: רוב הנעדרים הערבים עשו זאת מסיבות כלכליות (כ-88%) בעוד שבקרב יהודים לא חרדים עשו זאת בשל סיבות לא כלכליות (כ-75%) – בעיקר בשל מילואים. 

בשיעור התעסוקה נרשמה עלייה בחודש האחרון של 2023, בניכוי כלל הנעדרים (גם נעדרים מסיבות שאינן קשורות למלחמה) – מכ-53% בנובמבר לכ-55% בדצמבר. עלייה דומה, בשיעור של 2%, נרשמה בשיעור התעסוקה בניכוי הנעדרים ממקום עבודתם בשל סיבות הקשורות למלחמה (כ-57%) לעומת נובמבר (כ-55%). בשיעור ההשתתפות נרשמה עלייה של 0.6% בדצמבר - 62.7% לעומת 62.1% בנובמבר, אך שיעור ההשתתפות נותר נמוך בכ-0.7% לעומת ספטמבר, לפני המלחמה (63.4%). בנוסף, נרשמה יציבות בשיעור הבלתי מועסקים - 3.1% בדצמבר לעומת 3.0% בנובמבר.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

המשך של מגמת הירידה נרשם גם בשיעור הנעדרים ממקום עבודתם מסיבות הקשורות למלחמה ברוב ענפי הכלכלה (מלבד בענף הניהול ותמיכה, שבו חלה עלייה של 4% בנעדרים). בולטת הירידה בענפי אירוח ואוכל - מ-27% בנובמבר לכ-18% בדצמבר, אמנות - מ-22% לכ-13%, ובענף הבינוי - מ-20% לכ-12%. עם זאת, שיעור הנעדרים בענפים אלה נותר גבוה בהשוואה לשאר הענפים (תרשים 4).

בנוסף, המשיכה בדצמבר מגמת הירידה בשיעור הנעדרים ממקום עבודתם מסיבות הקשורות למלחמה ברוב ענפי הכלכלה (מלבד בענף הניהול ותמיכה, שבו חלה עלייה של 4% בנעדרים). בולטת הירידה בענפי אירוח ואוכל - מ-27% בנובמבר לכ-18% בדצמבר, אמנות - מ-22% לכ-13%, ובענף הבינוי - מ-20% לכ-12%. עם זאת, שיעור הנעדרים בענפים אלה נותר גבוה בהשוואה לשאר הענפים (תרשים 4). כמו כן, נרשמה בדצמבר ירידה של 1% בשיעור הנעדרים העובדים בענף ההייטק מסיבות הקשורות למלחמה, לעומת נובמבר - מ-9% ל-8%.

בפילוח לפי מיקום גיאוגרפי, על אף השיפור לעומת נובמבר, נרשם שיעור גבוה של נעדרים ממקום עבודתם בשל המלחמה באזור הצפון ברמת הגולן - 21%, ובנפת צפת - 17%. מרבית העובדים נעדרו מסיבות כלכליות. כמו כן, נרשמו שיעורי נעדרים גבוהים יחסית בנפת אשקלון (10%), בנפת באר שבע ובתל אביב (9% כל אחת). בתל אביב נתון זה גבוה בשל תמהיל ענפי, הנוטה יותר לענפים עם שיעורי נעדרים גבוהים מסיבות כלכליות.

שיעור גבוה יותר של נעדרים נרשם בקרב עצמאים - כ-10%, 9% ו-8% לעצמאים יחידים, כאלה המעסיקים עד שני עובדים וכאלה עם שלושה עובדים ומעלה, בהתאמה. בקרב השכירים נרשם נתון של כ-6%. בנוסף, רבים מהעצמאים שנעדרו ממקום עבודתם עשו זאת מסיבות כלכליות, למשל סגרו את העסק או צמצמו פעילות. ואילו עבור שכירים ההיעדרות היתה בעיקר מסיבות לא כלכליות, כמו מילואים.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות