משבר חדש בשבבים? אין דבר יותר רחוק מהמציאות
ביולי השנה שברו סלי המוליכים למחצה, בראשות SMH ו-SOXX, את שיאי כל הזמנים שלהם, שוב. חודש מאוחר יותר איבדו שני הסלים למעלה מ-23% מערכם, ונכון ליום ג' האחרון הם עדיין נמוכים מהשיא ב-9.5% ו-15.3% בהתאמה. המצת לירידות שהתבקשו בגלל ההערכות המופרזות שיצר כהרגלו המומנטום, היה יצרנית הציוד לתחום המוליכים למחצה ASML שהנחיותיה אכזבו את האנליסטים, מה שהוביל, כרגיל, לבהלה תקשורתית בתחום.
ASML היא למעשה היצרנית שמובילה את המעגלים המודפסים ליישום הליתוגרפיה האולטרה סגולה הקיצונית, ה-Extreme ultraviolet lithography, שחשובה מאוד בתהליך ייצור השבבים. אבל ASML לבדה, עם כל הכבוד, לא צריכה הייתה לייצר התדרדרות כללית בשוק השבבים, מה גם שלבסוף הסתבר שהשד אינו גדול כפי שתואר בתקשורת.
אבל למשבר ASML הצטרפו האירועים השליליים באינטל, שלמרות שהחולשה בעסקיה ידועה מזה זמן, היא עדיין בעלת משקל גדול בתעשייה. ההתדרדרות העסקית שלה לצד ההודעה על עזיבתו של המנכ"ל, שבוול סטריט האמינו שיצליח לאושש את החברה, תרמה מאוד לירידות. הוסיפו לשתי אלו את הדיווחים הסותרים על תוכניות הנשיא טראמפ, שבין השאר נאמר שיבטל את "תקנת השבבים" שהעביר הנשיא ביידן לפני שנתיים (שהובילה לעליות מלכתחילה), את המשך המאבק בתחום מול סין, וכמובן גם את הערכות השיא המטורפות ממש בחודש יולי, לבטח במניות כמו ASML, NVDA או KLAC, המתחרה של ASML. החברה הזו לא רק הכתה את הקונצנזוס אלא נתנה הנחיות מצוינות ולא הזכירה כלל משבר, אבל צנחה בין יולי לאמצע נובמבר השנה ביותר מ-36%.
לאחר מקבץ ההודעות השליליות הנ"ל אין זה פלא, במיוחד בעולם שבו מעט מאוד משקיעים טורחים לבדוק דברים לעומק ושהתקשורת הפיננסית מחפשת רייטינג, שהתחילו שוב לדבר על "משבר שבבים".
אוסיף כאן שחלק גדול מהזעזועים החדים, שבשנים האחרונות מופיעים בתדירות גוברת, במיוחד בתחום הטכנולוגי, קשור לעלייה החדה בפעילות קרנות הגידור, במעורבות ניהול השקעות באמצעות ה-AI ויותר מכול בשל העלייה החדה בסחרני היום שפועלים באמצעות גופים כמו רובינהוד (סימול:HOOD) ורדיט (סימול:RDIT) שמספקים את הבמות החכמות למסחר ולרכילות אודות המסחר והמניות.
הירידות בשבבים - תיקון לקראת עליות
דעתי היא שאין שום משבר אמיתי בתעשיית השבבים וגם לא יהיה כזה בעתיד הנראה לעין. מה שאנחנו רואים במניות התעשייה הזו מאז יולי זה עוד תיקון הערכות לקראת גל העליות הבא. חשיבותה של התעשייה הזו לצמיחה הכלכלית הגלובלית ולשיפור באיכות ובנוחות החיים אינה פחותה מחשיבות מערכת הדם לגוף האדם. כך אני טוען מאז 2009 והפעם אני משוכנע יותר מאי פעם בעבר, ונכון לרגע זה מדובר בתיקון רגיל.
מדוע אני משוכנע בכך? כי מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה הגיעו לשלב בהתקדמותן שרק אירוע קטסטרופלי יכול לעצור את ההתקדמות, וההתקדמות תלויה לחלוטין בתעשיית המוליכים למחצה. אין שום ספק שתיקונים במניות ימשיכו להופיע כי המניות ימשיכו לשבור שיאים ושבירת שיאים קשורה במומנטום שמוביל לערכי-חלל ושמצריך תיקון, ותיקון, כאמור, מצריך מצת, ועם התקשורת שיש היום פלוס בערות של חלק הולך וגדל של המשקיעים יגיעו גם מצתים.
טראמפ יבטל את התקנה של ביידן?
אז בואו נבחן את המצב הנוכחי ומדוע כל גורמי התיקון מלבד רמות המחירים של יולי, לא היו אמיתיים. נתחיל דווקא בהערות הנשיא טראמפ על תקנת השבבים שמאוד השפיעו על מניות השבבים. טראמפ לא אמר שיבטל את התקנה. כל מה שאמר בנאום באריזונה, לפני שנודע על בחירתו לנשיא, היה שלדעתו התקנה, כפי שעברה, מביאה לכך שחברות הענק מנצלות את התקנה בעיקר בגלל המענקים, ואם יתברר שזה אכן כך, הוא יעדיף את העלאת המכסים שאותה הוא שוקל. תקשורת המיינסטרים חגגה על כך ובמיוחד לגבי אריזונה, שם המרוץ היה צמוד ושם גם אזור מועדף להשקעות בתחום.
הנשיא טראמפ. למה הוא התכוון בנאום אריזונה? צילום: רשתות חברתיות סעיף 27
הסנאטור הדמוקרטי באריזונה, מרק קלי, ששמע את דבריו של טראמפ, הרים קול זעקה, "זו התקפה ישירה על כלכלת אריזונה", אמר, "וזה יעלה לנו כאן בעשרות אלפי מקומות עבודה. אנחנו מדברים על השקעה של חברות פרטיות שהתחייבו, בעקבות אישור התקנה, להשקעות של 100 מיליארד דולר במדינה שלנו. זו ההשקעה הגדולה ביותר שכל מדינה ראתה אי פעם בתעשייה כלשהי". ראש לשכת המסחר של אריזונה, דן זיידן, הוסיף, "אריזונה הופכת למרכז ייצור המוליכים למחצה העולמי ועצירת המענקים תחסל זאת".
השניים צודקים, אבל גם טראמפ צודק. ענקית המוליכים למחצה מטייוואן, טייוואן סמי קונדקטור (סימול:TSM) היא דוגמה אחת לחברה שכבר מקימה את המפעל הגדול החדש שלה באריזונה והיו"ר של TSM, ד"ר מארק ליו, התבטא בנוגע לוויכוח: "זה נכון שההחלטה להשקיע באריזונה התקבלה לפני חוק ה-CHIPS, אבל המענקים (שמבטיחה התקנה) חיוניים כדי להבטיח את ההצלחה בפרויקט הזה".
אלא שטראמפ זכה מאז בבחירות באריזונה בהפרש נכבד, מה שהוביל את זיידן לומר, "אני חושב שכשהוא יחזור לתפקיד, הוא יראה את החשיבות של זה לביטחון הלאומי, לביטחון הכלכלי ובכנות, הוא פשוט יודע שזה חיוני כדי להמשיך עם התשוקה הזו לבנות דברים באמריקה (שטראמפ מטיף לכך). אני חושב שזה הולך לשום מקום".
לי אין ספק שטראמפ לא יבטל את התקנה, במיוחד לאור ההצטרפות של אילון מאסק ושל ויווק רמאסוואמי לצוות שלו. נכון לאוגוסט, סיפק חוק ה-CHIPS והמדע תמיכה של 30 מיליארד דולר (מתוך ה-53 מיליארד שהוקצבו כמענק) ל-23 פרויקטים ב-15 מדינות שהוסיפו 115,000 משרות ייצור ובנייה. מימון זה סייע למשוך הון פרטי ויאפשר לארצות הברית לייצר 30% מהמעגלים המודפסים המתקדמים בעולם (לעומת כמעט אפס). צריך להבין שהתקנה התקבלה ברוב של בתי הנבחרים ובעקבות תלותה של ארה"ב במעגלים מודפסים (בבתי יציקה) בטייוואן, בסין, בדרום קוריאה, ביפן ולאחרונה בהודו. את התרומה האדירה שצפויה לכלכלת ארה"ב (ולעולם) תוכלו לראות כאן.
טראמפ, כבר הודיע לאחרונה שבנושא המעגלים המודפסים ארה"ב לא יכולה להיות תלויה בספקי חוץ ולדעתי, בעידודם של מאסק ורמאסוואמי הוא יכוון יותר מענקים לחברות הסטארט-אפ הרבות שנכנסות לתחום בגלל היכולת שלהן לגיוס כספים גדולים מענקיות הטכנולוגיה וממשקיעי הון סיכון שמענקים כאלו מעודדים אותם להשקיע. אם בעקבות התקנה ארה"ב תגיע לרמות הייצור של המוליכים למחצה שחוזה המחקר שהביא להעברת התקנה, זה יבטיח שארה"ב אכן "תהיה גדולה שוב", אז הסיכוי שטראמפ יעצור את המהלך שואף לאפס.
הבעיה הזמנית של ASML
נעבור לירידות של ASML, שהציתו את נפילות השבבים הגדולות בקיץ ולהתדרדרות של אינטל שתרמה מאוד להתדרדרות סקטור השבבים כולו. שתי דוגמאות אלו הן תופעות נקודתיות שלא היו צריכות לגרום לפאניקה בוול סטריט ושאינן משקפות את מצבה העסקי האמיתי של התעשייה. החשש מתוכניות טראמפ כמו הבעיות ב-ASML וב-INTC, לא היה צריך להדאיג משקיע שעושה עבודת בית על התעשייה הזו, שהרי כול האינפורמציה זמינה ברשת.מי שעקב אחרי ההודעות של ASML צריך היה להבין שההנחיות שהחברה נתנה בנושא "ביקושים נמוכים מהצפוי בעתיד והצטברות מלאים" אינן הבעיה של התעשייה אלא בעיה זמנית של ASML - ראו מה קורה למניה בחודש האחרון, ומי שחשב שההתדרדרות באינטל משקפת את המצב בתעשייה צריך היה לחפש ברשת מאמרים על אינטל ואז היה מגלה שאינטל, די בדומה לענקיות מובילות אחרות כמו GE או IBM בזמנן, בחרה באסטרטגיה שלא תאמה את ההתפתחויות בכלכלה ובחברה כתוצאה מהתקדמות המהפכה.
פט גלסינגר, מנכ"ל אינטל. פורש. צילום: טוויטר
השבוע דיבר מוריס צ'אנג, מייסד טייוואן סמיקונדקטור והאיש שבזכותו השתלטה טייוואן על תעשיית המעגלים המודפסים הגלובלית, "נראה שפט גלסינגר ניסה למקד את אינטל בלהיות למעשה בית יציקה foundry), שגם ניסיון הרכישה בזמנו של טאואר, שנכשל, הראה זאת). נראה שהיה צריך להתמקד בבינה מלאכותית", אמר צ'אנג בן ה-93 והוסיף, "כרגע אין להם אסטרטגיה חדשה וגם לא מנכ"ל חדש. למצוא את שניהם יהיה קשה מאוד", וצ'אנג יודע על מה הוא מדבר. לכן כתבתי לאחרונה על הדיבורים של מכירת החברה המפוארת הזו כי הזמן עובד כרגע לרעתה.
טייוואן סמיקונדקטור בשיא כל הזמנים
אגב, מניית טייוואן סמיקונדקטור נפלה ב-30% ביולי-אוגוסט כתוצאה מנפילת ASML, אבל חזרה בשבוע שעבר לשיא כל הזמנים שוב, ומדוע? כי לאחר שפרסמה דוחות רבעוניים חזקים והנחיות חזקות לא פחות, דיווחה ביום ג' האחרון שהמכירות עלו ב-34% ל-8.5 מיליארד דולר רק בנובמבר, והשפעת החברה הזו על שוק השבבים חשובה בהרבה מזו של ASML. משקיע בתעשיית השבבים חייב לעקוב אחרי ההודעות של החברה, זה בחינם בלינקדאין וב-X.
TSMC. עלייה חדה במכירות. צילום: אתר החברה
ועוד "אגב" קטן. למה סין לא סיפחה את טייוואן עד כה? מארבע סיבות: הראשונה, הוודאות שבמקרה זה ארה"ב תתערב. השנייה, החשש שתעשיית האלקטרוניקה והתקשורת הסינית תיעצר. השלישית, תגובת העולם החופשי תהיה חריפה ביותר, ולבסוף, החשש שהולך ומתגבר, במיוחד מאז תגובת ישראל לטבח ה-7 באוקטובר והביצועים של רוסיה באוקראינה, שטייוואן תנצח.
דעתי האישית היא שמאוד מומלץ להיצמד ולעקוב אחרי INTC כי חברה כזו, על כל בעיותיה, אם תצליח להביא מנהל שיקום מתאים, כמו למשל לארי קאלפ ששיקם את GE, יכולה לחזור לגדולתה. אינטל כבר מחפשת אחד כזה אבל במצבה הנוכחי, כל דולר שהמניה יורדת וכל יום שעובר ללא החלטות מעורר עוד corporate raiders (פושטי חברות), ענקיות הון פרטי ומתחרות לנסות להפיק תועלת מהמצב, לרכוש את החברה בשלמותה או בחלקים.
בוול סטריט עדיין מדברים על שלוש חברות "פוטנציאליות" לרכישה, אפל, קוואלקום וברודקום, מה שמעורר את הרגולטורים ואת ממשלת ארה"ב להתערב, או לנסות ולרכוש חטיבות כפי שמנסה חברת המוליכים למחצה Lattice Semiconductor (סימול:LSCC) ששוקלת לרכוש מאינטל, ביחד עם כמה חברות הון פרטי, את חטיבת Altera שמייצרת התקני לוגיקה ניתנים לתכנות.
Lattice היא חברה קטנה יחסית ששווי השוק שלה 8.4 מיליארד דולר, שזה פחות ממחצית הסכום שאינטל שלמה כשרכשה את Altera ב-2015 תמורת 17 מיליארד. בכל מקרה, אני מעריך שאינטל מתקרבת להערכה מאוד מעניינת מבחינת רוכשים, ולכן כדאי מאוד לעקוב מקרוב.
לסיום, ראיתי שאחד השמות שמזכירים כ"מנכ"ל הצלה" לאינטל הוא מאט מרפי, מנכ"ל מארוול (סימול:MRVL) שלפתע, כאילו מתחת לרדאר, הפכה ללהיט בוול סטריט ומאז אוגוסט עלתה המניה ב-100% ומוערכת בחלל. אגב, מארוול היא הסיבה להתעניינות שלי בתחום המוליכים למחצה.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכתב עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.מסכים לגמריאיתמר 13/12/2024 10:48הגב לתגובה זו0 0השבבים זה המוח של הכלכלהסגור
-
4.הסקטור יקרוסיהוושוילי 13/12/2024 10:43הגב לתגובה זו0 0לברוחסגור
-
3.מעניין כמו תמידיהודה 13/12/2024 08:59הגב לתגובה זו1 0בוקר טוב שלמה. אני מתעניין בתחום המים והמיחזור פסולת.קראתי בזמנו כתבות שפרסמת בנושא. רשמת לי בכתבה הקודמת שישנה תעודת סל של חברת Ark , בשם REUX. לא הצלחתי למצוא את הסימבול ב yahoo . תוכל להמליץ על קרנות סל ב2 התחומים האלה, מים ומיחזור, חוץ מCGW ו EVX? תודהסגור
-
2.תיקון טעות סופרjorgegerber 13/12/2024 08:54הגב לתגובה זו2 0מאמר מקיף ומעניין מאוד. אגב, היכן שכתוב ״מעגלים מודפסים״ צ״ל ״מעגלים משולבים״. הבדל משמעותי ביותר.סגור
-
1.הפעילות תמשיך ובגדול, המחיר בבורסה לעומת זאת ישחרר אויר (ל"ת)מושיק 13/12/2024 07:32הגב לתגובה זו2 0סגור