מטרו רכבת
צילום: מצגת משרד האוצר
דעה

אסון המטרו: ככה המדינה עומדת לזרוק לפח 150-200 מיליארד שקל

המדינה צריכה כסף ולמרות זאת דוהרת עם פרויקט המטרו הגרנדיוזי שבמבחן עלות-תועלת יש הרבה טובים ממנו; שוב שבויים בקונספציה שתתפוצץ לנו בפרצוף?
עדו נורדן | (42)

מיזם המטרו של גוש דן דוהר קדימה בקצב מהיר ומעלה את השאלה האם הוא מוביל אותנו לתהום כלכלי? יש כאן את כל המרכיבים של קונספציה שעלולה להתפוצץ. מאוד דומה לקונספציה הביטחונית רבת השנים. הגמוניה ששותפה לאותה זווית ראיה על המציאות ומשתפת פעולה כדי להוציא לפועל מיזם הרה גורל בלי שום תהליך איפכא מסתברא סדור. כולם שבויים בקונספציה. הפקידות הבכירה והמשפיעה בישראל, האקדמיה הישראלית וכמובן התקשורת הישראלית שלא תמצאו בה אפילו סימן שאלה אחד על מיזם התשתיות היקר, הגדול והמורכב ביותר שידעה מדינת ישראל.  

המטרו הוא פתרון טוב, אבל לא בישראל ובטח לא עכשיו

חשוב להבהיר, אין לי משהו עקרוני נגד עצם קיומה של רכבת מטרו בגוש דן. אם היה לנו תקציב בלתי מוגבל, נראה לי שהיה נכון לשקול ברצינות את מיזם המטרו ויתכן שלמיזם אכן יש ערך מוסף כלכלי לכלכלת ישראל. במדינות רבות שבהן קיים מערך מטרו, הוא שדרג משמעותית את איכות החיים. אבל אנחנו לא חיים בעולם אוטופי ואנחנו חייבים לתעדף את ההשקעות שלנו. משכך, בעיני יתכן שמיזם המטרו מוביל אותנו לאסון כלכלי, לא פחות.

תקציב של עשרות מיליארדי שקלים

לפני שנצלול לטיעונים שמעלים סימני שאלה סביב מיזם המטרו, נדרש רקע קצר על מה בכלל מדובר. בעשור האחרון קורם עור וגידים מיזם הרכבת הקלה בגוש דן (נת"ע). מיזם שעשרות שנים חלמו עליו. זו רכבת  שנעה בחלקים נרחבים כרכבת תחתית, וכאשר יושלם המיזם, ירושת גוש דן ברשת רכבות קלות במספר קוים הנעים בצירים שחלקם עיליים, וחלקם תחתיים, בעומק של 10-20 מטרים. זהו מיזם חשוב מאוד בהשקעה תקציבית ממשלתית של עשרות מיליארדי שקלים. הקו הראשון של מיזם זה, הקו האדום, שנע מפתח תקווה ועד לראשון לציון, במתווה תחתי ועילי, החל לפעול לפני שנה.

במקביל למיזם החשוב הזה הוחלט על הקמת מיזם המטרו, מערכת רכבות תת קרקעית בעומק של 30-50 מטרים, שתכנונו החל כבר לפני שנים. רבים לא מבחינים שמדובר במערכת רכבות נוספת באותו גוש דן, שתנוע בצירים בחלקם מקבילים לרכבת הקלה, שנבדלת בעיקר בהיותה מהירה יותר מתנועת הרכבת הקלה. בעוד שהרכבת הקלה נעה במהירות של 70-50 קמ"ש ולה תחנות במרחקים של מאות מטרים בין אחת לשנייה, המטרו היא רכבת להסעת המונים שנעה במהירות של 100-150 קמ"ש, כאשר המרחק בין התחנות הוא בין 1.5-2 ק"מ.

 

עלות של עד 200 מיליארד שקל 

כפי שניתן להבין מיזם המטרו הוא מיזם רציני מאוד שהושקעה בו מחשבה רבה. אז מדוע בכל זאת לא הייתי ממהר להוציא אותו לפועל בייחוד בימים אלה? ראשית, עלות המיזם מוערכת ב- 150-200 מיליארד שקל. כדי לקבל פרופורציה, העלות הכוללת של ההשקעה בתשתיות בתקציב המדינה עומדת על 40 מיליארד שקל בשנה. המשמעות של ביצוע מיזם המטרו היא חנק של פיתוח תשתיות אלטרנטיביות. האם מדינת ישראל צריכה "לשים את כל הביצים בסל אחד" גיאוגרפי? אולי יותר נכון להשקיע ברכבת תחתית בירושלים, בירת ישראל, שעלות רכבת תחתית בשטחה היא בערך רבע מהעלות במטרופולין תל אביב בשל הבדלים בסוג הקרקע? האם נכון וראוי שתקציב ההשקעה בתשתיות של מדינת ישראל בשנים הקרובות ילך לגוש דן במקום לפיתוח וחיבור הפריפריה למרכז?

\  

למה להשקיע במטרו בגוש דן כשיש רכבת קלה;  גם בלי המטרו צפויה הקלה גדולה בעומס

שנית, אחד הטיעונים המרכזיים בעד מיזם המטרו הוא ההקלה שהוא יביא עימו לעומסי תנועה. עם זאת, חקרים מצביעים על כך שבחלק ניכר מהערים שבן קיים מערך מטרו, גם אם הוא שיפר את התנועה בתוכן, הוא עדיין הקל באופן מוגבל מאוד על עומסי התנועה. יתרה מכך, צריך לבחון את המצב במטרופולין תל אביב באופן ספציפי. אנחנו נמצאים כעת כמעט בשיא של עומסי התנועה שהיו עד היום ושיהיו בשנים הבאות ולכן הקריטיות שלו ביחס להקלה על עומסי התנועה מוטלת בספק. מסיבות אלו ניתן להעריך שבשני העשורים הבאים תהיה דווקא הקלה בעומסי התנועה בגוש דן.

כיום קו אחד בלבד של הרכבת הקלה (נת"ע) פעיל עם אפקטיביות נמוכה. בימים אלו עובדים על ביצוע 2 קווים נוספים במקביל, גם הם בחלקם תחתיים. כאשר כל הקווים של נת"ע יפתחו, עשויה להיות הקלה בעומסי התנועה, במידה שהאוכלוסיה תעשה בהם שימוש משמעותי. בנוסף, העבודות על הקווים הללו מקשים כרגע על התנועה בסמוך לאתרי הבניה שלהם הסמוכים לעורקי תחבורה מרכזיים בתוך גוש דן ויוצרות עומסי תנועה חריגים, שבוודאות ייעלמו עם פתיחת הקווים. לכן, לאחר סיום העבודות על קווי נת"ע המצב עתיד להיות טוב יותר מאשר היום.

בנוסף, ההערכה היא שהעבודות על המטרו לא יסתיימו לפני 2040. ניתן לומר, בזהירות המתבקשת, שבשנים הללו עתידים להיכנס לחיינו הרכבים האוטונומיים שישנו לחלוטין את תרבות הנסיעה ואת דרך התעבורה שלנו ממקום למקום. המהפכה הצפויה של הרכבים האוטונומיים אמורה להביא להקלה דרמטית בעומסי התנועה.אין בפוטנציאל בהקלה בעומסי התנועה בכדי ליתר לחלוטין את הצורך בשדרוג מערך הסעת ההמונים בגוש דן, אולם יש בו בכדי להפחית את תחושת הקטסטרופה שהציבור חש כיום ביחס לעומסי התנועה.

טענה מרכזית נוספת בעד מיזם המטרו היא שהוא עתיד ליצור צמיחה כלכלית אדירה שתחזיר את כל ההשקעה הכבדה והרבה יותר מזה. כאשר משקיעים הון, צריך לבחון מהי ההשקעה שתניב את התשואה הגבוהה ביותר. מכיוון שמדובר בהיקף כל כך דרמטי של השקעה, מן הראוי היה שהיא תבחן לעומק מול השקעות אלטרנטיביות והתשואה שלהן. הן בהיבטים כלכליים והן בהיבטים חברתיים ואחרים.

קיראו עוד ב"בארץ"

אחד המרכיבים הקריטיים בצמצום סיכון הוא פיזור ההשקעה. השקעה במספר רב של מיזמים לאומיים משמעותיים, כל אחד בעלות של 10-20 מיליארד שקל, עדיפה על השקעה אחת ענקית שעלולה להיכשל מסיבות שונות. בוודאי במציאות כלכלית חסרת וודאות של סביבת המלחמה בה אנחנו חיים כיום.

לצד הטיעונים הללו אני סבור שהאינטרס הביטחוני והחברתי של מדינת ישראל הוא לא הגדלת היקף התושבים בגוש דן, אלא ביזור גיאוגרפי של אוכלוסיית ישראל. השקעה בתשתית המטרו על חשבון השקעה בתשתיות בפריפריה, תעמיק את  ריכוז אוכלוסיית ישראל בגוש דן ותפקיר את הפריפריה הגיאוגרפית של מדינת ישראל. בפריפריה של מדינת ישראל ניתן לפתח מיזמים מדהימים כגון שכונות וערים חכמות, חדשניות ומתקדמות או אזורי תעשיה ומסחר המנצלים יתרונות יחסיים באזורים פריפריאליים של מדינת ישראל. אולם מיזמים אלו יזדקקו תמיד לתשתית תחבורה איכותית כתנאי להצלחה. הסטת כמעט כל תקציב ההשקעה בתשתיות למיזם המטרו עלולה למנוע התפתחויות של מיזמים כגון אלו, שמעבר לפוטנציאל הצמיחה הכלכלית האדיר שלהם, הם התגלמות החזון הציוני.

לבסוף, בשונה מההצלחה הגדולה של הקו האדום של הרכבת הקלה בירושלים (למרות שכולה עילית וצריכה להתחשב בתנועת רכבי והולכי רגל ובטופוגרפיה), הקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן, למרות שהוא עובר ברובו מתחת לפני השטח והוא בוצע ברמה גבוהה מאוד נחשב לכישלון. ניתן לנתח סיבות שונות להבדלים בין הקוים שהביאו לחוסר ההצלחה של הקו בגוש דן, ביניהן ההבדלים בין האוכלוסיות שעושות שימוש בקו (חרדים וערבים שגם כך מתבססים על תחבורה ציבורית מול אוכלוסייה שברובה חילונית ומסורתית שלרוב עושה שימוש בתחבורה פרטית), הרגלי ותרבות הנסיעה ועוד, אולם חוסר ההצלחה ניכר לעין. קיימים הבדלים בין רכבת קלה לבין מטרו. עם זאת, חוסר ההצלחה של הקו האדום עשוי להעיד על דפוסי שימוש שיהיו גם ברכבת המטרו.

לכן מתבקש, שלפני שנכנסים להשקעה כל כך גדולה של רכבת המטרו נמתין כמה שנים ונראה האם הרכבת התחתית צוברת תאוצה או שהיא תהפוך לכישלון מהדהד. לאחר מס' שנים, לפני שמתקדמים עם מיזם המטרו, ראוי לבצע בדיקת עומק לסיבות לחוסר ההצלחה ולהפיק לקחים. כשלון שעלותו 20-30 מיליארד שקל ושלא היו אינדיקציות מוקדמות לקרותו, שונה מכישלון שעלותו 150-200 מיליארד שקל שיתכן שלו היינו מתנהלים יותר במתינות ושיקול דעת יכולנו למנוע אותו.

אינני חושב שמיזם המטרו איננו מיזם ראוי. עם זאת, מזווית הראיה שלי נראה שהדחיפה לבצע אותו נעשתה ללא תהליך "היפכא מסתברא" אמיתי. תהליך שראינו את התוצאות של היעדרו בזירה הביטחונית. חובה עלינו להשהות את המשך ביצוע מיזם המטרו ולבחון את המשך ביצועו בעוד כשנה שנתיים, לאחר סיום מיזם הרכבת הקלה ולאחר שנעבור את המלחמה הכבדה שעוד לפנינו והכלכלה הישראלית תהיה יציבה יותר ועם אופק ברור יותר. זה הזמן לעצור, לפני שיהיה מאוחר מידי, גם את ההוצאה של מיליארדי שקל, שאמורה לצאת בטווח הזמן המיידי על תכנון של מיזם שלא ברורה ייתכנותו, בשעה שאנחנו זקוקים לכל שקל לטובת המלחמה על עצם קיומנו. אין לנו פריווילגיה לאבד 200 מיליארד שקל.

הכותב הוא איש עסקים, כלכלן ומשפטן, מחבר הספר "בעל הבית"

תגובות לכתבה(42):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 37.
    הרבה הנחות שהפכת לאמת. לא רציני. תבוא אם ניסויים ועובד (ל"ת)
    מוי 26/09/2024 20:28
    הגב לתגובה זו
  • 36.
    מעניין מאוד. תודה. (ל"ת)
    הקורא 21/09/2024 05:14
    הגב לתגובה זו
  • 35.
    קרא ולמד 19/09/2024 00:33
    הגב לתגובה זו
    1. אם לא נצופף אוכלוסיה, תוך 30 שנה לא ישארו שטחים פתוחים מלבד בנגב. 2. אי אפשר לפזר אוכלוסיה לפריפריה, אם אין שם מספיק מקומות עבודה איכותיים, יש שירותי בריאות מאוד מוגבלים וחסרים. עובדה שרבים עוברים למרכז. 3. ב-7 לאוקטובר ומאז (בגלל המפונים מהצפון והדרום), אנשים הבינו למה לא מומלץ לחיות קרוב לגבול. 4. הדרך היחידה לצופף אוכלוסיה זה באמצעות מערכת הסעת המונים (מטרו), אחרת אין אפשרות לנייד כל כך הרבה אנשים על פני תא שטח קטן (גוש דן). 5. גם רכבים אוטונומים יעמדו בפקק אם כמות האוכלוסיה בגוש דן תוכפל וכולם יסעו רק ברכבים אוטונומיים, במקסימום זה ישפר טיפה את המצב אם אנשים יחלקו רכב אוטונומי (קצת מוזר - כמו לחלוק מונית רק בלי הנהג... לא הרבה יסכימו לזה...). לא סתם לכמעט כל מטרופולין בעולם יש מערכת הסעת המונים...
  • 34.
    שי 18/09/2024 19:58
    הגב לתגובה זו
    כי אתה לבטח נוסע ברכב צמוד ופטור מלהתחכך עם עמך שנוסעים באוטובוסים צפופים ומיוזעים
  • שי 18/09/2024 20:16
    הגב לתגובה זו
    הציבור מצביע ברגליים ולא משתמש בו - לכן זה כישלון אני נוסע מידי פעם בו והתחנות די ריקות בשעות העומס
  • שמואל ברגר 18/09/2024 21:41
    עמוס מאד בין רמת גן ללב תל אביב
  • 33.
    לא יכול להיות שבכל עיר גדולה בעולם יהיה מטרו ובתל אביב לא (ל"ת)
    נועם 18/09/2024 17:47
    הגב לתגובה זו
  • 32.
    יותר זול לנייד את הנוסעים במסוקים. (ל"ת)
    ARTICK19 18/09/2024 16:54
    הגב לתגובה זו
  • 31.
    HAKY1 18/09/2024 15:47
    הגב לתגובה זו
    לאסור על אחזקת רכב פרטי .רק רכבים ממשלתיים חינמיים ינועו בכבישי העולם. לדוגמא בארץ מיליון רכבים שעומדים ברוב שעות היממה יפנו שטחי חנייה .אין צורך בגשרים מחלפים מנהרות. רכבים ציבוריים מוניות אוטובוסים חינם יסיעו ממקום למקום .
  • 30.
    דובי שור 18/09/2024 15:26
    הגב לתגובה זו
    וכסף יש הרבה אל תדאג הבעיה זה השחיתות במכרזים
  • 29.
    כלכלן 18/09/2024 15:22
    הגב לתגובה זו
    שילוב של הנחות, השוואות, חישובים ומסקנות לא רלבנטיות
  • 28.
    לירן 18/09/2024 15:09
    הגב לתגובה זו
    תזכרו מה אני כותב, הרכבת הזו נוסעת גם מעל האדמה וכל תאונה עם קורקינט תשתק אותה בגלל החוק, חקירה, זקא וכו... צריך רק בתוך האדמה כמו באירופה.
  • 27.
    משה 18/09/2024 14:21
    הגב לתגובה זו
    מדינת חלם כבר אמרנו?
  • 26.
    לא עובד במטרו 18/09/2024 13:14
    הגב לתגובה זו
    הנושא נבחן ונמצא שללא מטרו הרכבת הקלה על כל מסלוליה וצבעיה לא תפתור את בעית עומסי התנועה בגוש דן. תוך זמן לא רב שוב נעמוד בפקקים.המטרו נחוץ כאויר לנשימה. מפתיע שכותב המאמר מסתמך על הרכב האוטונומי. אף אחד לא באמת יודע איך זה יעבוד וכמה זה ישפיע,אז להכניס אותו כגורם שפועל לירידה באטרקטביות של המטרו זו ממש גישה לא רצינית.
  • 25.
    גם על כביש 6 והפקת הגז כתבו ככה (ל"ת)
    ישראל 18/09/2024 13:13
    הגב לתגובה זו
  • 24.
    ירון מהשרון 18/09/2024 13:13
    הגב לתגובה זו
    כשאני נוסע לבירות באירופה אני נוסע רק בטראמים שזה מקביל לרכבת הקלה לא נזקקתי למטרו (אולי ליעדים רחוקים יחסית)
  • 23.
    דני 18/09/2024 13:01
    הגב לתגובה זו
    המטרה של פרויקט המטרו היתה ונשארה עיגון עליות הנדלן.
  • 22.
    Avraham 18/09/2024 13:00
    הגב לתגובה זו
    המתנגדים הם בעלי אינטרסים, אנו בפיגור של 70 שנים בגלל אותם בעלי אינטרסים.
  • 21.
    שחר 18/09/2024 12:55
    הגב לתגובה זו
    למדינת ישראל היו 76 שנה לפתח את הפריפריה. זה לא קשור למטרו. והמטרו בהחלט מפתח את הפריפריה כי הוא מאפשר לאנשים לגור שם ולהגיע למקום העבודה בתל אביב בקלות. ולא יהיו רכבים אוטונומים עד 2040. והקו אדום לא מצליח כי הוא הקו היחיד כרגע. ברגע שתהיה רשת של קווים אנשים יעזבו את הרכב הפרטי ויעברו לרכבת. צריך מטרו בתל אביב.
  • 20.
    ניגירי 18/09/2024 12:42
    הגב לתגובה זו
    בתור משתמש כבד בקו האדום מיום ליום יותר נוסעים פוקדים אותו למרות כל מיני בעיות תפעול . למשל כ 100000 איש ביום עוברים שם וזה למרכז תל אביב היה והיו נוסעים במכוניות או אוטובוסים מוניות רק החיסכון בדלק שווה את זה חוץ מבזבוז של עשרות עלפי שעות עבודה . תמשיכו זה מבורך ומספיק רק לזרוע פחד ורוע וייאוש חייבים להתפתח כדי להתקדם קדימה . בהצלחה לכולם .
  • 19.
    רחל 18/09/2024 12:36
    הגב לתגובה זו
    כבר עכשיו מרחק של 20 קילומטר בגוש דן בשעות הבוקר לוקח שעה וחצי בממוצע ועד שיגיע המטרות סביב שעתיים וחצי לכיון
  • 18.
    לרינה 18/09/2024 12:29
    הגב לתגובה זו
    אני אישית משתמשת בכל הסוגים של תחבורה ציבורית במרכז פלוס ברכב פרטי. אין שכל ספק שרקבת קלה בחלק שבתחתית יעיל פי 1000 מאוטובוס ופי 100 מרכב פרטי. כאשר להגיע מדרום תל אביב לרמת גן לוקח 8 דקות לא ניתן להגיד שזה לא יעיל. לא הבנתי גם כיצד פיתוח של תחבורה בירושלים או עיר חכמה בפרפריה תעזור להקל על גודש בלתי נסבל במרטופולין שפעילות בה מהווה לפחות 50% מהתוצר של המדינה.
  • 17.
    אסון ? בוא נשמור את המילה הזו לאסונות אמיתיים (ל"ת)
    אביב 18/09/2024 12:29
    הגב לתגובה זו
  • 16.
    משה 18/09/2024 12:28
    הגב לתגובה זו
    את אבן הפינה למטרו הניחה גולדה מאיר המטרו היה צריך לפעול לפני 30שנה
  • 15.
    חיים 18/09/2024 12:24
    הגב לתגובה זו
    ממש לא מסכים ,מה שנעשה עכשיו בעוד כמה שנים נצטער שלא חשבנו כמה צעדים קדימה.
  • 14.
    משה 18/09/2024 12:18
    הגב לתגובה זו
    "הקו הראשון של מיזם זה, הקו האדום, שנע מפתח תקווה ועד לראשון לציון"
  • 13.
    המוני 18/09/2024 12:08
    הגב לתגובה זו
    הצורה הטובה ביותר לשפר את הצמיחה הרווחה והבריאות של האוכלוסייה הוא היסעים המוניים. הבעיה במדינת ישראל זה שעושים את הפרויקטים בצורה ספורדית ולא מקשרים בין כולם לכל פרויקט ועדה משלו שר משלו ואגו משלו כך שמה שמתקבל זה פייסקו אחד גדול. ספרד שבשנות השמונים השתחררה מציפורני הדיקטטורה בנתה מטרו בכל עיר גדולה והיא לא התמוטטה להפך החיים שם ממש טובים. פשוט צריך לעשות ולא לדחות דברים ולהפסיק את הרודנות הנוכחית שמנסה להפוך אותנו לחוטבי עצים ושואבי מים ולא הייטקיסטים או אנשי אקדמיה ועוד.
  • 12.
    [email protected] 18/09/2024 12:00
    הגב לתגובה זו
    ברור לך שאם היה עכשיו (!) מטרו החיים של כולנו היו טובים יותר ? שהמטרו היה משפר גישה, חוסך דלק וזמן ומשפר את העסקים? אז אין מטרו.. אם עד לכאן אתה מסכים - אז תתעורר עוד 20 שנה כשיהיה מטרו ותגיד שלא היה צורך להשקיע.
  • 11.
    מאור 18/09/2024 11:59
    הגב לתגובה זו
    כשתיהיה מערכת הסעת המונים מקיפה ויעילה בגוש דן, זה יגרום לאנשים לעבור לגור בפריפרייה, בידיעה שיהיה להם נוח, זול ויעיל להתנייד למקום העבודה והבילויים
  • 10.
    סמי 18/09/2024 11:49
    הגב לתגובה זו
    אפשר להנפיק את המטרו ובכך לגייס כספים ולחסוך את העלות מתקציב המדינה , יש לעשות את זה פרוייקט לאומי ב20 אחוז ושאר משקעי הבורסה, למה לא????
  • מ 28/09/2024 22:03
    הגב לתגובה זו
    כביש 6 ומנהרות הכרמל ממש בהפסדים...
  • 9.
    כל מטאטא חושב שהוא מחשב על (ל"ת)
    יודה 18/09/2024 11:49
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    לא הכל זה כסף יש נקרא יעילות וזה הדרך הטובה להסעת המוני (ל"ת)
    מיקי 18/09/2024 11:26
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    חיים 18/09/2024 11:25
    הגב לתגובה זו
    להבין איך מטרו עובד. אנחנו בנינו נכדינו וכו' נשלם עבור המגה מושחתת הזאת
  • 6.
    לרון 18/09/2024 11:25
    הגב לתגובה זו
    כך או אחרת לא תהיה "מטרו" ראו כמה אנשים משתמשים בכרמלית בחיפה,אלה פרוייקטים מיותרים ,מה רע במטרונית?
  • מ 28/09/2024 22:05
    הגב לתגובה זו
    גם בפוניקולור של מלון חוות הברון לא משתמשים - עדיף מדרגות :)
  • 5.
    שמואל ברגר 18/09/2024 11:23
    הגב לתגובה זו
    לא העלית שום טיעון רציני ללמה זה חיסרון חוץ מזה שיש חפיפה מסוימת עם הרכבת הקלה. אין לך שום נתונים לזה שזה לא יעיל, ואתה מתייחס לכל ההשקעה כ"לזרוק לפח" למרות שעל פניו רוב הכסף יחזיר את עצמו גם בתרחיש הכי גרוע. כתבה לא רצינית
  • מ 28/09/2024 22:07
    הגב לתגובה זו
    מה שלא מושקע (ויכול לשפר תמ"ג) - יזרק על איזה גבעה או ניסוי תחבורתי אחר שבאמת נצטער עליו
  • 4.
    תוהה 18/09/2024 11:13
    הגב לתגובה זו
    כי עדיף להשקיע בירושלים ובכל מקרה יהיו רכבים אוטונומיים?
  • 3.
    ניתוח יפה , מאמר רציני (ל"ת)
    יישר כח 18/09/2024 11:12
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    אבנר 18/09/2024 11:12
    הגב לתגובה זו
    ובלי כל הקושי בביצוע מתחת לאדמה.
  • 1.
    זה בסדר המושחתים בכנסת לא ישלמו את המחיר. (ל"ת)
    יואל 18/09/2024 11:11
    הגב לתגובה זו