כולם מחכים לתותח הלייזר שיגן על ישראל - האם התקוות מוגזמות?

 | 

מערכת הלייזר, מגן אור, שאמורה לנטרל טילים של האויב בדיוק רב ובעלות נמוכה מפותחת על ידי רפאל ואל אופ של אלביט מערכות לצד מפא"ת (גוף הפיתוח של משרד הביטחון). את התותח עצמו מפתחות רפא"ל לצד לוקהיד מרטין, על הלייזר אחראית אל אופ של אלביט מערכות. 

הלייזר נתפס כשינוי כללי המשחק במלחמה, והוא נבדק בחודשים האחרונים ונמצא בישורת האחרונה של הפיתוח והיישום לשטח. לייזר כבר משמש לישומים צבאיים, אבל המערכת שמפותחת אמורה להיות עליית מדרגה עם הגנה מרשימה על הגבולות בעלות נמוכה ומול כמות גדולה של איומים. כל הגופים המעורבים הגבירו מאז פתיחת המלחמה את קצב הפיתוח, פיזיקאים ואנשי טכנולוגיה נוספים עובדים ללא הפסקה לקצר את היעד להפיכת המערכת למבצעית. 

תותח הלייזר ישמש כתגבור לכיפת ברזל והוא ייגן מפני רקטות, טילים, רחפנים ויהיה חלק ממערך החימוש של הספינות ומטוסי הקרב לצורך תקיפה והגנה. השימוש בלייזר יהיה עד לטווח של 10 קילומטר, כשהפגיעה של הלייזר באיום שורפת אותו. המערכת אמורה להיות תוך חודשים כבר בשטח אך כדי להביא אותה לשימוש מבצעי רחב לרבות הצטידות וחימוש יצטרכו עוד זמן. על פי ההערכות זה יהיה בתחילת שנה הבאה. אלו הערכות, זה יכול כמובן להשתנות. כך או אחרת, מדובר בהגנה חשובה על השמיים. ההגנה תהיה נגד טילים לטווח קצר, פצצות מרגמה, רקטות, וגם נגד רחפנים וכלי טייס ללא טייס. הלייזר משוגר ופוגע במהירות באובייקט, אך לאובייקט לוקח כמה שניות עד לפיצוצו. זה הפוך לרעיון של כיפת ברזל שהשיגור בה לוקח כמה שניות וכשיש פגיעה הנטרול מידי. מערכת הלייזר לא ישימה נגד טילים בליסטיים ארוכי־טווח.
 

הבעיה הגדולה של מערכת הלייזר היא שאינה מסוגלת לפעול במזג אוויר מעונן וכשיש ראות לקויה. היתרון הגדול הוא בעלויות הנמוכות מאוד לעומת כיפת ברזל.  השאלה אם מדובר במוצר שייתן הגנה כוללת והתשובה היא לא. הוא אמור להיות חלק מרובדי ההגנה, כשהוא מוגבל לירי בטווח של עד 10 קילומטר. מעבר לכך, הוא יורה ב"טור", ונראה שהוא יתקשה כאשר מאותו המשגר יורים רקטות ברצף, אלא אם יציבו מספר תותחי לייזר שזאת כנראה הכוונה. בכל מקרה, מדובר על גיבוי, עזרה ותמיכה לכיפת ברזל ואולי פתרון משמעותי מול רקטות ורחפנים, אבל רק חלק ממערך ההגנה לצד קלע דוד וטילי החץ שהם לטווחים ארוכים יותר.

כותרת ראשית

- כל הכותרות


 

היסטוריה על הלייזר

טכנולוגיית הלייזר התחילה בשנות ה-60 עם פיתוח לייזרים לשימושים מדעיים ותעשייתיים. בשנות ה-70 וה-80, צבאות ברחבי העולם הבינו את הפוטנציאל והחלו לפתח מערכות נשק מבוססות לייזר. דוגמא מוקדמת לכך היא מערכת ה-MIRACL של הצבא האמריקאי, שנועדה להגנה מפני טילים בליסטיים.

מערכות לייזר כמו ה-IRON BEAM של ישראל, המפותחת על ידי רפאל ואל אופ של אלביט, וה-P-HEL של ארה"ב מיועדות להשמיד טילים ומזל"טים בעזרת קרני לייזר בעוצמה גבוהה. מערכות אלו חסכוניות ויעילות, במיוחד בהשוואה לטילים מסורתיים. עלות יריית לייזר נעה בין 1 ל-10 דולר בלבד, לעומת טיל מיירט של כיפת ברזל שעולה עשרות אלפי דולרים ליחידה ואפילו יותר מכך. 
 

לייזרים אקטיביים ולא קטלניים משמשים צבאות כבר תקופה ממושכת במטרה להדליק חומר נפץ מרחוק ולייצר הפרעות לא קטלניות כמו עיוור זמני של חיילי אויב או ציוד אלקטרוני שלהם.

החברות הביטחוניות בתחום הלייזר

לוקהיד מרטין
לוקהיד מרטין היא אחת החברות המובילות בתחום טכנולוגיית הלייזר הצבאית. החברה פיתחה מערכת לייזר בהספק של 300 קילוואט כחלק מתוכנית HELSI. מערכת זו נועדה להתמודד עם איומים כמו טילים ומטרות נוספות בעוצמות גבוהות. בנוסף, לוקהיד מרטין פיתחה את מערכת ה-ATHENA (Advanced Test High Energy Asset) - מערכת לייזר ניידת שמשמשת להפלת מזל"טים וכלי טיס קטנים. לוקהיד גם פיתחה מערכת לייזר 50 קילוואט שמותקנת על רכבי Stryker של הצבא האמריקאי, המערכת נועדה להגנה מפני איומים אוויריים קצרי טווח כמו מזל"טים וטילים.
 
BlueHalo
מערכת LOCUST של BlueHalo, שמסוגלת להמיס חלקים רגישים של מזל"טים תוך שניות, נפרסה בהצלחה במזרח התיכון מאז 2022.
 
Raytheon
מפתחת מערכות לייזר רבות לשימושים שונים, כולל מערכות לייזר בהספק של 50 קילוואט לשימושי הגנה אווירית קצרת טווח.
 
התעשייה הביטחונית בישראל
אלביט מערכות', רפאל והתעשייה האווירית לישראל (IAI) ממלאות תפקיד מרכזי בפיתוח טכנולוגיות לייזר צבאיות מתקדמות. אלביט מערכות פיתחה את מערכת ה-C-MUSIC (Commercial Multi-Spectral Infrared Countermeasure), שנועדה להגן על כלי טיס אזרחיים וצבאיים מפני טילים מונחים באינפרה-אדום. מערכת זו מבוססת על טכנולוגיית לייזר מתקדמת שמספקת שכבת הגנה נוספת לכלי הטיס. התעשייה האווירית פיתחה את מערכת ה-Drone Dome, שנועדה להגן מפני מזל"טים עוינים באמצעות לייזר בעוצמה גבוהה. מערכת זו כוללת יכולות זיהוי והשמדה של מזל"טים תוך שניות, והיא מהווה חלק חשוב במערך ההגנה האווירי של ישראל.

יש חברות ומדינות נוספות שפועלות בתחום הלייזר הצבאי. בריטניה מפתחת את תותח הלייזר דראגון פייר, לסין יש פיתוחים בתחום שלא ברור באיזה שלב הם נמצאים  וגם לרוסים ולהודים יש מערכות בתחום.

התפתחויות מהתקופה האחרונה בתחום הלייזר הצבאי

<

מערכת HELIOS - מערכת זו של לוקהיד מרטין נפרסה על ספינות קרב של הצי האמריקאי ומשלבת לייזר בעוצמה גבוהה עם יכולות סיור והפרעה אופטית. ניסויים מוצלחים הראו יכולת להשמיד מטרות אוויריות וימיות.
 

ניסויים במזרח התיכון -  מערכת LOCUST של BlueHalo שימשה בהצלחה להפלת מזל"טים וטילים. המערכת יכולה להמיס חלקים רגישים של מזל"טים תוך שניות, והיא משמשת כיום בכמה זירות לחימה במזרח התיכון.
 
מערכת DE M-SHORAD - מערכת זו כוללת לייזרים בהספק של 50 קילוואט המותקנים על רכבי Stryker של הצבא האמריקאי ונועדה להגן על הכוחות מפני איומים אוויריים קצרי טווח כמו מזל"טים וטילים.

 

כמה זה עולה? טכנולוגיית הלייזר מציעה פתרונות חסכוניים במיוחד בהשוואה למערכות הגנה מסורתיות כמו כיפת ברזל. עלות כל יריית לייזר נאמדת בין 1 ל-10 דולר בלבד, בעוד שטיל מיירט של כיפת ברזל עשוי לעלות עשרות אלפי דולרים.
 

הלייזר והתעשייה הביטחונית המקומית

ישראל היא אחת המדינות המובילות בעולם בתחום טכנולוגיית הלייזר הצבאית. מערכת ה-IRON BEAM, המפותחת על ידי רפאל מערכות לחימה מתקדמות ואלביט מערכות, נועדה להתמודד עם איומים אוויריים כמו טילים ומזל"טים. המערכת מבוססת על קרני לייזר בעוצמה גבוהה, והיא מסוגלת להשמיד איומים תוך שניות. ניסויים מוצלחים הראו את היכולת של המערכת להגן על אזורים מיושבים בצורה יעילה וחסכונית. רפאל ואלביט ממשיכות  לפתח ולשפר את המערכת ולהתאים אותה לאיומים המודרניים בשדה הקרב.
ההערכה היא שתותחי הלייזר של רפאל ואלביט יהיו מוכנים לשימוש מבצעי מלא בתחילת שנת 2025. הפיתוח המתקדם והניסויים המוצלחים מצביעים על כך שמערכות אלו יוכלו להציע הגנה אפקטיבית ומשמעותית נגד מגוון איומים אוויריים בתוך זמן קצר יחסית.
 

הבעיות של השימוש בלייזר?

בשימוש בלייזר צבאי יש גם אתגרים לא מעטים שמקשים על הפיכתו לטכנולוגיה מבצעית בשדה הקרב. האתגר הגדול מכולם הוא השימוש במזג אוויר קשה. קרני הלייזר רגישות לתנאי מזג אוויר קשים כמו ערפל, גשם, עננות ועשן. תנאים אלו יכולים להקטין את יעילות הקרן או אף להפוך אותה לבלתי אפקטיבית לחלוטין. כמו כן, אבק וחלקיקים באוויר יכולים להפריע למעבר הקרן ולפגוע בדיוק ובאפקטיביות שלה.
 
אתגר נוסף הוא הצורך האנרטי של המערכות לייזר. מערכות לייזר בהספק גבוה דורשות כמות גדולה של אנרגיה על מנת לפעול בצורה יעילה. אספקת האנרגיה הנדרשת בשדה הקרב מציבה אתגר משמעותי, במיוחד במערכות ניידות או כשהמערכת מותקנת על כלי רכב צבאיים. יצירת מקורות אנרגיה ניידים ויעילים שמסוגלים לספק את הכמות הנדרשת של אנרגיה היא אתגר טכנולוגי שעדיין נמצא בפיתוח.

מעבר לכך, שימוש לייזר מייצר חום רב שעלול לגרום לנזק למערכת עצמה. יש פיתוחים מקבילים של מערכות קירור טובות ויכולות פיזור חום, אך הצורך בשיפורים יתעצם ככל שהמערכות האלו יהיו יותר מבצעיות ועם פעילות ועוצמות רבות יותר.

כדי שהלייזר יהיה אפקטיבי, עליו להיות מכוון בצורה מדויקת על המטרה. תזוזות קלות של המערכת או של המטרה עלולות לפגוע ביעילות הקרן. למרכזי המו"פ של החברות הביטחוניות יש אתגר ביצירת מערכות הכוונה מתקדמות שמסוגלות לשמור על דיוק מירבי גם בתנאי תזוזה ורעידות.

אתגר נוסף שהמערכות הקיימות מתגברות עליו וכך גם המערכת הישראלית כך נמסר מתוצאות הניסויים הוא יכולת המעקב אחרי המטרה תוך כדי התבייתות עליה. כך או אחרת, נראה שהבעיה הגדולה ביותר היא הקושי לפעול בתנאי מזג אוויר קשים. וזה קריטי אחרי הכל, מי שקובע מתי יורים הוא האויב והוא יכול לבחור תנאי מזג אוויר קשים בהם המערכת תתקשה או לא תדע להתמודד עם האיום.

מצד שני, גם במזג אוויר קשה, העלות הזולה של השיגור לייזר מאפשרת לירות כמות גדולה של לייזר כך שסיכויי הפגיעה עולים. זה כנראה היתרון הגדול של המערכת - היכולת לשגר מספר מאוד גדול של שיגורים-יריות בעלות נמוכה. השימוש השוטף במערכת זול יחסית, אם כי צריך לזכור שעלות הפיתוח, והעברת המערכת ליישום בשטח, כולל ההתקנה, יקרה.
 

תגובות לכתבה(27):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 25.
    חלם ונפוטיזם
    אבי 29/08/2024 17:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זה משפט המפתח בכתבה: מערכות אלו חסכוניות ויעילות, במיוחד בהשוואה לטילים מסורתיים. עלות יריית לייזר נעה בין 1 ל-10 דולר בלבד, לעומת טיל מיירט של כיפת ברזל שעולה עשרות אלפי דולרים ליחידה ואפילו יותר מכך. איזה מוטיבציה יש לרפטל לפתח מערכת שפוגעת לה בהכנסות מהטילים?? במדינת חלם נתנו לרפאל לפתח תחליף לפרה החולבת הטילים.
    סגור
  • 24.
    נתניהו לא העביר תקציב מדינה וגרם לשנתיים עיכוב
    איל 29/08/2024 15:27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כדי שגנץ לא יהיה ראש ממשלה , לא הועבר תקציב מדינה, רפאל התייבשו שנתיים בפיתוח היום יכולה הייתה להיות לישראל מערכת עובדת לתיפארת
    סגור
  • 23.
    תותח לייזר ישראלי קיים ועובד כרגיל יש מושחת שמונע השמתו
    דןדן 28/08/2024 14:11
    הגב לתגובה זו
    1 1
    תותח לייזר ישראלי קיים ועובד כרגיל יש מושחת שמונע השמתו בצבא!
    סגור
  • 22.
    כמו תמיד מערכות הגנה רק מביאות עוד ועוד התקפה עלינו
    ישראל 03/06/2024 10:25
    הגב לתגובה זו
    3 1
    מתי יבינו שבהגנה אנחנו בסדר . בהתקפה אנחנו הכי חלשים שיש .. ומי שלא מבקיע שער בסוף מקבל שלושה
    סגור
  • 21.
    האנגלים הכי מתקדמים בזה..יש להם כבר תותח פעיל לטווח קצר (ל"ת)
    רפי 03/06/2024 07:39
    הגב לתגובה זו
    0 2
    סגור
  • טען עוד
  • 20.
    לייזר רק מחמם את האובייקט,לא בטוח שמספיק כדי לפוצץ אותו
    כ׳ 03/06/2024 03:31
    הגב לתגובה זו
    3 1
    לא יעיל נגד המון סוגים של טילים (אם לא כולם). בקיצור, לא לבנות על זה... זה לא מה שיציל...
    סגור
  • 19.
    ישקיעו מליונים, ובסוף במתקפה המשולבת הראשונה ישמידו לנו
    צור 02/06/2024 14:51
    הגב לתגובה זו
    6 0
    את המערכת. אסור להסתמך על הגנה. רק תפיסת האויב בכללותו כאויב, ותקיפה של "חפים מפשע", יכול להציל את העתיד שלנו. כל דבר אחרת נתון לכישלון קונספציאלי
    סגור
  • 18.
    תותח הליזר
    GOLDI 02/06/2024 08:33
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אני מאד מקווה ומאחל שהתכניות והיצור יוכיחו את עצמם ובהקדם !!! או שזאת "שיטה" להוציא כסף לכאורה כמו המכון בנס-ציונה עם תרופת החיסון נגד קורונה !!!???
    סגור
  • 17.
    יש הגנה מפני ליזר פשוטה ויעילה
    ילדי ישראל 02/06/2024 07:29
    הגב לתגובה זו
    7 1
    טוב שצהל לא יסתמך על הלייזר. יש הגנות והאוייב לא ייב בחיבוק ידיים. בלי אשליות ההגנה הטובה ביותר התקפה והרחקת/השמדת האיום .
    סגור
  • 16.
    כשל מערכתי ...בנושא ההגנה והסביר
    נניח שכיפת ברזל לא היתה ,טילים היו פוגעים במרכזי א 01/06/2024 20:30
    הגב לתגובה זו
    6 3
    נניח שכיפת ברזל לא היתה ,טילים היו פוגעים במרכזי אוכלוסיה פוגעים באזרחים .מה היה אז קורה צבא ההגנה היה הופך לצבא ההתרפה ומשמיד את הטרור בתוך זמן קצר.ומונע את הטרלול שיש לנו עכשיו.כיפת ברזל וכל הגנה אחרת אמורים להיות נספח להתרפה אך ההיפך קרה כל הצבא והכוונה לגנרלים הבחירים כולל הפולטיקאים התרכזו בהגנה וטכנולוגיה כאשר מוחמד בא עם כפכפים טרנינג וטרקטור ועשה מה שעשה
    סגור
  • 15.
    יירוט במחיר זול
    מתעניין 01/06/2024 17:20
    הגב לתגובה זו
    1 0
    פרסמו לאחרונה על מערכת יירוט שפותחה בבריטניה. נדמה לי שמבוססת על גלי רדיו ומחיר יירוט פחות מחצי דולר. אפשר בבקשה לקבל הסברים במה מדובר ?? מה עקרון העבודה ?? יתרונות וחסרונות.
    סגור
  • 14.
    כאשר הלייזר יהיה מבצעי לבנון חייבת לההרס עד היסוד. (ל"ת)
    יוסי 01/06/2024 15:37
    הגב לתגובה זו
    9 0
    סגור
  • 13.
    בקנה
    ישמשהו 01/06/2024 14:51
    הגב לתגובה זו
    8 0
    עובדים על משהו גדול יותר-"כיפת בטון " הולכים לבנות גג בטון ענק מעל כל המדינה כח פעם שיהיו טילים הגג יסגר והטילים לא יפגעו
    סגור
  • 12.
    יש עוד מדינות שמפתחות נשק לייזר
    אביאל 01/06/2024 14:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    למשל גרמניה ובריטניה. וכמובן גם סין. משום מה הכתב לא התעכב על החברות שם.. למרות שחלקן נסחרות בבורסה
    סגור
  • 11.
    האם הלייזר יביא לשוויון בנטל?
    אליעזר 01/06/2024 14:07
    הגב לתגובה זו
    3 11
    חילונים וחרדים חד הם
    סגור
  • 10.
    מדיניות רופסת של הכלה ומגננה
    יצחק שדה 01/06/2024 12:54
    הגב לתגובה זו
    6 2
    הבעייה היא לא בכלי הגנה. הבעייה נעוצה במדיניות הגנתית ולא התקפית. מה שעשינו ב48 ב56 וב67 נשכח לצערנו עקב מדיניות רופסת
    סגור
  • 9.
    הצעה להתקפה.
    ץץץ 01/06/2024 12:12
    הגב לתגובה זו
    3 0
    צריך להמציא משהו שיגרום לטילים רחפנים כטבמים וכו ל ה ס ת ו ב ב לאחור ולחזור למקום ממנו נשלחו.
    סגור
  • 8.
    המון מגבלות
    מירי רקב 01/06/2024 11:53
    הגב לתגובה זו
    2 0
    כל מה שהחמאס יצטרך לעשות זה להקשיב לתחזית. גשם? יאללה מטר מרגמות אובך? מלחמה! אבק ממצרים? משלוח מנות חמאסטני!
    סגור
  • 7.
    ברור שבארץ מחכים להצבה מסיבית של תותחי הלייזר
    Judge Dredd 01/06/2024 11:37
    הגב לתגובה זו
    4 0
    זה יתן מענה לאיומים האוויריים של החיזבאללה בימים של מזג אוויר טוב. עד אז, צריך לאמן כוחות בחשאיות ולהכנס באם אמא שלהם, כשהאיום הקרטי מנוטרל.
    סגור
  • 6.
    אני מחכה למשהו יותר חשוב
    מריה 01/06/2024 11:02
    הגב לתגובה זו
    44 20
    גיוס כל החרדים לצבא הוא צעד שובר שוויון וחשוב מעין כמוהו במלחמה הארורה שלנו
    סגור
  • 5.
    עדיין נשארת הבעיה המרכזית של אי זיהוי רחפנים במכם (ל"ת)
    Bill Hwang 01/06/2024 10:19
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • 4.
    מה עם התקפה ?
    שאול 01/06/2024 09:15
    הגב לתגובה זו
    37 5
    ישראל חייבת תמיד לתקוף ראשונה . לצורך זה חייבת לשנות דיסקט ולעבוד על אמצעים התקפיים אכזריים שוברי שוויון בגדול ..
    סגור
  • 3.
    האם זה יעיל נגד אדם? (ל"ת)
    גל 01/06/2024 08:53
    הגב לתגובה זו
    7 0
    סגור
  • מה עם לייזר נגד הנוכל? (ל"ת)
    משה - חיפה 01/06/2024 21:56
    הגב לתגובה זו
    3 5
    סגור
  • 2.
    עוד עגל זהב מיותר (ל"ת)
    ישראל 01/06/2024 08:29
    הגב לתגובה זו
    2 11
    סגור
  • ישראל , לא הבנתי אותך .......... (ל"ת)
    אריק 01/06/2024 14:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    הבעיה היא שניתן להתגבר עליו בקלות
    89 01/06/2024 08:15
    הגב לתגובה זו
    2 1
    תחשבו על אפולו 11. אני לא רוצה לעזור לאויבים, אז תחשבו לבד על אפולו 11.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות