איך לחסוך - פיקדון בריבית קבועה או פיקדון בריבית משתנה והאם הבנק שלכם הוגן?

מה ההבדל בין פיקדון בריבית קבועה לפיקדון בריבית משתנה, האם קרנות כספיות עדיין עדיפות על פיקדונות, ואיזה בנקים מובילים בפיקדונות לשנה? בדיקת ביזפורטל
 | 

מנתונים של בנק ישראל על ריביות בפיקדונות בנקים בחודש ספטמבר עולה כי הריבית לטווח של עד שנה בירידה קלה ואילו הריבית שניתנת לפיקדונות ארוכים בעלייה קלה. נזכיר כי לבנק יש ריבית תעריפית שזו הריבית על פי התעריפון (מחירון). זו ריבית נמוכה ואם לא שואלים, אם לא בודקים, לרוב מקבלים את הריבית הזו. ככל שכוח המיקוח שלכם גדול יותר כך תקבלו ריבית גבוהה יותר. בנק ישראל מקבל מהבנקים את כל הנתונים ומגבש טבלה שבה מקבלים את הריבית הממוצעת והחציונית לכל טווח השקעה.

הריבית הממוצעת בכל בנק היא ממוצע פשוט ואילו הריבית החציונית מבטאת את הריבית שחצי הלקוחות קיבלו ריבית טובה יותר וחצי ריבית נמוכה יותר ממנה. החציון ברוב המקרים הוא הנתון הרלוונטי לכם לצורך השוואה, אבל חשוב מאוד להזכיר שגם הנתונים האלו הם לא בהכרח אמת מידה בשבילכם - אם אתם מגיעים עם כסף גדול אתם צריכים לקבל יותר מהממוצע ויותר מהחציון. אם אתם מנהלים בבנק תיק השקעות משמעותי, אתם יכולים לבקש ולקבל יותר.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בכל מקרה, אתם צריכים להתמקח, לבדוק מול בנקים אחרים או לכל הפחות לקבל ולהציג הצעות אינטרנטיות מבנקים אחרים, הם עשויות להיות טובות יותר משמעותית והבנק שלכם ירצה להשוות את התנאים או לפחות להתקרב לתנאים האלו, אם תאיימו בעזיבה.

פיקדון בריבית משתנה לעומת פיקדון בריבית קבועה


 ככלל,  קיימים שני מסלולים בפיקדונות שקליים - מסלול בריבית קבועה ומסלול בריבית משתנה. המסלול בריבית קבועה נותן ביטחון - מה שאומרים לכם תקבלו בוודאות עוד שנה. המסלול בריבית משתנה יותר מסוכן כי הוא משתנה בהתאם לריבית במשק. אם הריבית תרד אז תקבלו פחות. לדוגמה נניח שנותנים לכם פיקדון בריבית פריים מינוס 1.6%. ריבית הפריים היא 6% (מוגדרת כריבית בנק ישראל בתוספת 1.5%). ומכאן שהריבית כאן היא 4.4%. אבל אם הריבית במשק תרד, אז תקבלו פחות מרגע הורדת הריבית. נניח שבפיקדון בריבית משתנה לשנה, הריבית ירדה בדיוק אחרי חצי שנה ב-0.2%. אז תקבלו 4.4% על חצי השנה הראשונה ו-4.2% על החצי השנה - בשקלול תקבלו 4.3%.

יש כאן סיכון כשהריבית במגמת ירידה, אבל אצלנו ההערכות הן שהירידה תיקח זמן. בנק ישראל העריך שזה יהיה בעוד כשנה, אם כי הכל יכול להיות - יש כאלו שגם סבורים שהריבית אפילו תעלה, יש אחרים שסבורים שסיום של המלחמה בטווח של חודשים יביא להורדה מוקדמת. כלומר, בפיקדון בריבית משתנה אתם תלויים במה שקורה בשוק, לטוב ולרע. לא צפוי שתקבלו משהו דרמטית שונה מהריבית שבתחילת הדרך, אבל יש סיכון. 

בגלל הסיכון הזה, אתם מקבלים פיצוי - תשואה טובה יותר בעת ההפקדה. בסופו של דבר - סיכון הולך יחד עם סיכוי וכדי שתשקיעו-תחסכו במסלול הזה, אתם מקבלים עוד כמה עשיריות תשואה. כל אחד אמור לעשות את החישוב שלו ומחליט מה עדיף לו, יש רבים שלא עושים ועוברים לפיקדונות בריבית קבועה בלי לשבור את הראש ולישון בשקט, אבל האמת שגם בפיקדון בריבית משתנה אפשר לישון בשקט. אלו לא תזוזות דרמטיות שישנו את התשואה מקצה לקצה, במיוחד שנותנים לכם מראש פיצוי על כך.

באופן כללי, יתנו לכם כיום בריבית משתנה פיצוי של כ-0.1%-0.2%, זה נמוך ממה שהיה לפני כמה חודשים בגלל שהצטברו הערכות שהריבית לא תרד (כשהיה צפי לירידה יחסית מהירה אז הפער היה פיצוי גדול יותר). כלומר, אם אתם מקבלים תשואה של 4.3% לשנה בפיקדון בריבית קבועה הוא שקול לכ-4.4%-4.5% בריבית משתנה, גם לא בטוח.


קרנות כספיות - המכשיר המועדף להשקעה סולידית


מול האפשרויות האלו בבנקים יש לכם את המק"מ שהוא להבדיל מפיקדונות נזיל כל רגע, והתשואה שלו כ-4.43%. כמו כן, יש את הקרנות הכספיות שנחשבות למסלול המועדף כשהן צפויות לייצר תשואה של כ-4.5% בשנה. יש הבדל בין המכשירים - בפיקדונות ומק"מ אתם משלמים מס של 15% על כל הרווח, בקרנות כספיות, אתם משלמים מס על הרווח הריאלי בשיעור של 25%. בגלל המדד שצפוי להיות כ-3% ומעלה בשנה הקרובה, המס על קרנות כספיות נמוך יותר וזה נותן עוד יתרון לקרנות הכספיות. 

בפועל, הקרנות הכספיות הן בנקודת זמן הזו אפיק מועדף וגם נזיל וגם אגב - מאפשר קיזוז של הרווח מול הפסדי ניירות ערך אם יש לכם. הקרנות האלו זוכות לביקושים גדולים מדי חודש כשבחודשיים האחרונים קצב הגיוסים של מנהלי הקרנות הכספיות מגיע לכ-7 מיליארד שקל והתעשייה הזו גדלה ל-150 מיליארד שקל.

איך לבחור קרן כספית? איזה קרנות כספיות מעניינות? מהם היתרונות של הקרנות הכספיות? איך הן מרוויחות כסף? מה כדאי לקחת בחשבון כשבאים לבחור קרן כספית? כמה קרנות חדשות הושקו השנה, ומדוע הן יכולות להיות מעניינות להשקעה?


ולמרות זאת - הפיקדונות הם הרוב עם סכומי עתק של מעל טריליון שקל. 

 

מה הריבית על פיקדונות לשנה? 

נתחיל בפיקדונות בריבית קבועה. הריבית על פיקדונות כאלו היא בממוצע 4.02%. זו ריבית נמוכה לעומת מק"מ וקרן כספית, אבל הריבית הממוצעת לא מספרת את כל הסיפור. יש כאלו שמקבלים יותר ויש כאלו שמקבלים יותר. 

בנק ירושלים כצפוי נותן את הריבית הטובה ביותר, אבל הוא סובל מכך שהפך ל"קלף מיקוח" מול הבנקים ולא באמת מקבל כספים רבים מלקוחות כי אלו רוצים שהפיקדון ינוהל בחשבון הבנק שלהם. 

בנק מזרחי טפחות השתפר מאוד, אולי בגלל הביקורת שהיתה אצלנו על ריבית נמוכה במיוחד בפיקדונות בחודשים האחרונים. בנק לאומי מוביל בריבית הקבועה לשנה עם 4.28%. הנה הטבלה המלאה:

ריבית קבועה ממוצעת

הריבית הממוצעת מאפשרת לכם להבין איפה אתם כלקוחות הבנק ביחס לממוצע. אתם גם אמורים לדעת איך אתם כבעלי חשבון בנק ביחס לממוצע - האם אתם לקוחות גדולים, קטנים, בינוניים. מכאן שאתם יכולים לגזור איך אתם ביחס לממוצע ואם הבנק שלכם לכאורה הוגן אתכם או ההיפך. אבל גם אם אתם בטווח, זה לא אומר שאתם לא יכולים לקבל עוד - הממוצע כאמור מורכב מהרבה מאוד אנשים שלא מתמקחים. כלומר הוא מוטה כלפי מטה. לפי בדיקות שעשינו בעבר הלקוחות יכולים לקבל לפחות 0.3%-0.2% מעל הממוצע בכל בנק (למעט בנק ירושלים ששם הריבית אחידה לכולם). ואם אתם לקוחות גדולים אתם יכולים לקבל 0.4% ומעלה מהממוצע. 

לעומת הממוצע, החציון הוא נתון סטטיסטי שמספק מידע רחב יותר. הוא מלמד על כך שחצי מהלקוחות מקבלים ריבית גבוה יותר ממנו וחצי מתחתיו. נתוני החציון מלמדים כמה דברים - קודם כל, באופן תמוה, אבל חוזר, הריבית של בנק ירושלים לא אחידה כפי שהם מדווחים. מעבר לכך, רואים חציונים נמוכים במיוחד בבנק דיסקונט שחצי מהלקוחות שלו מקבלים פחות מ-3.2% ובבנק יהב שחצי מהלקוחות מקבלים מתחת ל-1.8%. בנק מזרחי שיפר את הצעתו והחציון שלו הוא 4%, מתחת לבנק לאומי עם 4.1%, ומעל בנק הפועלים עם 3.3% בלבד. 

ריבית חציונית ממוצעת


כמה תקבלו לשנה בריבית משתנה?


המסלול של הריבית המשתנה סובל מחששות של החוסכים, אולי שלא בצדק. אבל בגלל שהשוק העיקרי הוא בריבית קבועה, נראה ששם יש תחרות מסוימת והצעות יותר טובות מאשר בריבית משתנה. כשבודקים את הריבית בפועל, מקבלים שהיא נמוכה מהריבית הקבועה ברוב המקרים, ואם כך, אז העדיפות הקיימת בפיקדונות בריבית קבועה מובנת יותר. בנק וואן זירו מספק ריבית משתנה של 4.5%, בנק ירושלים 4.6%, בנק הפועלים מוביל מבין הבנקים הגדולים עם 4.4%. בפועל, אפשר לקבל יותר. כשאנחנו בודקים מול פקידי הבנק אנחנו מקבלים הצעות של 4.5%-4.6% בבנקים הגדולים גם בכסף לא מאוד גדול (מעל 100 אלף שקל). זו גם תמונת המצב בפיקדונות בריבית קבועה. 

תגובות לכתבה(13):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    קרן כספית שקלית - בהגדרה - יותר משתלמת מפיקדונות
    איתמר 27/10/2024 16:29
    הגב לתגובה זו
    0 1
    כי היא מושקעת בפקדונות הכי משתלמים שיש, נזילה מיידית, והמס - הוא על הרווח הריאלי בלבד - אז כל עוד יש אינפלציה משמעותית - אתם מכוסים. וגם אם האינפלציה שולית - עדיין אתם מכוסים. כל מה שיותר משתלם מזה - זה הימורים.
    סגור
  • 7.
    בשנת 1988 קיבלתי על פיקדון בארה"ב 10% זה יכול לחזור (ל"ת)
    קשקש 27/10/2024 12:26
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • עכשיו באיגרות חוב תקבל 9%
    רונן 27/10/2024 17:49
    הגב לתגובה זו
    1 0
    עכשיו באיגרות חוב תקבל 9%
    סגור
  • 6.
    המס על מקמ וקרנות שקליות
    יצחק המצחיק 27/10/2024 12:09
    הגב לתגובה זו
    1 0
    15%
    סגור
  • 5.
    בכל פקדון הבנקים מרוויחים ואנחנו מפסידים
    ליאור 27/10/2024 12:08
    הגב לתגובה זו
    1 0
    האינפלציה והמיסוי אוכלים את הכסף הבנקים נותנים לנו זוטות של ריבית ואז יש מס למדינה ומה נשאר לנו ?
    סגור
  • טען עוד
  • 4.
    מה זה ״לקוחות גדולים/בינוניים/קטנים״?
    מישהו 27/10/2024 11:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אשמח להגדרה
    סגור
  • אם אתה לא יודע סימן שאתה לקוח קטן
    בנקאי 27/10/2024 16:10
    הגב לתגובה זו
    3 0
    אם אתה חושב שאתה לקוח גדול אז תדע שיש הרבה גדולים ממך
    סגור
  • 3.
    כסף חדש
    אורי 27/10/2024 10:48
    הגב לתגובה זו
    4 0
    אני קיבלתי 4.6% בבנק לאומי על כסף חדש שהבאתי , פיקדון לשנה . על כסף שהיה בחשבון קיבלתי 3.3% .
    סגור
  • פקדון לשנה עם תחנות יציאה או סגור לשנה? (ל"ת)
    מומו 27/10/2024 11:48
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    קרן כספית
    יו 27/10/2024 10:15
    הגב לתגובה זו
    5 0
    שום פקדון לא משתלם, בגלל שיטת המיסוי הנומינלית. ובגלל שהאינפלציה פה להשאר...
    סגור
  • 1.
    הכתב והעיתון מתעלמים באופו קבוע מפקדונות צמודי מדד
    החיים 27/10/2024 09:48
    הגב לתגובה זו
    0 5
    פיקדונות צמודי מדד ניצחו את הקרנות הכספיות בשנה/שנים אחרונות הפיקדונות העדיפים עלי הם פקדונות צמודים למספר שנים עם תחנות יציאה כל שנה אפשר לקבל ריבית של עד 2 אחוז בהנחת אינפלציה של 3 אחוז התשואה נטו (אחרי מס 4.5 אחוז) עדיף על קרנות כספיות שיתנו נטו פחות מ 4 אחוז ועדיף על פקדונות שיקלים שהתשואה נטו עליהם נמוכה יותר מגן מהתפרצות אינפלציונית ואפשר לצאת פעם בשנה עם ההממשלה תתעשת במורד הדרך ותצליח לבלום את האינפלציה
    סגור
  • במשך עשור המדד היה אפסי או שלילי
    העורב 27/10/2024 11:45
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מי שפתח בעשור האחרון תכניות חיסכון מדדיות גם שילם מס מוגדל וגם הרוויח בערך חצי לעומת תכניות שקליות. המדד לא ישאר גבוה כמו בשנתיים האחרונות, וכשהוא יצנח תוכל רק להתחנן בתחנה לריבית 2 אחוז על תכניות חיסכון מדדיות כשמי שפתח תכנית שקלית לחמש שנים בריבית של 4.5 אחוז לשנה יחגוג.
    סגור
  • לקחת לי את המילים צודק (ל"ת)
    דוד 27/10/2024 10:51
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות