עליית הריבית שינתה את הרגלי הצריכה של משקי הבית בעלי משכנתאות
הפחתה בצריכה בעקבות הריבית המשתנה
מחקר של בנק ישראל שנערך על ידי ד"ר נמרוד שגב, ד"ר איתמר כספי ונדב אשל, בחן את ההשפעות של שינויי הריבית בשנים 2022-2023 על משקי הבית בישראל, תוך התמקדות בערוץ תזרים המזומנים (Cash Flow) של ההחזר החודשי על משכנתאות. המחקר מנצל את המאפיינים הייחודיים של שוק המשכנתאות בישראל ומשתמש בנתונים מקיפים ומותממים (ללא יכולת זיהוי) הלקוחים מתוך מאגר נתוני האשראי המנוהל בבנק ישראל.המחקר מצא קשר מובהק בין החשיפה למשכנתאות בריבית משתנה לבין שינויים בצריכה בשנים 2022-2023. עבור כל נקודת אחוז של חשיפה גבוהה יותר לריבית משתנה, נצפה שינוי בצריכה של 4.5 נקודות בסיס. בהתאם, משק בית עם רכיב ריבית משתנה של 32 אחוז מסך המשכנתא, והוצאה חודשית ממוצעת בכרטיסי אשראי של 16,292 ₪, הפחית את הצריכה באמצעות כרטיסי אשראי בכ 235 ₪ בממוצע ביחס למשק בית ללא משכנתא עם ריבית משתנה.
ההשפעה על הצריכה נמצאה משמעותית יותר במשקי בית בעלי הכנסה בינונית עד נמוכה. השפעת העלאות הריבית על הצריכה התעצמה בהדרגה לאורך זמן. בתחילת תקופת ההידוק המוניטרי, ההשפעה על הצריכה הייתה מתונה, אך היא הלכה וגברה ככל שחלפו החודשים וההידוק נמשך והתעצם, כך שההשפעה החזקה ביותר על הצריכה נצפית לקראת סוף שנת 2023.
השפעה בולטת בקרב משקי בית בעלי הכנסה נמוכה ובינונית
ההשפעה של העלאות הריבית נמצאה משמעותית יותר בקרב משקי בית בעלי הכנסה בינונית עד נמוכה, ובקרב אלה בעלי יחס PTI (החזר החוב ביחס להכנסה) גבוה יותר. קבוצות אלו היו חשופות יותר להשפעות של עלויות החזר גבוהות, ולכן צמצמו את הצריכה בצורה ניכרת.
השפעה הולכת ומתרקמת עם הזמן
המחקר מציין כי השפעת עליית הריבית על הצריכה התעצמה בהדרגה לאורך זמן. בתחילת תקופת ההידוק המוניטרי, ההשפעה הייתה מתונה, אך ככל שחלפו החודשים והעלאות הריבית הלכו והתארכו, ההשפעה החזקה ביותר נרשמה בסוף שנת 2023. כלומר, ככל שהעלאות הריבית נמשכו, הצריכה המשפחתית צנחה בצורה משמעותית יותר.
השפעה כוללת על הצריכה הפרטית
לאור הממצאים, ניתן להעריך כי עליית הריבית הובילה לירידה כוללת של כ-1% בצריכה הפרטית בישראל. אומדן זה מספק תובנה כמותית לגבי השפעת שינויי הריבית על הצריכה דרך ערוץ המשכנתאות, ומסביר את הירידה בהוצאות הצרכניות כתוצאה מההחזר החודשי הגבוה יותר של המשכנתאות בריבית משתנה.
תובנות רחבות לגבי מדיניות הריבית
המחקר מציע תובנות חדשות לגבי מנגנוני התמסורת של המדיניות המוניטרית, ובפרט על השפעתה דרך שוק המשכנתאות. הממצאים מדגישים את הצורך בהבנת מבנה החוב של משקי הבית – הן ברמת המיקרו והן ברמת המאקרו – ואת הרגישות של הצריכה לשינויים בריבית. המחקר גם מרחיב את ההבנה של הקשרים בין שוק הדיור, חוב משקי הבית, התפלגות ההכנסות והמדיניות המוניטרית בכלל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.כמו שאמרנו עם ישראל נגמל מסם החיים הטובים בשנתיים האחרונות הינו על סטרואידים בקרוב הקריסה לצערי(עם ישראל חיי טוב בחסות הריבית האפסית תם עידן) (ל"ת)רועי 05/11/2024 12:53הגב לתגובה זו2 1סגור
-
2.תגידו שמיתון בלי להגיד מיתון (ל"ת)נו... 05/11/2024 11:43הגב לתגובה זו4 1סגור
-
1.מה שאנשים עדיין לא הפנימו שלמרות ההחזרים החודשייםכיף פה 05/11/2024 11:19הגב לתגובה זו7 2יתרת המשכנתא עולה ולא יורדת, בקיצור עובדים בשביל ההחזרים עד המוות. העיקר שכל החמודים חושבים שיתעשרו כי יש להם דירה ששווה 3,4,5 מיליון ש"ח ...סגור
-
ומה האלטרנטיבה ? (ל"ת)שמואל 05/11/2024 12:55הגב לתגובה זו1 3סגור