האם יש ירידת שכר במשרדי רואי החשבון וכמה מרוויח רואה חשבון מתחיל?

 | 

המגמות בשוק ראיית החשבון עשויות להדאיג את המתעניינים בלימודי ראיית חשבון, אבל יש גם נקודות אור. רואה החשבון העתידי יהיה שונה מאוד מרואה החשבון המסורתי. התחום עובר מהפכה של ממש שתהפוך את עבודת רואי החשבון לטכנולוגית יותר, יעילה ומהירה יותר. הצורך במתמחים ורואי חשבון במשרדים ייקטן, אבל יהיה צורך בהתמחויות -בהבנת התהליכים של העבודה, גם בהיבט הטכנולוגי, בהבנה מקצועית של החשבונאות ובמקביל יתחזקו התחומים הנוספים של משרדי רואי החשבון - מסים, ייעוץ ועוד.
 

רואה החשבון המסורתי - רואה החשבון העתידי

רואה החשבון המסורתי היה אמון על נכונות הדוחות הכספיים של פירמה ועסקים והיה בעצם "איש אמון" של קוראי ומשתמשי הדוחות, למרות היותו מינוי של החברה-העסק. הוא היה מבקר ובודק את נכונות הדוחות ומספק סקירות וביקורת (בסוף שנה) שמטרתם להעיד על אמינות הדוחות. אומנם, אין וודאות מוחלטת, אבל רואה החשבון אמור לעשות את כל הבדיקות הכמותיות והאיכותיות הנדרשות על מנת לוודא שהדוחות תקינים.

רואה החשבון היה עושה זאת דרך מסמכים, ניירות עבודה, ספירת מלאי, בדיקות פיזיות, בדיקות סטטיסטיות, התקשרות ובדיקות מול לקוחות, ספקים, בנקים ועוד. בהדרגה, המשרדים הגדולים החלו להיעזר בכלים ומערכות מיחשוב שיקלו על עבודת הביקורת. המהפכה הטכנולוגית תהפוך את העבודה הזו ליעילה ומהירה יותר ותפנה בעצם זמן של מתמחים ורואי חשבון.

במשרדים הגדולים העבודה של רואה החשבון המסורתי - הביקורת של הדוחות - היא אומנם ליבת העסקים, אבל לא ליבת ההכנסות והרווחים. הם מרוויחים הרבה יותר מהמסביב - מסים וייעוץ. חלק גדול מרואי החשבון כיום לא מתעסק בחשבונאות קלאסית, אלא במקצועות שמסביב, ולכן, בראייה מלמעלה, לא בטוח שהשינויים בתחום הביקורת, יפגעו בעובדי המשרדים הגדולים או ברצון ללמוד חשבונאות. הלימודים כבר עכשיו מכוונים יותר לעולם החדש. עם זאת, יש אי וודאות רבה במקצוע גם בשל סיבות נוספות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות


כמות המתמחים שהאוניברסיטאות והמכללות "מייצאות" לשוק מדי שנה מגיעה ל-1,200-1,300 מתמחים. חלק גדול מהם נקלט במשרדי רואי החשבון הגדולים כשבפועל זה גם מה שרוב המתמחים רוצה. הסיבה העיקרית לכך היא שהיעד של רוב האנשים הוא להגיע בהמשך לתפקידים בחברות והדרך הכי מקובלת להגיע לשם זה דרך משרד גדול שחולש על מאות חברות, חלקן חברות ציבוריות. המשרדים האלו משמשים גם כסוג של חברת השמה וכאשר בחברה שהמשרד מבקר , חסר חשב, סמנכ"ל כספים וכו', המשרד פונה אל אלו שעבדו אצלו או עובדים שרוצים-חושבים לעזוב. 

במשך הרבה מאוד שנים, ההתמחות היתה בשכר נמוך, אבל לפני כ-3-4 שנים על רקע מחסור במתמחים, היו עליות משמעותיות במשרדי רואי החשבון כשהשכר למתחילים כיום הוא 8-9 אלף שקל. רואה חשבון מתחיל כבר מרוויח 12-14 אלף שקל. זה תלוי מאוד באיזה מחלקה  רואי החשבון מועסק וביכולות הספציפיות שלו. ככלל, בשנים האחרונות אין מחסור אקוטי, אבל יש מחסור בכוח אדם איכותי, וככל שזה פוגש גם מחסור כמותי, הבעיה בשוק רואי החשבון גדלה. 

חלק גדול מהמתמחים מגיעים למחלקות ה"מיוחדות" של המשרדים ושם הם מתמקצעים בתחומים ספציפיים, ועדיין הרוב מגיע לתחומי הביקורת ושם יש כמה סימני שאלה גדולים. במקביל לכניסת הטכנולוגיה, יש מגמות נוספות שעשויות להוביל לשינויים בשוק. ראשית, משרדים גדולים מוציאים את הביקורת להודו וזה יכול להגיע גם למקומות נוספים בעולם. מדובר בעיקר על ביקורת לחברות שנסחרות בחו"ל ומדווחות באנגלית. המשרדים הגדולים הם חלק ממשרדים רב לאומיים ולגופים האלו יש סניפים בהודו. שם הביקורת זולה יותר. 

אחרי הכל, צריך רק לומר - ביקורת זה לא מדע טילים. זו עבודה די אפורה של ביצוע מהלכים ובדיקות. במקומות רבים בעולם גם לא צריך ללמוד חשבונאות כדי לעשות אותה. האיום הזה כנראה מוגבל, כי הוא לא תקף לחברות שמדווחות בעברית. 

מגמה נוספת שמתרחשת ומתחזקת היא כניסתן של החרדיות למקצוע. זה לא דבר חדש, אבל הכמות של החרדיות בתחום הולכת וגדלה. הן מצליחות לעבור את מבחני המועצה באחוזים גבוהים והן מבוקשות מאוד על ידי המשרדים הגדולים, כשבהדרגה הן מגיעות להיקף משמעותי בשוק המסיימים את הלימודים, על פי ההערכות כ-15% וזה עולה מדי שנה. גם היקף הערבים שלומדים אתה מקצוע הולך ועולה. 

 

עודף של מתמחים?

על רקע, ההפנמה שהביקורת תלך ותהיה אוטומטית יותר, ובהינתן שהמשק בשנה האחרונה בעיקר בשל המלחמה, בהאטה כלכלית, משרדי רואי החשבון כמו כל עסק, נמצאים בסוג של מגננה. זה בא לידי ביטוי במחזור הגיוס האחרון.

במחזור האחרון כמות המסיימים היתה גדולה מאשר בדרך כלל מסביבה טכנית - הרפורמה בלימודי חשבונאות שבבסיסה קיצור לימודי החשבונאות, הפגישה בין מסיימים במסלול שלפני הרפורמה למסיימים במסלול של אחרי הרפורמה. כשיש עודף היצע, צפוי שיהיו "ירידות מחירים" והיו משרדים (לא כולם) שניצלנו זאת להפחתה קטנה בשכר של עד 500 שקל. 

היו גם משרדים שעל רקע ההיצע הגדול והמצב בכלל היו קשוחים יותר בהעלאות, היו כאלו שהקפיאו שכר. אבל, לא היתה מגמה ברורה בכל המשרדים ולא היו פיטורים משמעותיים. אחרי הכל, גם במשרדים יודעים שההיצע היחסית גדול לפני מספר חודשים, הוא נקודתי. 

מה יהיה בהמשך?

הפירמות הגדולות "חיות" על המתמחים. הן ישדרו תמיד שיש צורך במקצוע ומי שיילמד ימצא עבודה. בפועל, זה היה נכון, אבל לא מהסיבות הנכונות. היקף המתעניינים והלומדים חשבונאות בירידה וכדי להתמודד עם המצב - הרף יורד. הדרישות והשינויים בתוכנית הלימודים והבחינות, מביאה לבוגרים שפעם לא היה סיכוי שהם יצליחו לעבור את הבחינות. 

כלומר, יש עדיין כמות מספקת, אבל האיכות נפגעה. השאלה מה יהיה בהמשך? בעולם של מהפכה טכנולוגית, הצעירים רוצים ללמוד במסלולים טכנולוגים או קרובים לשם, החשבונאות לא נתפסת ככזו, למרות השינויים שהיא עוברת. המסלולים של ראיית החשבון נחתכו בעשור האחרון, ועדיין כאמור מגיעים לכמות מספקת של בוגרים. גם אם תהיה ירידה בהיקף הלומדים, זה יתחבר לצרכים נמוכים יותר לאורך זמן של המשרדים שיהפכו ליותר אוטומטיים. 

מעבר לכך, חלק גדול מלומדי החשבונאות לא רואה את עצמו "רואה חשבון". הם באים לרכוש את הידע שהוא חשוב לעולם העסקים. החשבונאות היא שפת העסקים, אבל חלק מהם לא מכוון לקריירה חשבונאית. אלא קריירה עסקית. אז עולם החשבונאות משתנה, רואה החשבון משתנה, ועדיין - יש צורך, יש מגוון של אפשרויות ללומדי ראיית החשבון ולכן נראה שלמרות כל השינויים מסביב, המקצוע הזה ישתנה, אבל עדיין יהיה בית הספר לשפת העסקים. 

 

תגובות לכתבה(20):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 10.
    הרמה של המתמחים היום נמוכה
    ע 18/03/2024 06:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בתור מנהלת חשבונות שעובדת עם מתמחים. פשוט רמה נמוכה, עובדים בצורה מאד טכנית לפי צ'ק ליסט, אין להם את הראיה מעבר. לעבור מדי שנה ביקורת עם מתמחים שלא מבינים אפילו מה הם מבקשים ממני ואני צריכה להנחות אותם.
    סגור
  • 9.
    אחד שמבין
    ננה 14/03/2024 20:16
    הגב לתגובה זו
    1 0
    חרא של מקצוע, עובדים קשה והמון שעות מהבוקר ועד הלילה בתקופה של דוחות... ולא משתלם כלכלית! השכר לא מייצג את רמת ההקרבה וההשקעה! מניסיון אישי, אל תלכו ללמוד את המקצוע המבוזבז הזה!
    סגור
  • 8.
    מה קורה באלביט מערכות עם צבר הזמנות והמנייה קורסת? (ל"ת)
    HAKY1 13/03/2024 09:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 7.
    ב
    דני המולטי מיליונר 12/03/2024 22:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אני רואה חשבון ומרוויח 115 שח בחודשמה הרע
    סגור
  • 6.
    צריך מדיניות מס אחידה בריתות ומס מחזור בלי טריקים (ל"ת)
    רק;1 12/03/2024 21:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    לא כיסתם הכל אלא רק תחילת דרכו בעולם העסקים
    דרור 12/03/2024 20:28
    הגב לתגובה זו
    2 0
    רוב רואי חשבון מהביקורת בסוף עוברים לעולם העסקי בתור חשבים ומנהלי כספים ומשם למנכל תבדקו מי המנכלים הבולטים ותבינו שרובם החלו כסמנכלי כספים.
    סגור
  • 4.
    כתבה מטעה מאוד
    צציאל 12/03/2024 12:42
    הגב לתגובה זו
    4 4
    יש מחסור כרוני ברואי חשבון ומתמחים והוא רק מחריף משנה לשנה. המחסור הוא בכל התחומים, בין אם במחלקות הייעוץ או בביקורת.
    סגור
  • המשרדים מקבלים כוח עבודה זול בחסות החוק (ל"ת)
    דוד 12/03/2024 17:06
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • צודק
    אבי 16/03/2024 15:32
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מעסיקים חרדיות שלא למדו ראיית חשבון והרבה מהמגזר על חשבון איכות העבודה
    סגור
  • 3.
    שיעמום המחץ
    רואה חשבון 12/03/2024 10:38
    הגב לתגובה זו
    6 2
    מקצוע אפור ומשעמם...אם לא מתעסקים במיסים או כלכלה/מימון זה זוועה. רמת האנשים הולכת ופוחתת עם השנים בגלל שנפתחו המון מכללות בדיוק כמו במקצוע עריכת הדין שירד לזנות... יחד עם זאת במדינה כמו ישראל שיש כ-1000 בוגרים במחזור זה מעט מדי והחרדיות בדרך כלל עובדות מעט שעות יחסית...המחסור האדיר בדרךויתחיל לתת את אותותיו בעוד כשלוש שנים כשהמשק יחזור לצמוח
    סגור
  • 2.
    ראיית חשבון
    רוני 12/03/2024 08:06
    הגב לתגובה זו
    11 6
    האמת היא שזה מקצוע מיותר לחלוטין בעיקר בגלל שהוא נלמד בכל מיני מכללות סוג ז כמו רופין וקריית אונו, שם מלמדים בוגרים "מצטיינים" שלא עשו עסקה אחת בחיים שלהם ומתיימרים ללמד מהות כלכלית. מגוחך.
    סגור
  • ומי אתה חושב מלמד באוניברסיטאות?
    ירוק עולה 12/03/2024 09:44
    הגב לתגובה זו
    5 6
    אני למדתי ראיית חשבון באוניברסיטה. לא גאוני הדור ולא אנשי עסקים. לא מרצים טובים יותר מאשר ברופין.
    סגור
  • לעלה ירוק
    רוני 12/03/2024 11:53
    הגב לתגובה זו
    5 3
    המרצים אולי לא יותר טובים אבל הסטודנטים הרבה יותר איכותיים.
    סגור
  • ציון גבוה בפסיכומטרי אינו מעיד על סטודנט איכותי יותר (ל"ת)
    מיה 12/03/2024 16:20
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • למיה
    רוני 12/03/2024 21:50
    הגב לתגובה זו
    3 1
    את טועה. בתוחלת זה בהחלט מעיד. יכול להיות אנשים ספציפיים שהם "החלקות" לפה או לשם אבל ברמת על זו אינדקציה מעולה.
    סגור
  • "מגוחך" ....אמר בעל דוכן הבסטה של עגבניות (ל"ת)
    בן 12/03/2024 09:13
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • לבן
    רוני 12/03/2024 21:51
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הלוואי והיתה לי בסטה, עושים בזה מלא כסף. בינתיים אני סתם רואה חשבון הרבה יותר מוצלח ממך.
    סגור
  • תשאר סתם רואה חשבון ממורמר וקח את משהו נגד זה
    רונן 14/03/2024 07:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מרמרמת .....
    סגור
  • 1.
    אפרורי ונכלולי. בעידן המיחשוב לא צריך אותם
    מקצוע משעמם עד מוות 12/03/2024 07:52
    הגב לתגובה זו
    13 4
    צריך קלדנית להכניס נתונים ותוכנה משופרת וזה יחסוך את כל המתמחים שלא התקבלו למשהו טוב באוניברסיטה ולמדו במכללה סוג ג
    סגור
  • איזה איש טיפש (ל"ת)
    אבי 12/03/2024 09:47
    הגב לתגובה זו
    3 4
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות