על רקע גל הפיטורים: צניחה של 26% בהכנסה בשנים שאחרי הפיטורים

בזמן שיותר ויותר חברות טכנולוגיה מודיעות על קיצוצים בעובדים, דו"ח של הכלכלן הראשי מגלה שההכנסה השנתית מעבודה צונחת בממוצע ב45% בשנה הראשונה לאחר פיטורים
 | 
telegram
(3)

בתקופה האחרונה נדמה שהמשק הישראלי, בהובלת חברות ההייטק נכנס לגל פיטורים משמעותי. אמנם המספרים עדיין לא מצביעים על מגמה מדאיגה זו, אך די במבט על כותרות העיתונים הכלכליים או הטיית אוזן לשיחות סלון בכדי להבין שהגל כבר החל. אז נכון ששיעור האבטלה בישראל הוא נמוך באופן יחסי למרבית מדינות ה-OECD, וסביר שהמפוטרים בגל הנוכחי ימצאו עבודה חדשה, אך מחקר חדש של אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר מגלה שלפיטורים עשויות להיות השלכות משמעותיות על הכיס של מי שאיבדו את עבודתם.

על פי הדו"ח של הכלכלן הראשי ההכנסה השנתית מעבודה צונחת בממוצע ב45% בשנה הראשונה לאחר הפיטורים, עם התאוששות חלקית בשנים לאחר מכן, עד לפער של 10%-20% בטווח הארוך (כ-10 שנים). ירידה זו מתורגמת לאובדן ממוצע של 26% בהכנסה מעבודה על פני 11 השנים שלאחר הפיטורים. האפקטים הללו שקולים לכ-60 אלף שקל בשנה בטווח הקצר ו-30 אלף שקל בשנה לאחר 11 שנים. בהשוואה לממצאי מחקרים דומים שבוצעו על נתוני מספר מדינות אירופאיות, הפגיעה בהכנסה בישראל גבוהה במקצת מהממוצע בטווח הקצר ודומה לממוצע בטווח הארוך.

ההשפעה על הכנסות ביחס לשכר לפני הפיטורים​

קרדיט: אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר

כותרת ראשית

- כל הכותרות

המחקר גם מצא שההשפעה של פיטורים על שכר הבן/בת זוג חיובית ומשמעותית, ובאה לידי ביטוי באופן מיידי בשנת הפיטורים, מה שמצביע על תגובת היצע העבודה ברמת משק הבית. עם זאת, התגובה מצמצמת את השפעת הפיטורים על הכנסת הבית הכוללת רק בטווח הקצר. ממצא זה, עולה לפי מחברי הדו"ח עם הספרות המחקרית בתחום.

השפעות הפיטורים על הכנסות בן/בת זוג וסך ההכנסות של בני הזוג​
קרדיט: אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר

גל פיטורים גדול בפתח?

המשק הישראלי מתמודד בחודשים האחרונים עם תוכניות התייעלות של כמה מהחברות הגדולות הפועלות בו, הכוללות בין היתר פיטורי עובדים. אחת החברות המובילות בהקשר זה, היא ענקית השבבים האמריקאית אינטל, המעסיקה כ-12 אלף עובדים בישראל. החברה הודיעה בסוף השבוע שעבר כי החלה בתהליך התייעלות שיכלול פיטורים של כ-15% מכח האדם של החברה, קרי מעל 17,000 איש. על פי ההערכות היקף הפיטורים בארץ צפוי לנוע בין 1,000-1,800 עובדים (אינטל לא מסרה כמה יפוטרו בכל אזור, אך בפיטורים קודמים זה היה יחסית פרופורציונלי בכל המקומות).

חברה טכנולוגית נוספת שהחליטה לצאת בגל של פיטור עובדים היא חברת התוכנה אמדוקס אשר נערכת לפיטורים של בין 1,000-2,000 עובדים. בארץ מעסיקה החברה, 5,000 עובדים בארץ, מתוכם סדר גדול של 400-600 עובדים צפויים להיפרד מעבודתם. 

מגמה זו, באה לידי ביטוי גם בחברות טכנולוגיה קטנות, יותר. כך למשל, חברת אורקם שהוקמה על ידי אמנון שעשוע וזיו אבירם, מייסדי מובילאיי, הודיעה על בשבוע שעבר עעל סבב פיטורים שלישי, לאחר שביוני פיטרה 100 עובדים, ושלושה חודשים לפני כן 50 עובדים.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    לא מבין
    איש פשוט 07/08/2024 11:37
    הגב לתגובה זו
    0 0
    איך זה שמצניחה של 45% בשנה הראשונה לאחר שמפסיקים לעבוד הירידה בהכנסה "מתאוששת" עד ל 10/20% בלבד ??
    סגור
  • גיל המפוטר
    סטטיסטיקן 07/08/2024 13:12
    הגב לתגובה זו
    1 1
    אם תבדוק את הפער בין הגיל הממוצע של המפוטרים לגיל של העובד הממוצע, תמצא שגיל המפוטרים גבוה יותר - ברוב התחומים השכר מתחיל לרדת מעבר לגיל מסויים.
    סגור
  • יש ויש
    יש ויש 07/08/2024 21:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יש כאלה שבגיל צעיר לא מוצאים הכנסה בגלל חוסר ניסיון, ואחר כך ההכנסה יורדת בגלל הגיל. אז הכמסה זה פונקציה של רצון בלבד, או איך אמרו חכמינו, מי צריך את מי יותר, המעסיק את העובד או העובד את המעסיק
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות