רפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" - כמה תחסכו בשנה?

הרפורמה צפויה להיכנס בינואר; הבעיה הגדולה - חשש מכניסה של מוצרים באיכות נמוכה ואכיפה נמוכה
 | 
telegram
(4)

רפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" של משרד הכלכלה מתקרבת, והיא אמורה לשנות את כללי המשחק בתחום היבוא. החל מינואר הקרוב, יבואנים יוכלו להכניס לישראל מגוון רחב של מוצרים המבוססים על תקינה אירופית בלבד וללא תקינה מקומית. זה נשמע כמו בשורה לצרכנים שצפויים ליהנות ממוצרים זולים. אבל, יש כאן אתגר גדול: מי יוודא שאותם מוצרים עומדים בסטנדרטים הנדרשים, ואיך תתבצע האכיפה?
 

מה שטוב לאירופה טוב לישראל -  הרעיון


הרעיון של הרפורמה פשוט: מוצר שקיבל אישור באירופה יוכל להיכנס לישראל על סמך הצהרת יבואן בלבד, ללא צורך במבדקים מסובכים וללא עיכובים מיותרים בנמלים. ההיגיון כאן הוא לפתוח את השוק לתחרות, לקצר את הדרך אל הצרכן ולהוזיל את המחירים. אבל ההקלה בבדיקות כניסה אומרת שבעתיד יידרש פיקוח בשוק המקומי כדי לוודא שהמוצרים באמת עומדים בתקנים – ואכיפה זו דורשת משאבים ויכולות חדשות מצד הגופים האחראיים.
 

אכיפה, או אולי רק כוונה לאכיפה?


לא פשוט לסמוך על הצהרת יבואנים בלבד כשמדובר במוצרים כמו מוצרי מזון, קוסמטיקה ומוצרים רפואיים. משרד הבריאות ומשרד הכלכלה מאתרים הרבה מוצרים לא תקינים ועושים ריקולים וזה במצב של תקינה משמעותית. כאשר התקינה תהיה אירופאית ולא מקומית, המוצרים שיגיעו לארץ עלולים בחלקם להיות באיכות מאוד נמוכה, אפילו מסוכנים.

וכאן עולה שאלת הפיקוח. המדינה צריכה לאכוף סנקציות וקנסות גדולים על יבואנים שינצלו את הפרצה הזו, אבל בפועל האכיפה והסנקציות בארץ נמוכים וחלשים.


אחד הרעיונות שעולים הוא אכיפה על ידי מערכות ממוחשבות שמבצעות "ניהול סיכונים" באמצעות פרמטרים מוגדרים מראש, כמו היסטוריה של ליקויים או מוצרים חשודים. לפי משרד הכלכלה, הפקחים יתמקדו במוצרים עם חשש להפרות, אך אין יכולת לוודא כל מוצר בשוק באופן אישי. במשרד הכלכלה מסבירים כי הם משדרגים את יכולות האכיפה והפיקוח, אבל המבחן האמיתי יגיע רק כאשר הרפורמה תצא לפועל בפועל.

שאלות ותשובות על רפורמת "מה שטוב לאירופה"


מה מטרת הרפורמה? המטרה המרכזית היא להקל על היבוא ולהוריד מחירים על ידי הרחבת התחרות והפחתת הביורוקרטיה. על פי משרד הכלכלה, צפוי שהרפורמה תוביל לחיסכון של כ-6,000 שקל בשנה למשק בית ממוצע.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

איך המנגנון יעבוד בפועל? יבואנים יוכלו להביא מוצרים על סמך הצהרת תקינות אירופית בלבד, ללא צורך בהגשת מסמכים נוספים. במקום לבדוק מוצרים בנמל, יתקיימו בדיקות בשוק המקומי כדי לוודא שהם עומדים בתקנים הנדרשים.

האם הרפורמה תספק הגנה מספקת לצרכנים? השאלה המרכזית היא האם המנגנון באמת יעיל. חלק מהקולות מזהירים שהשיטה החדשה עלולה לחשוף את הצרכנים למוצרים באיכות נמוכה, ושיידרש מנגנון אכיפה קשיח כדי להתמודד עם המצב החדש.

איך תיראה האכיפה? האכיפה תתבצע באמצעות מערכת ממוחשבת שתאתר מוצרים עם חשש להפרות, ופקחים יפעלו בהתאם להנחיות המערכת. במקרה של הפרה, יבואנים צפויים לקנסות משמעותיים ואף לשלילת רישיון במקרים חמורים.

מה הקנסות שניתן להטיל על יבואנים מפרים? הקנסות יכולים להגיע לכ-10,600 שקל לאדם פרטי ו-26,500 שקל לתאגיד, וניתן להכפילם במספר המוצרים המפרים.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    בטח...
    נו... 29/10/2024 10:42
    הגב לתגובה זו
    3 0
    איזה חיסכון? אם היבואן לא יעשה קופה אז הסופר המקומי יגלגל עליך את הרווחים.... לא יכול להיות שמעדן מולר ימכר ב 6 ש״ח וליד תהיה אלטרנטיבה טובה ב 3 ש״ח... בשורה התחתונה כולם ישוו את המחירים על המדף ואנחנו נסבול כרגיל מהחזירים.
    סגור
  • 3.
    עוד שקר
    רוני 29/10/2024 08:10
    הגב לתגובה זו
    6 1
    לא נחסוך כלום, היבואנים ירוויחו יותר
    סגור
  • 2.
    מעולה מעולה רק שיתחילו כבר (ל"ת)
    קובי 29/10/2024 06:38
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • 1.
    פחד אלוהים
    רון גל 29/10/2024 06:35
    הגב לתגובה זו
    2 3
    מי יודע מה נמצא על המדפים בקרוב. ישראלים חמדנים במיוחד, יעשו הכל בשביל בצע כסף. לא מזמן נתפסו עשרות ישראלים בבגידה במדינה אז נראה לכם שהם יחשבו פעמים לפני שהם יכניסו לפה רעל במסווה של ארנב חמוד.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות