עמותת "קרד אל-חסן" – בנק הצללים של חיזבאללה

צה"ל תוקף מטרות פיננסיות של חיזבאללה כדי לייבש את מקורות המימון של ארגון הטרור; המלחמה הכלכלית
 | 
telegram
(5)

ישראל תקפה הלילה את סניפי הבנק של חיזבאללה - "קרד אל-חסן". הבנק הזה שמתפקד לכאורה כעמותה רשומה מספק חמצן כלכלי לארגון הטרור וישראל מנסה לייבש את מקורות המימון.

  פגיעות חיל האוויר בלבנון    (רשתות חברתיות)


אם תהיתם איך חיזבאללה ממשיך לפעול תחת הסנקציות הכבדות שהוטלו עליו בעשורים האחרונים, התשובה טמונה במוסדות כמו עמותת "קרד אל-חסן". מה שנראה במבט ראשון כעמותה תמימה, משמש בפועל כזרוע כלכלית חיונית לארגון הטרור השיעי בלבנון. אז מי זאת העמותה הזאת, איך היא עובדת, ומה בדיוק תפקידה עבור חיזבאללה?


הקשר עם חיזבאללה – הרבה יותר מעוד בנק

"קרד אל-חסן" היא הרבה יותר מעמותה שמספקת שירותים בנקאיים. מדובר בגוף פיננסי שהוקם על ידי חיזבאללה כבר בשנות ה-80, כדי לשרת את תושבי האוכלוסייה השיעית בלבנון ולתמוך בפעולות הארגון. דרך העמותה, חיזבאללה מנהל פעילות כלכלית ענפה, שמאפשרת לו לעקוף סנקציות כלכליות בינלאומיות ולהזרים מיליונים לפעילות טרור, פוליטיקה ושיקום קהילות שיעיות.

העמותה מציעה שלושה סוגי חשבונות: חשבון בסיסי, חשבון לתרומות, וקרן לשיתוף פעולה חברתי. נשמע לגיטימי? לכאורה כן, אבל בפועל, כל המערכת הזאת מתפקדת כמו בנק צללים – ללא רגולציה מערבית ועם המון תמרון פיננסי.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

 

שירותים בנקאיים עבור השיעים


הבנק הזה לא פועל רק במרכזי הערים הגדולות בלבנון, אלא מפעיל כ-30 סניפים ברחבי המדינה, מחציתם בבירה ביירות, וגם בערים כמו צור, נבטיה ובקעת הלבנון, היכן שאוכלוסיית השיעים הגדולה מתרכזת. הוא נותן הלוואות ללא ריבית, אבל זה בא בתמורה לביטחונות כמו זהב או ערבויות צד שלישי, מה שמספק לחיזבאללה גישה ישירה למזומנים ולזהב – משאבים שנשמרים להמשך הפעילות שלהם.
 

הלבנת הון – הכסף הגדול מהסמים

מעבר לשירותים הבנקאיים המקומיים, "קרד אל-חסן" הוא אחד הכלים המרכזיים שדרכם חיזבאללה מלבין את כספיו, המגיעים בין השאר ממכירת סמים. על פי דיווחים שונים, הפעילות הלא חוקית הזאת מביאה לחיזבאללה כ-30% מהתקציב השנתי שלו. אבל סביר להניח שבשנה האחרונה הוא הפך להרבה יותר קריטי על רקע ההצלחה של ישראל לעצור חלק מהתמיכה הכלכלית החיצונית שהועברה לארגון הטרור.

חיזבאללה לא מסתפק רק בכסף שמגיע מאיראן (שמוערך בכ-800 מיליון דולר בשנה), אלא גם פועל להלבין הון שמקורו בסחר בסמים, ובמיוחד במכירות קוקאין, בעיקר דרך רשתות בינלאומיות, כמו אלה שפועלות באפריקה – חוף השנהב וגינאה.
 

סנקציות אמריקאיות – האם הן משפיעות?


למרות שנראה שחיזבאללה נמצא תחת עיצומים כבדים של ארה"ב מאז 2007, מסתבר שהסנקציות לא הצליחו ממש לחסל את פעילותו הכלכלית. עובדי העמותה השתמשו בחשבונות פרטיים בבנקים מוכרים בלבנון, כדי להעביר כספים ולהימנע מהעיצומים הבינלאומיים. בעקבות זאת, הוטלו סנקציות אישיות על שישה מעובדי הבנק שהעבירו יותר מחצי מיליון דולר בתקופה של כעשור.

תקיפות ישראל נגד "קרד אל-חסן" לא נועדו רק לפגוע בפעילות הכלכלית של חיזבאללה, אלא גם להחמיר את המשבר המנהיגותי בארגון. המרכזים הפיננסיים שנפגעים משמשים את חיזבאללה לשימור הכוח והעצמאות הפיננסית, ומספקים לו יכולת לפעול ללא מגבלות משמעותיות. ישראל רואה בתקיפות האלה חלק ממאבק כולל שמטרתו לצמצם את היכולות הצבאיות והכלכליות של הארגון. בסופו של יום, חיזבאללה משלם שכר גבוה ללוחמים שלו. ברגע שהשכר לא יגיע וזה יהיה ממושך, היכולת תפקוד של החיילים והנאמנות שלהם תיפגע. 

 

מאיפה מגיע הכסף של חיזבאללה?


חיזבאללה,  נשען במשך עשרות שנים על תמיכה כלכלית משמעותית מאיראן. מקורות מימון אלה איפשרו לארגון לבנות כוח צבאי משמעותי ולהוות איום אסטרטגי על ישראל. אולם, לאחרונה, שורת האירועים האחרונה מעלה שאלות רבות לגבי עתיד המימון והאפקטיביות של הארגון. התמיכה האיראנית בחיזבאללה עמדה על קרוב למיליארד דולר בשנה.  סכום זה שימש לבניית מערך צבאי מתקדם, הכולל עשרות אלפי טילים ורקטות, וכן למימון פעילות אזרחית נרחבת בלבנון, שנועדה לחזק את התמיכה העממית בארגון.
 
ואולם, הכלכלה האיראנית נמצאת במשבר עמוק. הסנקציות הבינלאומיות, ירידת מחירי הנפט והניהול הכושל של המשטר הביאו לאינפלציה גבוהה, אבטלה נרחבת וירידה חדה בערך המטבע האיראני. במצב זה, היכולת של איראן להמשיך ולתמוך בחיזבאללה ברמות הקודמות מוטלת בספק. איראן הפחיתה בשנים האחרונות את התמיכה ועל פי ההערכות שונות היא מסתכמת בכחצי מיליארד דולר בשנה, עדיין מדובר ב"חמצן" של ארגון הטרור. 

הכישלון של חיזבאללה להוות איום על ישראל כזרוע ארוכה של איראן, מלים תהיות לגבי האפקטיביות של ההשקעה האיראנית. היכולת של ישראל לחדור לתוך מערכי המודיעין והפיקוד של חיזבאללה, לחסל את כל צמרת הארגון, מעלה שאלות לגבי יכולתו של הארגון לחזור לעצמו ומבחינת איראן מעלה ספק לגבי ההשקעה הגדולה שירדה ברובה לטמיון. לחיזבאללה יש עדיין יכולות רבות, אבל מעטות ביחס למה שהיה לו בתחילת הלחימה. ככל הנראה מדובר על כשליש מהתחמושת נותרה בידו.

איראן רואה כי ההשקעה שלה בהתרעה מול ישראל כדי שזו תחשוש לתקוף את מתקני הגרעין באירא, מאבדת מערכה, ומדובר על סדרי גודל של עשרות מיליארדי דולרים על פני עשרות שנים. מנגד, הנהגת איראן מתקשה להסביר את ההשקעה הגדולה הזו בשעה שכ-40% מתושביה עניים. 

איראן לא תזנח את חיזבאללה, אבל לא בטוח שהיקף התמיכה יהיה בסדרי גודל שהיו בעבר. 

לא מסתמכים על מקור הכנסה בודד

חיזבאללה מעורב במגוון פעילויות פליליות להשגת מימון חוץ מהמימון האיראני. אלה כוללות הלבנת הון, זיוף כספים, סחר בנשק, וייצור וסחר בסמים. פעילויות אלו מתרחשות ברחבי העולם, כולל באמריקה הלטינית, אירופה ואפריקה. הסחר בסמים, בפרט, מהווה מקור הכנסה משמעותי, עם פעילות נרחבת באזור משולש הזהב בדרום-מזרח אסיה ובאזור משולש הגבולות בין ברזיל, ארגנטינה ופרגוואי.
 
חיזבאללה גם מפעיל רשת עסקית ענפה של חברות לגיטימיות בלבנון ומחוצה לה. חברות אלו פועלות במגוון תחומים, מנדל"ן ועד מסחר, ומשמשות הן כמקור הכנסה ישיר והן כאמצעי להלבנת כספים מפעילויות לא חוקיות. בנוסף, הארגון מקבל תרומות ממוסלמים שיעים ברחבי העולם, כולל מקהילות לבנוניות בתפוצות.
 
מעניין לציין כי ארגון הטרור מכחיש באופן עקבי את מעורבותו בפעילויות לא חוקיות ואת היקף התמיכה שהוא מקבל מאיראן. הארגון טוען כי מקורות המימון העיקריים שלו הם תיקי השקעות ותרומות לגיטימיות. עם זאת, מדינות רבות, ובראשן ארצות הברית, ממשיכות לעקוב אחר פעילויותיו הפיננסיות ולנסות לחסום את ערוצי המימון שלו.
 

המצב הכלכלי בלבנון

המצב הכלכלי בלבנון עצמה מהווה גורם נוסף במשוואה. המשבר הכלכלי החריף במדינה הגביר את התלות של חלקים נרחבים באוכלוסייה בשירותים החברתיים שמספק חיזבאללה. זה מחזק את מעמדו של הארגון בקרב הציבור השיעי.
 
עם זאת, המלחמה האחרונה רק החריפה את המשבר. המדינה מתמודדת עם אתגרים עצומים, כאשר תשתיות בסיסיות קורסות ומיליוני אזרחים נאבקים לשרוד. אחד הביטויים המובהקים למשבר הוא מצב אספקת החשמל במדינה. כיום, רוב אזרחי לבנון נאלצים להתמודד עם מציאות שבה במחצית משעות היממה אין חשמל כלל. מצב זה משבש את החיים היומיומיים ופוגע קשות בכלכלה.
 
ולא רק האזרחים. לבנון מתמודדת עם נטל כבד של כ-1.8 מיליון פליטים, בעיקר מסוריה. נוכחותם מעמיסה עוד יותר על התשתיות הקורסות ועל שוק העבודה המצומק.
 
למצב הכלכלי יש גם יתרונות: הפערים בין שכר החיילים בצבא הלבנוני הרשמי לבין אלו המשרתים בחיזבאללה בולטים במיוחד. בעוד חייל בצבא לבנון מרוויח בין 100 ל-200 דולר בחודש, "חייל" בחיזבאללה יכול להרוויח עד 1,300 דולר. פער זה ממחיש את כוחו הכלכלי של הארגון ואת יכולתו למשוך אליו אנשים במצב של מצוקה כלכלית.
 
מהצד השני, המצב הכלכלי הקשה גורם לרבים בלבנון להפנות אצבע מאשימה כלפי חיזבאללה. התפיסה הרווחת היא שמעורבותו של הארגון בסכסוכים אזוריים, ובמיוחד העימות המתמשך עם ישראל, תורמת להחרפת המשבר הכלכלי ומונעת מלבנון להתאושש. ככל שהמצב הכלכלי מחמיר, גוברים הקולות בציבור הלבנוני הקוראים לשינוי. רבים מבינים כי "הכלכלה מנצחת" בסופו של דבר, וכי המשך התמיכה בחיזבאללה עלול לדרדר את המצב עוד יותר.

כל זה ממחיש עד כמה חשוב להילחם כלכלית בארגון הטרור. הכסף הוא הדלק שלו, וההתקפה על סניפי הבנק של חיזבאללה - "קרד אל-חסן" פוגעת במקור המימון משמעותי מאוד שמספק משכורות ותמיכה לאוכלוסיה השיעית. ככל שזו תיפגע, הלחץ לסיים את המערכה במחירים כואבים מבחינת הארגון יעלה. לחץ כזה כבר מופעם מלבנון עצמה וגם מאיראן, ישראל עדיין לא סיימה את המלאכה, כששר הביטחון יואב גלנט, מדבר על פעילות שתימשך מספר שבועות. ככל שנגיע לסיום הפעילות עם חיזבאללה יותר כואב וכאוב, כך ההסכם המדיני יהיה טוב יותר לתושבי הצפון. 

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    ממתי פגיעה בסניף בנק מפריעה לפעילות בנקאית. (ל"ת)
    אנונימי 21/10/2024 13:59
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 4.
    הכל אינטרסים
    האמריקאים יכלו להפיל את המשטר בטהרן כבר מספר פעמים 21/10/2024 13:02
    הגב לתגובה זו
    3 1
    האמריקאים יכלו להפיל את המשטר בטהרן כבר מספר פעמים.
    סגור
  • 3.
    כמה עלה לישראל ליל התקיפה על אתרי בנק החיזבאללה ??
    איש פשוט 21/10/2024 11:06
    הגב לתגובה זו
    4 1
    כסף הוא תמונה על נייר. אם לא הושמדו נכסים פיזיים (לא שטרות שניתן להדפיסן ללא הגבלה) הכל ברכה לבטלה.
    סגור
  • 2.
    עניין הסנקציות על איראן
    לרון 21/10/2024 10:27
    הגב לתגובה זו
    2 0
    שהשתית ממשל אובאמה,למה הוסרו?? להחזיר מיד!
    סגור
  • 1.
    20 שנים סיפוריי חארטבונה
    יובל123 21/10/2024 09:17
    הגב לתגובה זו
    2 4
    והכל ממשיך להיתנהל כאילו כלום.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות