מדד המחירים בספטמבר ירד ב-0.2%, מחירי הדירות עלו ב-0.3%

הצפי היה למדד ללא שינוי; בשנה האחרונה המדד עלה ב-3.5%, לעומת צפי לעלייה של 3.7%; מה קרה לשכר הדירה?
 | 

מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.2% בחודש ספטמבר 2024, בעוד הכלכלנים ציפו למדד ללא שינוי. בשנים עשר החודשים האחרונים מדד המחירים לצרכן עלה ב-3.5%, כאשר הצפי היה לעלייה של 3.7%. מדד מחירי הדירות בספטמבר עלה ב-0.3% בשנה האחרונה מחייר הדירות עלו ב-6.3%. 

ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי: תחבורה שירד ב-2.6%, תרבות ובידור שירד ב-1.3%, הלבשה והנעלה שירד ב-1.2% ופירות טריים שירדו ב-1.1%. עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי: ירקות טריים שעלו ב-6.7%, שירותי חינוך שעלה ב-1.3% וריהוט וציוד לבית שעלה ב-0.6%.
 

עלייה של 2.4% בשכר דירה 

יצוין כי בשכר הדירה עבור השוכרים אשר חידשו חוזה, נרשמה עליה של 2.4% ועבור השוכרים החדשים (דירות במדגם בהן הייתה תחלופת שוכר) נרשמה עלייה של 4.1%. זאת ירידה בקצב עליית שכר הדירה לעומת חודשים קודמים. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בלמ"ס מציינים כי שיעורי השינוי הללו משקפים קירוב לשיעור השינוי השנתי בשכר הדירה בקבוצות אלה. זאת מכיוון ששכר הדירה אינו משתנה עבור הרוב המוחלט של השוכרים במהלך השנה האחרונה בשל הימצאותם תחת חוזה שכירות שבו נקבע שכר-הדירה החודשי, לרוב ללא מנגנוני הצמדה.

מדד מחירי תשומה בבנייה למגורים עלה בחודש ספטמבר 2024 ב-0.4% והגיע ל-132.5 נקודות לעומת 132.0 נקודות בחודש קודם (הבסיס: יולי 2011 = 100.0 נקודות). מתחילת השנה עלה מדד זה ב-2.1%.

מדד מחירי תשומה בבנייה למגורים ללא שכר עבודה עלה ב-0.1%. בשנים עשר החודשים האחרונים (ספטמבר 2024 לעומת ספטמבר 2023) עלה מדד מחירי תשומה בבנייה למגורים ב-2.3% בשל העליה במחירי שכר העבודה ב-3.8% ושכירת ציוד ורכב ב-4.1%.

יוני פנינג, כלכלן מזרחי טפחות: "ירידת מחירי הדלק, בכ-19 אג' במהלך החודש, יחד עם תיקון ראוי מאוד לציון במחירי הטיסות לחו"ל מסייעת לרכיבי התחבורה והתקשורת למשוך את המדד כלפי מטה. השפעות המלחמה בולטות מאוד גם במחירי המזון, שנותרו אמנם ללא שינוי, אבל הם עושים את זה מרמות גבוהות לכשעצמן. וגם פה נצפה להתמתנות בהמשך. אם לא בחגים, אז לפחות בנוב'. דינמיקה דומה נצפית כנ"ל, בירקות, עם תוספת של קרוב ל-7%, בהמשך לרמות הגבוהות באופן חריג שהסדרה הזו נמצאת בהן. אבל שוב, התשומות לגידולים לא גבוהות באותה המידה, ונצפה לתיקון.

במבט קדימה, למרות ההפתעה מטה היום, החששות האינפלציוניים ממשיכים להתבסס גם עבור אוק', על רקע החגים. אם נחפש קצת אופטימיות, אז אפשר לציין שבתחילת אוק', כזכור, מחירי הדלק ירדו בכ-13 אג' נוספים."

מדד המחירים האחרון בארה"ב, נזכיר, הצביע על הרמת ראש קלה של האינפלציה. וחמור מזה לתפיסתנו, הוא עשה את זה בצורה בולטת במוצרים סחירים, ובמחירי ביטוח הרכב, אלה עשויים לרמז על בעיות 'כרוניות' יותר כמו פשיעה או השפעות אקלים, אשר עשויים לרמז על עליות נוספות בהמשך. בהודעות הריבית של השנים האחרונות, הפד נטה להזהיר מה-"סיכונים של הורדת ריבית מוקדמת מדי." ובכן, הסיכונים האלה עדיין איתנו. אם לא מהסביבה המוניטרית לכשעצמה, אז כן משיקולים חברתיים ושיקולי סביבה.

בשבועות האחרונים, ראינו את הציפיות מבנק ישראל מפעפעות לכיוון של העלאת ריבית מתי שהוא בהחלטת הקרובות. בהתחלה עוד ייחסנו את זה להיחלשות השקל. בכל זאת, זה גם מבטא את יציבות המשק, וגם משפיע ישירות על המחירים במדינה. אבל בשבוע האחרון, ניכר שהציפייה הזו תידלקה את עצמה, ככל שהנושא נעשה פופולרי יותר בשיח. לאחרונה, המשנה לנגיד הוסיף כי עד להודעת הריבית הקרובה יתפרסמו שני נתוני מדד מחירים וכי על שניהם יתבוננו מקרוב. להערכתנו, הנתון של היום רחוק מכזה שיצדיק העלאת ריבית בנובמבר. ונצפה שגם השני לא יהיה."

 

עלייה של 0.3% במחירי הדירות

מהשוואת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים יולי– אוגוסט 2024, לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים יוני– יולי 2024, נמצא כי מחירי הדירות עלו ב-0.3%. בפילוח לפי מחוזות נרשמו שינויי המחירים הבאים: ירושלים (0.5%-), צפון (0.4%), חיפה (1.6%), מרכז (0.4%), תל אביב (0.1%) ודרום (0.3%). מחירי הדירות החדשות עלו ב-1.3%.

בהשוואה שנתית של מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים יולי– אוגוסט 2024 לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים בחודשים יולי– אוגוסט 2023 עולה כי מדד מחירי הדירות השנתי עלה ב-6.3%. בפילוח לפי מחוזות נמצאו עליות מחירים במחוזות הבאים: חיפה (10.2%), מרכז (8.8%), צפון (6.3%), דרום (5.7%), ירושלים (5.1%) ותל-אביב (3.3%). מדד מחירי הדירות החדשות השנתי עלה ב-3.2%.
 

הריבית לא תרד למרות המדד הנמוך


מאז פרסום המדד הקודם קרו לא מעט אירועים - כוח ההרתעה של ישראל חזר עם מבצע הביפרים ומכשירי הקשר, מנהיג חזבאללה חסן נסראללה חוסל בנוסף לרשימה ארוכה של אנשי הצמרת של ארגון הטרור. איראן תקפה את ישראל פעם נוספת וצה"ל נכנס קרקעית ללבנון. ישראל מתקדמת בלבנון ומחסלת מחבלים ותשתיות כדי שתשובי הצפון יוכלו לחזור לבתים, גם הזירה בעזה וביהודה ושומרון ממשיכות להיות חמות ובקרוב גם צפויה ישראלצלהגיב על התקיפה האיראנית. לכל זה יש השפעות על הכלכלה. 

בנק ישראל השאיר את הריבית על כנה, כצפוי, כאשר הנגיד אפילו השאיר פתח לאפשרות של העלאת ריבית בתקופה הקרובה, גם על רקע העלייה בגירעון והחשש שהאוצר לא יצליח לקדם תקציב מהודק. החשש העיקרי של הנגיד הוא האינפלציה, והאינפלציה אצלנו מרימה ראש בשעה שבכל העולם היא במגמת ירידה. זה הוביל להודיע כי ריבית בנק ישראל שעומדת על 4.5% צפויה להישאר ברמות האלו כשנה. אלו חדשות רעות לעומת התחזית הקודמת לירידה ברבעון השני של 2025 לאזור ה-4.25%. זה נובע בעיקר מהמלחמה בצפון שלא היתה גלומה בתרחישים של בנק ישראל.
 

תחזיות הכלכלנים

בלידר צפו עלייה נוספת במחירי הדיור, וזאת בהמשך לעלייה של 2.6% ברכיב בחודש אוגוסט ועלייה של 5.3% עבור שוכרים חדשים. בנוסף לצד פרסום המדד הקודם עלו מחירי העסקאות בדירות שבוצעו בחודשים יוני-יולי 2024, לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים מאי-יוני 2024,  ובלידר מעריכים שהמגמה תימשך.  בלידר צופים עלייה של 0 במדד המחירים בספטמבר. 


 "סיום המלחמה עשוי להוביל לעלייה בביקושים. כמו כן, לבנק ישראל יהיה קל יותר להעלות ריבית לאחר סיום המלחמה", אמר אלכס  זבז'ינסקי ממיטב.  "מנגד, יפתחו הרבה חסמי היצע וצפויה התחזקות משמעותית של השקל. נוסיף לשיקול נגד עליית ריבית, שהאוצר מתכנן גזירות, כולל העלאות המיסים הישירים שירסנו את הביקושים".


 

האינפלציה תעלה לפני שהיא תרד

לפי התחזיות של הכלכלנים, האינפלציה במגמת עלייה וצפויה המשך עלייה לפני שהירידה תתחיל בסביבות סוף הרבעון הראשון של 2025, כאשר בשיא היא צפויה להגיע לרמה של 4.4%, זאת לעומת 3.6% נכון לחודש אוגוסט.
קרדיט: בנק ישראל
קרדיט: בנק ישראל

בהסתכלות קדימה, האינפלציה צפויה לרדת לאזור של 2.7%-2.8%.
קרדיט: בנק ישראל
קרדיט: בנק ישראל

 

האם האינפלציה תשפיע על הריבית?


האינפלציה לא תשפיע על הורדת הריבית. היא יכולה להשפיע רק בכיוון מעלה. אם האינפלציה תהיה גבוהה מהצפוי ולצד כל הנתונים המאקרו כלכליים, בנק ישראל יבחן עליית ריבית, אבל כרגע זה לא נראה באופק. מנגד, גם אם המדד יהיה מתחת לציפיות, לא תשקל בבנק ישראל הפחתת ריבית. המלחמה חזקה מכל, אי הוודאות מאוד גדולה, ובנק ישראל רוצה לראות תקציב סגור וברור לפני שהוא מחליט על הורדת ריבית. בינתיים הוא דחה את זה לעוד שנה מהיום. 

 

רקע  - מה זה בעצם  מדד המחירים לצרכן ולמה הוא חשוב?


מדד המחירים לצרכן, שנקרא גם CPI (Consumer Price Index), הוא אחד המדדים הכלכליים הכי חשובים ברמת המאקרו. המדד בודק את השינויים במחירים של סל מוצרים ושירותים שמשקי הבית רוכשים על בסיס יום-יומי. מדובר במזון, דיור, דלק, תחבורה, בריאות, שאנחנו משתמשים בהם ביום-יום. המדד הזה בעצם מראה כמה המחירים עלו (או ירדו) במשך תקופה מסוימת, ומספק תמונה ברורה לגבי עליית המחירים (אינפלציה) או ירידת מחירים (דפלציה).

ככה אנחנו בעצם יודעים להגיד אם השכר שלנו נשחק, אם העליות שאנחנו רואים בסופר מסתדרות עם המדד. החשש הגדול ביותר של כלכלנים הוא מאינפלציה גבוהה כי אז נוצרא נתק בין המדד לבין מה שקורה בפועל לאזרחים. מעבר לכך, המדד הוא סוג של מס, כשיש אינפלציה השכר נשחק, הערכים של נכסים לא ריאליים נשחק. מנגד, באינפלציה הנכסים הריאליים לרבות נדל"ן נוטים לשמור על ערכם ואף לעלות. 

 

איך המדד עובד?


הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל היא זו שמפרסמת את מדד המחירים לצרכן. פעם בחודש אנשי הלשכה (הלמ"ס) לוקחים "סל מוצרים" שמורכב ממאות פריטים ומודדים את השינוי במחירים שלהם במשך הזמן. בכל פעם שהלשכה מפרסמת את המדד, היא בעצם מספרת לנו אם המחירים עלו, ירדו או נשארו באותו מצב.

 

איך המדד משפיע על הכיס שלנו?


המדד משפיע ישירות על הכיס של כולנו. לדוגמה, אם מדד המחירים מראה עלייה משמעותית, זה אומר שהמשכורות שלנו קונות פחות מוצרים ושירותים - כלומר, כוח הקנייה שלנו יורד. מעבר לכך, מדד המחירים לצרכן חשוב גם לממשלה ולבנק ישראל. הוא משפיע על קביעת ריבית הבנק המרכזי ועל מדיניות כלכלית. לדוגמה, אם המדד מראה עלייה חדה באינפלציה, בנק ישראל עשוי להעלות את הריבית כדי להאט את עליית המחירים. כפי שכאמור קרה בשנתיים האחרונות ועלול להתרחש גם כעת למרות שבעולם הריבית במסלול ירידה. 

בנוסף, מדד המחירים לצרכן משפיע על חוזים והסכמים שמוצמדים למדד. לדוגמה, חוזי שכירות או פנסיות שמוצמדים למדד משתנים בהתאם לשינויים במדד המחירים. אם המדד עולה, זה אומר שהשכירות או הקצבאות יעלו באותו שיעור.
 

איך המדד השתנה בעשורים האחרונים בישראל?


בעשרים השנים האחרונות, מדד המחירים לצרכן בישראל הצביע על עלייה מתונה יחסית שעמדה בטווח של בנק ישראל לעלייה שנתית של בין 2% ל-3%. עם זאת, בעשור האחרון המדד עלה בממוצע בכ-1% בלבד. כשבשנים האחרונות הוא כאמור עולה.  

 

למה מחירי הדירות לא נכללים במדד המחירים לצרכן?

הציבור לא מבין איך זה יכול להיות שמחייר הדירות מזנקים ב-8%-7% בשנה בעשור האחרון ואין לזה השלכה על מדד המחירים לצרכן. הסיבה שמדד מחירי הדירות אינו מופיע במדד המחירים לצרכן נובעת מכך שהמדד נועד למדוד שינויים בהוצאות השוטפות של משקי הבית עבור מוצרים ושירותים שהם צורכים באופן קבוע, ולא לשקף את מחירי הנכסים שאנשים קונים כהשקעה או לצורך מגורים לטווח ארוך.

מדד המחירים לצרכן מתמקד כאמור בהוצאות שוטפות כמו מזון, תחבורה, בריאות, חשמל, תקשורת ועוד. הוצאות אלו נחשבות ל"הוצאות על צריכה". לעומת זאת, רכישת דירה אינה נחשבת הוצאה שוטפת אלא השקעה בנכס בעל ערך לטווח ארוך. לכן, מחירי הנכסים (כמו דירות) לא נכללים במדד, מכיוון שהמדד בוחן צריכה שוטפת ולא השקעות. אותו עיקרון גורם לאי הכנסת עלייה במחירי הרכבים. 

 

איך מתייחסים להוצאות על דיור במדד המחירים לצרכן?


למרות שמחירי הדירות אינם נכללים במדד המחירים לצרכן, ישנם סעיפים במדד שמתייחסים להוצאות הקשורות לדיור. כך למשל, סעיף שכירות מהווה חלק משמעותי מהמדד, כי תשלום שכר דירה נחשב להוצאה שוטפת עבור משקי בית רבים. גם הוצאות על תחזוקה שוטפת של הדירה כמו תיקונים, שיפוצים או תשלומי חשמל ומים נכללים במדד, מכיוון שאלו נחשבים להוצאות שוטפות שמקיפות את חיי היום-יום של הדיירים.
 

איך מתגברים על הבעיה - מדד מחירים שלא קשור למדד מחייר הדירות?


הלמ"ס מפרסמת מדדים נוספים, כולל מדד מחירי הדירות, שמספק תמונה נפרדת של השינויים במחירי הנדל"ן למגורים. מדד זה בוחן באופן ספציפי את מחירי הנדל"ן בשוק הדירות, ומפריד אותו ממדד המחירים לצרכן. כך הציבור וקובעי המדיניות יכולים לקבל תמונה כוללת יותר של מה שקורה בשוק הדיור.

מעבר לכך, חלק מהמוסדות הכלכליים והפיננסיים בישראל מתייחסים לשני המדדים בנפרד, כאשר בנק ישראל, למשל, עוקב גם אחרי מדד מחירי הדירות וגם אחרי מדד המחירים לצרכן כדי לגבש מדיניות כלכלית שמתחשבת ביוקר המחיה הכולל.

תגובות לכתבה(15):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 15.
    אין תורים לדרכון , אין טיסות, אין מטוסים
    עושה חשבון 16/10/2024 09:38
    הגב לתגובה זו
    4 0
    מדד הטיסה בצניחה כי לעם ישראל אין דרכונים, כסף לטוס , או מטוסים .
    סגור
  • 14.
    כשהגעתי ל'השפעות אקלים' הפסקתי לקרוא
    אמיר 16/10/2024 09:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    די עם שטיפת המוח הזאת , חשבתי שביזפורטל יותר חכם ושפוי
    סגור
  • 13.
    לפני שנה וקצת
    צוקי 16/10/2024 08:45
    הגב לתגובה זו
    7 0
    3 כרטיסים להולנד 500 דולר איזיגט השנה 2000 דולר 3 כרטיסים אל על. הלמס משקר אותי
    סגור
  • 12.
    מינוס 0.2? כמה אפשר לשקר? בושה וחרפה (ל"ת)
    שי.ע 15/10/2024 22:22
    הגב לתגובה זו
    9 0
    סגור
  • 11.
    המדד הוא שיקרי אבל הגיערון הענק הוא אמתי לצערנו
    שי.ע 15/10/2024 22:22
    הגב לתגובה זו
    5 0
    מזה ביבי לא יברח,הרס את הכלכלה לגמרי.מקווה שזה יהיה הסוף הפוליטי של האסון הזה.
    סגור
  • טען עוד
  • 10.
    בולמים את האינפלציה, עוצרים את הביזה
    אחמנתאפ 15/10/2024 21:52
    הגב לתגובה זו
    7 2
    יש לעצור את הביזה הנוראית שמבצעת ההנהגה החרדית הארורה בקופת המדינה. שיתגייסו לצה"ל המתועבים.
    סגור
  • 9.
    החזאים מתקשים לדייק בתחזית החודשית הפתעות מעלה/מטה
    החיים 15/10/2024 20:35
    הגב לתגובה זו
    3 0
    בחודש הקודם המדד הפתיע למעלה 0.9 אחוז החודש הפתיע למטה מינוס 0.2 אחוז עדין האינפלציה השנה תהיה 4 אחוז וכנראה גם בשנה הבאה תהיה מעל 3 אחוז למדד ספציפי אין שחורג מעט מעלה/מטה אין משמעות והוא סה"כ מקזז את הטעות בתחזית בחודש לפני/אחרי
    סגור
  • 8.
    מחירי צימרים בצפון ירדו חזק ומשכו את המדד מטה.....
    יעקב 15/10/2024 19:44
    הגב לתגובה זו
    6 0
    אפרסק- 18 שקל לקילו עגבניה שרי - 40 שקל לקילו ענבים- 25 שקל לקילו אבל הצימרים בצפון מפצים על הבל.....
    סגור
  • 7.
    ברור שהמדד ירד
    ישררלי 15/10/2024 19:17
    הגב לתגובה זו
    11 0
    באמריקה. לא בישראל.
    סגור
  • 6.
    תשמעו בדיחה
    אזולאי 15/10/2024 19:03
    הגב לתגובה זו
    13 0
    הלמ"ס... שיגלו באיזו חברת תעופה הם טסים. מינוס 16.7%.
    סגור
  • 5.
    ביבי התגובה:איימתי על ראש הלמ"ס.אז הוא הינדס. (ל"ת)
    ירוש 15/10/2024 18:46
    הגב לתגובה זו
    9 0
    סגור
  • 4.
    מה זה השטויות האלה
    שאול 15/10/2024 18:39
    הגב לתגובה זו
    11 0
    מדד המחירים לצרכן של שוויץ
    סגור
  • 3.
    אויויוי...מכה לקפלניסטים.... (ל"ת)
    אנונימי 15/10/2024 18:38
    הגב לתגובה זו
    4 11
    סגור
  • 2.
    מכניסים גם מחירים של מוצרי תנובה למדד? (ל"ת)
    סתם אחד 15/10/2024 18:37
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 1.
    רק ב0.2%? הייתי בטוח ירד ב90%....למ"ס השקרנים (ל"ת)
    ביבזי 15/10/2024 18:36
    הגב לתגובה זו
    13 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות