צריכת חדשות מייצרת חרדות; מה עובר על הישראלים בחודשים האחרונים

77% מהישראלים חוו חרדה, 4% בחרדה קיצונית; הציבור הישראלי צורך שידורי חדשות בהיקף גדול כדי לקבל ביטחון, אלא שהחדשות, גורמות לו לחרדה. כך עולה מסקר שהוביל ד"ר גל יעבץ, מהמחלקה למדעי המידע באוניברסיטת בר אילן
 | 

צריכת חדשות בימים אלה, לא עוזרת להפחית חרדה, אלא ההיפך. זו המסקנה שעולה מסקר שנערך השבוע במחלקה למדעי המידע, באוניברסיטת בר אילן. הסקר, אותו הוביל ד"ר גל יעבץ, מהמחלקה למדעי המידע,  נעשה בקרב 504 ישראלים מהציבור היהודי, מיד לאחר מתקפת הטילים האיראנית, והוא מצטרף לסקרים קודמים שערכה המחלקה מאז ה-7 באוקטובר, ובסה"כ 4 סקרים. בסקר נבדקו רמות החרדה של הנשאלים בעקבות האירועים, וכן צריכת המדיה שלהם. 

מהסקר האחרון עלה כי 77% מהנשאלים חוו תחושות חרדה, עוד 4% דיווחו על חרדה קיצונית, בעוד 19% מהנשאלים כלל לא חוו חרדה. כ-40% מהנשאלים, צרכו שידורי חדשות בליל המתקפה, בהיקף, של 3 שעות ומעלה לתוך השעות הקטנות של הלילה.

לדברי יעבץ, "צריכת המדיה הרקיעה שחקים.  למשל בשיא המלחמה, בשבועות הרביעי והחמישי לתוך המלחמה, צרכו למעלה מ-4 שעות ביום, וכאן, בערב הזה לבדו, כ-40% צרכו 3-4 שעות בלבד. למעשה, המשמעות היא שלאורך כמעט כל שעות המתקפה, אנשים היו מחוברים לווריד של החדשות".  

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מהסקר עולה עוד, כי יש רמת אמון גבוהה של הציבור בגופים ממסדיים. יעבץ: " אנו יכולים לראות שלכל אורך האירועים,  כ-73%  מהציבור בחברה היהודית העריכו את דובר צה"ל בתור הגורם האמין ביותר".

מהסקרים הקודמים, אומר יעבץ, בניסיון לבדוק את הקשר ההיסקי בין רמת החרדה לבין צריכת שידורי החדשות, עולה קשר חיובי מובהק: כלומר, שככל שהיקף הצריכה עולה, עולה גם רמת החרדה.

לכאורה יש כאן ממצאים סותרים: מצד אחד חווים חרדה, מצד שני צופים בדובר צה"ל כדי לקבל תחושת בטחון, מצד שלישי, ככל שצופים יותר, רמת החרדה עולה.
"זה לא סותר, אך זה מסביר את המודל הבא: מרגישים חרדה ברמה גבוהה, מרגישים בלחץ, ומחפשים להיאחז במשהו. אז צופים בחדשות, וזה מעלה את מפלס החרדה, ויותר מזה: גורם לאנשים לחפש פלטפורמות נוספות, כמו טלגרם, כדי לקבל יותר ויותר מידע.

"שאלנו אנשים מה גורם להם לצרוך חדשות, והתשובה היתה צורך בתחושת בטחון וצורך בעדכונים. אני לא חושב שזו סתירה. אנחנו לא בהכרח עושים דברים רציונליים ,אנו רוצים לצרוך מידע מהסוג הזה. אתה נכנס לשם ומקבל תיעודים , אבל זה רק גורם להעלות את רמת החרדה. זה מעגל קסמים".

"האירועים האחרונים", אומר יעבץ, גם החזירו לשולחן את "'מדורת השבט'. בשנים האחרונות היתה נטייה מאוד גדולה להספיד את ערוצי המדיה המסורתיים, ביחד עם העלייה של הרשתות החברתיות ופתאום אנו רואים שיש חזרה לשבטיות. מעבר לזה שאנו מדברים עם החברים ,אנו רוצים שיהיה לנו מקום אחד, שבו מישהו יפרש את הדברים במילים שלו".

ומה היו הממצאים לגבי מידת שביעות הרצון מהתקשורת?
"אנו יכולים לראות שבאירוע עצמו, התקשורת סייעה לתחושת בטחון. אך ככל שמתרחקים מהאירועים, זה נשחק. ראינו את זה גם בקורונה. מהר מאוד היתה תחושה של עייפות. אותו דבר לגבי השבעה באוקטובר. הפרשנים והעיתונאים קיבלו בהתחלה מקום מאוד חשוב, אבל כעבור זמן, האמון מתחיל לרדת, כי הדברים חוזרים על עצמם ויש עייפות מדיה. ואז אנשים פונים לרשתות החברתיות. ה-7 באוקטובר היה נקודת שיא, וככל שהתרחקנו מהאירוע, התחילו פרסומות והפרשנים הפסיקו למלא זמן אוויר".
 

יש איזו המלצה מהממצאים?

"המסקנה שאני לוקח מזה ברמה האישית, היא שצריכת חדשות לא עוזרת להפחית חרדה. אם אתה בחרדה, עדיף למצוא אלטרנטיבות על פני צריכת חדשות".

תגובות לכתבה(11):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 10.
    אלו לא ערוצי חדשות,אלה ערוצי שטיפת מח
    שלטון הערב רב 02/05/2024 10:20
    הגב לתגובה זו
    4 0
    שומר נפשו ,בריאותו,ושלוותו יתרחק מלצפות ושלמוע את ערוצי שטיפת המח והטמעת המסרים של בעלי אינטרס,של הממסד,ושל שלטון הערב רב רק נזק
    סגור
  • 9.
    הדג מסריח מהראש
    ג'ק 30/04/2024 11:11
    הגב לתגובה זו
    1 1
    החרדות נגרמות בעיקר מחוסר אמון במנהיגות , בידיעה שהמנהיגים מושחתים לא ישרים ולא מוכשרים להוביל לעתיד טוב יותר אלא להפך . הפכו את ישראל למצורעת ומנותקת בעולם . להאשים את התקשורת זה בריחה מהמציאות . להפך .
    סגור
  • 8.
    אני לא רואה חדשות אף פעם כי זה משעמם.
    ניר אלון 30/04/2024 02:06
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הם סתם מזיינים בשכל.
    סגור
  • 7.
    רואה רק ערוצי טלגרם 15 דקות ביום
    אזרח 21/04/2024 08:19
    הגב לתגובה זו
    2 0
    יודע יותר וממש לא בחרדות שמנסים להכניס את כולם ערוצי החבלה. אתם בחרדות והם סופרים את הכסף!!!!
    סגור
  • 6.
    ערוצי התבהלה מייצרים תבהלה, ערוץ 14 יוצר כיף... (ל"ת)
    ממליץ לכולם לנסות!!! 20/04/2024 19:59
    הגב לתגובה זו
    8 8
    סגור
  • טען עוד
  • מצבנו מצוין
    רואה ונהנה 25/04/2024 15:46
    הגב לתגובה זו
    5 1
    אמרה בת היענה לפני שנטרפה
    סגור
  • 5.
    לא רואה ערוץ 14
    אנג'לה 20/04/2024 18:21
    הגב לתגובה זו
    8 2
    ערוץ ביביסטי מתועב.
    סגור
  • 4.
    המפחידה
    יונה 20/04/2024 17:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא חייבים ליצפות ,יש הרבה ערוצים שאינם חדשותיים
    סגור
  • 3.
    מאוד
    יונה 20/04/2024 17:23
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מפחידה,מבטה מצמית
    סגור
  • 2.
    בעיקר מי שצופה ב 13, ערוץ מפחיד ומלחיץ מאוד (ל"ת)
    אנונימי 20/04/2024 12:56
    הגב לתגובה זו
    6 2
    סגור
  • 1.
    וואו כמה שזה נכון
    שם 20/04/2024 12:10
    הגב לתגובה זו
    4 1
    לא לשכוח שהאינטרס (מודע או לא מודע) של חברות החדשות הוא לייצר חרדה. למה? כי זה מייצר יותר צפייה = יותר רווחים. לכן, בכוונה או לא, הערוצים המצליחים ביותר הם אלו שמדווחים בצורה מחרידה במיוחד. אפשר להרגע... זו לא המציאות.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות