וול סטריט בורסה מסחר
צילום: רוי שיינמן

לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט - האנליסטים מנתחים

מה חושבים האנליסטים לגבי שנת 2025, והאם השוק ימשיך לעלות?
אביחי טדסה |

שבוע מסחר חדש בוול סטריט עומד בפתח יחד עם שנת 2025. השנה החדשה צפויה להיות מלאה באתגרים והזדמנויות עבור המשקיעים. דונלד טראמפ צפוי להכנס לתפקידו באמצע חודש ינואר, לאחר שנה שבה המדדים המובילים בוול סטריט רשמו תשואות מרשימות - ה-S&P 500 עלה ב-25%, והנאסד"ק ב-31%. >>  לדירוג ובחירת אנשי השנה השוק צפוי להתמודד עם מספר גורמים שיכולים לעצב את ההתנהלות בשבועות הקרובים, כולל השינויים שטראמפ מתכנן עם כניסתו לתפקיד, החלטות מפתח בנוגע למדיניות המוניטרית, וגם יחסי ארה"ב-סין במוקד. השאלה הגדולה היא האם השווקים יכולים להמשיך את המומנטום החיובי מהשנה החולפת.

אופטימיות לקראת 2025

סילביה יבלונסקי מנכ"לית ומנהלת השקעות ראשית בחברת ההשקעות האמריקאית Defiance : "במבט קדימה ל-2025, יש סיבות רבות לאופטימיות, ובכלל זה הצמיחה והחוסן של הכלכלה האמריקאית, והעובדה כי הצליחה להימנע ממיתון. כמו כן, גם שיעורי הריבית במגמת ירידה, בארה"ב ובמדינות מפתח נוספות. קצב הורדות הריבית, בעיקר בארה"ב, יהיה מפתח למגזרי מניות מסוימים, בעיקר מניות הצמיחה, ועל כן יהיה חשוב לעקוב אחר מגמות האינפלציה והתעסוקה, שלמעשה מכתיבות את מדיניות הפד.  במגזר הטכנולוגיה, מניות המחשוב הקוונטי, הבינה המלאכותית והשבבים צפויות להוביל את השוק גם ב-2025, וזאת על רקע האימוץ הגובר של בינה מלאכותית ופריצות הדרך בתחום המחשוב הקוונטי. גם מגזר הבריאות עשוי להתבלט, על רקע ההשקעות הגדולות בחדשנות בתחום הבריאות. אנחנו עשויים לראות ב-2025 את חזרת "מניות הערך", לאור ההעדפה מצד המשקיעים של חברות עם נתח שוק גדול ותזרים מזומנים חיובי. גם שוק הקריפטו יעורר עניין רב, וזאת לאור הצפי לגיבוש רגולציה שתספק בהירות ותאפשר למוסדיים להשקיע יותר במטבעות דיגיטליים.  בסה"כ, השוק בעמדה טובה להמשיך במגמת עלייה מתונה, בהובלת מגזר הטכנולוגיה. עם זאת, חשוב יהיה לנקוט בזהירות, על רקע אי-ודאות בגזרות האינפלציה, הגיאו-פוליטיקה ומדיניות הממשל החדש בארה"ב". ויולטה טודורובה אנליסטית מחקר בחברת ההשקעות הבינלאומית Leverage Shares : "בשבוע שעבר החלה התקופה הידועה בתור "הראלי של סנטה", והיא נמשכת מה-24 בדצמבר ועד ה-3 בינואר. ה-S&P500 החל את התקופה ברגל ימין, אך נחלש בחמישי ושישי והוא כעת נסחר מתחת לרמת הנעילה של ה-23 בדצמבר. נפחי המסחר היו דלילים וצפויים להשיאר דלילים עד ה-6 בינואר. מגזר הטכנולוגיה הוביל את הירידות על רקע העלייה בתשואות על האג"ח הממשלתי. נראה כי המשקיעים מעדיפים לנקוט זהירות ולא לקבוע עמדה לפני המעבר ל-2025 וחילופי הממשל.  עם פתיחת 2025, המשקיעים יעקבו אחר הנתונים הכלכליים כדי לאמוד את מצב הכלכלה. במהלך ינואר יתפרסמו נתוני תעסוקה, צריכה ואינפלציה, אשר צפויים לעצב את מדיניות הפד בחודשים הקרובים. לאחר שהוריד את הריבית שלוש פעמים ברציפות, ההערכה היא כי הפד יעזור בישיבתו בינואר. כמו כן, בשוק רוצים לראות עד כמה אגרסיבית תהיה מדיניותו של טראמפ בגזרת מכסי המגן, כדי לאמוד את השלכותיה על האינפלציה והכלכלה. כמו כן, הממשל צפוי להוביל שינוי חד במדיניות, בעיקר בנושאי הגירה, אנרגיה ויחסי הסחר, וככל שיתגבשו צעדי המדיניות המעשיים ניתן יהיה לאמוד את השלכותיהם על מגזרי המניות השונים".   

"שוק המניות הציג ביצועים יוצאי דופן"

לדברי מומחי הבנק השווצרי לומברד אודייר , "בעולם כלכלי מפוצל, שבו אי-הוודאות גוברת, האתגרים העומדים בפני המשקיעים הבינלאומיים ממשיכים להתעצם. בשנת 2024, הבנקים המרכזיים הצליחו להכיל את האינפלציה, אך הישג זה הותיר אחריו עלויות הון גבוהות ותנודתיות משמעותית בציפיות השוק לגבי שיעורי הריבית. למרות התנודתיות, שוק המניות האמריקאי הציג ביצועים יוצאי דופן, כאשר מניות בארצות הברית הגיעו לשיאים חדשים באופן כמעט שבועי.  ארצות הברית ממשיכה להוביל את הצמיחה הכלכלית העולמית, כאשר ממשלת טראמפ השנייה נוקטת במדיניות "אמריקה תחילה" הכוללת הזרמת משאבים חסרי תקדים להגנה אסטרטגית. ההשקעות הללו, בהיקף שגבוה פי שניים מתוכנית מרשל שלאחר מלחמת העולם השנייה, מעצבות מחדש את השווקים ומשנות את מאזן הכוחות הגלובלי. ההשלכות של מדיניות זו מורגשות במיוחד באירופה, המתמודדת עם צמיחה חלשה ואינפלציה נמוכה, אך מתקשה לנצל את פוטנציאל ההשקעה שלה בשל משברים פוליטיים בגרמניה ובצרפת. האתגרים אינם מוגבלים לאירופה בלבד. בסין, השפעת המכסים האמריקאיים מעמיקה את המשברים הכלכליים המקומיים, כולל חולשה בשוק הנדל"ן וצריכה פרטית נמוכה. גם בשווקים מתעוררים, מדינות הנסמכות על המסחר האמריקאי סובלות מלחצים שמקורם בדולר חזק ומדיניות הסחר החדשה של ארצות הברית. ההשקעות הגדולות בארה"ב צפויות להעלות את תקרת החוב בכ-6 טריליון דולר – הפער בין עלות קיצוצי המס המתוכננים להעלאות המס. ההשפעה האינפלציונית צפויה להגביל את הפד לעצירת מהלך הורדת הריבית ברמה של 4% באביב 2025. הבנק המרכזי של אנגליה צפוי לייצב את שער הריבית על 2.5% בעוד הבנק האירופי המרכזי צפוי לייצב את שער הריבית על 1.25%".  

עלייה בפרמיית הסיכון בשוק האג"ח

"שוק האג"ח בחודש דצמבר היה חודש גרוע, כאשר התשואה ל-10 שנים חצתה בפעם הראשונה מאז מאי את הרמה של 4.6% לאחר שעלתה מתחילת דצמבר ב-0.45%". מציין אלכס זבז'ינסקי הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב. "לעלייה בציפיות לריבית ובציפיות האינפלציה היה תפקיד קטן יחסית בעליית התשואות. ציפיות האינפלציה הגלומות ל-10 שנים עלו רק ב-0.09% מתחילת דצמבר. הציפיות לריבית ה-FED בסוף 2025 הגלומות בחוזים עלו מתחילת החודש ב-0.17% כאשר בשבוע האחרון הן לא עלו בכלל. למרות זאת, תשואת האג"ח המשיכה למעלה. מה שדחף את התשואות לעלייה הייתה העלייה בפרמיית הסיכון (term premium) שאחראית על כ-75% מסך העלייה בתשואה ל-10 שנים. העלייה בפרמיית הסיכון באג"ח יכולה להסביר גם את הביצועים החלשים במניות, למעט מניות הטכנולוגיה. העלייה בפרמיית הסיכון יכולה להיות מיוחסת בעיקר לחוסר הוודאות לקראת כניסת הממשל החדש".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה