אמיר ירון נגיד בנק ישראל
צילום: ליאת מנדל

החלטת הריבית - אל תצפו להפתעות; אבל מה יגיד הנגיד על השנה הבאה?

ההחלטה צפויה מראש אך התחזית מעניינת: האם הנגיד ירמוז על הפחתות ריבית ב-2025 על רקע התחזקות השקל, היחלשות שוק העבודה והציפייה להסדר בצפון?

אדיר בן עמי | (5)

מחר צפוי בנק ישראל לפרסם את החלטת הריבית האחרונה לשנת 2024, ותחזיות האנליסטים מצביעות בבירור על כך שהריבית תישאר ללא שינוי ברמה של 4.5%. הנגיד , פרופ' אמיר ירון כבר אמר לפני כחודש-חודשיים שלא תהיה הפחתת ריבית אלא בעוד כשנה. עם זאת, הכלכלנים כבר מצפים להפחתה אחרת לפחות ויש כאלו שמצפים לשתיים, על רקע הערכה כי הסדר מדיני בצפון יגיע בקרוב, ריבית ארה"ב בירידה וגם האינפלציה תחל לרדת ממדד פברואר ותוך חודשים ספורים להתכנס לאזור היעד. 

ולכן מה שיהיה חשוב מחר זו לא ההודעה על הישארות הריבית על כנה, אלא ההתייחסות להמשך. האם נוכל לקבל רמזים מהנגיד על תהליך הורדת הריבית, ומה יהיו הגורמים לכך? כנראה שהנגיד יספק תמונה על המצב הכלכלי, ידגיש את חשיבות המדיניות הפיסקלית והצורך לשמור על רמת הגירעון. הוא ידרוש מהממשלה משמעת תקציבית, ויגיד שהחלטותיו בהמשך תלויות כמובן במלחמה ובהתפתחויות במשק ובעולם בכלל. הדגש הוא על המלחמה והוצאות הביטחון שמרקיעות לשחקים ויוצרות את הגירעון הענק.

 

ריבית 4.5% - יציבות עד סוף השנה

הגורמים המרכזיים שמובילים את התחזיות לסטטוס קוו בהחלטה הקרובה הם חוסר הוודאות במשק והאינפלציה שנשארת ברמה  של 3.5%. חטיבת המחקר של בנק ישראל העריכה באוקטובר כי הורדות ריבית יגיעו רק ברבעון השלישי של 2025.

אלא שמספר גורמים בכלכלה הישראלית והעולמית תומכים באפשרות של הקדמת הורדות הריבית:

  • שוק התעסוקה נחלש למרות ששיעור האבטלה נותר נמוך מאוד (2.5%), נתוני אוקטובר מראים ירידה של כ-50 אלף משרות בשוק העבודה. המגמה הזו עשויה להקל על לחצי השכר ולהפחית את החשש לאינפלציה נוספת.
  • התחזקות השקל מאז תחילת אוקטובר התחזק השקל ב-3.6% מול סל המטבעות. עליית ערכו של השקל מקטינה את עלויות היבוא ומהווה גורם דפלציוני.
  • פרמיית סיכון בירידה המאמצים להגיע להסדר בגבול הצפוני של ישראל, לצד חזרת משקיעים זרים לשוק האג"ח המקומי, הורידו את פרמיית הסיכון של ישראל, כפי שנמדדת ב-CDS משי של 200 לכ-135. 
  • מגמות עולמיות בנקים מרכזיים בעולם מתחילים להפחית את הריבית. בנק ישראל לא ירצה להישאר מאחור ולגרום לפער ריביות שיפגע בשער השקל או באטרקטיביות של ההשקעות המקומיות.
 

גורמים מעכבים – למה לא עכשיו?

למרות הסיבות לאופטימיות, בבנק ישראל עדיין חוששים מתרחישים שעלולים להצדיק השארת ריבית גבוהה.
  • אינפלציה יציבה אך מעל היעד האינפלציה נותרה מעל תחום היעד של בנק ישראל (1%-3%), ולכן הסביבה הנוכחית עדיין נתפסת כמרסנת את עליות המחירים.
  • אי-ודאות ביטחונית ופוליטית למרות הסימנים החיוביים בצפון, המצב הביטחוני עדיין נזיל, והחלטות מדיניות תקציביות ופיסקליות עשויות להשפיע על התחזיות.

האם בנק ישראל יפתיע ויתחיל להפחית ריבית מוקדם מהצפוי? נכון למחר זה נראה חסר סיכוי. אבל אם השוק ימשיך במגמת ההתחזקות, הסיכון הביטחוני יפחת והאינפלציה תתייצב, ייתכן שבנק ישראל יבחר להקדים את הורדות הריבית למחצית הראשונה של 2025.

 

יעד האינפלציה נשאר 1%-3%

בתום תהליך בחינה מקיף שנמשך מספר חודשים, הודיע בנק ישראל בתחילת החודש על החלטתו להותיר את יעד האינפלציה ברמה של 1%-3%. ההחלטה התקבלה לאחר סדרת מחקרים מעמיקים והתייעצויות עם גורמי מקצוע מובילים בארץ ובעולם, ומשקפת את הצלחת המדיניות המוניטרית לאורך השנים.

הנתונים מעידים על הצלחה ברורה של המדיניות הנוכחית: מאז הגדרת היעד ב-2003, עומדת האינפלציה השנתית הממוצעת על 1.5%, נתון המשקף את היציבות המחירים שהושגה תחת המסגרת הקיימת. יתרה מכך, הציפיות לטווח הבינוני עומדות על כ-2%, בדיוק במרכז טווח היעד, מה שמעיד על אמון השוק במדיניות הבנק.

במסגרת הבחינה המחודשת, ערכה חטיבת המחקר של בנק ישראל ארבעה מחקרים מקיפים. המחקרים הצביעו על הסיכונים הטמונים בשינוי היעד: קביעת יעד נמוך מדי עלולה להגביל את יכולת התגובה למשברים כלכליים, בעוד יעד גבוה מדי עלול לערער את היציבות הפיננסית ולפגוע בכוח הקנייה של הציבור.

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, הדגיש כי ההחלטה משתלבת בתכנית האסטרטגית הרחבה של הבנק. "המדיניות המוניטרית תמשיך להיות מכוונת לשמירה על יציבות המחירים, תוך תמיכה בצמיחה בת-קיימא ושמירה על היציבות הפיננסית," ציין הנגיד. "היעד הנוכחי הוכיח את עצמו כעוגן אמין למדיניות המוניטרית."

קיראו עוד ב"בארץ"

ההחלטה ממצבת את בנק ישראל בשורה אחת עם בנקים מרכזיים מובילים בעולם שהצליחו לשמר יציבות מחירים לאורך זמן. היא מספקת ודאות למגזר העסקי ולמשקי הבית בתקופה של תנודתיות כלכלית גלובלית. עם זאת, בנק ישראל הדגיש כי ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות הכלכליות בזירה המקומית והעולמית.   

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    חוזה עתידות 25/11/2024 06:30
    הגב לתגובה זו
    רוב הציבור במינוס ומי שמרוויח זה הבנקים הגדולים. הריבית תחל לרדת בהדרגה באמצע 2025
  • 2.
    אפרים 24/11/2024 23:43
    הגב לתגובה זו
    ישראל לא הוריד ריבית כלום
  • 1.
    משה ראשל"צ 24/11/2024 20:40
    הגב לתגובה זו
    אל תדאגו יסדרו יור של אחד הבנקים עם חבילות שקלים הבנתם אחך עובדים אליכם לי אין משכנתא
  • הבנקים תמיד ירוויחו (ל"ת)
    פנחס 25/11/2024 06:35
    הגב לתגובה זו
  • אביטל 24/11/2024 21:22
    הגב לתגובה זו
    קנה את מדד ת"א בנקים-5