איל ארגוב
צילום: אייל טואג

ראש אגף מאקרו כלכלה בבנק ישראל: "הגירעון צפוי לטפס ל-7%"

 ד"ר אייל ארגוב העריך במסגרת כנס "המכון למדיניות כלכלית" של המכללה האקדמית גליל מערבי כי המלחמה צפויה לעלות 250 מיליארד שקל, כש-150 מיליארד מתוכם הם הוצאות ביטחון
איתן גרסטנפלד | (8)
נושאים בכתבה בנק ישראל גרעון

"הגירעון התקציבי קפץ מ-1% בשנה ל-4% וצפוי לעלות ל-7% והמלחמה צפויה לעלות 250 מיליארד שקל, כש-150 מיליארד מתוכם הם הוצאות ביטחון", כך מעריך היום ראש אגף מאקרו כלכלה בבנק ישראל, ד"ר אייל ארגוב.

מנהל אגף מאקרו כלכלה ומדיניות בבנק ישראל ד"ר איל ארגוב אמר את הדברים במסגרת כנס "המכון למדיניות כלכלית" של המכללה האקדמית גליל מערבי. לדבריו, "לאחר ירידה ניכרת בפעילות במשק ברבעון האחרון של 2023, שכללה פגיעה בצריכה הפרטית, בהשקעות, ובשוק העבודה בגין היעדרות ממושכת וגיוס מילואים נרחב, בחודשים מרץ-אפריל של השנה אנחנו כבו רואים התאוששות משמעותית במישורים אלה. עם זה, הדגיש ארגוב כי "ישנם 'כיסים' שבהם הכלכלה טרם השתקמה, ובראשם ענף הבניה. הקיפאון בענף הביא לעליית מחירים, כשהתחליף שהממשלה ניסתה לקדם באמצעות הבאת עובדים זרים לא הוכיח את עצמו בשל הבירוקרטיה המתמשכת שכרוכה במהלך ונוכח החשש להגיע לישראל בזמן מלחמה. בתקופת האינתיפאדה השנייה התהליך לקח כשנה וכעת זה צפוי לקחת זמן רב יותר". 

בהתייחס לסוגיית הגירעון ציין ארגוב: "הגירעון התקציבי קפץ מ-1% בשנה ל-4% וצפוי לעלות ל-7% והמלחמה צפויה לעלות 250 מיליארד שקל, כש-150 מיליארד מתוכם הם הוצאות ביטחון. הוועדה לבחינת תקציב הביטחון שצפויה לקום תהיה חייבת לכלול גם דמויות מהשדה האזרחי, משום שמה שקורה בתוך הצבא משפיע באופן דרמטי על הצרכים האזרחיים, כמו גיוסי מילואים, דחיית שירות, היקף התעשיות הביטחוניות ועוד, ומוכרחים לעשות את האיזון הזה".

גיל כהן, מנהל חטיבת המימון והאשראי במשרד האוצר הדגיש כי "בניגוד לתחזית השלילית שחברות דירוג האשראי נתנו לישראל במהלך המלחמה, המדינה מצליחה לשמור על יציבות בזכות היקף הגיוסים, ניהול החוב ודיאלוג שוטף עם חברות הדירוג למעקב אחר משתנים אלה. ערב המלחמה מדינת ישראל הגיעה עם יחס חוב-תוצר של 60%, מהנמוכים במערב, שאפשר לממשלה גמישות פיסקאלית רבה, ועודף בתקציב המדינה לאחר שנים של גירעון. מתחילת המלחמה גייסנו יותר מ-200 מיליארד שקל על מנת לוודא שלממשלה יהיה מספיק כסף לתמרן בתקופה הזו".

נשיא המכללה האקדמית גליל מערבי, שערכה את הכנס, פרופ' בן דוד שעומד בראש המכון, הדגיש כי "ישנן תחזיות לגידול ניכר בגירעון האקטוארי של המוסד לביטוח לאומי ולשם כך מתחייב איזון בין הצרכים השונים. אחת הסוגיות המרכזיות ביותר לאחר המלחמה תהיה להתמודד עם האתגרים הכלכליים הנובעים מהמתח בין הביטחון הלאומי לבין הביטוח הלאומי".

תגובות לכתבה(8):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    העובדות מדברות 03/06/2024 21:50
    הגב לתגובה זו
    בנט "ירש" מהממשלה שלפניו קופת אוצר עם גירעון והצליח להקטין אותו מאד, בהמשך לפיד הצליח לאפס אותו (הגירעון היה אפסי בסיום הקדנציה של לפיד). ואז החלה הקדנציה הנוכחית ואיזה "פלא", מדינת ישראל חזרה להיות בגירעון והוא רק הולך וגדל. גם התירוצים גדלים כל הזמן. אגב, תמיד יש את הסקפטים שרושמים "שמאלני" לכל מי שמציין את העובדות.באמת שאני לא כזה. ממליץ שתבדקו בעצמכם את מה שכתוב לעיל. תירוצים אפשר לספר כל הזמן, את העובדות אי-אפשר לשנות
  • 5.
    מריה 03/06/2024 19:57
    הגב לתגובה זו
    הגירעון מחייב את עצירת הביזה הנוראית שמבצעת ההנהגה החרדית הארורה בקופת המדינה
  • 4.
    אורן 03/06/2024 17:51
    הגב לתגובה זו
    את הימין המשיחי דברים כאלה לא מענינים
  • יהווית 03/06/2024 19:56
    הגב לתגובה זו
    ככה אנחנו נראים...
  • 3.
    איצקו 03/06/2024 17:41
    הגב לתגובה זו
    יש המון חברות שמשלמות מס מופחת. הגיע זמן התשלום. העניין הוא שזה לא מעניין את חברי הכנסת אלא כסאם.
  • 2.
    דני 03/06/2024 15:21
    הגב לתגובה זו
    אני גר לא רחוק מכמה בסיסים, לא תאמינו איזה שדרוגים הם עושים לעמדת הש''ג לשקמיה ולשירותים. אני שוקל לעבור לגור בבסיס.
  • משרד הביטחון הכרחי 03/06/2024 21:45
    הגב לתגובה זו
    לא ברור למה מפריע לך שמצ'פרים את החיילים שתורמים למדינה ולהגנה עליה, אבל לא מפריע לך למשל שמעבירים מיליארדים לחרדים שלא תורמים דבר ולא מגנים על המדינה.
  • 1.
    אפרת 03/06/2024 15:01
    הגב לתגובה זו
    אוכלי נבלות לא ישלמו על כך כלום. לעם טיפש מגיע פוליטיקאים מושחתים וגושי חרא גם מימין וגם משמאל. אסור להשאיר אף פוליטיקאים בכנסת הבאה, יש לשנות שיטת הבחירות לאזוריות כל אזור יבחר נציגיו ולכנסת ולא חברי המרכז המושחתים יבחרו אותם. שרים אך ורק שרים מקצועיים ולא גושי החרא שנמצאים שם כרגע וגם שהיו בעבר. ביטול כל המשרדים הממשלתיים והשארת 13 משרדים בלבד. לבטל כל הפיצולים שביבי עשה למשרדים והפירוק שלהם.