קיבלתם דירה בירושה ויש לכם זוגיות ממושכת? הדירה שייכת גם לבן-בת הזוג

גירושים אחרי תקופה ארוכה של נישואים עשויים להביא לחלוקת דירה בירושה בין בני הזוג - ככה עולה מהפסיקה האחרונה - הנה הסיבות וגם, מה עם כספים ונכסים פיננסים שקיבל היורש, האם גם הם משותפים?
 | 

זוג עם ארבע ילדים החליט להתגרש. לזוג היתה דירה שהגיעה מירושה של אם הבעל. הדירה הזו נרכשה ב-2005 והאם הלכה לעולמה ב-2014.


על פי הצוואה הדירה מוענקת לבן והיא נרשמה על שמו בלבד.  הזוג כאמור נפרד והאישה הגישה תביעה לקבל מחצית מהדירה וכן חצי מרבע מיליון שקל שהתקבלו מהאם לחשבון הבעל.


האישה טענה שהבית נרשם על שם האם המנוחה באופן פיקטיבי ומטעמי מיסוי וכי הם שיפצו את הבית כמה פעמים, דבר המלמד על השיתופיות בו. הבעל טען כי זה לא נכון ולא היה להם כסף לרכישת הדירה מאחר שטרם מכרו את הדירה שלהם בהרצליה וכי הדירה של האם ניתנה לו ואך ורק לו במסגרת הירושה. הוא גם הסביר שהשיפוצים היו מינורים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אלא שבית המשפט לענייני משפחה השתכנע אחרת. במבית המשפט קבע כי בסגרת איזון המשאבים יחלקו בני הזוג את הנכסים - הן את הדירה והן את המזומנים שהתקבלו מהאם.

הסיבה לפסיקה היא שהאישה הוכיחה כוונת שיתוף בבית המגורים. היתה כוונה שזה יהיה נכסם המשותף של בני הזוג. הבעל התכוון לשתף את הדירה עם אשתו לאחר פטירת אמו. כלומר, למרות שחוק יחסי ממון מחריג מאיזון המשאבים נכסים שהתקבלו בירושה ובמתנה, לדירה משותפת יש מעמד אחר. הבעל ערער על ההחלטה, אבל גם בית המשפט המחוזי הבליט על הכוונה לשתף את הדירה עם האישה והדגיש כי בני הזוג היו נשואים 35 שנים וכי הם גרו בבית שהתקבל בירושה וזה סימן מובהק לשיתוף. 

היה ברור לצדדים שהבית הוא שלהם, ולכן חזקת השיתוף חלה במקרה זה. לגבי המזומן בחשבון הרי שמכיוון שלא היתה הנחייה מפורשת של האם זה גם חלק מהירושה המשותפת. 

המשמעות של הפסיקה מאוד חשובה - אם מקבלים במהלך החיים המשותפים נכס ואם משקיעים בו בשיפוץ וכו' ומתגוררים בו אזי הנכס עשוי להיות נכס משותף, למרות שהוא נמסר-הועבר לאחד מבני הזוג. 

 

הסכם ממון לפני החתונה


במקרים רבים זוגות לקראת נישואים עורכים הסכם ממון שמגן על רכוש שהורים נותנים או נתנו לבני הזוג. דמיינו שהאישה באה לנישואים עם דירה בשווי של 6 מיליון שקל כשניתנה כמתנה מההורים. הגבר הגיע ללא נכס ואחרי שנה הם מתגרשים. לא הגיוני שהגבר ייצא מהזוגיות הזו עם 3 מיליון שקל.

המקרה הזה נכון לגירושים אחרי זמן קצר, אבל מה קורה אחרי 20 שנה. זה כבר הופך לשאלה קשה יותר כפי שעלה במקרה שהצגנו והנה מקרה נוסף מהזמן האחרון.  

מעבר לירושות ומתנות לפני הנישואים, גם מתנות וירושות בתקופת הנישואים מזוהות לבן-בת הזוג ואינם רכוש משותף, אך זה תלוי במשך תקופת הנישואים. בית המשפט העליון קבע בעבר שיתכן מצב שנכסים אלו יחולקו בין השניים באם הוכח כי לבן הזוג שהינו הבעלים של נכסים היתה כוונה לשתף את הנכס ביניהם.

השאלה היא האם הנכס הזה הוא נכס משותף למרות שהתקבל בירושה והמבחנים הם דרך התנהגות ודרך אמירות של הצדדים. על פניו דירת מגורים היא אומנם נכס משותף, אבל בתי המשפט הצביעו על שיתוף בהוצאות הכלכליות, בתחזוקת הנכס ובהשבחתו כאלו שמצדיקות-תומכות בהגדרת השיתוף. 
 

נכס משותף - המבחנים

על פי חוק יחסי ממון, הרכוש שנצבר במהלך הנישואים על ידי שני בני הזוג יתחלק ביניהם שווה בשווה, למעט כאמור רכוש שהתקבל כמתנה או בירושה, אלא אם בן הזוג שקיבל זאת הגדיר זאת כרכוש משותף. אבל גם אז יש כאמור סממנים שמוכיחים שהנכס משותף, כלומר הבעלות לא קובעת.

בית המשפט המחוזי בתל אביב, קיבל לאחרונה ערעור שהגישה אישה על דחיית תביעה ביחס לדירת ירושה של הבעל. בני הזוג נישאו לפני 16 שנה וזמן קצר לאחר מכן הבעל ירש רבע דירה. בני הזוג התגוררו בדירה ושילמו לאחים דמי שכירות בגובה שלושה רבעים. בהמשך בני הזוג חתמו עם האחים על הסכם לרכישת חלקם בדירה שהוערכה בסך של 2.5 מיליון שקל, אולם לא עמדו בתשלומי המכר וההסכם בוטל.

בני הזוג נפרדו והדירה נמכרה ב-4.5 מיליון שקל. הבעל קיבלת 1.125 מיליון שקל (רבע מהסכום) והאישה תבעה מחצית מהסכום. בית המשפט לענייני משפחה דחה את תביעת האישה – "כדי להתגבר על סעיף החוק המחריג זכויות ירושה מהנכסים המשותפים של בני זוג, בן הזוג התובע צריך להראות 'דבר מה נוסף"'. מדובר כאמור בהוכחה לכך שהיה שיתוף אמיתי, אבל בית המשפט התרשם כי חיי הנישואים בין בני הזוג היו קשים והיה ניתוק רגשי וכלכלי לרבות התנהלות בחשבונות נפרדים. בית המשפט גם התייחס לעובדה שהנכס היה רשום על שם הבעל והיא לא דרשה רישום משותף.

האישה כאמור ערערה ובית המשפט המחוזי קבע שהיא צודקת. בית המשפט קבע שמדובר בנישואים ארוכים וזו ההוכחה החסרה לעניין השיתוף. מעבר לכך, מדובר בנכס שהיה דירת המגורים של בני הזוג, האישה השתתפה בשיפוץ נרחב שהיה בנכס, וכן היתה כוונה לרכוש את חלקם של האחים ולהפוך את הדירה למשותפת. בית המשפט טען שאיכות חיי הנישואים אינו שיקול בחלוקת הרכוש.

תגובות לכתבה(11):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 11.
    השופטים שמים פס על החוק - פוסקים איך שבא להם נגד הגברים
    דודו 30/06/2024 07:16
    הגב לתגובה זו
    3 0
    הם ימצאו תרוץ הכי קלוש כדי לגנוב לו את הנכסים שלו, גם אם זה עומד במפורש כנגד החוק
    סגור
  • 10.
    רק בגלל ארבעת הילדים
    דגימי 29/06/2024 07:17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    האשה קבלה חצי מהנכס, במילא היא תוריש אותו להם... קשה לבית המשפט לקבל החלטות כאשר זוג נשוי 35 שנה ויש לו ארבעה ילדים.
    סגור
  • 9.
    הפסיקות הללו עושות לדור הצעיר רצון להתחתן
    יוסקה 29/06/2024 06:51
    הגב לתגובה זו
    2 0
    לא פלא שכל כך הרבה בנות נשארות רווקות
    סגור
  • 8.
    אם היה הפוך גם הפסיקה היתה הפוכה (ל"ת)
    חרטוטי משפט 28/06/2024 21:13
    הגב לתגובה זו
    6 0
    סגור
  • 7.
    ביזיון אחד גדול
    מס רכוש 28/06/2024 20:24
    הגב לתגובה זו
    8 0
    מה גם כתר מלוכה עובר לאשה ראו אנגליה. רק בגלל זה חשבונות נ.פ.ר.ד.י.ם.מה שההורים שישאר בחשבון ההורים עם זכות חתימה.ליורשים.לא לדבר על רכוש ההורים..אלא בקוים כלליים
    סגור
  • טען עוד
  • 6.
    תמיד זה האישה האישה האישה
    שי 28/06/2024 19:27
    הגב לתגובה זו
    12 0
    המין החלש והתחמן צריך לרשום אלף הצהרות ממון לפני החתונה ולכסות כל פינה אפשרית אל תתפתו לנבלות הטרפות האלה רודפות הבצע תעשו הכל כדי שלא יזמברו אותכם בעתיד. סטטיסטית רוב הסיכויים שתתגרשו אז אל תיהיו טיפשים
    סגור
  • 5.
    אני תוהה אם האישה הייתה מקבלת את הירושה
    מוחמד 28/06/2024 19:00
    הגב לתגובה זו
    13 0
    האם הפסק דין היה שונה? מדוע שהסכם ממון יהיה רלוונטי רק לחמש או עשר שנים ולא לעשרים שלושים שנה? למה בכלל שרכוש שהגיע לפני הנישואים , חצי ממנו יהיה שייך למי שכלל לא היה רלוונטי בתקופה זו? המערכת חייבת לעבור שינוי.
    סגור
  • 4.
    שופטים הורסים את מערכת החוק והסדר האנושי המשפחתי. (ל"ת)
    יוני 28/06/2024 16:53
    הגב לתגובה זו
    14 1
    סגור
  • 3.
    מערכת מעותת (ל"ת)
    איש 28/06/2024 15:52
    הגב לתגובה זו
    8 1
    סגור
  • 2.
    גברים פראיירים!!!
    רונן 28/06/2024 14:42
    הגב לתגובה זו
    22 0
    קיבלת דירה בירושה? 1.פתח חשבון בנק על שימך בלבד והעבר לשם את כספי השכירות. 2. אל תשפץ מכספים משותפים אלא אך ורק מכספי השכירות. 3. אל תגור עם האשה בבית מירושה. 4. תעשה הסכם ממון בלי להתבייש !!!
    סגור
  • 1.
    והסכם ממון יעזור? לא בטוח במדינת דיקטטורה משפטית (ל"ת)
    גם שקמה בגדה 28/06/2024 13:15
    הגב לתגובה זו
    11 2
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות