משקיעים מסחר בורסה שוק ההון עליות ירידות וול סטריט
צילום: Istock

עלייה של 5% ביתרת הנכסים של הישראלים בחו"ל

כך עולה מנתונים של בנק ישראל. העלייה נבעה מהשקעות חדשות ומהעלייה במחירי ניירות הערך הזרים שמוחזקים על ידי ישראלים. עוד עולה מהדו"ח כי יתרות מטבע החוץ בבנק ישראל עלו ב-4.8%, ותושבי החוץ חזרו להשקיע כאן
עוזי גרסטמן | (1)

עלייה משמעותית ביתרת הנכסים של תושבי ישראל בחו"ל, לצד גידול מתון בהתחייבויות. כך עולה מדו"ח מקיף שפרסם היום בנק ישראל על מצב הנכסים וההתחייבויות של המשק הישראלי מול חו"ל לרבעון השלישי של 2024. לפי הבנק, המגמה הזו משקפת את היציבות הכלכלית של ישראל ואת המשך האמון של משקיעים זרים בכלכלה המקומית.

ברבעון שעבר עלתה יתרת הנכסים של תושבי ישראל בחו"ל ב-5.1%, והסתכמה ב-770 מיליארד דולר – עלייה של 37.5 מיליארד דולר לעומת הרבעון הקודם. הצמיחה הזו נבעה מהשקעות חדשות ומהעלייה במחירי ניירות הערך הזרים שמוחזקים על ידי ישראלים.

השווי של תיק ניירות הערך עלה ב-4.9% צילום: Istock

שווי ההשקעות הישירות עלה ב-2.7% (3 מיליארד דולר), בעיקר כתוצאה מרווחים שנצברו. השווי של תיקי ניירות הערך עלה ב-4.9% (12.8 מיליארד דולר), כולל עלייה של 6.9 מיליארד דולר בעקבות עליית מחירי ניירות הערך וזינוק נוסף של 5.8 מיליארד דולר מהשקעות חדשות. יתרות מטבע החוץ בבנק ישראל עלו ב-4.8% (10 מיליארד דולר), והסתכמו בכ-220 מיליארד דולר.

יתרת ההתחייבויות לחו"ל עלתה ב-4.9%

במקביל, יתרת ההתחייבויות של המשק הישראלי לחו"ל עלתה ב-4.9%, והסתכמה ב-528 מיליארד דולר – עלייה של 24.6 מיליארד דולר. ההשקעות הישירות של תושבי חוץ רשמו עלייה של 7.1 מיליארד דולר (2.9%), כתוצאה מהשקעות חדשות של 5.6 מיליארד דולר ומעלייה במחירי מניות ישראליות המוחזקות בידי תושבי חוץ. השווי של תיק ניירות הערך עלה ב-7.4% (14.1 מיליארד דולר), בעיקר בשל עלייה במחירי ניירות הערך הישראליים והחזרה של משקיעים זרים לשוק המקומי, בניגוד למגמת המימושים שנרשמה בשנתיים האחרונות.

אחד הנתונים המרכזיים שפורסמו הוא העלייה בעודף הנכסים של המשק הישראלי על ההתחייבויות מול חו"ל. העודף גדל ב-5.6% (13 מיליארד דולר) והגיע ל-242 מיליארד דולר. בנוסף, העודף במכשירי חוב בלבד (החוב החיצוני השלילי נטו) עלה ב-5.9% (15.6 מיליארד דולר), והסתכם ב-282 מיליארד דולר. יחס החוב החיצוני ברוטו לתמ"ג עלה ב-0.7% לרמה של 28%, אך עדיין נחשב נמוך יחסית למדינות מפותחות אחרות.

נתון מעניין נוסף הוא השפעת השינויים בשוק ההון על מגמות ההשקעה: משקיעים זרים - לאחר שנתיים של מימושים, חזרו תושבי חוץ להשקיע בניירות ערך ישראליים. הם רכשו מניות של חברות ישראליות בהיקף של 1.5 מיליארד דולר ואג"ח ממשלתיות בהיקף של 3.2 מיליארד דולר. השקעות של ישראלים בחו"ל - תושבי ישראל הפקידו 4.2 מיליארד דולר בפיקדונות בחו"ל, העניקו הלוואות לתושבי חוץ בהיקף של מיליארד דולר והשקיעו 0.7 מיליארד דולר בקרנות השקעה.

נתוני הדו"ח משקפים את חוסנה של הכלכלה הישראלית, המשלבת בין השקעות חוץ משמעותיות לעלייה עקבית בהשקעות ישראליות בשווקים הגלובליים. העלייה ביתרות הנכסים ובנכסי הרזרבה מצביעה על ניהול כלכלי זהיר ועל יציבות פיננסית, בייחוד בתקופה של תנודתיות בשוקי העולם.

קיראו עוד ב"בארץ"

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    חבל שאני זקן 23/12/2024 15:51
    הגב לתגובה זו
    הפכו מדינה יהלום למדינת עולם שלישי דיטטורה של חולי נפש עברייני ומשתמטים