חושבים על רילוקיישן? כדאי שתדעו גם איך לחזור ממנו
החזרה לישראל אחרי שהות ממושכת בחו"ל היא תהליך מורכב, המלווה בהתאקלמות מחודשת ובביורוקרטיה מרובה. אחד מהצעדים החשובים ביותר עבור מי שחוזר לישראל הוא קבלת מעמד של תושב חוזר מטעם המוסד לביטוח לאומי. מעמד זה מעניק זכויות מיוחדות מכמה סוגים ומקל על תהליך החזרה וההתאקלמות בארץ.
תושב חוזר הוא אדם שהיה תושב ישראלי, עבר לגור בחו"ל והפסיק את התושבות הישראלית שלו לתקופה מסוימת. כשהוא מחליט לחזור ולהתגורר בישראל, עליו לעבור תהליך של הכרה מחודשת כתושב ישראלי דרך המוסד לביטוח לאומי. לאחר קבלת ההכרה, התושב החוזר יהיה זכאי לקבל את הקצבאות שמספק הביטוח הלאומי, בהתאם לתנאי הזכאות של כל קצבה, ויהיה עליו להסדיר את תשלומי דמי הביטוח הלאומי ודמי ביטוח הבריאות.
ההכרה כתושב חוזר מתחילה לפני החזרה
תהליך ההכרה כתושב חוזר מתחיל לרוב לפני החזרה לארץ. ניתן להסדיר את התושבות עוד בזמן השהות בחו"ל, בתנאי שהתושב מתכוון לחזור לישראל באופן קבוע ומבצע פעולות המעידות על כך. כך לדוגמה, מכירת נכסים בחו"ל, הפסקת ביטוחים, סיום עבודה, ויתור על אזרחות זרה ועוד.
כדי להגיש בקשה להכרה כתושב חוזר, ניתן למלא טופס מקוון במהלך 30 הימים שלפני החזרה לארץ. מי שלא הספיק להגיש את הבקשה מראש, יוכל לעשות זאת לאחר חזרתו לישראל באמצעות מילוי שאלון לקביעת תושבות, ולצרף אליו מסמכים המוכיחים את סיום מרכז החיים בחו"ל והעברת המרכז לישראל. מסמכים אלה יכולים לכלול אישור על הבאת מכולה, חוזה שכירות, אישור על רישום הילדים למערכת החינוך בארץ, חוזה עבודה ועוד.
בנוסף להכרה במעמד התושב החוזר בביטוח הלאומי, יש לעבור תהליך נוסף במשרד העלייה והקליטה. שם ניתן לקבל סיוע במגוון תחומים כמו הטבות מס, קליטה ועוד. התהליך מתחיל במילוי טופס הרשמה מקוון במהלך ששת החודשים שלפני החזרה לארץ. מי שעומד בתנאי הזכאות, יקבל תשובה עקרונית למייל שלו בתוך שבועיים.
לאחר החזרה לארץ, צריך לפנות ללשכת משרד העלייה והקליטה באזור המגורים שלכם כדי להשלים את תהליך קביעת המעמד ולקבל תעודת תושב חוזר. מי שלא נרשם מראש, יצטרך למלא שאלון ולהציג מסמכים כמו דרכונים ותעודת זהות מעודכנת, בהתאם לסוג הסיוע שהוא מבקש.
הטבות במס והמתנה לשירותי בריאות ציבוריים
תושבים חוזרים זכאים להטבות מסוימות, כולל בתחום המיסוי. מי ששהו בחו"ל בין שש לעשר שנים רצופות, זכאים לפטור ממס על הכנסות פסיביות שנובעות מנכסים מחוץ לישראל, למשך חמש שנים מרגע חזרתם לארץ. בנוסף, רווחי הון ממכירת אותם נכסים יהיו פטורים ממס לתקופה של עשר שנים.
למי ששהו בחו"ל לפחות עשר שנים רצופות, מגיעות הטבות מס נוספות, כולל פטור ממס על הכנסות שמקורן בחו"ל למשך עשר שנים מחזרתם לארץ. פטור זה כולל הכנסות מרווחי הון, הכנסות שוטפות ועוד.
גם בתחום הבריאות, יש לתושבים חוזרים זכויות מיוחדות. אמנם עליהם להמתין תקופת המתנה של כמה חודשים כדי להיות זכאים לשירותי בריאות ציבוריים, אך קיימת אפשרות לפדות את תקופת ההמתנה על ידי תשלום של דמי ביטוח מראש.
חזרה לישראל לאחר שהות ממושכת בחו"ל מחייבת היערכות מוקדמת וביצוע פעולות שונות כדי להבטיח את הזכויות המגיעות לכם כתושבים חוזרים. מומלץ מאוד להסדיר את עניין התושבות עוד לפני החזרה - הן מול המוסד לביטוח לאומי והן מול משרד העלייה והקליטה, כדי להימנע מעיכובים ומבעיות ביורוקרטיות לאחר החזרה.
בנוסף, כדאי לבדוק את כל הזכויות וההטבות המגיעות לכם כתושבים חוזרים, ולהיעזר בכלים הזמינים לכך, כמו אתרי האינטרנט של המוסד לביטוח לאומי ומשרד העלייה והקליטה. שני הגופים האלה מספקים מידע מקיף והכוונה בנוגע לתהליכים והטפסים הדרושים.
במאי האחרון הכריזו משרד האוצר, משרד החינוך, משרד העלייה והקליטה ומשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה על תוכנית חדשה ועתירת תקציב להשבת טובי המוחות המחקריים לישראל. התוכנית, שתתפרש על פני כשבע שנים ומתוקצבת ביותר מ-700 מיליון שקל, תעניק לחוקרים בכירים ופוסט דוקטורנטים השבים ארצה במסגרתה, מענקי מחקר במיליוני שקלים. זאת בנוסף לתקציבים ייעודיים לפתיחת מעבדות מחקר מתקדמות. ואולם לאור הגירעון שקיים כיום בקופת המדינה נשאלת השאלה אם וכיצד תצא התוכנית לפועל.
לסיכום, תהליך החזרה לישראל כולל בתוכו לא מעט שלבים, אך עם ההכנה הנכונה והבנת הזכויות המגיעות לכם, ניתן להקל על המעבר ולהבטיח השתלבות חלקה בחיים החדשים בארץ. קבלת מעמד תושב חוזר מהמוסד לביטוח לאומי וממשרד העלייה והקליטה היא צעד חשוב בדרך להבטחת זכויותיכם והקלות במעבר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה