"בשנים הקרובות, הריבית תרד יותר מהציפיות הגלומות בשוק ההון"
יוקר המחיה בישראל בשנתיים האחרונות גרם לעליית ריבית, החל מאפריל 2022, ולירידה אחת ויחידה בינואר השנה. ההרכות דיברו על כך שהריבית תרד בהדרגה עוד השנה, אבל זה לא קרה בגלל עליית האינפלציה ומאז ועד היום, הנגיד החליט להשאיר אותה על כנה - כלומר על שיעור של 4.5%.
דוח שפרסם ארגון ה-OECD אתמול חשף עד כמה המחירים בישראל גבוהים: הוא מצא כי מחירי המזון והמשקאות בארץ גבוהים בשיעור של 52% מהממוצע במדינות החברות בארגון ולמעשה. גם מחירי הלחם והדגנים, שגבוהים כמעט ב-50%, הבשר שעליו אתם משלמים 64% יותר וגם מחירי הגבינות והחלב שגבוהים בשיעור זהה - כל אלה לא מותירים מקום לספק. גם לפי נתוני הארגון, ישראל היה המדינה בה המזון הוא הכי יקר.
למרות זאת, האינפלציה בישראל (לחודש יוני) נותרה על 2.8% בחישוב שנתי ונשאלת השאלה - האם בנק ישראל יוריד את הריבית משום שהוא נמצא בתוך היעד? לפי עופר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל, התשובה היא שלילית. "להערכתנו, גם ביום שני הקרוב ריבית בנק ישראל תישאר ללא שינוי לאור פרמיית הסיכון של ישראל שנותרה גבוהה", כתב בסקירתו, אך הבהיר כי "במבט לשנים הקרובות אנו סבורים שהיא תרד יותר מהציפיות הגלומות בשוק ההון".
"אנחנו סבורים שבנק ישראל יותיר את הריבית ללא שינוי למרות ההפתעה כלפי מטה במדד המחירים לצרכן", הוא הוסיף. "מאז ההחלטה הקודמת אי-הוודאות הגיאופוליטית נותרה גבוהה דבר הבא לידי ביטוי גם ברמה הגבוהה של פרמיית הסיכון הנמדדת בפערי תשואות אג"ח הממשלתיות של ישראל. דבר התומך בהשארת הריבית ללא שינוי.
"להערכתנו, תשומת הלב של המשקיעים תהיה לנאום הנגיד ולתחזיות המעודכנות של הבנק לצמיחה, לאינפלציה ולריבית. אנו סבורים שבתחזיות המעודכנות הבנק ימשיך לאותת על כך שכוונתו כן להפחית את הריבית ב-12 החודשים הבאים אבל גם ידגיש את נושא החשש מפרמיית הסיכון".
לדברי קליין, השווקים הפיננסים בישראל מצפים להפחתה של כרבע נקודת אחוז בלבד ב-12 החודשים הבאים (ואף בטווח ארוך יותר). "להערכתנו, יש הסתברות טובה שנראה הפחתה משמעותית יותר, לאור העובדה שאנו צופים התמתנות בצמיחה שתחלחל לביקושים", הוא אומר. "האטה זו באה לידי ביטוי כבר במדד המשולב למצב המשק של בנק ישראל שצמח בקצב מזערי ב-3 החודשים האחרונים עד למאי. גם האומדנים האחרונים לסך הרכישות בכרטיסי אשראי מצביעים על מגמה דומה עם האטה ברבעון השני בהשוואה לרבעון הקודם. גורמים נוספים שתומכים בהפחתה משמעותית יותר של הריבית בהשוואה לציפיות בשווקים הם העובדה שחלק מהאינפלציה הצפויה ב-12 החודשים הבאים מקורה בכלל בפעולות הממשלה (בלו, מע"מ, סיגריות וכדו'). בנוסף, אנו נראה עוד מדינות בעולם שמפחיתות את הריבית, כפי שראינו בשבועות האחרונים במספר מדינות באירופה, ובהמשך השנה גם בארה"ב".
ומה יקרה בעולם? האינפלציה בארה"ב ממשיכה לרדת ומקרבת את מועד הורדת הריבית. עיני המשקיעים השבוע יהיו על דוח התעסוקה שיתפרסם ביום שישי. קליין מוסיף: "קצב עליית המחירים בארה"ב ממשיך לרדת, כאשר מדד מחירי ההוצאה לצריכה פרטית (מדד נוסף למדידת מחירים) נותר כמעט ללא שינוי במאי, וללא מחירי המזון והאנרגיה רשם עלייה מזערית של 0.1 אחוז בלבד. כך ב-12 החודשים האחרונים עלה המדד (והליבה) ב-2.6 אחוזים, הקצב האיטי ביותר מזה כשלוש שנים. הפרסום מתווסף לשאר הנתונים האחרונים שמראים על האטה בקצב עליית המחירים לאחר ההאצה המפתיעה בתחילת השנה.
"הפוקוס של מקבלי ההחלטות בבנק המרכזי (ושל המשקיעים) יהיה לדוח התעסוקה הראשוני ליוני שיתפרסם בשישי הזה. אנו צופים המשך התמתנות בשוק העבודה כאשר בשילוב נתוני האינפלציה האחרונים מחזקים את הערכתינו שנראה את הריבית בארה"ב יורדת עוד השנה, ואף יותר מהציפיות של הבנק המרכזי להפחתה בודדת".
לגבי התעשייה בסין הוא כתב: "היא ממשיכה להתרחב גם בהובלת היצוא. העלייה במיסי היבוא בארה"ב ואולי גם באירופה עלולים לפגוע בקצב הצמיחה. מדד מנהלי הרכש עמד על 51.8 נקודות ביוני, חודש שמיני ברציפות של התרחבות. שיפור בביקושים המקומיים לצד התרחבות בהזמנות ליצוא תרמו לכך, זאת למרות המשך הזינוק במחירי השילוח. במבט קדימה השיפור יכול להיעצר במידה וארה"ב תחריף עוד יותר את מכסי היבוא (לקראת מועד הבחירות) ולנוכח העלייה המתוכננת (אם לא תהייה פשרה) במכסים על יבוא מכוניות חשמליות וחלפים למדינות האיחוד האירופאי".
הוא ציין את סקר החברות של הבנק המרכזי ביפן (Tankan) לרבעון השני הראה על מצב רוח חיובי אצל רוב החברות הגדולות במדינה - טוב מהציפיות המוקדמות. "הפיחות במטבע המקומי מטיב עם חברות התעשייה (לרוב יצואניות). בנוסף, העלייה בביקושים המקומיים והזינוק בתיירות הנכנסת תרמו לסנטימנט בענפי השירותים, שם המדד קרוב לרמה הגבוהה ביותר מאז תחילת שנות התשעים", סיכם. "השיפור בסנטימנט, הכוונה של החברות להמשיך ולהעלות מחירים לצד הפיחות במטבע המקומי מגבירים את ההסתברות לעלייה נוספת בריבית הבנק המרכזי בהחלטה בסוף החודש (31 ביולי)".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.לא ניתן להוריד ריביתבת אל 02/07/2024 18:43הגב לתגובה זו1 0כל עוד נמשכת הביזה הנוראית שמבצעת ההנהגה החרדית הארורה בקופת המדינה. חייבים לגייס את בני הפלג הירושלמי המתועבים ולהשליט חוק וסדר.סגור