אינפלציה – עלייה לצורך עלייה
מדדי המחירים לצרכן בישראל ובארה"ב שפורסמו בשבוע שעבר הבהירו נקודה חשובה ומהותית מאוד: האינפלציה כאן, ולא רק שהיא כאן, היא אינה עומדת לעזוב בקרוב. בשבוע שעבר הבענו את החשש מכך שהאינפלציה עלולה להפתיע כלפי מעלה ולאחר מדד אפריל ניתן לומר: אשר יגורנו בא לנו
מדד חודש אפריל מציג תמונה מדאיגה של אינפלציה שבחלקה נובעת מגורמים מקומיים וחלקה חיצוניים. הרכיב שהשפיע במידה הרבה ביותר על המדד נבעה מזינוק חד ברכיב "הוצאות על נסיעות לחו"ל וטיסות בארץ" אשר זינק ב 11% ותרם 0.4% למדד כולו. בעבר היינו מבטלים את העלייה הזו בשל ההשפעה העונתית שלה. היינו, המחירים עולים בתקופות של חופש (פסח) ולהיפך. הפעם זה שונה.
אחוז שינוי שנתי, כל חודש לעומת מקבילו אשתקד, בעשור האחרון
השוני נובע מכך שחלק ניכר מהעלייה נגרם בשל ירידה חדה בהיצע הטיסות. הביקוש קיים, אולם בשל המצב הביטחוני מספר רב של חברות תעופה ובעיקר חברות שמפעילות טיסות שכר, הודיעו על השעיית הפעילות בישראל, מה שגרם לזינוק במחירים. בנוסף, מחירי המזון המשיכו לזנק, עלייה שניתן לייחס אותה בעיקר למחירי הסחורות בעולם שרשמו עלייה חדה מתחילת השנה. לצד אלו, הרכיבים שקשורים לשוק הדירות הרימו אף הם ראש, מה שהופך את הסיטואציה למטרידה. הבעייתיות במצב הנוכחי נובעת משתי סיבות.
הראשונה טמונה בכך שכפי שניתן לראות בגרף שמצורף לעיל, האינפלציה אמנם ירדה מנקודת השיא שלה, אולם היא שוהה ברמה של 3% שנתית כבר זמן לא מועט בניגוד לרמה ממוצעת נמוכה בהרבה במשך כחמש שנים עד הקורונה. הנקודה השנייה מטרידה אף יותר. המדד פורסם ביום רביעי. מאז לא נשמעה תגובה מצד משרד האוצר למדד הגבוה. האם אף אחד באוצר לא חושב שמן הראוי נוכח החריגה בקצב עליית המחירים, להשמיע קול ולהציע לפחות שהנושא נמצא תחת בחינה מתוך כוונה לנקוט בפעולה כלשהי על מנת להתמודד עם ההאצה בקצב עליית המחירים? האם הנושא לא מספיק חשוב כדי שנדע מה גישתו של האוצר לעניין וכיצד הוא מתכוון להתמודד איתו? הרי עצם ההתעלמות (!!!) מהמצב עלולה לגרום להאצת בעליית המחירים.
למשל, חלקו של הציבור שמתעתד לרכוש דירה ימהר לבצע את הקנייה מתוך חשש להמשך עליית מחירים בשל היעדר מדיניות ממשלתית בנושא, מה שעלול להאיץ עוד יותר את קצב עליית המחירים. הלו, שם באוצר, מישהו שומע אותנו? ספרו לנו מה דעתכם על בנושא על מנת שניערך כנדרש. בהינתן המצב הנוכחי של מדיניות אנמית מצד האוצר, בנק ישראל יבוא "לעזרתנו". טוב, בעצם לא כל כך לעזרתנו אבל לפחות כרגע הוא המבוגר האחראי.
בנק ישראל לא יוריד את הריבית כדי למנוע המשך חריגה מיעד האינפלציה. הציבור והמגזר העסקי אמנם יאלצו להמשיך ולשלם עלויות מימון גבוהות, אבל בהינתן הדממה במשרדי האוצר, ניתן לברך על העמדה של בנק ישראל. כאן בדרך כלל מגיעה השורה שבה אנחנו כותבים שלאור זאת, יש לשמור על מח"מ קצר. אז כן, עדיין מח"מ קצר. התמריץ להאריך מח"מ עדיין קטן למדי נוכח השיפוע המתון (ההפרש בין 2-10 עומד על כ 0.4% בלבד), ולכן אנחנו נמשיך להתכרבל במח"מ שבין שנתיים לשלוש ובנוסף נטה קלות את הרכב התיק לטובת הרכיב הצמוד הקצר. תודיעו לנו כשהאור במשרד האוצר יידלק.
בשבוע שעבר פורסם גם מדד המחירים לצרכן בארה"ב. המדד עלה ב 0.3% בהתאם לציפיות. מה רבה הייתה השמחה בשוק. אושר גדול נראה על פניהם של המשקיעים לאחר שהמדד לא עלה מעבר לציפיות וכעת קצב עליית המחירים השנתית הואט מ 3.5% ל 3.4%. אין ספק, סיבה למסיבה. וכשיש מסיבה, מגיעים ה party poppers. אנחנו. התקשורת הכלכלית בישרה את הבשורות המרגשות לפיהן קצב האינפלציה ירד לראשונה מזה שלושה חודשים. מספרית, זה נכון. אלא שלכל מגמה קצרת טווח (במקרה הזה קצרה מאוד), יש מגמה ארוכת טווח. הגרף שמצורף למטה מתאר את השינוי השנתי בקצב עליית המחירים בעשר השנים האחרונות.
באופן לא מפתיע בכלל, הגרף הזה זהה כמעט לחלוטין לגרף שמצורף בתחילת הסקירה שמתאר את אותם נתונים אבל בישראל. המגמה היא ברורה לחלוטין ויש להכיר בה. גן העדן האינפלציוני שאיפיין את עשר השנים לערך שקדמו לקורונה, הסתיים. העולם עבר למשטר חדש שבו האינפלציה קפצה מדרגה וכפי שהדברים נראים כעת, המשטר הזה עומד ללות אותנו עוד זמן לא מבוטל. האמירה לפיה "The trend is yor friend" כבר מזמן לא היתה כל כך ברורה. התקווה לפיה קצב האינפלציה יירד לקצב אותו חווינו עד לקורונה נטועה בעיקר בכך שהיינו בטוחים שהעולם השתנה לתמיד והגלובליזציה הורידה את האינפלציה באופן קבוע, או לפחות לזמן ארוך. אלא שאירועי הקורונה לצד העלייה במתח הגיאו פוליטי בעולם גרמו לעליית מדרגה באינפלציה שעומדת להיות חלק חשוב ופחות סימפטי בחיינו.
העימות הביו גושי בין המערב לגוש המדינות שמתאפיינות במשטרים טוטליטריים לצד התפתחות הטכנולוגיה גורם לדה גלובליזציה שמשמעותה היא בעיקר הסתגרות פנימית והטלת חסמי מסחר מה שכמובן מזין את עליית המחירים. לדוגמה ניקח את תעשיית הרכבים החשמליים. בשבוע האחרון הטיל הממשל בארה"ב מכסים כבדים על כלי רכב חשמליים שמיוצרים בסין.
בין שהצעד הזה נעשה מתוך כוונה להגן על יצרני רכב חשמליים בארה"ב ובין שהוא נעשה בשל שיקולים פוליטיים, יש בזה כדי לתרום לעליית המחירים. נזכיר עוד שלצד העלאת המכסים על כלי רכב סיניים, המכסים הועלו באופן חד על שלל מוצרים אחרים מאלומיניום ועד מנופים. בהינתן עליית המתח הגיאו פוליטי בעולם, כל משק דואג למלא את מחסניו. במקביל לכך, החלה מגמה של הצטיידות בסחורות מכל הסוגים, הן תעשייתיות, הן חקלאיות וגם מתכות יקרות. מדד מחירי הסחורות זינק מתחילת השנה ב 9% לרמה הגבוהה ביותר בשלוש עשרה החודשים האחרונים.
נחושת, שהיא הסחורה הכי שימושית בעולם רשמה מתחילת השנה זינוק של 31% (!!!). למי שתוהה מה היא ההשפעה של עליית מחירי הנחושת, מומלץ להביט בגרף במצורף אשר מתאר את המתאם בין מחירי הנחושת לאינפלציה בארה"ב.
המתאם בין מחירי הנחושת לאינפלציה בארה"ב
בקיצור, האינפלציה אינה תופעה חולפת. עליית האינפלציה היא שינוי מבני שמתרחש בכלכלה הגלובלית. הנה המלצה. בימים שבהם מתפרסם מדד המחירים לצרכן מומלץ לנסוע לחוף הים, לפתוח כיסא נוח ולהביט על השקיעה. זאת מאחר ועשירית האחוז לכאן או לשם אולי ישפיעו על המסחר באותו יום ואולי אף לאורך כמה ימים, אבל זה לא יותר מאשר רעש לא חשוב. המגמה ארוכת הטווח כעת היא למעלה ולכך צריך להתייחס. לא "סחרור אינפלציוני" כמאמר חלקים נרחבים בעיתונות הכלכלית, אבל עליית מדרגה שלפי שעה נראית ככזו שתלווה אותנו עוד זמן לא מועט.
עידן אזולאי הוא מנהל השקעות ראשי סיגמא בית השקעות, מבית סיגמא קלאירטי.
*****
הכותב ובית ההשקעות עשויים להחזיק בניירות ערך שמוזכרים במאמר. אין לראות בנאמר תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם ואינו מהווה ערובה או מדד כלשהו לרווח ותשואות עתידיות.
סיגמא בית השקעות בע"מ ו/או חברות קשורות אליה (להלן: "קבוצת סיגמא") עוסקת בעצמה ו/או באמצעות חברות קשורות בפעילויות בשוק ההון ומשכך הינה תאגיד קשור לגופים המוסדיים ו/או למשווקים (להלן יחד: "גופים קשורים") ומתוקף כך, בין השאר, בעלת זיקה לנכסים פיננסיים המונפקים ו/או המנוהלים ו/או המשווקים על ידם. מסמך זה, לרבות הסקירה, המידע, הנתונים, ידיעות, ניתוחים, הערכות, דעות, תחזיות, טקסט ו/או תמונות המתפרסמים בו (להלן: "המידע" או "הסקירה" לפי העניין) מסופקים כשירות לקוראים. אין בסקירה זו אלא הבעת דעה בלבד מתוך מטרת הבאת מידע כללי המתבסס על הידוע ביום פרסום הסקירה הגלוי והציבורי ו/או מקורות מידע אחרים אשר בעיני כותבי הסקירה ניתן להתייחס אליהם כאמינים אך המידע לא אומת בדרך עצמאית על ידי עורכי הסקירה ומשכך לא ניתן להיות ערבים לדיוק הפרטים שנכללו בה ו/או לשלמותה ובכלל זה לא ניתן להתחייב שבמידע לא ייכללו טעויות או שגיאות ויש לראות את הדברים הכתובים באופן מתאים וכמובן בכפוף לשינוים שחלו בזמן ממועד עריכת הסקירה ובכל מקרה אינה מהווה תחליף למידע המופיע בתשקיפי ההנפקה של הנכסים הרלוונטיים ו/או בדיווחים הנוגעים אליהם מכל מין וסוג שהוא, ככל שמוזכרים. מבלי לגרוע מכלליות האמור, המידע ו/או מצב השוק ו/או האנליזות עשויים להשתנות ואין לראות במידע ו/או בסקירה כשלמים וכממצים, ובין השאר, בקשר לכל ההיבטים הנוגעים לני"ע ו/או לנכסים פיננסים כלליים ו/או ספציפיים המוזכרים בו, ככל שמוזכרים, במישרין ו/או בעקיפין ו/או על דרך ההפניה ואין לראות במידע המלצה או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, או הצעה, או הזמנה לקבלת הצעות, או שיווק השקעות, בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא, לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות ו/או או עסקאות כלשהן ואין לראות בה כייעוץ בדבר כדאיות ההשקעה ו/או כהצעה או כשידול, במישרין ו/או בעקיפין, כהתייעצות עם יועצים חיצוניים ובכלל זה יועץ השקעות מוסמך ויועץ מס. מבלי לגרוע מן האמור, ולמען הסר ספק, הנכסים המוזכרים בסקירה עשויים שלא להתאים לקורא הסקירה ומודגש שהסקירה אינה מביאה בחשבון את מטרות ההשקעה, המצב הכלכלי והצרכים הייחודיים של כל משקיע. קבוצת סיגמא אינה מחויבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים ו/או עדכונים במידע ו/או בסקירה מראש או בדיעבד. קבוצת סיגמא לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד, ישיר או נסיבתי, הנובע מהסתמכות על המידע, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי הקורא או המשתמש. קבוצת סיגמא ו/או בעלי שליטה ו/או בעלי עניין במי מהם ו/או מי מטעם כל אלה, עשויים בהתאם למגבלות החוק, עבור עצמה ו/או עבור לקוחותיה ו/או באופן אחר, להחזיק, למכור, לרכוש ו/או להתעניין מעת לעת במידע ו/או במסחר הקשור לניירות ערך ו/או לנכסים לרבות הנכסים הפיננסיים הנזכרים במסמך זה בצורה ישירה ועקיפה. כן עשויה קבוצת סיגמא להתקשר בעסקאות ו/או להעניק שירותים לחברות הנזכרות במידע או חברות הקשורות אליהן, בין במישרין ובין בעקיפין. אין לעשות שימוש בסקירה זו ללא רשות מפורשת בכתב מקבוצת סיגמא והיא אינה מיועדת אלא למי שהומצאה לו על ידי קבוצת סיגמא. ככל שמוזכרות תשואות ו/או דירוגים ו/או ביצועים אחרים של נכסים פיננסים ו/או מדדים וכיוצ"ב בסקירה, אין בכך בכדי להבטיח תשואות/ דירוגים/ ביצועים דומים בעתיד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.בנק ישראל קופא ולא עושה כולם ולא מתכוון לעשות משהו. (ל"ת)שי.ע 19/05/2024 22:04הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.כתבה מצוינת. תודה (ל"ת)קובי 19/05/2024 21:02הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.הלוואי,שרק תעלה.אני מרוויח מזה. (ל"ת)ביבי הקוסם 19/05/2024 16:53הגב לתגובה זו4 0סגור
-
4.ברשתות הגדולות יש באופן קבוע מבצע 40% הנחהכלכלן 19/05/2024 16:42הגב לתגובה זו1 3האינפלציה היא קומבינה של בעלי ההון השמאלנים והפקידים באוצר להפיל את ממשלת הימין.סגור
-
3.מעולהרוני 19/05/2024 15:49הגב לתגובה זו6 0ככה בועת החוב שיצרו החזירים תתפוצץ חזק בפנים ותכאיב לכולם.סגור
- טען עוד
-
2.עצירת האינפלציהדפנה 19/05/2024 13:26הגב לתגובה זו14 6ע"י עצירת הביזה הנוראית שמבצעת ההנהגה החרדית הארורה בקופת המדינה. די להדפיס כסף.סגור
-
הבעיה היא לימודי הליבה של החרדיםבת אל 19/05/2024 22:40הגב לתגובה זו0 0המתועבים מסרבים ללימודי ליבהסגור
-
1.יהיה מעל 4אחוז השנה (ל"ת)צורי 19/05/2024 13:17הגב לתגובה זו8 2סגור