לעצור קבלת עו"ד חדשים למקצוע ל-5 שנים
בישראל מתקיים קוקטייל קטלני של עודף משמעותי ביותר של עו"ד ביחס למדינות אחרות ב-OECD. למעשה פי 4.5 יותר מהממוצע בעולם המפותח. אתם קוראים נכון. זה מייצר תהליכים משפטיים וחוו"ד משפטיות הרבה מעבר לצורך, עבודה שעו"ד מייצרים אחד לשני, שנים עד לסיום המשפט שגורם לסבל אנושי לנתבעים (וגם לתובעים), ירידה באמון הציבור, פריצת גבולות אתיים ובזבוז משאבים כלכליים אדירים. אם נוסיף לכך את התחזית של גולדמן זקס שב-15 השנים הבאות 44% מהמשרות בתחום המשפט ייעלמו, אז בכל הנוגע לישראל NASA we have a problem.
אין ברירה, חייבים לטפל בקטסטרופה הזו. דרך אחת להקטין את ההיצף של תביעות והתדיינויות היא לייקר את האגרות ופסיקת ההוצאות למי שמפסיד. פתרון דרסטי ויעיל יותר - לאחר תקופת מעבר, תהיה עצירת קבלת עו"ד חדשים למקצוע לתקופה של 5 שנים.
ישראל היא שיאנית העולם במספר עו"ד לנפש
באחת מהאוניברסיטאות בישראל נערך לאחרונה מחקר השוואתי על מערכת המשפט בישראל מול ה-OECD (המחקר לא פורסם עדיין). מתברר שישראל היא שיאנית העולם במספר עו"ד לנפש, עם 740 עורכי דין על כל 100 אלף תושבים לעומת 160 עו"ד בממוצע ב-OECD, יותר מפי 4.5! בגרמניה "אלופת אירופה" בתחום זה, המספר הוא כ-500, בארה"ב המספר הוא בסביבות 400. בבריטניה סביב 350. ישראל היא שיאנית העולם – וזה לא פחות מנורא.
אולי הבעיה החמורה ביותר היא מעל 800 אלף הליכים משפטיים חדשים כל שנה! כאשר אפילו מספר העו"ד התובעים את לקוחותיהם/מעסיקיהם וכו' גבוה בהרבה ממשקלם באוכלוסייה.
חוק פרקינסון עובד שעות נוספות
לפי אחד העקרונות החשובים ביותר של חוק פרקינסון, בארגונים בירוקרטיים פקידים מייצרים עבודה זה עבור זה. ככל שיש יותר פקידים כך גדלה העבודה ללא קשר לכמות העבודה הנדרשת באמת. אותו דבר קורה בישראל, רק שבאופן מפתיע הוא קורה דווקא בסקטור הפרטי: ככל שעולה כמות עורכי הדין, כך הם מייצרים יותר עבודה, ללא קשר לצורך האמיתי של המדינה בעורכי דין. אם הבדיחה לא היתה על חשבוננו זה היה יכול להיות ממש מצחיק.
כדי להבין זאת יותר להלן דוגמא מעניינת: מחירי הטיפולים הרפואיים בארה"ב הם הגבוהים בעולם בעיקר בגלל עלויות הביטוח שמושתות על הרופאים מפני תביעות רשלנות רפואית. זה הפך ל"ספורט לאומי" של עו"ד בארה"ב – הגשת תביעות כאלו. לפי מאגר המידע (ה-NPDB) של ה-US Department of Health and Human Services, במדינות ניו יורק, קליפורניה ופלורידה היו המספרים הגבוהים ביותר של תביעות על רשלנות רפואית בין 2018 ל-2022. במדינות אלו מסתבר שקיימת קורלציה מלאה בין התביעות לבין מספר עורכי הדין הגבוה.
מאמר של אונ' הרווארד שבדק תפקודם של מנכ"לים של חברות בארה"ב (כאלה שלמדו משפטים מול אלו שלמדו מנהל עסקים – MBA) מצא שבאופן משמעותי היתה פחות ליטיגציה בחברות שנוהלו ע"י בוגרי משפטים. ז"א הם בעצמם יודעים שיש להקטין את הניפוח של הנושא המשפטי ומשתדלים לצמצם זאת כאשר הדבר נתון בידם, בעוד חבריהם ללא רקע משפטי נתנו ליועצים המשפטיים בחברות לייצר עוד עבודה משפטית בלתי נחוצה.
מגרעות רבות הנובעות מההצפה בישראל
הכמות העצומה של עורכי דין גרמה לכך שפרנסתם תלויה על בלימה וחוסר וודאות. עורכי דין רבים מסכימים לקחת תיקים בתחומים שאינם בקיאים בהם, מה שמוביל כמובן לחוסר מקצועיות. לאור השינוי בהתנהגותם של עורכי דין רבים, התרחשה פגיעה משמעותית באמון הציבור. דבריו של עורך דין ללקוחו אינם נתפסים כיום תמיד כייעוץ מקצועי גרידא, בעוד שבעבר היו נשמעים להם בעיניים עצומות. היום מטילים ספק בייעוץ והדברים נבדקים היטב. פריצת גבולות אתיים – התחרות הבלתי אפשרית שנוצרה בין משרדי עורכי דין יצרה מצב שבו יש עורכי דין המוכנים לעבור על כללי האתיקה בכדי לקבל עבודה. התנהלות שכזו פוגמת ביושרה של המקצוע ובמעמדם של עורכי הדין כלפי הלקוחות, בתי המשפט והציבור בכלל. את הדברים האלו לא אני קבעתי, קבעו זאת שורה של עו"ד עימם שוחחתי, שכמובן מעדיפים לשמור על עילום שם.
בזבוז משאבים אקדמיים
אחרי שכל זה נאמר, נראה שכוחות השוק עשו את שלהם. הביקוש ללימודי משפטים ירד עם השנים, חלק גדול מהשרלטנים נבעט החוצה ושכר העבודה של עורכי הדין הטובים לא ירד משמעותית.
למעשה, עפ"י אומדנים כ-15% עד 20% כלל אינם עוסקים במקצוע. לכאורה חדשות טובות, אך לא בהכרח. שלא לדבר על כל אלו שבכלל לא עברו את בחינות המועצה. זהו בזבוז משאבים אקדמיים אדיר, כאשר רבים לומדים מקצוע ומקדישים לו ממיטב זמנם, כשבסופו של יום הם לא עוסקים בו כלל (למען ההגינות, זה עוד הרבה יותר מודגש בלימודי מדעי הרוח). חלק עוסקים במקצועות קרובים: התואר בעריכת דין פותח בפני הלומדים אפשרויות נוספות כמו עוזרי מנכ"ל, אחריות על תהליכים בחברה, תחומי ניהול הסיכונים וה-ESG (השקעות ירוקות) ועוד.
והתועלות מההצפה?
התחרות וההצפה בשוק הביאה לתחרותיות וירידה בעלויות המשפטיות של תאגידים. זאת מכיוון שחלק ניכר מעוה"ד הפעילים לא עוסקים בליטיגציה אלא בייעוץ משפטי שוטף לתאגידים ורשויות שלטון, ייצוג בעסקאות גדולות בתחום שוק ההון או נדל"ן ועבודות סמי משפטיות בתאגידים הגדולים ובעיקר בחברות הציבוריות הזקוקות לכ"א הבקיא במשטר תאגידי, הכרות עם דיני החוזים וכו'. לימודי משפטים הם פלטפורמה מעולה לכל אדם שרוצה הכרות עם עולם רחב ומורכב וודאי למי שרוצה לעסוק בתפקידי ניהול.
מדוע בכ"ז יש צורך בישראל ביותר עו"ד ממדינה ממוצעת
בכל העולם חלקים רבים מהנושאים נפתרים במסגרות חוץ משפטיות. בישראל המצב שונה: סכסוכי עבודה נפתרים בבית הדין לעבודה וזה מאד חריג ביחס לעולם. גם העובדה שחלק מהתהליכים המוניציפליים גולשים לבתי משפט. סיבה נוספת: המשקל היחסי של ענף ההייטק בישראל, יותר מפי שניים מהממוצע ב-OECD. ההייטק, בגלל המאפיינים המיוחדים שבו, זקוק ללווי משפטי באופן אינטנסיבי יחסית לענפי משק אחרים. כך למשל בארה"ב, כ-25% מעוה"ד מתרכזים במרכזי הפעילות העסקית והפיננסית במדינה (ניו יורק וקליפורניה).
לכן ניתן להבין את הצורך שמספרם של עוה"ד בישראל ביחס לגודל האוכלוסיה יהיה נניח כמו בארה"ב, מעט יותר מפי 2 מאשר במדינת OECD ממוצעת. אבל פי 4.5???
לעצור קבלת עורכי דין חדשים למקצוע ל-5 שנים
אם נוסיף לכל שנכתב כאן את התחזית של גולדמן זקס שב-15 השנים הבאות 44% מהמשרות בתחום המשפט ייעלמו אז בכל הנוגע לישראל NASA we have a problem. לאור הנזקים הכלכליים והחברתיים האדירים מהריבוי הבלתי טבעי של עו"ד, מה הפתרון? דרך אחת להקטין את ההיצף של תביעות והתדיינויות היא לייקר את האגרות ופסיקת ההוצאות למי שמפסיד. פתרון אחר יעיל יותר אך דרמטי ודרסטי: לאחר תקופת מעבר מסוימת שתקבע מראש, יש לאסור על קיומם של מבחני הסמכה ללשכת עוה"ד לתקופה של 5 שנים.
ד"ר אדם רויטר – יו"ר חיסונים פיננסים, יו"ר הדג'וויז, מחבר משותף של הספר "ישראל סיפור הצלחה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
11.אוי ואבוימאיר ט. 22/03/2024 22:02הגב לתגובה זו0 0Not NASA ! Houston, we have a problemסגור
-
10.מה הבנאדם חושב לעצמואיזה הצעה דבילית 21/03/2024 21:55הגב לתגובה זו0 1מה הקשר?????!@#$%סגור
-
9.פוזיציהשש בש 21/03/2024 18:10הגב לתגובה זו0 1כתבה פופוליסטית של משרדי עורכי דין גדולים ומנופחים , יש מקום לכולם , ולא צריך לעשוק את הציבור הישראלי שבא לקבל ייעוץ / הגנה משפטית בשכר טרחה מטורף .סגור
-
8.שילכו ללמוד תורה בישיבהשלמה 20/03/2024 23:44הגב לתגובה זו3 5ויקבלו פטור משרות צבאיסגור
-
מה עם שוויון בנטל?מריה 21/03/2024 10:33הגב לתגובה זו5 0למה שהחרדים לא ייכנסו מתחת לאלונקה?סגור
- טען עוד
-
7.מהה? איזה הצעה מטומטמתלא יאמן 20/03/2024 22:32הגב לתגובה זו2 1במקום להקטין את הכוח של המפלצת המשפטית ונציגיה אתה רוצה להגדיל אותו? צריך לבזר ולהקטין כמה שיותר את השליטה של המשפטנים. לא לצמצם את מספרם אלא להיפך עד שלא יהיו שווים יותר מנהגי אוטובוססגור
-
6.מדינת נוכלים והיעדר אכיפה המעט שנשאר זה לתבוע בבית משפטהפוך גוטה 20/03/2024 18:46הגב לתגובה זו4 0הרפורמה צריכה להיות קיצור הליכים, פסיקת פיצויי עונשין בתביעות אזרחיות כדי להרתיע התנהגות עסקית נכלולית.סגור
-
5.שוק חופשידוק 20/03/2024 16:21הגב לתגובה זו4 2שלום אדם שכחת את היד הנעלמה במשק שמסדרת ביקושים והצעים לשויי משקל ??סגור
-
4.הגילדה בפעולה...החיים 20/03/2024 15:03הגב לתגובה זו7 1מדינה חופשית כל אחד יעשה מה שהוא רוצה אין קשר בין כמות עורכי הדין לאורך ומשך ההליכים בזה נדרשת רפורמה במקום זה הייתי מציע שכל עורכי הדין שלא נח להם עם כמות עורכי הדין במקצוע יעזבו את המקצוע מיוזמתם ותתחיל בדוגמא אישיתסגור
-
בדיוק ההפךרועה החשבון האוריגינ 20/03/2024 16:56הגב לתגובה זו5 1הצפה של המקצוע אומר משכורות נמוכות לעו"ד הזוטרים,. דוקא לגילדה (למשרדים הגדולים) ההצפה זה כמו לזכות בפיס כי הם משיגים את אותו כח אדם, שעושה את אותה עבודה, אבל במחיר הרבה יותר נמוך, וככה מרוויחים הרבה יותר.סגור
-
3.שילכו לעבוד בבנין ובחקלאות.artk 20/03/2024 13:47הגב לתגובה זו9 2הקלות הבלתי נסבלת להיות עוכר דין גורמת לריבויים. עוד גורמים נזקים כלכליים וחברתים לכולנו. בתי המשםט צריכים ליתן עונש לםושעי הדין בגין תביעות סרק.סגור
-
2.יותר קל לאסור בחקיקה תביעות יצוגיות ותביעות סרק נגד אזרחיםמבין 20/03/2024 13:20הגב לתגובה זו10 4כמו להחיל עונשי מינימום על עבריינים ופושעים ולהוציא את המוטיבציה לכל מי שרוצה לקחת עודסגור
-
1.כל כך הרבה שקר ופייק מסביב אז אין פלא שצריכים הרבה עו"אלי 20/03/2024 13:02הגב לתגובה זו10 1במדינה שכמעט כולם משרחסגור