ביטוח לאומי תעסוקה אבטלה
צילום: תמר מצפי

האבטלה יורדת לשפל חדש – אבל מה קורה עם הביקוש לעובדים?

רוי שיינמן | (1)
נושאים בכתבה אבטלה

שוק העבודה בישראל ממשיך להפגין יציבות מרשימה, למרות האתגרים הביטחוניים והכלכליים שנוצרו מאז פרוץ המלחמה באוקטובר. מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) עולה כי שיעור האבטלה ירד ל-2.5% באוקטובר, בהשוואה ל-2.7% בספטמבר. מדובר בנתון נמוך במיוחד, שמצביע על התאוששות משמעותית בשוק התעסוקה.

לצד ירידת האבטלה הרשמית, גם "האבטלה הרחבה", הכוללת מובטלים, עובדים שהוצאו לחל"ת ומגויסים לשירות מילואים, הצטמצמה ועומדת על 3.4%. המשמעות היא ירידה של כ-20 אלף מובטלים לעומת החודש הקודם. הירידה מורגשת בעיקר בקרב עובדים ששבו מחל"ת או שחרור ממילואים, מה שמסביר את מגמת ההתאוששות.

בפילוח הנתונים לפי סיבות האבטלה, נרשמה ירידה חדה במספר המגויסים לשירות מילואים שנעדרו מעבודתם – מ-12% בספטמבר ל-10% באוקטובר. גם שיעור העובדים שהוצאו לחל"ת ירד באופן משמעותי, מ-20% בחודש הקודם ל-5% בלבד. הנתונים מעידים על חזרה הדרגתית לשגרה בשוק העבודה, לפחות במרכז הארץ ובאזורים שאינם מושפעים ישירות מהלחימה.

במקביל, נתוני שירות התעסוקה מצביעים על ירידה של כ-10% במספר דורשי העבודה, שעמד באוקטובר על 165.4 אלף – הנתון הנמוך ביותר מאז פרוץ המלחמה. עם זאת, בצפון הארץ, שנפגע מהפגזות חיזבאללה, נרשמה דווקא עלייה במספר דורשי העבודה, מה שמראה כי הפגיעה בשוק העבודה איננה אחידה ברחבי הארץ.

למרות החדשות המעודדות על ירידת האבטלה, הביקוש לעובדים במשק נשאר יציב, עם כ-135 אלף משרות פנויות. הנתון הזהה לחודש הקודם מצביע על זהירות מצד מעסיקים להרחיב את שורותיהם בתקופה של אי-ודאות כלכלית וביטחונית. התחומים שבהם נרשמה ירידה בביקוש הם בעיקר ענפי הבנייה, שראו ירידה של כ-15% בדרישה לעובדים. לעומת זאת, תחום ההייטק, ובמיוחד הביקוש למהנדסים ולמפתחי תוכנה, שמר על יציבות יחסית.

שוק העבודה הישראלי ממשיך להציג פרדוקס. מצד אחד, שיעור האבטלה הנמוך מעיד על עמידות המשק, אך מצד שני, הקיפאון בביקוש למשרות פנויות מאותת על חשש מצד המעסיקים. ההשפעה על ענפים מסוימים, כמו הבנייה, יכולה להוות סיכון לשוק התעסוקה הרחב, במיוחד אם המלחמה תימשך וההשקעות בענף הנדל"ן יישארו במצב של קיפאון.

בנוסף, תחום ההייטק ממשיך להוביל מבחינת יציבות הביקוש, אך ההשפעה של התנודתיות הכלכלית העולמית עלולה להגיע גם אליו. מעסיקים בענף שומרים על זהירות, ומעדיפים להימנע מהרחבות משמעותיות.

קיראו עוד ב"בארץ"

המשמעות הכוללת של הנתונים היא כפולה. מצד אחד, הירידה באבטלה מספקת קרקע יציבה להתאוששות כלכלית מהירה. מצד שני, הקיפאון בביקוש לעובדים עשוי להאט את קצב ההתאוששות. שוק העבודה בישראל נותר הדוק, אך המגבלות והחששות מצד המעסיקים עלולים לעכב חזרה לשגרה מלאה.

למרות הירידה המשמעותית באבטלה, קובעי המדיניות יצטרכו להמשיך ולעקוב אחר ההתפתחויות בשוק העבודה, במיוחד באזורים ובענפים שנפגעו באופן משמעותי. ייתכן שיידרשו צעדי מדיניות נוספים כדי להניע מחדש את המעסיקים להגביר את הביקוש לעובדים, ולתמוך בענפים שנמצאים בקיפאון. בטווח הקצר, המשק נהנה מיציבות יחסית, אך הדרך לשיקום מלא עדיין רחוקה

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    עבודות גרועות בשכר נמוך שלא מספיק לכלום (ל"ת)
    שי.ע 18/11/2024 15:30
    הגב לתגובה זו