
משקיעים זרים התרשמו ממבצע הביפרים ושלחו פקודות קנייה לשוק המקומי; האם זה יימשך?
המשקיעים הזרים חוזרים - כך עולה מנתוני בנק ישראל. הנתונים מעידים על כך שההשקעות של תושבי חוץ בישראל רשמו זינוק חד במהלך הרבעון השלישי - יולי עד ספטמבר. נזכיר שבספטמבר חל מפנה בשווקים מיד אחרי מבצע הביפרים המוצלח ובהמשכו חיסול צמרת חיזבאללה. המפנה הזה הביא את המשקיעים הזרים להבין שהאיום של חיזבאללה ככל הנראה לא יתממש וזה התבטא בגידול בהשקעות הזרות.
אחרי ירידה בהשקעות של תושבי חו"ל בישראל בשנת 2023 ודשדוש במהלך המחצית הראשונה של 2024, ברבעון השלישי זינקו ההשקעות הזרות בישראל ל-11.5 מיליארד דולר, לעומת 3 מיליארד דולר ברבעון השני.
המשקיעים הזרים שעזבו את ישראל עם העלייה בסיכון ובחוסר הוודאות חזרו ברבעון השלישי. ההשקעות בניירות ערך סחירים ברבעון השלישי עמדה על 3 מיליארד דולר, לעומת יציאה של כספים ברבעון השני. ההשקעות הישירות הסתכמו ב-5.6 מיליארד דולר לעומת 6.3 מיליארד דולר ברבעון השני (ההשקעות הישירות לרוב מצריכות מחשבה וזמן והן מבטאות החלטות של רבעונים קודמים). השקעות אחרות של זרים הסתכמו ב-2.8 מיליארד דולר לעומת הוצאה של 2.6 מיליארד ברבעון הקודם. נראה שהנתון הכי מרשים שמבטא את השינוי בתפיסת הסיכון של ישראל הוא ההשקעות בניירות ערך סחירים.
מה זה אומר על הכלכלה הישראלית?
הנתונים אומנם מעידים על אמון גובר של המשקיעים הזרים בישראל, וזה מתחבר לירידה בתשואות האג"ח השקליות ולירידה בסיכון דרך מכשירי ה-CDS שמבטאים את פרמיית הסיכון. זו ירדה מכ-200 נקודות לכ-100 נקודות.האם המגמה הזו תימשך? לכאורה נראה שכן, אבל צריך לזכור ששוק המניות זינק ב-23% מאז אמצע ספטמבר והוא עלה יותר מאשר המדדים המובילים בוול סטריט. כלומר, הסיכון ירד והמשקיעים הזרים הזריזים כבר עשו זאת מיד עם הפנמה שישראל מחסלת את חיזבאללה. עכשיו בשביל חלק מהם זה כבר אולי יקר. אבל בשוק האג"ח בהינתן שצפויה הפחתת ריבית, ויהיו ככל הנראה רווחי הון, משקיעים זרים כנראה עשויים לראות הזדמנות.
במקביל, צריך כמובן לזכור שיש סיכונים. ראשית יש את הסיכונים הגיאופוליטיים בהקשר של המלחמה, שעדיין נמשכת ויכולה להתפתח לכיוונים לא צפויים, אבל יש גם את הסיכונים של היום שאחרי - איך מטפלים בגירעון הענק, איך מעבירים את התקציב, איזו תוספת מאשרים לתקציב הביטחון ויש כמובן את הסיכון שנובע מהמחלוקת הפנימית והשבר הגדול. השאלה הגדולה היא האם נצליח לאחות אתך השבר, בלי מלחמה פנימית? היא אולי מסוכנת יותר מהמלחמה החיצונית.
מצד שני - ישראלים משקיעים יותר בחו"ל
ודווקא כשהמשקיעים הזרים מגדילים כאן השקעות ונתמקד בהשקעות הסחירות, משקיעים ישראלים יוצאים החוצה. השקעות של ישראלים בניירות ערך זרים (בעיקר דרך גופים מוסדיים) גדלו ל-5.9 מיליארד דולר, לעומת 5.6 מיליארד דולר ברבעון הקודם.סה"כ המשקיעים הישראלים הוציאו ברבעון השלישי 15.5 מיליארד דולר, לעומת 11.9 מיליארד דולר ברבעון הקודם, ולעומת 3.3 מיליארד דולר ברבעון המקביל. הזרמת הכספים לחו"ל היא ברורה לאור העובדה שהשוק הישראלי הסחיר קטן על הגופים המוסדיים שמנהלים לנו את הפנסיה, גמל, השתלמות ועוד. אבל העובדה שברבעון השלישי קצב ההשקעות הולך ועולה לעומת רבעון שני בניגוד למשקיעים הזרים, מראה שהם פספסו את המומנטום ועיתוי החזרה לשוק הישראלי. במקום להגדיל בחו"ל, הם בהחלט יכלו להגדיל הפעם, בהינתן הסיכון שירד, בישראל ולהשיג תשואה טובה יותר.
- 5.דוד 22/12/2024 16:25הגב לתגובה זוהמצב של ישראל מבחינה אסטרטגית טוב לאין שיעור כעת לעומת תחילת המלחמה. אם תושג בקרוב עסקה להחזרת החטופים והחמאס ירד מהעץ הגבוה,ניתן יהיה להגיע להפסקת הלחימה גם בעזה. לדעתי,לאור ההתפתחויות האחרונות בסוריה,חיזבאללה לא יעז להפר את ההסכם שנחתם מול ממשלת לבנון.
- 4.בא 22/12/2024 14:34הגב לתגובה זושמחפס מודיעין על החוטים ממש מצחיק ..אותם אנשים שפספסו את אוקטובר והמהפיכה הסורית ..לאירנים והחוטים שלהם יש אידיולוגיה מהמאה ה7 ולכן הם צריכים..בדחיפות ..טכנולוגיה תואמת ..תשתיות גרעין חשמל ונפט לא היו במאה השביעית.!! !
- 3.רן 22/12/2024 13:10הגב לתגובה זופחחחחחח הם מכרו בזול והמשקיעים הזרים קנו בזול ועשו בוכטה של כסף. גאון אלטשולר הזה.
- 2.משקיע פרטי 22/12/2024 12:15הגב לתגובה זוהרי קרנות הגידור הישראליות פועלות לעיתים תחת יישות קיימנית.
- 1.אלון 22/12/2024 11:44הגב לתגובה זוזה בעיה דמוגרפי ובעקבותיו ממשלתי. התנהלות לא עניינית של שרי אוצר, כלכלה, תחבורה, וחינוך מובילים לתהום.