משרד האוצר יגדיל את מענקי החזרה הביתה לתושבי הצפון; מה יהיה הסכום?
משרד האוצר צפוי להגדיל את מענקי החזרה הביתה למפוני הצפון לעומת מפוני הדרום. התוכנית החדשה כוללת תוספת מעבר למענקים הבסיסיים, בעקבות הכרה בנזקים שנגרמו לבתים בתקופת ההיעדרות הממושכת.
התוספת המיוחדת, תגיע לכ-20 אלף שקל למשפחה, תתווסף למענק הבסיסי הנע בין 20 ל-60 אלף שקלים, בהתאם לגודל המשפחה. כזכור היו הערכות שהמענקים למשפחה יעלו על 100 אלף שקל והיו גם שרים שדחפו לכך כדי להאיץ את הלזרה לצפון אחרי תקופה ממושכת שהמפונים לא היו בבתיהם. ההחלטה מגיעה לאחר שהוכרו הנזקים הייחודיים שנגרמו לבתים בצפון, כולל בעיות תחזוקה, חדירת מזיקים ונזקי הזנחה.
כדי לקבוע את גובה הפיצוי המדויק, המדינה תשלח צוות שמאים לביצוע סקר מדגמי בבתי התושבים. זאת במטרה להעריך את היקף הנזקים הממוצע שנגרם כתוצאה מההיעדרות הארוכה, ולהימנע מבדיקה פרטנית של כל בית.
מי יממן את המענקים?
המימון לתוכנית יגיע מתוך תקציב של 15 מיליארד שקלים שהוקצה לשיקום הצפון לחמש השנים הקרובות. למרות ניסיונות למצוא מקורות מימון נוספים, כמו קרן הפיצויים של מס רכוש, נראה כי המענקים המוגדלים יתוקצבו מתוך המסגרת הקיימת.
צפי החזרה המשוער לרוב 60 אלף המפונים הוא פברואר 2025, אך תינתן גמישות בהתאם לצרכים עד סוף שנת הלימודים ביוני. במקביל, צפויה הפחתה במענקי הפינוי הנוכחיים, המכונים "מענקי 100-200".
משרד האוצר שריין גם תקציב חירום נוסף של 2.5 מיליארד שקלים להמשך הפינוי ב-2025, אך הפעלתו תתאפשר רק במקרה של התמשכות בלתי צפויה של הלחימה ובאישור הקבינט. התקציב הכולל צפוי לקבל אישור סופי בפברואר.
בימים אלה דנה ועדת הכספים בהגדלת מסגרת התקציב ל-2024 ב-33 מיליארד שקלים, סכום שיכלול גם את המשך מימון הפינוי.
הכסף יגיע, אבל מה עם הביטחון?
כתבנו כבר בעבר כי הניסיון לפתור את משבר המפונים באמצעות מענקי חזרה מעלה תהיות רבות על יעילות הפתרון. בעוד הממשלה מציעה סכומים נדיבים של עשרות אלפי שקלים, המציאות מלמדת שהבעיה מורכבת הרבה יותר מפתרון כספי גרידא. המפונים, שכבר מקבלים פיצוי יומי נדיב של 200 שקל לבוגר ו-100 שקל לילד, מתמודדים עם אתגרים שחורגים בהרבה מהפן הכלכלי.
השלכות הפינוי עמוקות ורחבות: משפחות התפרקו, קשישים איבדו את עצמאותם, וילדים נותקו ממסגרות החינוך שלהם. לאחר 13 חודשים של חיים בתנאי ארעי, רבים מהמפונים כבר הספיקו לבנות חיים חדשים במקומות אחרים. עבורם, ההחלטה לחזור אינה תלויה רק בתמריץ כספי, אלא בתחושת הביטחון ובאמון שהמצב לא יחזור על עצמו.
הפתרון האמיתי טמון בהשקעה בתשתיות וביטחון, ולא במענקים. התקציב של 15 מיליארד שקל שהוקצה לשיקום הצפון צריך להיות מופנה לבניית ממ"דים, שיפור מערכות הביטחון, וחיזוק שירותי הציבור. רק השקעה כזו תוכל להבטיח חזרה יציבה ובת-קיימא של התושבים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה